Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.0°C / 12.8°C
  2 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 13.3°C
  5 BF
  58%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.0°C / 8.0°C
  0 BF
  100%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 6.1°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  4 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 12.0°C
  1 BF
  100%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.0°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.9°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  0 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  81%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.1°C / 12.2°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.0°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.0°C / 12.2°C
  2 BF
  81%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 12.2°C
  1 BF
  100%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  4 BF
  50%
Ο ακήρυχτος πόλεμος σε βάρος εφημεριδοπωλών και περιπτερούχων
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ακήρυχτος πόλεμος σε βάρος εφημεριδοπωλών και περιπτερούχων

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν δύο κλάδοι που αποτελούν βασικούς κρίκους στην αλυσίδα της ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

Ραγδαία συρρίκνωση σε σημείο που να τίθεται ζήτημα επιβίωσής του καταγράφει ο κλάδος των εφημεριδοπωλών, με τους επαγγελματίες στη διακίνηση του Τύπου να επισημαίνουν την ανάγκη άμεσης θέσπισης κανόνων και λήψης θεσμικών μέτρων. Την ίδια στιγμή, μειούμενα βαίνουν και τα σημεία πώλησης.

Οι πάγκοι στο κέντρο της Αθήνας τείνουν να αποτελέσουν... είδος υπό εξαφάνιση και, ταυτόχρονα, αυξάνονται τα περίπτερα που σταματούν να πωλούν εφημερίδες. Βασική αιτία για αυτήν την επιλογή τους αποτελεί η επιβολή υπέρογκων προστίμων από δημοτικές αρχές για τα stands των εφημερίδων.

Πρόκειται για πρόστιμα που εκμηδενίζουν το κέρδος το οποίο μπορεί να βγάζουν σε ένα ολόκληρο έτος τα περίπτερα από την πώληση εφημερίδων και περιοδικών, καθιστώντας την έντυπη ενημέρωση για τους ίδιους ένα... ασύμφορο προϊόν.

Οπως και να ᾽χει, το αποτέλεσμα είναι ένα: βάλλεται μία από τις πιο θεμελιώδεις κατακτήσεις των δημοκρατικών κοινωνιών: η ελευθερία του Τύπου.

Απειλείται η επιβίωσή τους

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Ο αριθμός των εφημεριδοπωλών στο Λεκανοπέδιο σήμερα είναι κάτω από το μισό σε σύγκριση με πριν από οκτώ χρόνια. Το 2011 δραστηριοποιούνταν περίπου 1.200 εφημεριδοπώλες. Εν έτει 2019 είναι περίπου 500, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ενωσης Εφημεριδοπωλών Αθηνών (ΕΝΕΦΑΘ).

Η αρχή του κακού ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια, με το άνοιγμα του επαγγέλματος. Οπως και με άλλες επαγγελματικές ομάδες στα πρώτα χρόνια των μνημονίων, ο κλάδος των εφημεριδοπωλών στοχοποιήθηκε και βρέθηκε να κατηγορείται -χωρίς στοιχεία- για μύρια όσα, όπως π.χ. για φοροδιαφυγή.

Ετσι, το έδαφος στρώθηκε προκειμένου να περάσουν νόμοι που απελευθέρωσαν πλήρως τη διακίνηση του Τύπου, η οποία έκτοτε -όπως επισημαίνει η ΕΝΕΦΑΘ- γίνεται με την εποπτεία και τις εντολές των Πρακτορείων Διανομής Τύπου (από το τέλος τους 2017 έως σήμερα λειτουργεί μόνο το πρακτορείο «Αργος»), που ως επιχειρήσεις, οργανωμένες κατά κανόνα ως κεφαλαιουχικές εταιρείες, αποβλέπουν πρωτίστως στη μεγιστοποίηση των κερδών τους.

Με την απελευθέρωση τους επαγγέλματός τους τα πρακτορεία ανάγκασαν τους εφημεριδοπώλες να δεχθούν μειώσεις στο ποσοστό των εσόδων τους από την πώληση εφημερίδων. «Μας έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό: “ή υπογράφετε τις συμβάσεις ή φεύγετε”. Και στο τέλος υπογράψαμε τη μείωση του ποσοστού», περιγράφει ο Γρηγόρης Παπαστεργιάδης, εφημεριδοπώλης.

Μεγάλη επιβάρυνση, όμως, προκάλεσε στους εφημεριδοπώλες και η μεταβίβαση της ευθύνης των χώρων αποθήκευσης των εντύπων, που μέχρι τότε ανήκαν στα πρακτορεία.

Το αποτέλεσμα ήταν οι εφημεριδοπώλες να επιβαρυνθούν με μεγάλα λειτουργικά έξοδα, όπως τα ενοίκια για τους χώρους και τις δαπάνες για το ηλεκτρικό ρεύμα. Μια ακόμη αρνητική εξέλιξη αποτέλεσε η δραστηριοποίηση των εφημεριδοπωλών σε ομάδες.

Αντί να ευνοήσει την ενίσχυσή τους, διαμόρφωσε έναν εσωτερικό ανταγωνισμό, με τους εφημεριδοπώλες να διαγκωνίζονται μεταξύ τους για ένα πενιχρό μεροκάματο, όπως κατέληξε να είναι.

Αντιθέτως, δεν αφέθηκε περιθώριο στις ομάδες να ενωθούν και να διαμορφώσουν μεγαλύτερες ομαδοποιήσεις, με το πρόσχημα ότι θα έκαναν δικά τους γκέτο σε βάρος των πρακτορείων, περιγράφουν εφημεριδοπώλες.

Στο σημείο που έχει οδηγηθεί η σημερινή κατάσταση, οι εφημεριδοπώλες -ένα επάγγελμα αρκετά ιδιόρρυθμο λόγω ωραρίων- αγωνίζονται προκειμένου να φέρουν στις οικογένειές τους ένα εισόδημα που μπορεί να φτάνει τα 100 ευρώ την εβδομάδα.

Δεν προκαλεί εντύπωση, όταν οι εφημεριδοπώλες αναφέρουν ότι πολλοί συνάδελφοί τους κάνουν παράλληλα -ή αναζητούν- δεύτερη δουλειά. Η ανανέωση των επαγγελματιών στον κλάδο είναι μηδενική, ενώ οι αποχωρήσεις συνεχίζονται. «Μόνο το τελευταίο 6μηνο, αποχώρησαν ακόμη 10 συνάδελφοί μας.

Ολοι άλλαξαν επάγγελμα. Κανείς από αυτούς δεν βγήκε στη σύνταξη. Ετσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, θα έρθουν οι εργολάβοι και θα έχουν αυξημένες απαιτήσεις στη διανομή εντύπων», προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΕΝΕΦΑΘ, Χρήστος Ξηρογιάννης.

«Βάλτε κανόνες»

Ο κλάδος -διαμέσου της ΕΝΕΦΑΘ- είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για το διαφαινόμενο αδιέξοδο. Η απελευθέρωση του επαγγέλματος είχε ως συνέπεια και την πλήρη έλλειψη κανόνων στη διακίνηση του Τύπου.

Με κάθε ευκαιρία οι εφημεριδοπώλες τόνιζαν την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου και σύγχρονου θεσμικού πλαισίου και της θέσπισης κανόνων. «Δεν θέλουμε ιδιαίτερα προνόμια», ξεκαθαρίζει ο κ. Ξηρογιάννης, «αλλά ένα πλαίσιο συμφωνημένο από όλους, χωρίς να αδικείται κανένας».

Οι προτάσεις της ΕΝΕΦΑΘ έχουν δύο σκέλη. Αρχικά να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή για θέματα Τύπου, που θα ρυθμίζει την κατάσταση θεσπίζοντας σύγχρονους κανόνες, με στόχο την προστασία της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελεύθερης και ισότιμης διακίνησης του Τύπου.

Προτείνουν η εξαμελής επιτροπή να στελεχωθεί με έναν εκπρόσωπο από καθέναν από τους παρακάτω φορείς:

1) Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, 2) Υπουργείο Εργασίας, 3) Γενική Διεύθυνση Φορολογίας του υπουργείου Οικονομικών, 4) Εκδότες, 5) Πρακτορεία Διανομής, 6) Εφημεριδοπώλες.

Αντικείμενο της επιτροπής προτείνεται να είναι όχι μόνο η καταγραφή και εξέταση των ζητημάτων της διακίνησης του ημερήσιου και περιοδικού Τύπου και η υποβολή προτάσεων για τη θέσπιση ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου, αλλά και η επίβλεψη της τήρησης των εκάστοτε ισχύοντων όρων της διακίνησης του Τύπου, καθώς και η αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν.

Περαιτέρω, ως μέτρο θεσμικής στήριξης του κλάδου, η ΕΝΕΦΑΘ προτείνει τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Εφημεριδοπωλών. Σε αυτό, προτείνεται να εγγράφονται όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που διανέμουν ή πωλούν ανά την επικράτεια ημερήσιο και περιοδικό Τύπο.

Σκοπός του Μητρώου είναι η καταγραφή όλων των επαγγελματιών εφημεριδοπωλών, διανομέων και υποπρακτόρων, με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την παρακολούθηση της εφαρμογής των εκάστοτε ισχυουσών διατάξεων και τη λήψη αποφάσεων για την:

α) ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και εκφράζεται -μεταξύ άλλων- με την ορθή, εύρυθμη κυκλοφορία και διανομή του Τύπου,

β) ενίσχυση και διαφάνεια στις κυκλοφορίες και διασφάλιση πρόσβασης στη διαφημιστική αγορά, ανάλογη με την πραγματική απήχηση κάθε εντύπου,

γ) παροχή διευκολύνσεων και υποστήριξης γενικά των εργαζομένων στη διακίνηση και πώληση του Τύπου, καθώς και την εισήγηση για χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης,

δ) επικουρική συνδρομή σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες για τα ζητήματα που διέπουν την άσκηση του επαγγέλματος, σύμφωνα και με τις οικείες διατάξεις,

ε) μελέτη θεμάτων που αφορούν τις επαγγελματικές οργανώσεις του κλάδου και τη διατύπωση εισηγήσεων επί σχετικών ζητημάτων.

Προτείνεται, επίσης, τα μέλη του Μητρώου να υποχρεούνται να συνεργάζονται με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και να της παρέχουν στοιχεία και πληροφορίες για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών.

Σύμφωνα με μέλη της, η ΕΝΕΦΑΘ έχει επιχειρήσει να συζητήσει τις προτάσεις με τα συναρμόδια υπουργεία (Εργασίας και Ψηφιακής Πολιτικής).

Οπως περιγράφουν, αν και επί του θέματος έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος, όσο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρ. Νεφελούδης, δεν συνέβη το ίδιο από πλευράς της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

«Οποιος φεύγει, δεν επιστρέφει»

Στο μέσο δύο πόλων πίεσης βρίσκονται τα περίπτερα και οι πάγκοι των εφημερίδων. Από τη μια, πρακτορεία και εκδότες πιέζουν τα σημεία πώλησης να προβάλλουν στο κοινό τις εφημερίδες και τα περιοδικά τους, από την άλλη οι δήμοι πιέζουν για την όσο δυνατόν μικρότερη χρήση δημόσιου χώρου για την τοποθέτηση stands εφημερίδων.

Στην περίπτωση που ένα περίπτερο υπερβεί τα τετραγωνικά μέτρα που προβλέπει η άδεια, το πρόστιμο αναμένεται υπέρογκο, περίπου δύο φορές όσο το κόστος της άδειας. Ανά περιπτώσεις περιπτερούχοι έχουν δεχτεί πρόστιμα που αγγίζουν τις 3.000 ή 4.000 ευρώ σε ένα έτος.

Ουσιαστικά, εξαφανίζεται το κέρδος που βγάζουν από την πώληση εφημερίδων στο ίδιο χρονικό διάστημα. Η υποχρέωση των περιπτέρων να προβάλουν με ίσους όρους τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων συνήθως δεν πείθει ως επιχείρημα τους υπαλλήλους της δημοτικής αστυνομίας που εκτελούν τον έλεγχο. Ούτε πείθονται από το προφανές: ότι τα stands των εφημερίδων δεν είναι ψυγεία και οι εφημερίδες δεν είναι ένα κοινό προϊόν, όπως ένα παγωτό...

Σύμφωνα με περιπτερούχους, ο πιο «δύσκολος» δήμος είναι της Αθήνας. «Βλέπω σε άλλες περιοχές, γειτονικές στον Δήμο Αθηναίων, περίπτερα που έχουν περιθώριο για διπλάσια έκταση για Τύπο και περιοδικά», δηλώνει η Α.Τ., που έχει περίπτερο σε κεντρικό δρόμο του Παγκρατίου.

«Παλιά, είχα τρία stands για εφημερίδες, σήμερα δύο (σ.σ. το ανώτατο όριο σήμερα). Δεν ενοχλούν. Προσπαθώ να τα έχω όσο πιο “μαζεμένα”.

»Υπάρχει όμως και η πίεση από τα πρακτορεία, να αναδείξουμε τα φύλλα των εφημερίδων, ειδικά όταν βγαίνει κάτι καινούργιο. Ανοίγαμε τελάρα για να απλώσουμε εφημερίδες. Ακόμη και στο αυτοκίνητό μου τις άπλωνα. Ηταν μια λύση ανάγκης. Ο,τι μπορούσα έκανα για να προβάλλω τις εφημερίδες, άλλωστε είμαι σε κεντρικό σημείο.

»Ανέκαθεν, 9 χρόνια στο περίπτερο, δεχόμασταν ελέγχους και πρόστιμα. Αλλά, τελευταία, έχει παραγίνει. Δεχόμαστε πρόστιμα, κάνουμε προσφυγές, αλλά έχω ήδη τρεις κυρώσεις», περιγράφει η ίδια. Για πολλούς συναδέλφους της η επιβολή πρόστιμου αποτελεί σημαντική αφορμή για να αποσύρουν τις εφημερίδες από το περίπτερό τους.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί περίπτερο στον οδό Ριζάρη. Αποφάσισε να αποσύρει τις εφημερίδες μεταξύ 2014-2015. «Μία από τις αιτίες ήταν και τα πρόστιμα από τον δήμο», μας ανέφερε η Ε.Α., ιδιοκτήτρια του περιπτέρου. «Είναι σχεδόν διπλάσια της άδειας. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο», σχολιάζει σκωπτικά.

«Είναι πάνω από το επιτρεπόμενο όριο για να μπορέσουμε και εμείς να επιβιώσουμε», τονίζει κατηγορηματικά. «Δεν πρόκειται να ξαναβάλω εφημερίδες», δηλώνει η ίδια κλείνοντας κάθε σχετικό ενδεχόμενο, επιβεβαιώνοντας έτσι τον… άγραφο κανόνα που επικρατεί στην πιάτσα: «Οποιος περιπτεράς βγαίνει από τις εφημερίδες, δεν επιστρέφει».

Τροπολογία-κίνδυνος

Ανησυχία έχει προκαλέσει στις τάξεις των εφημεριδοπωλών η πρόσφατα ψηφισθείσα διάταξη για την «Απαγόρευση της καθ’ οιονδήποτε τρόπο παρακώλυσης κυκλοφορίας του Τύπου».

Σύμφωνα με αυτήν, όποιος με πρόθεση παρακωλύει τη διανομή και πώληση εφημερίδων και περιοδικών (ειδικότερα, δεν διανέμει όλα τα φύλλα του τιράζ σε όλα τα σημεία πώλησης ή/και αποκρύβει εφημερίδες και περιοδικά) τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικές ποινές μεταξύ 5.000 ευρώ και 50.000 ευρώ (η αμέλεια τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους).

Οι εφημεριδοπώλες ανησυχούν ότι θα είναι αυτοί που θα αντιμετωπίσουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο επιβολής ποινών, χωρίς να είναι υπαίτιοι, αλλά και θα τους ασκηθεί περαιτέρω πίεση για να βγάλουν στην αγορά έντυπα παλαιότερης έκδοσης που έχουν μείνει στα αζήτητα (π.χ. σταυρόλεξα).

Στην περίπτωση που οι ποινές επιβληθούν στους ίδιους ή σε περίπτερα, εκτιμούν ότι θα αποτελέσουν μία ακόμα αιτία για την περαιτέρω συρρίκνωση των διακινητών Τύπου και των σημείων πώλησης.

Από τις επισκέψεις του Λαμπράκη στο στόχαστρο γειτονικού επιχειρηματία

«Στον πάγκο μου έχει έρθει και ο Λαμπράκης στο παρελθόν». Ιδιοκτήτης πάγκου περιγράφει σε συνάδελφό του -στη διάρκεια επίσκεψης της «Εφ.Συν.»- το κλίμα μιας παλαιότερης εποχής, όταν οι εκδότες έδειχναν ιδιαίτερη μέριμνα για τους εργαζομένους στα σημεία πώλησης Τύπου.

Αντίστοιχες επισκέψεις είναι μηδαμινές σήμερα –μάλλον η εφημερίδα μας αποτελεί τη λαμπρή εξαίρεση. Αδιαφορούν, άραγε, οι εκδότες για το προϊόν τους; Μάλλον είναι το λιγότερο που απασχολεί τον συγκεκριμένο πωλητή. Για τον ίδιο η καθημερινότητα ισοδυναμεί με ένα διαρκή και αγχώδη αγώνα επιβίωσης.

Πολύ πρόσφατα αναγκάστηκε να μετακινήσει τον πάγκο του -αν και παρέμεινε στον ίδιο κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας-, καθώς δεχόταν σχεδόν καθημερινό «πόλεμο» από επιχειρηματία, έξω από το κατάστημα του οποίου βρισκόταν ο πάγκος του.

«Θεωρούσε ότι του χαλούσα την πρόσοψη», θυμάται ο πωλητής (τα στοιχεία του στη διάθεση της «Εφ.Συν.»). «Τραβούσε φωτογραφίες από τον πάγκο μου και με κατήγγειλε στον δήμο. Ηθελε να με διώξει.

»Στη συνέχεια ερχόταν η δημοτική αστυνομία, μέτραγε με την κορδέλα και το παραμικρό εκατοστό να δει αν καταλαμβάνω περισσότερο τετραγωνικά μέτρα από την άδειά μου. Αν φάω ένα πρόστιμο, κλείνω. Ισοδυναμεί με τα έσοδα μιας χρονιάς. Εγώ, τότε, σε ποιον θα απευθυνθώ;», αναρωτιέται.

Οι έλεγχοι της δημοτικής αστυνομίας, περιγράφει ο πωλητής, έχουν υπάρξει εντατικοί, αλλά και ιδιαίτερα αυστηροί: «Σε συνάδελφό στην Ομόνοια, του έχουν μαζέψει ακόμα και το προϊόν (σ.σ. τις εφημερίδες). Τον κατέστρεψαν». «Τεράστιο πρόβλημα ο Δήμος Αθηναίων.

Οι εκδότες μάς ζητάνε όλα τα έντυπα να βρίσκονται στη “βιτρίνα”, να φαίνεται το προϊόν, από την άλλη ο δήμος προσπαθεί να μας περιορίσει σε συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα», εξηγεί ο πωλητής.

Σήμερα οι πάγκοι εφημερίδων στην Αθήνα είναι λιγότεροι από ποτέ. Σύμφωνα με τον πωλητή, πριν από 6-7 χρόνια στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονταν 47 πάγκοι με εφημερίδες. «Σήμερα είμαστε μόλις 11. Μόλις 4-5 από αυτούς που αποχώρησαν κατάφεραν να βγουν στην σύνταξη», επισημαίνει.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάλεσμα της ΕΣΗΕΑ για στήριξη των δημοσιογράφων
Επιστολή απέστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στο πλαίσιο των ενεργειών του με στόχο τη στήριξη των δημοσιογράφων.
Κάλεσμα της ΕΣΗΕΑ για στήριξη των δημοσιογράφων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μήνυση για συκοφαντικά δημοσιεύματα
Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σ. Ρούσσος, για συκοφαντικά σε βάρος του δημοσιεύματα, με αφορμή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις πρόσφατες επιθέσεις σε βάρος προσφύγων στη...
Μήνυση για συκοφαντικά δημοσιεύματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στρεβλώσεις, ψέματα και παραπληροφόρηση
Αλλα έγιναν στο Μαρούσι, άλλα «είδαν» πολλά μέσα ενημέρωσης. Τις ευφάνταστες... πολεμικές ανταποκρίσεις και τα σκόπιμα λάθη της πρώτης μέρας για όσα διαδραματίστηκαν την Κυριακή, διαδέχτηκαν οι ανήκουστες...
Στρεβλώσεις, ψέματα και παραπληροφόρηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χυδαία και αμετανόητη η «Athens Voice»
«Σκοτώθηκε για να μην απελαθεί. Κρίμα, έχασε την ευκαιρία να συνοδεύσει τον Τσίπρα στη δεξίωση του προεδρικού». Το κατάπτυστο και ρατσιστικό σχόλιο συντάκτη της «Athens Voice» προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.
Χυδαία και αμετανόητη η «Athens Voice»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Γιάννης που γνώρισα
Αυτό που χαρακτήριζε τον Γιάννη ήταν η βαθιά του φιλομάθεια. Από ένα σημείο κι έπειτα ανέπνεε και ζούσε μέσα στις σελίδες των βιβλίων. Το γραφείο του έμοιαζε με οχυρό με οδοφράγματα από βιβλία.
Ο Γιάννης που γνώρισα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας