• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.5°C / 33.0°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.1°C / 31.9°C
  4 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 34.3°C
  2 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 30.2°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.0°C / 32.1°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 26.2°C
  3 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 33.2°C
  4 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.4°C
  4 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 32.2°C
  3 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.9°C / 33.2°C
  3 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.3°C / 29.9°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.2°C / 30.5°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  0 BF
  43%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δίνονται κίνητρα για την ανάπλαση γερασμένων κτιρίων

 • A-
 • A+
Με φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα θα ανταμείβονται οι φορείς Κ.ΑΛ.Ο., οι ιδιώτες και οι επενδυτές που θα αναλαμβάνουν να συντηρούν τα παλιά κτίρια των αστικών κέντρων, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ● Παράλληλα προωθούνται η φύτευση πρασίνου σε ιδιωτικούς χώρους και η δημιουργία πάρκινγκ.

Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.), ιδιοκτήτες και επενδυτές μπορούν να αναλαμβάνουν έργα ανάπλασης νεοκλασικών ή «γερασμένων» κτιρίων, με την παροχή κινήτρων όπως απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και τα δημοτικά τέλη, κατάργηση του ΦΠΑ για τις εργασίες ανακατασκευής, καθώς και εκπτώσεις από φόρους. Είναι η βασικότερη ρύθμιση για την αναγέννηση των αστικών κέντρων που περιλαμβάνεται στο τεκμηριωμένο σχέδιο νόμου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Δημαρά και θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στους φορείς.

Υπολογίζεται ότι το 73% των κτιρίων της χώρας έχει κατασκευαστεί πριν από το 1955 οπότε τέθηκε σε εφαρμογή ο πρώτος αντισεισμικός κανονισμός. Θεσπίζεται ο όρος «αστικός βελονισμός», που αφορά τις παρεμβάσεις σε μεμονωμένα κτίρια ή οικιστικά σύνολα για την αναβάθμιση των ιστορικών κέντρων των πόλεων, κατά τα πρότυπα των παρεμβάσεων που έγιναν τη δεκαετία του 1990 στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην παλιά πόλη της Ρόδου και στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης.

Οι δήμοι, με βάση το άρθρο 16, αποκτούν το δικαίωμα να μισθώνουν αδόμητα οικόπεδα, στα οποία θα δημιουργούνται χώροι πρασίνου, ή εγκαταλειμμένα κτίρια, τα οποία θα αξιοποιούν για κοινωνικά προγράμματα.

Στην περίπτωση που τα ακίνητα είναι άγνωστου ιδιοκτήτη, τότε μπορούν να δημοσιεύουν πρόσκληση σε δύο εφημερίδες, ενώ θα γίνεται ανάρτηση του σχεδίου στην ιστοσελίδα του δήμου. Αν δεν εμφανιστεί κάποιος πολίτης με τίτλους ιδιοκτησίας, το δημοτικό συμβούλιο θα προχωρά σε μίσθωση του ακινήτου και θα πιστώνει τα έσοδα σε ειδικό λογαριασμό ώστε να αποδοθούν αν ο ιδιοκτήτης εμφανιστεί στο μέλλον.

Με άλλη διάταξη, τα δημοτικά συμβούλια μπορούν να ενεργοποιήσουν πρόγραμμα φύτευσης ιδιωτικών χώρων, στους εξωτερικούς αλλά και στους εσωτερικούς ακάλυπτους, το οποίο θα συνδυαστεί με την απομάκρυνση των αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί σε πρασιές και δεν επιτρέπεται να νομιμοποιηθούν.

Δίδονται επίσης πολεοδομικά κίνητρα για τη δημιουργία οργανωμένων χώρων στάθμευσης. Προτείνεται η αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 50% για ακίνητα που θα αποκτήσουν στεγασμένα γκαράζ, με έμφαση σε κτίρια ξενοδοχείων, εμπορικών χρήσεων και χώρων πολιτισμού.

Το κίνητρο μπορεί να αξιοποιηθεί για αδόμητα ακίνητα αλλά και για υποβαθμισμένα κτίρια που θα κατεδαφιστούν γιατί είναι ασύμφορη η ανακαίνισή τους.

Προβλέπεται επίσης η απαλλοτρίωση «τυφλών» οικοπέδων που δεν έχουν πρόσβαση σε δρόμο και επομένως δεν επιτρέπεται να δομηθούν, με στόχο να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι σε συνδυασμό με τους ακάλυπτους πολυκατοικιών. Το ίδιο μπορεί να γίνει και για ισόγειους κλειστούς χώρους που θα αποδοθούν σε δημόσια χρήση.

Είναι προγράμματα που μπορούν να υλοποιηθούν σε συνεργασία με τις περιφέρειες, με την αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων αλλά και πόρους του Πράσινου Ταμείου, όπως προβλέπει η «αστική ατζέντα 2030» που ήδη υλοποιείται σε 800 ευρωπαϊκές πόλεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προς παράταση για τα αυθαίρετα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μικρή παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων αφήνει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων λήγει στις 8 Νοεμβρίου και υπάρχει σκέψη να παραταθεί.
Προς παράταση για τα αυθαίρετα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διπλή παρέμβαση στο Κτηματολόγιο
Με την τακτική του καρότου και του μαστίγιου, το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες καθυστερήσεις οι οποίες παρατηρούνται...
Διπλή παρέμβαση στο Κτηματολόγιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολεοδομικός έλεγχος κατόπιν... εργασιών
Στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών Δόμησης του υπουργείου Περιβάλλοντος μπαίνει η οικοδομική άδεια που έχουν χορηγήσει οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για την ανέγερση δεκαώροφου ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου, σε...
Πολεοδομικός έλεγχος κατόπιν... εργασιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δήμος τα ρίχνει στους νόμους
Αντί για αυτοψία στο προκλητικό για το δημόσιο αίσθημα δεκαώροφο κτίριο στην οδό Φαλήρου, το οποίο επισκιάζει την Ακρόπολη, ο Δήμος Αθηναίων εξέδωσε ανακοίνωση για να υπερασπιστεί τη νομιμότητα της οικοδομικής...
Ο δήμος τα ρίχνει στους νόμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΣτΕ 14 πολίτες του Μακρυγιάννη
Με τεκμηριωμένες βολές κατά του θεσμικού πλαισίου, το οποίο με διαδοχικές προσθήκες από το 1978 επιτρέπει να κατασκευάζονται πολυώροφα κτίρια δίπλα...
Στο ΣτΕ 14 πολίτες του Μακρυγιάννη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Παγώνουν» οι εργασίες και οι νέες άδειες δόμησης
Σε αναστολή οικοδομικών εργασιών και έκδοσης αδειών δόμησης σε ολόκληρη την περιοχή Μακρυγιάννη - Κουκάκι προσανατολίζονται τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, μετά τις αντιδράσεις για την ανέγερση...
«Παγώνουν» οι εργασίες και οι νέες άδειες δόμησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας