Να ξεχάσουν κάθε εφαρμογή του επταήμερου και άλλων αντεργατικών πρακτικών στον τουρισμό διαμήνυσαν χθες προς κάθε κατεύθυνση οι εργαζόμενοι του κλάδου, πραγματοποιώντας 24ωρη απεργία και κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα και Πάτρα.
Στην Αθήνα, τα μέλη του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Αττικής βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Τουρισμού, ζητώντας να συζητήσουν τα αιτήματά τους με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, κάτι που δεν κατέστη εφικτό.
Ανάμεσα σε αυτά είναι η 5ήμερη εργασία, η εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, η επαναφορά των βαρέων και ανθυγιεινών και η επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία.
Στη συνέχεια, ακολούθησε πορεία προς τα κοντινά γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με συνθήματα όπως «Για τους ξενοδόχους κέρδη και χλιδή και για τους εργάτες μίζερη ζωή» και «Εντατική δουλειά, πενιχροί μισθοί, αυτή είναι η ανάπτυξη η τουριστική».
Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από διάφορα επιχειρησιακά σωματεία συνάντησε τον γενικό διευθυντή του ΣΕΤΕ, Γιώργο Αμβράζη, με τον οποίο είχε σύντομη συζήτηση για τα αιτήματα του κλάδου.
Ο κ. Αμβράζης από την πλευρά του στάθηκε στην ύπαρξη κλαδικής σύμβασης που δεν υπήρχε τα χρόνια της κρίσης σε άλλα επαγγέλματα και δεσμεύτηκε να μεταβιβάσει τα αιτήματα στη διοίκηση του ΣΕΤΕ. Η κινητοποίηση έληξε με παρέμβαση στο «Grand Hyatt» (πρώην «Ledra») στη Συγγρού.
«Δεν υπάρχει απλώς επταήμερο στην εργασία μας. Ο καλύτερος όρος με τον οποίο περιγράφεται στην κορύφωση της σεζόν είναι η... εμπλοκή», μας είπε εργαζόμενος με χρόνια εμπειρίας. Αν και οι περισσότεροι θεωρούν την επταήμερη εργασία ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον κλάδο, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με τους οποίους συνομιλήσαμε μας έθεσαν σειρά και άλλων προβλημάτων, όπως η εντατικοποίηση, η αντικατάσταση έμπειρου προσωπικού με ασκούμενους-μαθητευόμενους ή μη ειδικευμένους χαμηλόμισθους εργαζόμενους κ.ά.
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο Βαγγέλης Καρατζάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Athens Marriot», τόνισε ότι παρότι ο τουρισμός στη χώρα μας έχει σημειώσει κατακόρυφη αύξηση την τελευταία δεκαπενταετία, οι μισθοί των εργαζόμενων στον κλάδο είναι μειωμένοι κατά 15% από το 2012 και η κλαδική σύμβαση δεν εφαρμόζεται ούτε στο 5% των ξενοδοχείων.
Με την τελευταία κλαδική σύμβαση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επισιτισμού-Τουρισμού έχει υπογράψει κατά έναν τρόπο το επταήμερο. Την περίοδο που τα ξενοδοχεία έχουν μεγάλη πληρότητα υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν και 7 μέρες την εβδομάδα και όταν περάσει αυτό το διάστημα, ο εργοδότης δεν τους πληρώνει, αλλά δίνει κάποια ρεπό».
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Αττικής, Γιώργος Στεφανάκης, μίλησε στην εφημερίδα μας για ένα σύνολο αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και επιτρέπουν στους επιχειρηματικούς ομίλους να ξεζουμίζουν κυριολεκτικά τους εργαζόμενους.
«Βασικό αίτημα είναι να σταματήσει η άθλια εντατικοποίηση που ζούμε ακόμα και από την αρχή της σεζόν. Στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση μήνυμα ότι το επταήμερο δεν θα εφαρμοστεί με τον δικό μας αγώνα, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι κυβέρνηση.
Οι συνάδελφοί μας που άκουσαν τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη να μιλάνε για επταήμερο γελάνε. Είναι χρόνια που το εφαρμόζουν παράνομα οι εργοδότες. Ξεπουλημένοι συνδικαλιστές μαζί με τους ξενοδόχους έβαλαν όρο στη σύμβαση στα ξενοδοχεία ότι για 6 μήνες επιτρέπεται να δουλεύουν οι εργαζόμενοι τις ημέρες ανάπαυσής τους. Αυτό σημαίνει επταήμερο, δουλειά μέχρι θανάτου. Εμείς δίνουμε την απάντησή μας με απεργία», δήλωσε στην «Εφ.Συν.».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας