Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Εξωφρενική» κατά τον Γ. Μώραλη η αποχή εργαζομένων στην καθαριότητα

«Εξωφρενική» κατά τον Γ. Μώραλη η αποχή εργαζομένων στην καθαριότητα

  • A-
  • A+

«Παράλογη» και «εξωφρενική» χαρακτήρισε την αποχή των εργαζομένων στην καθαριότητα από την υπερεργασία τους το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής. 

Όπως υποστήριξε η απεργία γίνεται χωρίς κανένα λόγο και χωρίς να υπάρχει το οποιοδήποτε ανικανοποίητο αίτημα, τονίζοντας πως η μη καταβολή υπερωριών προέκυψε από λάθος υπηρεσιακών παραγόντων για το οποίο έχουν ήδη κινηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ότι η δημοτική αρχή δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη γι' αυτό.

«Υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής είναι να γίνει ο Πειραιάς μια ακόμα καθαρότερη πόλη και θα γίνει, είτε θέλουν κάποιοι είτε όχι. Αυτή την εντολή πήραμε από τον Πειραϊκό λαό και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τα επόμενα τέσσερα χρονιά» πρόσθεσε και ανέφερε πως «από την αρχή της θητείας μας η συνεργασία μας με τα σωματεία και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα ήταν άριστη. Σταθήκαμε δίπλα τους, στηρίξαμε τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση. Και επειδή με γνωρίζετε θέλω να σας πω, πως αν θεωρούσα ότι έχουμε κάνει έστω κι ένα λάθος ή αν πίστευα πως έχουμε λάβει έστω και μια λάθος απόφαση δεν θα μιλούσα σήμερα, δεν θα έδινα συνέντευξη Τύπου, δεν θα είχα τόσο θράσος».

Αναφερόμενος στις υπερωρίες ο Γ. Μώραλης υπογράμμισε πως κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να χάσει τα χρήματά του και πως τα χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν στον προϋπολογισμό και αν είχε τηρηθεί η διαδικασία από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι είναι και μέλη των σωματείων που αποφάσισαν την αποχή, δεν θα είχε δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα.

Ο δήμαρχος Πειραιά επισήμανε πως υπάρχει λύση για την καταβολή των υπερωριών, λέγοντας πως ακόμα και οι διμηνίτες συμβασιούχοι μπορούν να καταθέσουν αγωγή εναντίον του δήμου για να πληρωθούν, τονίζοντας πως η δημοτική αρχή παρότι δεν έχει απολύτως καμία ευθύνη θα τους βοηθήσει να πάρουν τα χρήματά τους. Μάλιστα εξέφρασε την απορία του για ποιο λόγο γίνεται η αποχή, από τη στιγμή που το θέμα αυτό μπορεί να επιλυθεί.

Στη συνέχεια ο Γ. Μώραλης επισήμανε πως η αποχή ανακοινώθηκε χωρίς καν να έχουν ζητήσει συνάντηση μαζί του οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, τονίζοντας πως όταν εκ των υστέρων πραγματοποιήθηκε  συνάντηση, ανέφεραν μπροστά σε πολλούς παράγοντες που ήταν παρόντες πως ουδέποτε είχαν το παραμικρό πρόβλημα με τη δημοτική αρχή.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν σκοπεύει για αυτές τις ημέρες να απευθυνθεί εκτάκτως σε ιδιώτες απάντησε κατηγορηματικά όχι. Για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της Καθαριότητας ξεκαθάρισε πως είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του νευραλγικού αυτού τομέα, λέγοντας ωστόσο πως αν δεν μπορεί η δημοτική αρχή να προσφέρει υπηρεσίες καθαριότητας στην πόλη για τις οποίες πληρώνουν οι δημότες, θα εξετάσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση των Πειραιωτών, ακόμα και μέσω τοπικού δημοψηφίσματος.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Αθηνά  Γλύκα – Χαρβαλάκου ανέφερε ότι η διεύθυνση Οικονομικών είχε προνοήσει ήδη, κατόπιν αιτήματος, να υπάρχουν χρήματα στον κωδικό του προϋπολογισμό που αφορά τις υπερωρίες, ποσό 280.000 ευρώ και ότι η απόφαση αυτή είχε ψηφιστεί από τις αρχές Φεβρουαρίου 2019. Εξήγησε ότι για κάθε υπερωριακή απασχόληση θα πρέπει να εκδίδεται και να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η λεγόμενη Απόφαση Καθιέρωσης, η οποία πρέπει να προηγείται πάντα της υπερωριακής εργασίας. «Δυστυχώς, η Απόφαση της Καθιέρωσης δημοσιεύθηκε, κατόπιν ολιγωρίας υπηρεσιακών υπαλλήλων, στο ΦΕΚ της 5ης Ιουνίου 2019 και εδώ μιλάμε για υπερωριακή απασχόληση μηνός Απριλίου.

Παρέμβαση έκανε και ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, ο γενικός γραμματέας Θεόδωρος Καπράλος, ο οποίος τόνισε ότι αυτό το οποίο συμβαίνει με την καθαριότητα έχει άμεσο αντίκτυπο σίγουρα στην εμπορική δραστηριότητα, αλλά και στην καθημερινότητα του πολίτη. Ανέφερε επίσης ότι η πόλη δεν ανήκει σε κανέναν, ανήκει σε όλους, άρα έχουμε μια συλλογική ευθύνη να την κρατήσουμε καθαρή και ανθρώπινη και κάλεσε τους εργαζόμενους, από τη στιγμή που υπάρχει μια ξεκάθαρη βούληση της δημοτικής αρχής να υπάρξει λύση, να κάνουν πίσω σε αυτή τους την ενέργεια, να κάνουν αυτό που επιτάσσει η λογική και ζητά η πόλη, δηλαδή να συνεχίσουν την εργασία τους.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις στην καθαριότητα του δήμου Πειραιά
Ένα βήμα πίσω απ' τους εργαζόμενους που είχαν εξαγγείλει κινητοποιήσεις λόγω μη καταβολής υπερωριών, μετά τις δεσμεύσεις απ' την αντιδήμαρχο Οικονομικών για επίλυση του ζητήματος.
Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις στην καθαριότητα του δήμου Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν εξηγήσεις από Μώραλη για την παραίτηση Διαμαντή από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Σαφείς και πειστικές εξηγήσεις από τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη για την «αιφνίδια», «μυστηριώδη» αλλά και «άμεσα αποδεκτή» παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Νίκου...
Ζητούν εξηγήσεις από Μώραλη για την παραίτηση Διαμαντή από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα μελέτη για τα έργα στον Πειραιά
Συγκροτείται στον δήμο Πειραιά επιτροπή που θα εξετάσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα σχέδια της Cosco. Σύσκεψη των δήμων της περιοχής με πρωτοβουλία του δημάρχου Περάματος.
Νέα μελέτη για τα έργα στον Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκίνησαν οι ιδιωτικοποιήσεις στον Πειραιά
Σε εργολάβους δόθηκαν οι εργασίες της υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Πειραιά, όπως κατά πλειοψηφία αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου.
Ξεκίνησαν οι ιδιωτικοποιήσεις στον Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανάδοχος για αξιοποίηση του Πύργου στον Πειραιά
Επειτα από 45 χρόνια που παρέμενε αναξιοποίητο το υψηλότερο κτίριο του Πειραιά (84 μέτρα), το Εμπορο-Ναυτιλιακό Κέντρο, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίησή του.
Ανάδοχος για αξιοποίηση του Πύργου στον Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαφωνίες 5x5
Το περιφραγμένο γήπεδο 5x5 που η δημοτική αρχή Πειραιά προτείνει να δημιουργηθεί στην πλατεία Καρπάθου, μια ιστορική πλατεία της Πειραϊκής προκαλεί αντιδράσεις και διαφωνίες.
Διαφωνίες 5x5

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας