• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.4°C / 31.2°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.2°C / 29.8°C
  4 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 32.6°C
  3 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 31.0°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.1°C / 26.9°C
  1 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 26.8°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.9°C
  4 BF
  54%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 25.5°C / 29.9°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.6°C / 30.8°C
  1 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 25.5°C
  1 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 26.7°C
  3 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  3 BF
  41%
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το όραμα Πατούλη: δήμαρχοι... μονάρχες

 • A-
 • A+
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ -και εκφραστής της γαλάζιας «γραμμής»- προτείνει αλλαγές στα όρια της αντισυνταγματικότητας στον τρόπο λειτουργίας των δήμων, ζητώντας την ενίσχυση των εξουσιών των δημάρχων σε βάρος των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων ● Ο Γ. Πατούλης ανέφερε πως ο Κυρ. Μητσοτάκης, ως αυριανός πρωθυπουργός, έχει δεσμευτεί να λύσει τα «προβλήματα λειτουργικότητας» με νομοθετική πρωτοβουλία

Πανίσχυρους δημάρχους που θα σαρώνουν σαν… οδοστρωτήρες όποια «εμπόδια» υψώσουν απέναντι στις προθέσεις τους δημοκρατικά εκλεγμένα δημοτικά συμβούλια διαμορφώνουν προτεινόμενες τροποποιήσεις του «Κλεισθένη» που έθεσε προς συζήτηση η ΚΕΔΕ στο χθεσινό διοικητικό της συμβούλιο, με πρόσχημα τη βελτίωση της κυβερνησιμότητας των δήμων.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, αποτυπωμένες σε «προσχέδιο προτάσεων» -θέλησε να διευκρινίσει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης-, εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας, σύμφωνα με μέλη του διοικητικού συμβουλίου από αντιπολίτευση και συμπολίτευση, αλλά και σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο της ΚΕΔΕ. Και βέβαια, είναι ενδεικτικές των προθέσεων της Ν.Δ.

Αφετηρία, άλλωστε, για τη σχετική συζήτηση αποτέλεσε η πρόσφατη συνάντηση του «πρωθυπουργού… ε, προέδρου της Ν.Δ.» -ειπώθηκε από τον κ. Πατούλη- με τους νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες, όπου και ζήτησε προτάσεις για τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός να προχωρήσει αμέσως σε νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση προβλημάτων λειτουργικότητας των ΟΤΑ ενόψει της νέας αυτοδιοικητικής θητείας.

Με τις χθεσινές προτάσεις της ΚΕΔΕ, ουσιαστικά καταργούνται τα δημοτικά συμβούλια και ο δήμαρχος αποκτά υπερεξουσίες προκειμένου να περάσει κορυφαία ζητήματα, όπως προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με αυτές τις προτάσεις, λοιπόν, εάν το δημοτικό συμβούλιο δήμων που οδηγήθηκαν στον β’ εκλογικό γύρο των πρόσφατων εκλογών δεν εγκρίνει σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις του εντός 5 εργάσιμων ημερών εισηγήσεις της οικονομικής επιτροπής και «δημιουργείται κίνδυνος ζημίας των δημοτικών συμφερόντων» -δεν διευκρινίστηκε τι νοείται ως «κίνδυνος»- το θέμα θα επιστρέφει στην οικονομική επιτροπή, η οποία θα παίρνει την τελική απόφαση.

Πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής, υπογραμμίζεται, είναι ο ίδιος ο δήμαρχος, ή αντιδήμαρχος ορισμένος από τον δήμαρχο, σύμφωνα με τον «Κλεισθένη». Η πρόβλεψη αυτή αφορά αποφάσεις όπως προϋπολογισμό, σύναψη δανείων, επιβολή δημοτικών τελών κ.λπ.

Στην περίπτωση που δεν «περνούν» από το δημοτικό συμβούλιο θέματα που εισηγείται η εκτελεστική επιτροπή του δήμου -όργανο αποτελούμενο από τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους-, επιστρέφουν πάλι στην ίδια οι τελικές αποφάσεις (ουσιαστικά στον ίδιο τον δήμαρχο). Η πρόβλεψη αυτή αφορά αποφάσεις όπως τεχνικό πρόγραμμα, σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών κ.λπ.

Αντιδρώντας στις παραπάνω προτάσεις, ο απερχόμενος δήμαρχος Αιγάλεω, Δ. Μπίρμπας (ΣΥΡΙΖΑ), παρομοίασε τις διατάξεις με επαναφορά της «συνταγματικής μοναρχίας». Το αποτέλεσμα των «πρόδηλα αντισυνταγματικών» και «πρόδηλα αντιδημοκρατικών» προτάσεων θα είναι οι δήμαρχοι «να κάνουν ό,τι γουστάρουν», υπογράμμισε, έχοντας προηγουμένως σχολιάσει: «Με τρομάζει η Δεξιά που έρχεται».

Δεν έλειψαν οι εσωτερικές «γαλάζιες» αντιδράσεις, με τον απερχόμενο δήμαρχο Αλεξανδρούπολης (και πρόεδρο της ΠΕΔ Αν. Μακεδονίας-Θράκης) Β. Λαμπάκη να είναι ξεκάθαρος: «Θα γελοιοποιηθούμε περιμένοντας το κόμμα μας να κυβερνήσει; Πρόκειται για συνταγματική εκτροπή που δεν έχει όριο. Είναι κρίμα. Θέλουμε να επαναφέρουμε τους πανίσχυρους δημάρχους μέσω οικονομικής επιτροπής; Εχει δίκιο ο Μπίρμπας», είναι συνοπτικά όσα είπε, για να «εισπράξει» στη συνέχεια αιχμές από την παράταξή του ότι παίρνει θέση με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα στον δήμο του, που του έδωσε περισσότερες έδρες από τον αντίπαλό του, αλλά όχι το αξίωμα του δημάρχου καθώς έχασε στον β’ γύρο. «Με τρομάζει ότι δεν περιμένετε ούτε τις εθνικές εκλογές. Με τρομάζει επίσης ότι επιχειρείτε να συσχετίσετε τη θέση του καθενός με το εκλογικό αποτέλεσμα στον δήμο του», είπε προς το προεδρείο ο Τ. Κανταράς (ΛΑ.Ε.), δημοτικός σύμβουλος Πολυγύρου.

Την αντισυνταγματικότητα των προτεινόμενων διατάξεων παραδέχτηκε και ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ, Π. Ζυγούρης. Νωρίτερα, ο εισηγητής των ρυθμίσεων, Π. Μαΐστρος, είχε παραδεχτεί ότι δεν ήταν «νομικά κριμένες».

Αντιδράσεις προκάλεσε -μεταξύ άλλων- και έτερη προτεινόμενη ρύθμιση περί συμπράξεων δημοτικών παρατάξεων. Σύμφωνα με αυτήν, θα υπογράφεται κοινό δημοτικό πρόγραμμα μεταξύ δημάρχου και συμβούλων συμπραττουσών δημοτικών παρατάξεων, όμως, όποιος σύμβουλός τους δηλώσει ότι δεν συμφωνεί, θα θεωρείται ανεξαρτητοποιημένος και δεν θα λογίζεται μέλος της παράταξης που εξελέγη. Ουσιαστικά θα διαγράφεται. «Θα κάνετε δημοτικούς συμβούλους να τρέμουν να κατέβουν στο δημοτικό συμβούλιο», προειδοποίησε ο νεοδημοκράτης απερχόμενος δήμαρχος Μήλου, Γ. Δαμουλάκης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξουσία επί των δήμων θέλει τώρα ο Πατούλης
Ο περιφερειάρχης Αττικής ζητεί τη θέσπιση νέου «Καλλικράτη» που, αντί για τη συνεργασία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, θα επιβάλλει σχέσεις ελέγχου και ιεραρχίας στους δήμους.
Εξουσία επί των δήμων θέλει τώρα ο Πατούλης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Είπα-ξείπα για τα ΚΤΕΛ Αττικής
Ο περιφερειάρχης Αττικής ακύρωσε σε μία μέρα την ανακοίνωση σχετικά με την μεταφορά της αφετηρίας των ΚΤΕΛ Αττικής από το Πεδίον του Αρεως στο σταθμό μετρό «Εθνική Αμυνα».
Είπα-ξείπα για τα ΚΤΕΛ Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σελίδες από... χρυσάφι για λεύκωμα της Περιφέρειας Αττικής
Η περιφερειακή αρχή είναι έτοιμη να δαπανήσει 124.000 ευρώ για την έκδοση «συλλεκτικού λευκώματος ιστορικού χαρακτήρα για την Περιφέρεια Αττικής»
Σελίδες από... χρυσάφι για λεύκωμα της Περιφέρειας Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Πατούλης τώρα και... καναλάρχης
Ο περιφερειάρχης Αττικής υπέγραψε προγραμματική συμφωνία μεταξύ περιφέρειας, Δήμου Ασπροπύργου και δημοτικής επιχείρησης τηλεόρασης για τη δημιουργία τηλεοπτικών παραγωγών.
Ο Πατούλης τώρα και... καναλάρχης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβρασμός για τα σκουπίδια και οι (μη) απαντήσεις Πατούλη
Αναβρασμός στις τάξεις της Δημοτικής Αυτοδιοίκησης της Αττικής επικρατεί μετά την δια περιφοράς ψηφοφορία για τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ.
Αναβρασμός για τα σκουπίδια και οι (μη) απαντήσεις Πατούλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενισχύονται οι παρατάξεις δημάρχων και περιφερειαρχών
Πριμοδότηση με την οποία διασφαλίζεται πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη σε κρίσιμες επιτροπές προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ».
Ενισχύονται οι παρατάξεις δημάρχων και περιφερειαρχών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας