• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 24.7°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.9°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.2°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.8°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 20.4°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  2 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 23.8°C
  1 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  0 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.8°C
  0 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 17.5°C / 23.8°C
  0 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 24.9°C
  2 BF
  68%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.7°C / 23.9°C
  1 BF
  95%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  71%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παγκόσμια διαμαρτυρία για τα γαϊδουράκια-«ταξί» της Σαντορίνης

 • A-
 • A+

Σε εξέλιξη βρίσκεται παγκόσμια διαμαρτυρία για τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, που διοργανώνεται από την οργάνωση Ανθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων (PETA) – τη μεγαλύτερη στον κόσμο οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων. Οι διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται μέχρι τις 16 Ιουνίου στις ελληνικές πρεσβείες των Ουάσιγκτον, Λονδίνου, Αμστερνταμ, Παρισιού, Σίδνεϊ και Βερολίνου.

Οπως αναφέρει στη σχετική καμπάνια η PETA, τα γαϊδουράκια χρησιμοποιούνται σαν «ταξί» για να μεταφέρουν τουρίστες, ανεβοκατεβαίνοντας τα περίπου 500 σκαλοπάτια στα Φηρά, τέσσερις ή πέντε φορές την ημέρα, παρ' όλο που ένα τελεφερίκ λειτουργεί εδώ και δεκαετίες. Οι ιδιοκτήτες των ζώων και οι τοπικές αρχές διατηρούν ακόμα την «παράδοση» των γαϊδουριών, παρότι η μεταχείρισή τους αποτελεί σαφή παραβίαση των ελληνικών νόμων για την καλή διαβίωση των ζώων.

Φιλοζωικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι τον χειμώνα τα γαϊδουράκια χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά οικοδομικών υλικών.

Σύμφωνα με αυτούς τους νόμους, αναφέρει η οργάνωση, τα ζώα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο νερό και να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες, αλλά πολλά από αυτά δένονται για ώρες κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο χωρίς πρόσβαση σε νερό. Οι συνθήκες αυτές είναι παράνομες, αλλά προφανώς ανεκτές από τις Αρχές. Και υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με τις κτηνιατρικές συστάσεις, τα γαϊδούρια δεν πρέπει να μεταφέρουν περισσότερο από το 20% του σωματικού βάρους τους, που ανέρχεται σε περίπου 110 κιλά.

Ομως, οι ιδιοκτήτες τους επιτρέπουν συχνά για το κέρδος τη μεταφορά βαρύτερων αναβατών, θέτοντας μεγάλη πίεση στις πλάτες και στις αρθρώσεις των ζώων. Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες για τα ζώα. Εάν γίνουν πολύ αδύναμα για να μπορούν να επιτελούν το «έργο» τους, συχνά εγκαταλείπονται και αφήνονται να πεθάνουν.

Τη στήριξή της στην παγκόσμια διαμαρτυρία της PETA δηλώνει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) και υπενθυμίζει ότι το περασμένο καλοκαίρι και κατόπιν δράσεων και διαμαρτυρίας που έγινε στο νησί από την ίδια αλλά και από άλλους φιλοζωικούς φορείς και οργανώσεις, είχε γίνει συνάντηση με τις τοπικές αρχές με σκοπό την επίλυση του σοβαρού αυτού θέματος. Μετά τη συνάντηση επήλθαν κάποιες μικρές βελτιώσεις, οι οποίες όμως προφανώς δεν αρκούν.

Η Ομοσπονδία ζητά από την Πολιτεία και τις τοπικές αρχές να ανακοινώσουν χωρίς καθυστέρηση μέτρα και προγραμματισμό ούτως ώστε το νησί να περάσει σταδιακά στον πολιτισμό και στη χρήση σύγχρονων μέσων μεταφοράς, λαμβάνοντας ταυτόχρονα μέτρα για την αποκατάσταση των ανθρώπων που τόσα χρόνια έχουν συνδέσει το εισόδημά τους με αυτόν τον τρόπο εκμετάλλευσης των ζώων.

Το ζήτημα, που διασύρει τη χώρα μας διεθνώς και συνεχώς, έχει αναδείξει η «Εφ.Συν.» («Τέλος στη γαϊδουρινή υπομονή», 8/8/2018).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέλος στη γαϊδουρινή υπομονή
Μια ανάσα για τα δύσμοιρα γαϊδουράκια της Σαντορίνης είναι τα μέτρα που πάρθηκαν για την προστασία τους. Αποφασίστηκε η επέκταση και βελτίωση των ειδικών σκιάστρων προκειμένου τα ζώα να προστατεύονται από τη...
Τέλος στη γαϊδουρινή υπομονή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυβερνητική εμμονή με τα κολαστήρια γουνοφόρων ζώων
Την ώρα που όλο και πιο πολλές χώρες στην Ευρώπη καταργούν τη γουνοποιία, η ελληνική κυβέρνηση και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επιμένουν να παρέχουν στήριξη στα εκτροφεία, που αποτελούν τόπο μαρτυρίου για...
Κυβερνητική εμμονή με τα κολαστήρια γουνοφόρων ζώων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακόμα μία βάρβαρη θυσία ταύρου στη Λέσβο του 2021
Το σκοταδιστικό, βάναυσο «πανηγύρι του ταύρου», που για το ζώο σημαίνει διαπόμπευση και βασανισμό μέχρι θανάτου, πραγματοποιήθηκε και φέτος κανονικά και με τον νόμο...
Ακόμα μία βάρβαρη θυσία ταύρου στη Λέσβο του 2021
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιοι γουργουρίζουν και ποιοι γρυλίζουν στο ν/σ για τους πιστούς μας φίλους
Τα συν και πλην, οι παραλείψεις και οι ασάφειες στο νέο νoμοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που κατατέθηκε σε διαβούλευση
Ποιοι γουργουρίζουν και ποιοι γρυλίζουν στο ν/σ για τους πιστούς μας φίλους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι ζωοθυσίες και τα βάρβαρα έθιμα δεν έχουν θέση στις μέρες μας
Την καθολική απαγόρευση των βάρβαρων εθίμων και θρησκευτικών τελετών που περιλαμβάνουν βασανισμό ζώων ζητά η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, με αφορμή τις θρησκευτικές τελετές στο νησί της...
Οι ζωοθυσίες και τα βάρβαρα έθιμα δεν έχουν θέση στις μέρες μας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επίθεση σε μέλη φιλοζωικής οργάνωσης
Μέλη της οργάνωσης Network for Animals δέχθηκαν επίθεση από ντόπιους, πιθανόν επιχειρηματίες του τουρισμού, την ώρα που γύριζαν ντοκιμαντέρ για την κακοποίηση των γαϊδουριών και των ιπποειδών στη Σαντορίνη.
Επίθεση σε μέλη φιλοζωικής οργάνωσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας