• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 17.9°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.5°C
  1 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 18.4°C
  6 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 10.3°C / 15.9°C
  4 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  38%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.1°C / 16.4°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.4°C / 10.4°C
  0 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 19.6°C
  3 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 22.5°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.1°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.6°C
  6 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  4 BF
  58%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 23.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.1°C
  5 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 15.4°C
  1 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.6°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  89%

Φωτογραφία αρχείου

Eurokinissi / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσκύνημα ιερών λειψάνων από… νήπια

 • A-
 • A+
Εκπληκτοι οι γονείς του 1ου Νηπιαγωγείου Καλαμαριάς ενημερώθηκαν από τη διευθύντρια ότι τα παιδάκια τους θα πάνε να προσκυνήσουν το «τεμάχιο αφθάρτου καρδίας» του Αγίου Λουκά του ιατρού.

Είναι μέρος οιασδήποτε εκπαιδευτικής διαδικασίας το προσκύνημα ιερών λειψάνων από παιδιά του νηπιαγωγείου; Δεν είναι ρητορικό το ερώτημα, λαμβάνοντας υπόψη την πρακτική της Διεύθυνσης του 1ου Νηπιαγωγείου Καλαμαριάς. Διότι η απόφαση της Διεύθυνσης να μεταφέρει σήμερα όλα τα παιδιά σε ένα τέτοιο προσκύνημα στέλνει κυριολεκτικά στον κάλαθο των αχρήστων ακόμη και τη σκέψη για συζήτηση περί ουδετερόθρησκου σχολείου.

Οπως κατήγγειλε στην «Εφ.Συν.» το οικογενειακό περιβάλλον ενός νηπίου, έκπληκτοι χθες άκουσαν τη διευθύντρια του νηπιαγωγείου να ζητά από τον παππού του παιδιού να το πάει νωρίτερα στο σχολείο επειδή όλο το νηπιαγωγείο θα περάσει πρώτα από τον παρακείμενο Ναό του Αγίου Νικολάου, στην Καλαμαριά, προκειμένου να προσκυνήσουν το «τεμάχιο αφθάρτου καρδίας» του Αγίου Λουκά του ιατρού*.

Οταν οργισμένη η μητέρα του παιδιού τηλεφώνησε στη Διεύθυνση του νηπιαγωγείου να διαμαρτυρηθεί διότι δεν είχε ζητηθεί καν η γονική συναίνεση –η οποία ζητείται πλέον και για μεγαλύτερα παιδιά και για εκδρομές σε μουσεία- εισέπραξε την απάντηση «δεν γνώριζα ότι είχατε πρόβλημα». Καθίσταται προφανές, ακόμη και από την απάντηση, ότι το «πρόβλημα» αίφνης μετατέθηκε στους γονείς (τα στοιχεία τους στη διάθεση κάθε αρμόδιας αρχής), παρότι προφανώς το δημιούργησε η ίδια η Διεύθυνση.

Θα είχε πράγματι ενδιαφέρον η τοποθέτηση της οικείας Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, όσο φυσικά και του ίδιου του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Είναι άραγε η πρωτοβουλία της διευθύντριας του νηπιαγωγείου εντός των παιδαγωγικών ορίων; Εντός των θεμιτών εξωσχολικών δραστηριοτήτων;

Οσο για την υπόθεση των λειψάνων αγίων, είναι μακρά και πονεμένη ιστορία. Εκτείνεται μάλιστα σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο Μεσαίωνας βρίθει ιστοριών χυδαίας εμπορίας τους που η ίδια η Εκκλησία έχει καταγγείλει.

Με δεδομένο ότι προσβολές, ειρωνείες και εύκολοι σχολιασμοί που αφορούν ζητήματα πίστης διόλου δεν ωφελούν -γι’ αυτό και αποφεύγουμε ακόμη και τα θαυμαστικά- και δεν οδηγούν συνήθως παρά σε αντιπαραγωγικά ιδεολογικά πετροβολήματα, εμμένουμε στο αρχικό ερώτημα το οποίο ζητά καθαρή απάντηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και παράγοντες.

Εκτός κι αν βρεθούν κάποιοι που θεωρήσουν το ερώτημα «πρόβλημα». Ε, τότε θα αναβαθμιστεί, αναγκαστικά, και το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου.

* Σημειώνουμε ότι ο άγιος Λουκάς ο ιατρός έδρασε στη Σοβιετική Ενωση, ήταν αντίπαλος του σοβιετικού καθεστώτος και υπέστη διώξεις. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για τις υπηρεσίες του στα νοσοκομεία και την περίθαλψη στρατιωτών που είχαν τραυματιστεί στα πεδία των μαχών τού απονεμήθηκε το Βραβείο Στάλιν (το οποίο δεν πήγε να παραλάβει) και έγινε αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως της Κριμαίας. Αγιοποιήθηκε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, το 1996.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγώνας κατά του αποχαρακτηρισμού οικοπέδου που προοριζόταν για νηπιαγωγείο
Δυναμική παρέμβαση της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό ενός οικοπέδου που προοριζόταν για νηπιαγωγεία στην περιοχή Χαριλάου.
Αγώνας κατά του αποχαρακτηρισμού οικοπέδου που προοριζόταν για νηπιαγωγείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο ρατσισμός καλά κρατεί στα Βρασνά
Γονείς μαθητών νηπιαγωγείου της περιοχής όταν έμαθαν ότι θα εγγραφούν στη σχολική μονάδα οχτώ νήπια προσφυγόπουλα αντέδρασαν και σταμάτησαν τη φοίτηση των παιδιών τους για αρκετές ημέρες ● Τη δημιουργία ενός...
Ο ρατσισμός καλά κρατεί στα Βρασνά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγώνας διαρκείας για νηπιαγωγείο σε οικόπεδο της Εκκλησίας
Τον χαρακτηρισμό για σχολείο του παραλιακού οικοπέδου-φιλέτου γνωστό ως «Μάρμαρα Μόσχου», που ανήκει στην Εκκλησία ζητά το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Φυσικά αυτό βρίσκουν την Εκκλησία αντίθετη.
Αγώνας διαρκείας για νηπιαγωγείο σε οικόπεδο της Εκκλησίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εφοδος της ΕΛ.ΑΣ. σε χριστιανική αδελφότητα
Για πρώτη, πιθανότατα, φορά στην ιστορία, η Κρατική Ασφάλεια έκανε έφοδο σε μεγάλη χριστιανική αδελφότητα στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκαν προπαγανδιστικές αφίσες κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και του...
Εφοδος της ΕΛ.ΑΣ. σε χριστιανική αδελφότητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Πεσόα μες σε ψαλμούς και σε βρισιές...
Απέτυχαν να μας σώσουν από τον... διάβολο καμιά πενηνταριά ορθόδοξοι φονταμελιστές και οι ακροδεξιοί συνοδοιπόροι τους με τα κράνη και τα παλούκια στα χέρια. Εξω από το θέατρο «Αριστοτέλειον», ενοχλημένοι από...
Ο Πεσόα μες σε ψαλμούς και σε βρισιές...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η Ροτόντα είναι μνημείο, πρέπει να παραμείνει ως τέτοιο»
Ο ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Βελένης, παρεμβαίνει μέσω της «Εφ.Συν.» στον δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει με αδόκιμο τρόπο και κυρίως με το πείσμα του μητροπολίτη Ανθιμου να...
«Η Ροτόντα είναι μνημείο, πρέπει να παραμείνει ως τέτοιο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας