Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανω-κάτω οι πίνακες για τις προσλήψεις στους δήμους
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανω-κάτω οι πίνακες για τις προσλήψεις στους δήμους

  • A-
  • A+
Τεράστιες αποκλίσεις -έως και 72,61%- προέκυψαν μεταξύ των προσωρινών και των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ στην προκήρυξη 3Κ/2018 ● Οι αποκλίσεις οφείλονται κυρίως σε ακούσια λάθη και αναντιστοιχίες μεταξύ δηλωθέντων και αποδειχθέντων στοιχείων, ενώ υπήρχαν και κάποιες απόπειρες... «φουσκώματος» προς άγραν μορίων.

«Μαμούθ» η προκήρυξη, «μαμούθ» και οι ανακατατάξεις στους επιτυχόντες της 3Κ/2018. Μεγάλες οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των διοριστέων των προσωρινών και των οριστικών πινάκων της προκήρυξης του ΑΣΕΠ για τις 8.166 μόνιμες θέσεις εργασίας στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων.

Τη στιγμή που ο μέσος όρος της απόκλισης προσωρινών και οριστικών αποτελεσμάτων των προκηρύξεων του ΑΣΕΠ εκτιμάται στο 10%-15%, στην περίπτωση της 3Κ/2018 οι αποκλίσεις κυμάνθηκαν από 45,06% το ελάχιστο έως 72,61% το μέγιστο, ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης που απαιτούσαν οι προκηρυσσόμενες θέσεις.

Εν ολίγοις, οι μισοί από τους επιτυχόντες των προσωρινών πινάκων βρέθηκαν να απορρίπτονται στους οριστικούς.

Το ΑΣΕΠ εξέδωσε χθες μία ανακοίνωση με αναλυτικά στοιχεία της ελεγκτικής διαδικασίας της προκήρυξης και σύμφωνα με αυτήν οι διαφοροποιήσεις των επιτυχόντων (προσληπτέων) των οριστικών πινάκων συγκριτικά με τους επιτυχόντες των προσωρινών πινάκων ήταν:

● 60,15% για την κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (80 νέοι υποψήφιοι στους 133 αρχικά προσληπτέους)

● 72,61% για την κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (61 νέοι υποψήφιοι στους 84 αρχικά προσληπτέους)

● 47,42% για την κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (1.287 νέοι υποψήφιοι στους 2.714 αρχικά προσληπτέους)

● 45,06% για την κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (2.359 νέοι υποψήφιοι στους 5.235 αρχικά προσληπτέους).

Ως γνωστόν, υπέβαλαν αιτήσεις διεκδικώντας μία εκ των 8.166 θέσεων συνολικά 128.861 υποψήφιοι (περίπου 16 υποψήφιοι ανά προκηρυσσόμενη θέση). Δεδομένου ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι, έχοντας τη σχετική δυνατότητα, διεκδίκησαν με τις αιτήσεις τους περισσότερες από μία θέσεις της ίδιας κατηγορίας εκπαίδευσης, το πλήθος των προτιμήσεων των υποψηφίων ανήλθε σε 3.339.088, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΑΣΕΠ.

Ποιες ήταν, όμως, οι αιτίες των μεγάλων αποκλίσεων μεταξύ αρχικών και τελικών αποτελεσμάτων; Βασικότερη όλων, σύμφωνα με πηγές του ΑΣΕΠ, ήταν ακούσια σφάλματα και αναντιστοιχίες μεταξύ δηλωθέντων και αποδειχθέντων στοιχείων, που αποδίδονται στην έλλειψη πληροφόρησης των υποψηφίων. Αναμφισβήτητα για πολλούς υποψηφίους ήταν μια πολύπλοκη διαδικασία η συμπλήρωση της σχετικής φόρμας αιτήσεων.

Μάλιστα η βοήθεια που παρείχαν κατά τόπους σωματεία δημοτικών υπαλλήλων σε υποψηφίους για τη συμπλήρωση των αιτήσεων (πολλοί εκ των οποίων ήταν ήδη συνάδελφοί τους συμβασιούχοι-«παρατασιούχοι») φέρεται να συνέβαλε στην αποτροπή αστοχιών.

Ομως υπήρχαν και σκόπιμα… λάθη, «σποραδικά, χωρίς να κυριεύουν τη διαδικασία», διευκρινίζουν πηγές του ΑΣΕΠ. Για παράδειγμα, υπήρξαν κάποιοι που δήλωσαν τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι (υπήρχε μεμονωμένη περίπτωση υποψηφίου που δήλωσε και τα δύο!), χωρίς όμως να προσκομίζουν στη συνέχεια τα απαιτούμενα πιστοποιητικά.

Υπενθυμίζεται ότι από τη στιγμή που έγιναν γνωστές στους ενδιαφερόμενους οι προβλέψεις του νόμου ότι οι προσλήψεις θα γίνονταν βάσει των προσωρινών και όχι των τελικών αποτελεσμάτων, αναπτύχθηκε -ώς ένα βαθμό- μια «κατεύθυνση» για… φούσκωμα στα δηλωθέντα στοιχεία (π.χ. σε κοινωνικά κριτήρια ή στην προϋπηρεσία), με στόχο τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων μορίων.

Το σκεπτικό ήταν ότι μέχρι να εκδοθούν τα τελικά στοιχεία (υπενθυμίζεται ότι μεσολάβησαν 14 μήνες μεταξύ προσωρινών και οριστικών αποτελεσμάτων), οι προσωρινά επιτυχόντες θα είχαν καταφέρει να πάρουν μια σημαντική οικονομική ανάσα, βγάζοντας μερικά μηνιάτικα και βρίσκοντας διέξοδο από την ανεργία ή την εργασιακή επισφάλεια. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που προφανώς επιβεβαιώνει και την κοινωνική ανάγκη για δουλειά με αξιοπρεπείς συνθήκες.

Η εμφάνιση μεγαλύτερων ποσοστών αποκλίσεων στις υψηλότερες εκπαιδευτικές κατηγορίες (Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) αποδίδεται στον μικρό αριθμό των προκηρυσσόμενων θέσεων.

Επί των προσωρινών αποτελεσμάτων της προκήρυξης υποβλήθηκαν συνολικά 6.365 ενστάσεις υποψηφίων, οι οποίες αναλύονται ως εξής:

● 109 ενστάσεις υποψηφίων κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης,

● 73 ενστάσεις υποψηφίων κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης,

● 2.457 ενστάσεις υποψηφίων κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,

● 3.726 ενστάσεις υποψηφίων κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

Συνολικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής, υλοποιήθηκαν 278.942 μεταβολές επί κριτηρίων και ιδιοτήτων που δηλώθηκαν, οι οποίες αναλύονται ως εξής:

● 3.715 μεταβολές επί αιτήσεων υποψηφίων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης,

● 275.227 μεταβολές επί αιτήσεων υποψηφίων Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

Για την ολοκλήρωση της ελεγκτικής διαδικασίας απαιτήθηκαν συνολικά 22 στάδια ελέγχου -άλλο ένα στατιστικό στοιχείο-ρεκόρ της συγκεκριμένης προκήρυξης.

Στο πλαίσιο των 22 γύρων ελέγχου, ελέγχθηκαν 29.424 αιτήσεις υποψηφίων, σχεδόν πενταπλάσιες από τις προκηρυσσόμενες θέσεις, κάτι που σημαίνει ότι το ΑΣΕΠ προχώρησε σε αντίστοιχο «βάθος» ελέγχου αιτήσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι για την προκήρυξη 3Κ/2018 εκδόθηκαν 318 αποφάσεις τμημάτων του ΑΣΕΠ.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναμείνατε τον... διαγωνισμό σας
Περαιτέρω αναμονή για την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης-μαμούθ του ΑΣΕΠ για τις 8.166 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων προκύπτει για τους υποψηφίους, αλλά...
Αναμείνατε τον... διαγωνισμό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ασφυκτική πίεση στο ΑΣΕΠ
Καθημερινή πίεση ασκείται από το υπουργείο Εσωτερικών προς το ΑΣΕΠ για την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης 3Κ/2018 και τη στελέχωση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων με μόνιμο προσωπικό....
Ασφυκτική πίεση στο ΑΣΕΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΤΑ: νέα εποχή με στοχευμένες προσλήψεις
Με στόχο την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών και την εργασιακή αποκατάσταση συμβασιούχων η κυβέρνηση ετοιμάζει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Προσλήψεις...
ΟΤΑ: νέα εποχή με στοχευμένες προσλήψεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γαλάζια παιχνίδια στο ΑΣΕΠ
Την ώρα που η Ν.Δ. έχει εντάξει στην κεντρική αντιπολιτευτική της τακτική ένα αφήγημα περί κυβερνητικής «άλωσης» του κράτους και χειραγώγησης του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώνεται μια επίμονη...
Γαλάζια παιχνίδια στο ΑΣΕΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρύθμιση Θεοδωρικάκου για επιτυχόντες της 3Κ/2018
Νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση εμπλοκής, με την οποία ήρθε αντιμέτωπη μια μερίδα επιτυχόντων της προκήρυξης του ΑΣΕΠ 3Κ/2018, δεσμεύτηκε να καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος.
Ρύθμιση Θεοδωρικάκου για επιτυχόντες της 3Κ/2018
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρύθμιση Θεοδωρικάκου για επιτυχόντες της 3Κ/2018
Νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση μιας απρόσμενης εμπλοκής με την οποία ήρθε αντιμέτωπη μια μερίδα επιτυχόντων της προκήρυξης του ΑΣΕΠ 3Κ/2018, δεσμεύθηκε να καταθέσει προσεχώς στην Βουλή ο υπουργός...
Ρύθμιση Θεοδωρικάκου για επιτυχόντες της 3Κ/2018

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας