Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μέσα προστασίας για τους εργαζομένους
MOTIONTEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μέσα προστασίας για τους εργαζομένους

  • A-
  • A+
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση εκσυγχρονίζονται το καθεστώς χορήγησης Μέσων Ατομικής Προστασίας και τα μέτρα προληπτικής ιατρικής σε δήμους και περιφέρειες. Η απόφαση έχει ενσωματώσει μεγάλο μέρος των προτάσεων που έχει καταθέσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ ● Δικαιούχοι είναι τόσο οι μόνιμοι υπάλληλοι όσο και οι συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις μίσθωσης έργου.

Αύξηση των κλάδων και των ειδικοτήτων των εργαζομένων στους ΟΤΑ στους οποίους απαιτείται η χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), αλλά και εξειδίκευση των προς χορήγηση μέσων -με πρόσθετα είδη- φέρνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών που εκσυγχρονίζει το καθεστώς χορήγησης ΜΑΠ και τα μέτρα προληπτικής ιατρικής σε δήμους και περιφέρειες.

Η απόφαση αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές των χορηγούμενων ΜΑΠ και έχει ενσωματώσει μεγάλο μέρος των προτάσεων που έχει καταθέσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ για την προστασία των εργαζομένων.

Αποσαφηνίζεται αρχικά με την ΚΥΑ ότι δικαιούχοι ΜΑΠ είναι τόσο οι μόνιμοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου όσο και οι συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις μίσθωσης έργου.

Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων, πέρα από την παροχή ΜΑΠ, προβλέπεται και η υποχρεωτική υποβολή τους σε ιατρικές εξετάσεις, καθώς και τακτικοί εμβολιασμοί τους.

Ενδεικτικές αλλά χαρακτηριστικές περιπτώσεις των αλλαγών αποτελούν οι παροχές:

● Ολοκληρωμένων ΜΑΠ στους εργάτες καθαριότητας. Oι δήμοι-εργοδότες υποχρεούνται να παρέχουν φόρμες εργασίας, τη στιγμή που μέχρι πρότινος οι εργαζόμενοι λάμβαναν ένα γιλέκο και πήγαιναν στην αποκομιδή απορριμμάτων με τα δικά τους ρούχα.

● Σύγχρονων μασκών με τα απαραίτητα φίλτρα σε εργάτες πρασίνου.

● ΜΑΠ σε εργαζομένους όπως βρεφονηπιοκόμοι και οικογενειακοί βοηθοί, που μέχρι σήμερα τα πλήρωναν από την τσέπη τους (π.χ. γάντια μιας χρήσης).

Οι εργοδότες

Υποχρεωτικό καθίσταται για τους δήμους-εργοδότες να παρέχουν στους εργαζομένους τα προβλεπόμενα ανά κλάδο και ειδικότητα ΜΑΠ, αλλά και για τους εργαζομένους να τα χρησιμοποιούν. Δεν επιτρέπεται η αποτίμηση των ΜΑΠ σε χρήμα, αναφέρει ρητά η ΚΥΑ.

Ακόμη, με στόχο τη διαρκή παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας του ισχύοντος πλαισίου, οι ΟΤΑ υποχρεούνται να συντάσσουν οδηγό γραπτής εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου για κάθε θέση, χώρο και αντικείμενο εργασίας, καθώς και ένα πρότυπο συγκριτικής αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των συστημάτων υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Οι προβλέψεις της υπουργικής απόφασης κινούνται σε θετική κατεύθυνση και περιλαμβάνουν πολλές από τις προτάσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ, σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Γ. Τσούνης.

«Θα ελέγξουμε ό,τι υπάρχει σε εκκρεμότητα και για ό,τι συμπληρωματικό χρειαστεί θα επανέλθουμε», συμπληρώνει, θίγοντας παράλληλα την εκκρεμότητα που υπάρχει στον εκσυγχρονισμό του νόμου για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Σε μία -προ πέντε μηνών- ημερίδα της ΠΟΕ-ΟΤΑ, όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι αναγκαίες αλλαγές για την προστασία των εργαζομένων, η Ομοσπονδία είχε προτείνει ένα «πακέτο» μέτρων που φαινόταν να υιοθετείται από το υπουργείο Εσωτερικών. Ομως, η διάλυση της Βουλής καθυστερεί περαιτέρω τη νομοθέτηση των αναγκαίων μέτρων. «Εάν είχε περάσει ο νόμος, θα ήταν ολοκληρωμένο το πλαίσιο. Τώρα περιμένουμε τον νόμο», σχολιάζει ο κ. Τσούνης, που προέδρευε στις εργασίες της ημερίδας.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέσσερα χρόνια εκφοβισμού και φίμωσης
Αύριο εκδικάζεται η μήνυση δέκα συμβούλων του Μπέου εναντίον της Θάλειας Στάχτου, που σύρεται στα δικαστήρια γιατί θέλησε να υπερασπιστεί τη νομιμότητα και τα δικαιώματα εργαζομένων-συναδέλφων της.
Τέσσερα χρόνια εκφοβισμού και φίμωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταλήψεις παντού για το Ασφαλιστικό
Δυναμικές κινητοποιήσεις απέναντι στο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο προαναγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, με τον αγωνιστικό προγραμματισμό των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να περιλαμβάνει καταλήψεις ΧΥΤΑ, δημοτικών...
Καταλήψεις παντού για το Ασφαλιστικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πυρ ομαδόν από τους δημάρχους
Ο δήμαρχος Λ. Κυρίζογλου, που έδωσε το έναυσμα για κριτική στην κυβέρνηση, μίλησε για «λάθη, αβελτηρίες και αστοχίες» στα Πρ. Διατάγματα που δρομολογούν τις εκλογικές διαδικασίες για ΚΕΔΕ και Δήμους.
Πυρ ομαδόν από τους δημάρχους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέτρα για να μην ξεμείνουν από προσωπικό οι δήμοι
Ρύθμιση που προφυλάσσει τις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων από τυχόν «εκκένωσή» τους από προσωπικό, μέχρι να αναλάβουν καθήκοντα οι διοριστέοι μέσω ΑΣΕΠ, κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Μέτρα για να μην ξεμείνουν από προσωπικό οι δήμοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερχονται τα αποτελέσματα για τις 8.166 προσλήψεις μονίμων στους δήμους
Σύμφωνα με πηγές της «Εφ.Συν.» τις επόμενες μέρες θα εκδοθούν οι τελικοί πίνακες της προκήρυξης «μαμούθ» που αφορά θέσεις εργασίας κυρίως στην καθαριότητα και δεν θα υπάρξει εμπλοκή λόγω των εκλογών.
Ερχονται τα αποτελέσματα για τις 8.166 προσλήψεις μονίμων στους δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΟΕ-ΟΤΑ: Να επανέλθουν οι προληπτικοί έλεγχοι στις δαπάνες των δήμων
Την επαναφορά του προληπτικού ελέγχου στις δαπάνες των δήμων από το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητά η ΠΟΕ-ΟΤΑ. «Οι εργαζόμενοι στις οικονομικές υπηρεσίες κινδυνεύουν με διώξεις την ώρα που οι αιρετοί βγαίνουν από το...
ΠΟΕ-ΟΤΑ: Να επανέλθουν οι προληπτικοί έλεγχοι στις δαπάνες των δήμων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας