Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η αμφιθυμία του κ. Ταχιάου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αμφιθυμία του κ. Ταχιάου

  • A-
  • A+

H «πληγή» που άφησε στη Ν.Δ. η ηχηρή ήττα του εκλεκτού της υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης δεν έκλεισε ούτε για το κόμμα ούτε για τον Νίκο Ταχιάο.

Κι αν για τον δεύτερο αυτό είναι απολύτως κατανοητό, η αναποφασιστικότητα της ηγεσίας του κόμματος ενώπιον της νέας κατάστασης που διαμόρφωσε η εκλογή του Κωνσταντίνου Ζέρβα αποτυπώνεται εύγλωττα στο σενάριο της καθόδου του κ. Ταχιάου ως υποψήφιου βουλευτή.

Η σχετική φημολογία είχε ενταθεί τις τελευταίες μέρες προκαλώντας, όπως ήταν φυσικό, εκνευρισμό σε όλα τα κλιμάκια της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη και επιτάθηκε μετά τη χθεσινή ανάρτηση του κ. Ταχιάου ο οποίος γνωστοποίησε ότι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τον κ. Ταχιάο, περί υποψηφιότητάς του στις εκλογές «τέτοια συζήτηση με τον Μητσοτάκη δεν έγινε προχθές, μολονότι ήταν σαφές ότι δεν με βλέπει εκτός παιδιάς γενικώς. Ούτε αυτός μου το πρότεινε ούτε ο ίδιος ζήτησα κάτι. Σε ό,τι με αφορά, είμαι εξαιρετικά αμφίθυμος για το μέλλον.

»Από τη μια νιώθω ότι ο ασύμμετρος πόλεμος που δέχθηκα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητος, από την άλλη δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι μπορώ να τον ξαναζήσω, έστω και με άλλες εκδοχές.

»Δεν φοβάμαι τις πολιτικές πτυχές του, άλλωστε ακριβώς τον ίδιο υφίσταται ο Μητσοτάκης. Με ανησυχούν οι προσωπικές πλευρές του και περισσότερο από μένα θορυβούν την οικογένειά μου». Πολλές λέξεις για μια… μη συζήτηση.

Αλλά και όσα κατά τον κ. Ταχιάο συζήτησαν -τι θα κάνει δηλαδή η δημοτική του παράταξη σε σχέση με την πιθανότητα να συνεργαστεί στη διοίκηση με τον κ. Ζέρβα ή όχι- βρίσκονται επίσης μέσα σε ομίχλη συναισθημάτων και πολιτικών αποφάσεων.

Θυμωμένος με Ζέρβα

Από τη μία διαπιστώνει ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι δημαρχοκεντρική κι αν θέλουμε να λειτουργήσει η πόλη, προκειμένου να αποφευχθούν τα αγκάθια της απλής αναλογικής, ο δήμαρχος πρέπει να ενισχυθεί με εξουσίες», από την άλλη είναι και θυμωμένος με τον κ. Ζέρβα διότι «δεν ξεκίνησε καλά, δείχνοντας ότι εμφανίζεται ως αρχηγός μιας συγκεκριμένης συμμαχίας προθύμων και έχοντας προτιμήσει να επικοινωνήσει πρώτα με δημοτικούς συμβούλους της παράταξής μου και όχι με μένα, περιμένω με καλή πίστη να δω δείγματα γραφής».

Το ρεπορτάζ δείχνει ότι ο κ. Ζέρβας είχε επικοινωνία με τρεις συμβούλους του κ. Ταχιάου οι οποίοι ήταν κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να συμμετέχουν στη διοίκηση του δήμου, γεγονός που προκάλεσε τη σφοδρότατη αντίδραση άλλων τριών συμβούλων που δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για συνεργασίες.

Τι στάση κρατά ο κ. Ταχιάος, που φοβάται περισσότερο πιθανές ανεξαρτητοποιήσεις; Οπως έγραψε ο ίδιος, «ό,τι είπα για τον Ζέρβα την προηγούμενη εβδομάδα και μάλιστα παρόντος του ιδίου, ισχύει στο ακέραιο. Και δεν νομίζω ότι κι αυτός με εμπιστεύεται.

»Μια σχέση à la carte μού φαίνεται ψυχοφθόρα, όπως και μια μακρόχρονη προσπάθεια αποκατάστασης εκατέρωθεν εμπιστοσύνης. Δεν νομίζω ότι ταιριάζουμε ως προσωπικότητες και πάντως δεν έχουμε κοινή πολιτική βάση που θα μπορούσε να αμβλύνει αυτή την έλλειψη χημείας.

»Αν όπως διεφάνη από τις πρώτες επικοινωνίες του, σκοπός του είναι να ορίσει αντιδήμαρχο ή αντιδημάρχους από τον συνδυασμό μου, δεν καταλαβαίνω τι μπορεί να σημαίνει για μένα μια αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση ή μια συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση.

»Και επίσης, ο ίδιος δεν μπορώ να περάσω μία τετραετία κάνοντας τον τροχονόμο στην παράταξή μου προκειμένου να γεφυρώνω την εισπήδηση του δημάρχου μέσω συγκεκριμένων προσώπων, ούτε να κάνω ό,τι έκανε ο Ζέρβας στον Μπουτάρη για να γίνω δήμαρχος σε τέσσερα χρόνια.

»Το πρώτο δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία ενός ανθρώπου όπως εγώ, που έχει ισχυρές απόψεις και έχει καταγραφεί ως επίμονος doer, το δεύτερο αντιστρατεύεται το ήθος μου».

Το θέμα με τον ΠΑΟΚ

Υπάρχει και μια παράγραφος ειδικού ενδιαφέροντος. Οπως λέει, «δεν σας κρύβω πως ήρθε μια μέρα που η γυναίκα μου μου είπε "βρες τρόπο να λήξεις το θέμα με τον ΠΑΟΚ, δεν θέλω η ίδια και κυρίως το παιδί μας να προχωράμε με την πλάτη στον τοίχο".

»Και η αλήθεια είναι πως κι εγώ είχα φοβηθεί μήπως έχω την περσινή τύχη του Μπουτάρη εξαιτίας αυτού του χορηγούμενου εμέσματος fake news, αντισημιτισμού και hate speech που συνόδευσε την υποψηφιότητά μου. Και το πιο σημαντικό απ’ όλα;

»Την ίδια ώρα, με κλάδευαν και αυτοί στους οποίους με χρέωναν οι ΠΑΟΚτσήδες, σε έναν πόλεμο που δεν είχα ανοίξει εγώ και δεν είχε και καμία άλλη λογική εξήγηση πλην της προφανούς».

Επειδή οι αντίπαλοι των ΠΑΟΚτσήδων είναι πολλοί, το προφανές παραμένει… κρυπτικό, όσο δεν ονοματίζεται.

Με αναμφισβήτητο δεδομένο ότι όλα αυτά τα έγραψε μόνος του ο κ. Ταχιάος, μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε ότι θα συζήτησε περισσότερα με τον κ. Μητσοτάκη.

Και με δεδομένο ότι τώρα επιλέγει να τα ζυγίσει στο καντάρι της δημοσιότητας μας επιτρέπει να υποθέσουμε βάσιμα ότι η αμφιθυμία είναι πρώτα της ηγεσίας και ύστερα δική του.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταργώντας την απλή αναλογική
Πυρά εκτοξεύουν οι ηττημένοι κατά του δημάρχου Κ. Ζέρβα τόσο για τις «απορροφήσεις» δημοτικών συμβούλων από τις παρατάξεις των Ταχιάου - Ορφανού όσο και για τις αλλαγές της νέας κυβέρνησης στον «Κλεισθένη».
Καταργώντας την απλή αναλογική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ανήθικα» παιχνίδια στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Διαρροή... συμβούλων του Νίκου Ταχιάου προς τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, προκαλεί τρικυμία στο δημοτικό συμβούλιο πριν καν αυτό συγκροτηθεί!
«Ανήθικα» παιχνίδια στον Δήμο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με τα φρένα σπασμένα στον ΟΑΣΘ
Η ανταλλαγή «μηνυμάτων» μεταξύ του υπουργού και του σωματείου εργαζομένων και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για την κατάσταση και το μέλλον του ΟΑΣΘ δείχνει σύγκρουση μέχρις εσχάτων εν όψει εκλογών
Με τα φρένα σπασμένα στον ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ν.Δ.: και οι «αντάρτες» έχουν ψυχή
Δεν τους έφταναν στη Θεσσαλονίκη τα τοπικά και προσωπικά «πάθη» που εκδηλώθηκαν με πέντε υποψηφιότητες στελεχών, ήρθε και το κόμμα της Ν.Δ. να «σβήσει τις μηχανές» για να δείχνει το σκαρί παντελώς ακυβέρνητο...
Ν.Δ.: και οι «αντάρτες» έχουν ψυχή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα συνταγή με παλιά Δεξιά
Κοσμοπολίτικη μεν, κυρίως όμως δεξιά, χωρίς ενοχές για το παρελθόν θα είναι η υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Με όνομα συνδυασμού το «Θεσσαλονίκη -Υπεύθυνα» ο εκλεκτός της Ν.Δ....
Νέα συνταγή με παλιά Δεξιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλος με τη λίστα μου!
Χολερικά σχόλια και δημόσιοι διαγκωνισμοί αποτελούν πλέον καθημερινότητα στη δεξιά πτέρυγα. Η Ν.Δ. αποφάσισε ότι θα στηρίξει για τον Δήμο Θεσσαλονίκης τον δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη. Ο μέχρι...
Αλλος με τη λίστα μου!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας