Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απεταξάμην τη βία στον δρόμο για την κάλπη

Δεξιά: Ν. Παπαϊωάννου, Θ. Λαόπουλος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απεταξάμην τη βία στον δρόμο για την κάλπη

  • A-
  • A+
Στο ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων (Θεόδωρος Λαόπουλος, καθηγητής Φυσικής, Νίκος Παπαϊωάννου, καθηγητής Κτηνιατρικής) κυριάρχησε το πρόσφατο επεισόδιο και η απαίτηση των φοιτητών για απομάκρυνση του καθηγητή Κ. Τοκμακίδη. Η κουβέντα ανέδειξε την ομοφωνία για την καταδίκη του πρόσφατου περιστατικού, αλλά και τη διαφοροποίηση στο ζήτημα του ασύλου και της παρουσίας φοιτητών στη Σύγκλητο.

Βαρύτητα και σημασία που σχετίζεται με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις αλλά και τις μελλοντικές, όσο και με το αύριο του ίδιου του Πανεπιστημίου αποκτούν οι πρυτανικές εκλογές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που θα διεξαχθούν την Τρίτη.

Μπορεί στα επίσημα κείμενα και τις δημόσιες δηλώσεις των δύο υποψήφιων πρυτάνεων -του σημερινού αντιπρύτανη, καθηγητή Φυσικής Θεόδωρου Λαόπουλου και του καθηγητή Κτηνιατρικής Νίκου Παπαϊωάννου- οι διαφορές να μη γίνονται σε πρώτη ανάγνωση ορατές, ωστόσο οι γνωρίζοντες την ανθρωπογεωγραφία του Πανεπιστημίου μιλούν για δύο διαφορετικές αντιλήψεις σε πλείστα από τα κεντρικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο και αυτά που θα κληθεί να διαχειριστεί ο νικητής της κάλπης.

Στη μέση της διαπάλης στέκεται ο σημερινός πρύτανης Περικλής Μήτκας ο οποίος, δημοσίως επίσης, έχει κρατήσει αυστηρή ουδετερότητα, καθώς ο μεν κ. Λαόπουλος είναι σημερινός του αντιπρύτανης -και είχαν κατά κοινή ομολογία καλή συνεργασία,- από την άλλη με τον κ. Παπαϊωάννου τούς συνδέουν οι εκλεκτικές τους συγγένειες με τη Ν.Δ.

Ο κ. Λαόπουλος, όπως κι αν το δει κανείς, είναι χαρακτηριστική περίπτωση κεντροαριστερού, αφού παλιότερα είχε σχέσεις με τον Συνασπισμό, μετά με τη ΔΗΜΑΡ, στη συνέχεια και με το Ποτάμι. Επισήμως, τα κόμματα απείχαν οποιασδήποτε ευθείας παρέμβασης καθώς οι υπόγειες νουθεσίες έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικότερες. Οχι πως λείπουν φυσικά και οι προσωπικές φιλίες και αντιπάθειες, οι οποίες και στο παρελθόν έχουν παίξει σημαντικό ρόλο σε εκλογικές διαδικασίες και διαμόρφωσαν αποτελέσματα.

Φοιτητές στη Σύγκλητο;

Είναι χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις των δύο υποψηφίων στο ντιμπέιτ που είχαν προχθές –οργανώθηκε από τις διοικήσεις των συλλόγων εργαζομένων του Ιδρύματος- όταν κλήθηκαν να απαντήσουν στην παρέμβαση των φοιτητικών συλλόγων, που τους ζήτησαν να πάρουν θέση σχετικά με τα αιτήματά τους για την παρουσία τους στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου ή την αποπομπή του καθηγητή Κώστα Τοκμακίδη τον οποίο οι φοιτητές καταγγέλλουν για χειροδικία, σε αντίθεση με την Πρυτανεία που με ανακοίνωσή της κατηγόρησε τους φοιτητές για σωματική βία σε βάρος του καθηγητή.

Για τον κ. Παπαϊωάννου, «όλες οι απόψεις είναι σεβαστές. Ομως, οι νόμοι, είτε μας αρέσουν είτε όχι, πρέπει να γίνονται σεβαστοί», ενώ, όπως είπε, είναι υπέρ της ανταλλαγής απόψεων καθώς «καταδικάζω σε προσωπικό επίπεδο την άσκηση της οποιασδήποτε βίας από όπου κι αν προέρχεται. Δεν είμαι τιμωρός ούτε μη τιμωρός. Δεν ήμουν μπροστά στα γεγονότα, η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει τι συνέβη. Είμαι υπέρ της ανοιχτής δημοκρατικής διαδικασίας, αλλά με πυγμή και όχι συρόμενοι πίσω από ιδεολογικές αγκυλώσεις και ιδεοληψίες».

Ο κ. Λαόπουλος αμέσως σχολίασε πως «δεν ξέρω ποια είναι η πυγμή αλλά πρέπει να λέμε την αλήθεια», ενώ αργότερα παρατηρούσε πως «δεν είμαι ταξίαρχος της αστυνομίας, αλλά πανεπιστημιακός». Για τα γεγονότα πάντως είπε ότι «δεν ήμουν μπροστά σε αυτό που έζησαν όσοι ήταν στην Πρυτανεία εκείνη τη μέρα, όμως ήμουν εκεί τις δύο προηγούμενες φορές. (…) Καλύπτομαι από την ανακοίνωση της Πρυτανείας. (…) Η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να απομονώσει τη μειοψηφία που εκφράζεται με βία». Μάλιστα, με τους φοιτητές να διαμαρτύρονται για τον κ. Τοκμακίδη, ο κ. Λαόπουλος σχολίασε «δηλαδή και τον δείρατε και θέλετε να φύγει;».

Παίρνοντας πάντως τον λόγο αμέσως μετά ο πρόεδρος του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων Νίκος Γρηγοριάδης σημείωσε πως «μπορεί να έχω τις διαφωνίες μου με αυτούς τους φοιτητές, αλλά προτιμώ αυτούς παρά αυτούς που ασχολούνται μόνο με πάρτι».

Φυσικά στη συζήτηση τέθηκαν τα θέματα της χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου και της υποστελέχωσής του, όπως βέβαια και τα θέματα καθημερινότητας και τα φαινόμενα βίας και παραβατικότητας που συνδέονται στον δημόσιο διάλογο με το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου. «Μας πήρε πάρα πολύ καιρό και είναι κατάκτηση του Πανεπιστημίου να αποδεχθούμε ότι είτε με άσυλο είτε χωρίς άσυλο το Πανεπιστήμιο δεν θέλει τη διακίνηση ναρκωτικών» είπε ο κ. Λαόπουλος.

«Σε ένα άσυλο της ανομίας είμαι απέναντι», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, προσθέτοντας πως «πρέπει να λειτουργήσουμε χωρίς ιδεοληψίες και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Στον βαθμό που θα συνεχίζεται η κατάσταση με αυτά τα φαινόμενα και κάποιοι συνάδελφοι θα φτάσουμε στο “αμήν”, έστω και ενδεικτικά για 2-5 μέρες θα συμφωνούσα να κλείσουμε το Πανεπιστήμιο, για να αποδείξουμε στην κοινωνία ότι δεν παίζουμε».

Υποψήφιοι αντιπρυτάνεις

Οι έντεκα καθηγητές που θέτουν υποψηφιότητα για το αξίωμα του αντιπρύτανη είναι οι: Αλμπάνη Μαρία - καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής, Ανδρέας Γιαννακουδάκης - καθηγητής του Τμήματος Χημείας, Αγγελική Κοιλιάρη - καθηγήτρια του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Δημήτρης Κωβαίος - καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Νίκος Μαγγιώρος- αν. καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας, Αιμίλιος Μαυρουδής - καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, Παναγιώτης Πρίνος - καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Δημοσθένης Σαρηγιάννης - καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, Στράτος Στυλιανίδης - αν. καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Χαράλαμπος Φείδας - καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Κωνσταντίνος Χρυσάφης - καθηγητής του Τμήματος Φυσικής.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δυσανεξία στις πολιτικές εκδηλώσεις
Οι πανεπιστημιακές αρχές του ΑΠΘ παραχώρησαν αίθουσα για να γίνει εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενοχλήθηκαν, όμως, επειδή ο κόσμος κατέκλυσε ώς και τους διαδρόμους και διαμαρτυρήθηκαν άλλοι φοιτητές.
Δυσανεξία στις πολιτικές εκδηλώσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι έβγαλε η σύσκεψη για το ΑΠΘ
Και ξαφνικά προέκυψε… πολλά υποσχόμενη σιγή ασυρμάτου. Δήμαρχος, πρύτανης και αστυνομικοί διευθυντές στη Θεσσαλονίκη συναντήθηκαν, τα είπαν και δεν ανακοινώθηκε τίποτα, πέραν του θέματος της συζήτησης που ήταν...
Τι έβγαλε η σύσκεψη για το ΑΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οργιο προπαγάνδας για το άσυλο στο ΑΠΘ
Το ναρκεμπόριο είναι κακούργημα. Η ληστεία είναι κακούργημα. Για τα κακουργήματα δεν χρειάζεται καμιά άδεια για να εισέλθει η αστυνομία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Κι όμως, παρότι τις τελευταίες μέρες η...
Οργιο προπαγάνδας για το άσυλο στο ΑΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ακαδημαϊκή κοινότητα παίρνει θέση για το μετρό
Οι κοσμήτορες πέντε σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ενώθηκαν για να ανακοινώσουν ένα μεγάλο συνέδριο, για να βγει κεντρική θέση στο ζήτημα των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου ● Σαφείς οι αποστάσεις από τη...
Η ακαδημαϊκή κοινότητα παίρνει θέση για το μετρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σοβαρή καταγγελία, ασόβαρη απάντηση
Στον Δήμο Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε το... κυνήγι των πτυχίων που ξεκίνησε με τον διοικητή της ΕΥΠ συνεχίστηκε με τους διοικητές των νοσοκομείων και υπουργούς και τώρα καταλήγει στον Γ.Γ. του Δήμου.
Σοβαρή καταγγελία, ασόβαρη απάντηση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Λυρισμός και μετριοπάθεια
Ποιος είναι ο τέως πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας που προτάθηκε από την υπουργό Παιδείας να αναλάβει πρώτος πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, εισήγηση που έγινε αποδεκτή από το υπουργικό...
Λυρισμός και μετριοπάθεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας