• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 28.5°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 24.2°C
  1 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.0°C / 24.9°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 20.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 22.6°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.2°C / 19.0°C
  1 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 24.6°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.2°C
  4 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 26.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 24.2°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 22.9°C / 25.5°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 25.5°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.8°C / 26.6°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 28.7°C
  1 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.1°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 24.3°C
  1 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  73%

Πολιτικός πολιτισμός

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κι αν αλλάξαμε λόγια βαριά...

 • A-
 • A+
«Ο,τι έγινε έγινε» είπαν με ένα στόμα ο νυν με τον επόμενο δήμαρχο Θεσσαλονίκης. «Είμαι στη διάθεσή του, θα έχει έναν φάκελο με τις εκκρεμότητες για να μπορέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου να έχει μια πλήρη ενημέρωση αυτός και η ομάδα του για το τι συμβαίνει στον δήμο» τόνισε ο Γ. Μπουτάρης.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Γιάννης Μπουτάρης και Κωνσταντίνος Ζέρβας, νυν και επόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μετήλθαν χθες όλους τους κανόνες του διπλωματικού τακτ και ολοκλήρωσαν με επιτυχία την πρώτη τους συνάντηση χωρίς επεισόδια, ούτε καν αιχμές. Δεν είχε εξάλλου και κανένα νόημα, όταν και οι δύο ό,τι είχαν να πουν ο ένας για τον άλλο τα έχουν πει όταν έπρεπε.

Ευσύνοπτα το περιέγραψαν και οι δύο: ο Γιάννης Μπουτάρης δηλώνοντας πως «ό,τι έγινε έγινε, είχαμε παλιά διαφορές. Τελείωσε αυτό. Τώρα ο Κωνσταντίνος είναι ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε το έργο του. Θα βάλει και αυτός τη σφραγίδα του», και συνηγορώντας ο κ. Ζέρβας πως «ό,τι έχει γίνει στο παρελθόν μένει στο παρελθόν».

Και για να το κάνει πράξη, ο κ. Μπουτάρης ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να κάνει την παράδοση αρμοδιοτήτων και εξουσίας και γι’ αυτό η ομάδα του κ. Ζέρβα πρόκειται να εγκατασταθεί σε ένα γραφείο στον τρίτο όροφο του δημαρχείου, «θα έχει έναν φάκελο με τις εκκρεμότητες για να μπορέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου να έχει μια πλήρη ενημέρωση αυτός και η ομάδα του για το τι συμβαίνει στον δήμο. Του δήλωσα ότι είμαι στη διάθεσή του».

Βασικές εκκρεμότητες

Οπως είχε αναγγελθεί, ο κ. Ζέρβας έφτασε στο γραφείο του κ. Μπουτάρη μαζί με τους Πέτρο Λεκάκη, Μάκη Κυριζίδη, Χάρη Αηδονόπουλο, προαναγγέλλοντας έτσι ότι οι επικεφαλής τριών διαφορετικών παρατάξεων που εξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι είναι οι πρώτοι των συνεργασιών που θα ακολουθήσουν προκειμένου να διοικηθεί ο δήμος.

Τα είπανε όλοι στο γραφείο του κ. Μπουτάρη για μία ώρα, παρόντων του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Σίμου Μπενσασσών και συνεργατών του δημάρχου. Ζέρβας, Κυριζίδης και Λεκάκης γνωρίζουν από πρώτο χέρι, από την περασμένη τετραετία, τα ζητήματα, όπως το αποτεφρωτήριο νεκρών που λιμνάζει, ο Οργανισμός Εσωτερικής Λειτουργίας του δήμου, ο οποίος μάλλον θα τύχει αναμόρφωσης από τη νέα διοίκηση, το θέμα των συμβασιούχων και το Gay Pride, ενώ το θέμα του Μουσείου Ολοκαυτώματος θέλει πολλές συναντήσεις και με περισσότερα πρόσωπα παρόντα.

Ο κ. Ζέρβας περιορίστηκε να δηλώσει πως «ο Δήμος Θεσσαλονίκης αλλάζει σελίδα», επαναλαμβάνοντας όσα είχε πει και στην προεκλογική του εκστρατεία: «Κρατάμε ό,τι καλό έχει γίνει στην πόλη, διορθώνουμε ό,τι δεν έχει γίνει καλά και σχεδιάζουμε το μέλλον». Συμπλήρωσε δε με νόημα πως «βαδίζουμε στη λογική της σύνθεσης και της συναίνεσης ώστε να έχουμε μόνο θετικά αποτελέσματα. Κανείς δεν περισσεύει από αυτήν την προσπάθεια».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εννέα χρόνια που άλλαξαν τη Θεσσαλονίκη
Βλέποντας πίσω στον χρόνο και προοικονομώντας την «κριτική των επόμενων γενιών», ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης προτάσσει στον τελευταίο απολογισμό του το Μουσείο Ολοκαυτώματος.
Εννέα χρόνια που άλλαξαν τη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιντριγκες στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Ανω-κάτω είναι το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και κρίσιμες δημοτικές υπηρεσίες, καθώς η νέα διοίκηση φαίνεται να… έχει χαθεί σε έναν λαβύρινθο, η αρχή του οποίου βρίσκεται στη λογική των εκκαθαρίσεων.
Ιντριγκες στον Δήμο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτη γεύση αυταρχισμού από τη δημαρχία Ζέρβα
Με το «καλημέρα» της νέας διοίκησης στον Δήμο Θεσσαλονίκης ήρθε και η πρώτη καταγγελία για αυταρχισμό και αντιδημοκρατική και αλαζονική συμπεριφορά και μάλιστα αφορά τον χώρο της καθαριότητας.
Πρώτη γεύση αυταρχισμού από τη δημαρχία Ζέρβα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταργώντας την απλή αναλογική
Πυρά εκτοξεύουν οι ηττημένοι κατά του δημάρχου Κ. Ζέρβα τόσο για τις «απορροφήσεις» δημοτικών συμβούλων από τις παρατάξεις των Ταχιάου - Ορφανού όσο και για τις αλλαγές της νέας κυβέρνησης στον «Κλεισθένη».
Καταργώντας την απλή αναλογική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Μπουτάρης πήρε δάνειο για έργο που δεν θέλει ο Ζέρβας!
Ο Γ. Μπουτάρης στο παρά πέντε της παράδοσης της δημαρχίας υπέγραψε σύμβαση με δάνειο για την πεζοδρόμηση της οδού Αγ. Σοφίας, με την οποία διαφωνεί ρητά ο νέος δήμαρχος.
Ο Μπουτάρης πήρε δάνειο για έργο που δεν θέλει ο Ζέρβας!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σπαζοκεφαλιές Ζέρβα
Προτού κοπάσει ο απόηχος των βουλευτικών εκλογών, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης κάνει συζητήσεις με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να εξασφαλίσει συμμαχίες.
Σπαζοκεφαλιές Ζέρβα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας