• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.0°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 17.1°C
  1 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 20.0°C
  5 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.6°C / 15.9°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 15.9°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 16.5°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.3°C
  0 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 19.6°C
  2 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 20.4°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.6°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 15.6°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  0 BF
  60%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 15.9°C
  2 BF
  44%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 19.2°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.3°C / 16.0°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.7°C / 17.2°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  54%

Η συνέλευση των μετόχων και ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πενταετές πλάνο της ΕΥΑΘ για να μην ξαναδιψάσει η Θεσσαλονίκη

 • A-
 • A+

Την έγκριση χωρίς αντιρρήσεις και υποσημειώσεις πήρε, χθες, από τη συνέλευση των μετόχων το σχέδιο της ΕΥΑΘ, η οποία με συνολικές επενδύσεις 176 εκατομμύρια ευρώ και αντίπαλο μόνο τον χρόνο προχωρά με ορίζοντα το 2023, όταν η Θεσσαλονίκη δεν θα διατρέχει καν τον κίνδυνο να διψάσει για οποιονδήποτε λόγο.

Επιπλέον, αναδείχθηκε η σημασία που έχει η πρόσληψη των 150 νέων εργαζομένων, οι οποίοι αποτελούν ήδη τον βασικό παραγωγικό συντελεστή για την υλοποίηση του πενταετούς επενδυτικού πλάνου της εταιρείας.

Προτεραιότητα, όπως είπε ο πρόεδρός της, Γιάννης Κρεστενίτης, είναι η επέκταση του διυλιστηρίου να βρει ανάδοχο μέσα στο 2019 –το έργο αναμένεται ότι θα χρειαστεί στη συνέχεια είκοσι μήνες να ολοκληρωθεί–, προκειμένου να παράγονται καθημερινά 300.000 κυβικά νερού, αντί των 150.000 κυβικών που παράγονται σήμερα. Τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα, όταν επισκευαστεί και ένα σημαντικό μέρος του παλιού αγωγού που τροφοδοτεί με νερό τη Θεσσαλονίκη από την Αραβησσό.

Στελέχη της εταιρείας παρουσίασαν χθες τα βασικά σημεία του προγράμματος που περιλαμβάνει ακόμη εκσυγχρονισμό των δικτύων αποχέτευσης και επέκτασή τους σε νέες περιοχές (27 εκατ. ευρώ), εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών (15 εκατ. ευρώ), βελτίωση του υδροδοτικού δικτύου και επέκτασή του σε νέες περιοχές (110 εκατ. ευρώ).

Αν και τα θέματα του νερού και της υδροδότησης της πόλης είναι τα πρώτα, διόλου δεν υπολείπονται άλλα ζητήματα, με κορυφαίο τη διαχείριση ακαθάρτων της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ-Θ) και τη Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων (ΜΚΑ) που λειτουργεί ήδη με επίβλεψη της ΕΥΑΘ, ενώ έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για επιπλέον έργα αναβάθμισης των αντλιοστασίων αποχέτευσης εντός ΒΙΠΕ-Θ (τρία εκατομμύρια ευρώ).

Σύμφωνα με τον κ. Κρεστενίτη, η ΕΥΑΘ πρόκειται να διεκδικήσει μέρος της δαπάνης και από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, καθώς κύριοι του έργου είναι η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, η ΕΥΑΘ Α.Ε. και η ΕΥΑΘ Παγίων.

Αντιρρήσεις ή άλλη συζήτηση επί της εισήγησης της εταιρείας δεν έγινε ούτε για το θέμα της πρόσληψης κατόπιν διαγωνισμού του ΑΣΕΠ των 150 νέων εργαζομένων. Η «Εφ.Συν.» είχε παρουσιάσει (5.6.19 «Οι 150 προσλήψεις μείωσαν τις δαπάνες της ΕΥΑΘ») τις θέσεις της εταιρείας, που απάντησε στις αιτιάσεις ενός εκ των μετόχων της ΕΥΑΘ, του γαλλικού ομίλου Suez –επίδοξου αγοραστή της ΕΥΑΘ εδώ και χρόνια– που ζητούσε εξηγήσεις για τις προσλήψεις. Το θέμα μάλιστα είχε πάρει διαστάσεις στον αντιπολιτευόμενο Τύπο, την επομένη των ευρωεκλογών.

Χθες, στη συνέλευση των μετόχων, όχι μόνο δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις, αλλά στο περιθώριο δόθηκαν και… διευκρινίσεις, καθώς ο εκπρόσωπος της SUEZ, Yannik Jaussaud, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «δεν είμαστε αντίθετοι στις προσλήψεις προσωπικού. Αυτό που είπαμε είναι ότι οι προσλήψεις πρέπει να δικαιολογούνται από την ανάπτυξη της εταιρείας, κάτι που από τα οικονομικά στοιχεία δεν προκύπτει. Επίσης, όταν γίνονται προσλήψεις, δεν είναι λογικό να ανατίθενται εργασίες σε εργολάβους».

Σε απάντηση των δηλώσεων αυτών, ο πρόεδρος των εργαζομένων, Γιώργος Αρχοντόπουλος, κατηγόρησε και πάλι τη SUEZ για έλλειψη ευαισθησίας. «Αγκάθι» στις σχέσεις διοίκησης και εργαζομένων παραμένει, πάντως, το ζήτημα της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
Η σύμβουλος της παράταξης «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, θέτει καίρια ερωτήματα για το έργο aqua3s που ψήφισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραμένει ακέφαλη η ΕΥΑΘ
Η αδυναμία ανεύρεσης δύο τουλάχιστον στελεχών ή η αμηχανία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και την αλλαγή κυβέρνησης κρατούν ακέφαλη την Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).
Παραμένει ακέφαλη η ΕΥΑΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Κρεστενίτης ως βασικός υπαίτιος
Με παρέμβασή του, ο γ.γ. του υπ. Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την υπογράφη της νέας ΣΣΕ, χρεώνει το «ναυάγιο» στον παραιτηθέντα πρόεδρο του ΕΥΑΘ, Γιάννη Κρεστενίτη.
Ο Κρεστενίτης ως βασικός υπαίτιος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι 150 προσλήψεις μείωσαν τις δαπάνες της ΕΥΑΘ
Οι εκατόν πενήντα εργαζόμενοι που προσέλαβε η ΕΥΑΘ με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ όχι μόνο δεν ανέβασαν τα έξοδα της εταιρείας ύδρευσης και αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, αλλά μείωσαν τις δαπάνες εξωτερικών αναθέσεων.
Οι 150 προσλήψεις μείωσαν τις δαπάνες της ΕΥΑΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πάρτε θέση για το νερό»
Δημόσιες και καθαρές απαντήσεις από τους υποψήφιους δημάρχους σχετικά με τις θέσεις τους για το μέλλον της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ζητά η Πρωτοβουλία 54 φορέων και κινημάτων για τη...
«Πάρτε θέση για το νερό»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Χαρακώματα» στην ΕΥΑΘ
Η κρίση που σοβούσε εδώ και λίγο καιρό στις σχέσεις της διοίκησης της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και του σωματείου εργαζομένων στην εταιρεία αποκαλύφθηκε δημόσια χθες όταν οι...
«Χαρακώματα» στην ΕΥΑΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας