• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.1°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.6°C
  0 BF
  68%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.7°C / 15.0°C
  5 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 7.5°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 10.9°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 5.6°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 14.6°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.9°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  5 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.5°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.8°C / 18.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.3°C
  4 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.7°C / 9.9°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.7°C / 11.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  84%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΙΑΜΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι 150 προσλήψεις μείωσαν τις δαπάνες της ΕΥΑΘ

 • A-
 • A+
Η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας πρόκειται να αποδείξει με στοιχεία στην αυριανή συνέλευση των μετόχων ότι η αύξηση των εργαζομένων που έγινε μέσω ΑΣΕΠ το 2017 δεν ανέβασε τα έξοδα λειτουργίας της, αφού έριξε κατά πολύ το κόστος εξωτερικών αναθέσεων προς εργολάβους.

Οι εκατόν πενήντα εργαζόμενοι που προσέλαβε η ΕΥΑΘ με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ όχι μόνο δεν ανέβασαν τα έξοδα της εταιρείας ύδρευσης και αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, αλλά μείωσαν τις δαπάνες για τις εξωτερικές αναθέσεις σε εργολάβους.

Η διαπίστωση αυτή είναι η επίσημη απάντηση της διοίκησης της ΕΥΑΘ, η οποία πρόκειται να δοθεί με στοιχεία αύριο στη συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης εταιρείας.

Πρόκειται ουσιαστικά για την απάντηση στον γαλλικό όμιλο Suez, που ως μέτοχος της εταιρείας έχει ζητήσει με έγγραφό της αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το κόστος αυτών των προσλήψεων –αφού… ανησυχεί για αύξηση λειτουργικών δαπανών–, αλλά και τον κατάλογο των αναγκών που οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν.

Επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό

Εχει τη σημασία του το γεγονός ότι, ενώ οι ερωτήσεις της εταιρείας –που ενδιαφέρεται για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ εδώ και χρόνια– είχαν κατατεθεί τουλάχιστον δέκα μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, η αποκάλυψή τους έγινε ακριβώς την επομένη της γνωστοποίησης των αποτελεσμάτων, αφού προφανώς το πολιτικό κλίμα ευνοούσε την προώθηση του σχετικού αιτήματος.

Στο έγγραφο της ΕΥΑΘ που θα διαβαστεί στους μετόχους σημειώνεται ότι οι προσλήψεις αποτελούν «επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό –14 χρόνια μετά την τελευταία πρόσληψη προσωπικού–, απολύτως αναγκαία για την κάλυψη μέρους των οργανωτικών κενών που είχαν δημιουργηθεί» και δεν ανεβάζουν το μισθολογικό κόστος.

Η διοίκηση της ΕΥΑΘ θυμίζει ότι «λόγω της μη ευδοκίμησης των αιτημάτων για πρόσληψη τακτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, με συμβάσεις που σύναπτε από το 2008 και μετά με τη θυγατρική εταιρεία, προσπαθούσε επικουρικά να καλύψει μέρος των παραπάνω κενών.

Η θυγατρική εταιρεία με τη σειρά της σύναπτε συμβάσεις έργου και ανεξάρτητων υπηρεσιών, για να παρέχει την υποστήριξη προς τη μητρική εταιρεία.

Το κόστος των υπηρεσιών αυτό ανερχόταν σε € 2,2 εκατ. το έτος και συμπεριλάμβανε μεταξύ άλλων και τη διανομή λογαριασμών και τη λήψη ενδείξεων κατανάλωσης».

Αυτό που δεν αναφέρεται βέβαια στην απάντηση της ΕΥΑΘ είναι ότι η εταιρεία πλήρωσε ακριβά μέχρι τώρα την υπόθεση των εργολαβικών εργαζομένων, καθώς το ΙΚΑ επέβαλε πρόστιμα ύψους σχεδόν 3 εκατ. ευρώ, τα οποία η εταιρεία ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει -για να έχει φορολογική ενημερότητα-, όπως και έπραξε, ενώ τώρα τρέχει να δικαιωθεί στα δικαστήρια.

Και τα πρόστιμα είχαν επιβληθεί, διότι το ΙΚΑ είχε θεωρήσει ότι η εργασία των τότε συμβασιούχων ήταν ουσιαστικά μισθωτή εργασία.

Στην απάντησή της στους μετόχους, η διοίκηση της ΕΥΑΘ σημειώνει ότι «αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της απέστειλε τα σχετικά αιτήματα πρόσληψης νέου προσωπικού αορίστου χρόνου στους αρμόδιους φορείς, με τα οριστικά αποτελέσματα των δύο διαγωνισμών του ΑΣΕΠ (5Κ/2016 και 4Κ/2017) να εκδίδονται τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο του 2017 αντίστοιχα» και ότι «η διαδικασία ανάληψης καθηκόντων πραγματοποιήθηκε σταδιακά, λόγω των σχετικών διαδικασιών που προβλέπονται από τον ΑΣΕΠ, καθώς και λόγω αναπληρώσεων… από τον Ιούλιο 2017, ενώ πάνω από το 50% των εργαζομένων ανέλαβε καθήκοντα μετά την 1/11/2017». Επιπλέον, «την 1.3.2018 εκδόθηκε δικαστική απόφαση, η οποία όριζε την άμεση παύση της παροχής των υπηρεσιών των συμβασιούχων».

Τα αντικείμενα εργασίας

Σε ό,τι αφορά τη λίστα των εργασιών που εκτελούν οι νέοι εργαζόμενοι, μειώνοντας σημαντικά το κόστος των εξωτερικών αναθέσεων, είναι μακρά και ενδεικτικά καταγράφουμε:

«1. συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για οδηγούς επιβατικών, ελαφριών, βαρέων και βυτιοφόρων οχημάτων,

2. από την 1/1/2018 το τμήμα μετόχων και εταιρικών ανακοινώσεων δεν υποστηρίζεται πλέον από εξωτερική ανάθεση,

3. το χημείο ύδρευσης δεν υποστηρίζεται πλέον από εξωτερική ανάθεση,

4. μείωση του κόστους εξωτερικής ανάθεσης της λογιστικής υποστήριξης του Τμήματος Λογιστηρίου,

5. μέρος των εργασιών συντήρησης υδραυλικών εγκαταστάσεων κτιρίων της ΕΥΑΘ ΑΕ,

6. μείωση της εξωτερικής ανάθεσης για την επίβλεψη αντλιοστασίων αποχέτευσης μέσω κέντρου ελέγχου και ο έλεγχος, προληπτική συντήρηση και επισκευές στον Η/Μ εξοπλισμό (ενίσχυση με το νέο στελεχικό δυναμικό)».

Μεγάλη είναι και η λίστα ανάθεσης στους νέους εργαζομένους νέων αντικειμένων εργασίας, τα οποία, όπως σημειώνεται, χωρίς το προσωπικό αυτό «ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν».

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος, από την πλευρά του σχολίασε στην «Εφ.Συν.» τις ερωτήσεις της Suez, πως «δεν είδαμε τη Suez ούτε στο μεγάλο πρόβλημα με το σπάσιμο του αγωγού στην Αραβησσό να δώσει έστω μια συμβολή σε τεχνογνωσία, ούτε στις παγωνιές την είδαμε, ούτε όταν διαπιστώθηκαν υδρογονάνθρακες στον Αλιάκμονα.

»Είναι σαφές ότι δεν τους ενδιαφέρουν οι 150 εργαζόμενοι, παρά το κέρδος. Και φυσικά η δημοσιοποίηση μετά τις εκλογές της επιστολής της Suez είναι γεγονός τόσο εύγλωττο, που δεν χρήζει άλλου σχολιασμού».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Χαρακώματα» στην ΕΥΑΘ
Η κρίση που σοβούσε εδώ και λίγο καιρό στις σχέσεις της διοίκησης της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και του σωματείου εργαζομένων στην εταιρεία αποκαλύφθηκε δημόσια χθες όταν οι...
«Χαρακώματα» στην ΕΥΑΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πνίγεται» στο νερό η Θεσσαλονίκη
​Μπορεί αλλού να σπανίζει, αλλά στη Θεσσαλονίκη το νερό είναι αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά περισσευούμενο, τόσο που η Εταιρεία Υδρευσης έχει σταματήσει όλες τις περιφερειακές γεωτρήσεις και κάποιες τις σφράγισε...
«Πνίγεται» στο νερό η Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
Η σύμβουλος της παράταξης «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, θέτει καίρια ερωτήματα για το έργο aqua3s που ψήφισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάτι τρέχει στον Αλιάκμονα
Με εισαγγελέα και αστυνομία αναζητούνται τα αιτία της ρύπανσης στο νερό της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία κατέθεσε ήδη μήνυση για απόδοση τυχόν ευθυνών και συνιστά στους πολίτες λελογισμένη χρήση του νερού.
Κάτι τρέχει στον Αλιάκμονα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραμένει ακέφαλη η ΕΥΑΘ
Η αδυναμία ανεύρεσης δύο τουλάχιστον στελεχών ή η αμηχανία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και την αλλαγή κυβέρνησης κρατούν ακέφαλη την Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).
Παραμένει ακέφαλη η ΕΥΑΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Κρεστενίτης ως βασικός υπαίτιος
Με παρέμβασή του, ο γ.γ. του υπ. Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την υπογράφη της νέας ΣΣΕ, χρεώνει το «ναυάγιο» στον παραιτηθέντα πρόεδρο του ΕΥΑΘ, Γιάννη Κρεστενίτη.
Ο Κρεστενίτης ως βασικός υπαίτιος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας