Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι πόλεις έχουν ανάγκη τις συνεργασίες

Επάνω: Σταύρος Τσίρμπας, δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Γιώργος Θωμάκος, δήμαρχος Κηφισιάς. Κάτω: Ακης Κατωπόδης, δήμαρχος Βύρωνα, Γιώργος Χατζηδάκης, δήμαρχος Ηλιούπολης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι πόλεις έχουν ανάγκη τις συνεργασίες

  • A-
  • A+
Δεν βλέπουν «ακυβερνησίες» οι δήμαρχοι, εξαιτίας του νέου πλαισίου της κατανομής, δηλαδή των εδρών στα δημοτικά συμβούλια με το σύστημα της απλής αναλογικής. Οπως τονίζουν μάλιστα στην «Εφ.Συν.», το θέλει πλέον και ο κόσμος, για να σταματήσουν οι στείρες αρνήσεις λόγω αντιπολιτευτικής σκοπιμότητας.

Σε 68 δήμους της χώρας (από τους συνολικά 332) σημειώθηκε ανατροπή μεταξύ πρώτου και δεύτερου εκλογικού γύρου. Μπορεί για τους λάτρεις των εκλογικών «θρίλερ» αυτό να αποτελεί ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο, ωστόσο σε σύγκριση με τους υπόλοιπους δήμους υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά σχετικά με τις συνθήκες στις οποίες οι εν λόγω δήμαρχοι θα κληθούν να διοικήσουν: έχουν λιγότερες ή ίσες έδρες στο δημοτικό συμβούλιο από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στο πλαίσιο του «Κλεισθένη» και της εφαρμογής του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής των δύο γύρων, η κατανομή των εδρών στα δημοτικά συμβούλια έγινε με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εκλογικού γύρου.

Τη δεύτερη Κυριακή, οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να επιλέξουν μόνο μεταξύ των επικεφαλής των δύο επικρατέστερων παρατάξεων. Δεύτερος εκλογικός γύρος διεξήχθη σε όσους δήμους κάποιος υποψήφιος δεν συγκέντρωσε 50%+1 στον πρώτο εκλογικό γύρο (συνολικά 229 δήμοι).

Από τους 68 δήμους, στους 57 εκλέχθηκε δήμαρχος με λιγότερες έδρες από τον αντίπαλό του. Αραγε, θα δημιουργηθεί μια κατάσταση «ακυβερνησίας», με τους συγκεκριμένους δημάρχους να είναι όμηροι αντίπαλων παρατάξεων; Αυτό το αφήγημα «φόβητρο» δεν φαίνεται να έχει πλέον απήχηση.

Δήμαρχοι που μίλησαν στην «Εφ.Συν.» προκρίνουν τις συνεργασίες ως ανάγκη για το καλό των πόλεών τους. Αλλωστε, «αυτό θέλει και ο κόσμος».

Ο δήμαρχος Βύρωνα, Ακης Κατωπόδης, εκλέχθηκε για δεύτερη θητεία, ανατρέποντας το εις βάρος του αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Εξέλεξε 9 συμβούλους, έναν λιγότερο από τον αντίπαλό του στον δεύτερο γύρο. «Μία έδρα λιγότερη ή περισσότερη θεωρώ ότι δεν είναι πρόβλημα», λέει ο ίδιος στην εφημερίδα μας.

«Το κυριότερο είναι να βρεθούν οι δυνάμεις με τις οποίες θα συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πρόγραμμα. Αυτό είναι το ζήτημα και πάνω σε αυτό θα εστιάσει η προσπάθειά μας. Να συμφωνήσουμε, γιατί είναι κάτι που θέλει και ο κόσμος σήμερα. Στην Αυτοδιοίκηση θέλει συνεργασίες και όχι κομματική ή παραταξιακή αντιπαράθεση και περιχαρακώσεις. Θέλει νέες προσπάθειες, ει δυνατόν σε κοινό πρόγραμμα, ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα στην επίλυση των προβλημάτων του», τονίζει ο κ. Κατωπόδης.

Ο ίδιος, στην πρώτη του θητεία, βίωσε την ανάγκη συνεργασιών προκειμένου να περάσουν κρίσιμα θέματα από το δημοτικό συμβούλιο (όπως ο προϋπολογισμός), καθώς η παράταξή του απώλεσε την πλειοψηφία έπειτα από παραιτήσεις συμβούλων που είχαν ως αφετηρία τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Παρ’ όλα αυτά, «τα περισσότερα θέματα έπαιρναν την απαιτούμενη πλειοψηφία ή σχεδόν ομοφωνία, πολλές φορές. Ημασταν αναγκασμένοι να κάνουμε συναντήσεις νωρίτερα με τους επικεφαλής των παρατάξεων και να συμφωνήσουμε στα περισσότερα ή σε κάποια από τα ζητήματα που θέλαμε να εισηγηθούμε στο δημοτικό συμβούλιο. Ο,τι δεν μπορούσαμε να περάσουμε, δεν περνούσε, είναι προφανές», περιγράφει ο κ. Κατωπόδης.

«Το πλειοψηφικό σύστημα (σ.σ. του “Καλλικράτη”) οδηγούσε τη δημοτική αρχή να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να ακούει την άποψη της αντιπολίτευσης. Και αυτό στη δημοκρατία είναι κακό», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο νέος δήμαρχος Ηλιούπολης, Γιώργος Χατζηδάκης, που εκλέχθηκε με μια εντυπωσιακή ανατροπή, νικώντας τον απερχόμενο δήμαρχο Β. Βαλασόπουλο, που έβγαλε 13 συμβούλους, ενώ ο κ. Χατζηδάκης μόλις 6.

«Παρ’ ότι έχουμε πράγματι λιγότερες έδρες από την πρώτη παράταξη στον πρώτο γύρο», σχολιάζει ο νέος δήμαρχος, «θα μπορέσουμε να συνθέσουμε απόψεις διότι υπάρχει σε όλες τις παρατάξεις η λογική σύνθεσης απόψεων για να υπάρξει ομοφωνία για πολλά ζητήματα για το καλό της πόλης. Ακόμα και εάν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, είναι στη βούληση του δημάρχου να βρει τη χρυσή τομή. Η επιλογή στο πρόσωπό μου τη δεύτερη Κυριακή είχε να κάνει ακριβώς με αυτό το πράγμα. Γνώριζαν οι δημότες ότι είμαι άνθρωπος συναινετικός, που μπορεί να συνθέσει απόψεις». Θεωρεί θετική την απλή αναλογική, αν και θα προτιμούσε ένα εκλογικό σύστημα με μικρή ενίσχυση υπέρ του εκάστοτε δημάρχου. «Οχι όμως να δίνει απόλυτες πλειοψηφίες. Είναι λάθος», συμπληρώνει.

Ο νέος δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Σταύρος Τσίρμπας, εξέλεξε έναν σύμβουλο λιγότερο (εννέα συνολικά) από τον απερχόμενο δήμαρχο Ν. Σαράντη. Αν και τάσσεται υπέρ του προηγούμενου πλειοψηφικού συστήματος, αποσαφηνίζει ότι η απλή αναλογική δεν τον φοβίζει. «Θα προσαρμοστούμε. Είμαι υπέρ των ευρύτερων συναινέσεων και αν θέλουμε να συνεννοηθούμε με στόχο το καλό του δημότη, όλοι μπορούμε να κάνουμε λίγο πίσω από τις προγραμματικές μας θέσεις», τονίζει στην «Εφ.Συν.».

Τέλος στο στείρο «όχι»

Οι τρεις συνομιλητές μας συμφωνούν ότι με το ισχύον πλαίσιο θα παύσουν εκ των πραγμάτων στείρες αρνήσεις λόγω αντιπολιτευτικής σκοπιμότητας.

«Μέχρι σήμερα που υπήρχε μια παράταξη που διοικούσε, όλοι οι άλλοι έκαναν αντιπολίτευση. Αυτό οδηγούσε σε μια τυφλή αντιπαράθεση. Πολλές φορές στο παρελθόν υπήρξαν αρνήσεις, αντιδράσεις και καταψηφίσεις θεμάτων από παρατάξεις που στην ουσία συμφωνούσαν, αλλά καταψήφιζαν απλά γιατί ήταν στην αντιπολίτευση. Αυτό δεν είναι υγιές», τονίζει ο δήμαρχος Βύρωνα.

Με το νέο πλαίσιο, όπως περιγράφει συνοπτικά ο κ. Τσίρμπας, «κάθε δημοτικός σύμβουλος θα έρθει προ των ευθυνών του, γνωρίζοντας ότι η ψήφος του έχει βαρύτητα».

Η άποψη του κ. Τσίρμπα βρίσκει σύμφωνο και τον δήμαρχο Κηφισιάς, Γιώργο Θωμάκο. Εξέλεξε δύο συμβούλους λιγότερους από τον αντίπαλό του στον δεύτερο γύρο.

Πριν από τη διεξαγωγή του, σε συναντήσεις του με επικεφαλής μικρότερων παρατάξεων, «δεν ζήτησα τόσο τη στήριξη για την β’ Κυριακή όσο τη συνεργασία στο δημοτικό συμβούλιο και στη διοίκηση του δήμου ώστε να “προχωρήσουν” οι πόλεις μας. Ισως προσέξατε ότι κανένας συνδυασμός δεν εξέδωσε ανακοίνωση υπέρ μου. Δεν χρειαζόταν άλλωστε, αφού στις μέρες μας οι πολίτες δεν ποδηγετούνται», ανέφερε ο κ. Θωμάκος στην «Εφ.Συν.», προσθέτοντας ότι «αποτελεί απαίτηση της τοπικής κοινωνίας η σύνθεση και η ευχέρεια στη λήψη αποφάσεων, χωρίς κωλυσιεργίες, τερτίπια και εμμονές».

Σημαίνουν, άραγε, τα παραπάνω ότι τα αυτοδιοικητικά στελέχη -νέα ή παλιά- είναι έτοιμα να υιοθετήσουν μια κουλτούρα συνεργασιών για την επίλυση τοπικών ζητημάτων, με την εφαρμογή της απλής αναλογικής;

Ο κ. Κατωπόδης επισημαίνει: «Δεν είναι ακόμη ώριμη ως νοοτροπία στα μυαλά όλων μας. Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμώ τη δυσκολία που υπάρχει. Θέλει να ωριμάσουμε όλοι, δημοτικές διοικήσεις και δημοτικοί σύμβουλοι, και να μάθουμε να συνεργαζόμαστε. Εχουμε να μάθουμε πολλά από αυτή την ιστορία», καταλήγει.

«Δεν βάζουμε προαπαιτούμενα στις συνεργασίες»

Μια από τις μεγάλες ανατροπές των φετινών δημοτικών εκλογών σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ο νέος δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ανέτρεψε την εις βάρος του διαφορά 7,5 ποσοστιαίων μονάδων από τον Νίκο Ταχιάο. Ωστόσο, εξέλεξε 7 συμβούλους, έναντι 11 του αντιπάλου του.

Πώς σκοπεύει να ξεπεράσει τον σκόπελο μιας πιθανής αδυναμίας να εφαρμόσει το πρόγραμμά του; Σκέφτεται ήδη τις πιθανές συνεργασίες με παρατάξεις ή συμβούλους; Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ακυβερνησίας στον δήμο;

Ο κ. Ζέρβας απάντησε στις ερωτήσεις που του έθεσε η «Εφ.Συν.» και ο Απόστολος Λυκεσάς:

«Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε πως η πρότασή μας είναι μια πρόταση αυτοδιοικητική. Αυτό εξ ορισμού μάς δίνει την απαραίτητη ευχέρεια και ευελιξία στην αναζήτηση της σύνθεσης. Δεν βάζουμε προαπαιτούμενα στις συνεργασίες. Προτάσσουμε την προγραμματική σύγκλιση και την πολιτική συμφωνία στην επιδίωξη δημιουργίας πλειοψηφίας και εξαντλούμε όλα τα περιθώρια προς αυτή την κατεύθυνση.

Αλλά ας μην επηρεαζόμαστε από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ο δήμαρχος εκλέγεται για τέσσερα χρόνια, δεν υπάρχει πρόταση μομφής και αντίστοιχα ψήφος εμπιστοσύνης. Συγκεντρώνει στο πρόσωπό του πολλές και αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες ώστε να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις. Αν δεν καταστεί δυνατή η δημιουργία μιας πάγιας και συμπαγούς πλειοψηφίας, θα προχωρήσουμε κανονικά, αναζητώντας επιμέρους συμφωνίες και συναινέσεις. Εξάλλου, η δυνατότητα της πλειοψηφίας να τροποποιεί εισηγήσεις της διοίκησης είναι μια πιθανότητα που μπορεί να οδηγήσει σε διαρκή βελτίωση τις αποφάσεις της τελευταίας. Σε κάθε περίπτωση, ισχύει αυτό που είπα και κατά την προεκλογική περίοδο. Θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο ώστε η πόλη να έχει μια λειτουργική και αποτελεσματική διοίκηση».

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοιχτός ο διάλογος για απλή αναλογική με μόνο έναν γύρο
«Θέλετε να πάμε στην απλή αναλογική με έναν μόνο γύρο; Να το δουλέψουμε. Αν μπορούμε να συγκλίνουμε στη βάση της απλής αναλογικής και θέλουμε ένα εκλογικό σύστημα που δεν θα έχει δεύτερο γύρο, καταθέστε...
Ανοιχτός ο διάλογος για απλή αναλογική με μόνο έναν γύρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ένας στους δύο υπέρ της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση
Καθαρή προτίμηση υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δείχνουν οι δημότες. Έξι στους δέκα προτιμούν την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, με απλή αναλογική, με όποιο ποσοστό...
Ένας στους δύο υπέρ της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταδίκη της Χρυσής Αυγής ζητά ο Δήμος Αθηναίων
Στο ύψος των περιστάσεων στάθηκε για ακόμη μία φορά το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, εγκρίνοντας κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση ψήφισμα καταδίκης της δράσης της νεοναζιστικής Χρύσης Αυγής εν όψει της...
Καταδίκη της Χρυσής Αυγής ζητά ο Δήμος Αθηναίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υποπτες κινήσεις χρημάτων σε σχολική επιτροπή του Δήμου Αθηναίων
Αδικαιολόγητες και ύποπτες, σύμφωνα την δημοτική αρχή, κινήσεις χρηματικών ποσών εντοπίστηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής της 1ης Δημοτικής Κοινότητας.
Υποπτες κινήσεις χρημάτων σε σχολική επιτροπή του Δήμου Αθηναίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
O δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας και της κατανομής εδρών στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) κοινοποίησε η Ενωση. Νέος πρόεδρος –πρώτος σε σταυρούς στην...
O δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενωτικό κάλεσμα Καλογιάννη
Επιστολές με τρεις αποδέκτες από τον δήμαρχο Λαρισαίων • Στόχος η συγκρότηση μιας μεγάλης αυτοδιοικητικής προοδευτικής παράταξης ενόψει των επικείμενων εκλογικών διαδικασιών στην ΚΕΔΕ
Ενωτικό κάλεσμα Καλογιάννη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας