Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξεκινά η διαδικασία για δωρεάν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεκινά η διαδικασία για δωρεάν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς

  • A-
  • A+

H διαδικασία των αιτήσεων για το πρόγραμμα επιταγής δωρεάν εισόδου (voucher) για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2019-2020 αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα -πιθανότατα αυτή την Παρασκευή 7/6- και θα διαρκέσει περίπου 20 μέρες.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης - ΕΕΤΑΑ όπου θα δημοσιευθεί τις επόμενες μέρες η σχετική πρόσκληση με όλες τις λεπτομέρειες της πράξης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» για την οικονομική στήριξη των αιτούντων συμμετοχή στο πρόγραμμα voucher, του οποίου ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει τα 270 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία εκτιμάται ότι περίπου 65 εκατομμύρια θα αντληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό (προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2020 του υπουργείου Εσωτερικών).

Οι ωφελούμενοι

Δυνητικά ωφελούμενοι της δράσης είναι μητέρες βρεφών, νηπίων, παιδιών με αναπηρία, άτομα στα οποία έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια παιδιών, καθώς και άτομα που βρίσκονται σε χηρεία.

Η δράση ορίζει ότι οι ωφελούμενοι πρέπει να είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι οι οποίοι να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο. Από τις παραπάνω κατηγορίες εξαιρούνται οι τακτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ καθώς και υπάλληλοι μόνιμοι και αορίστου χρόνου των ΟΤΑ (α΄ και β΄ βαθμού).

Η επιλογή θα γίνει και φέτος βάσει τριών αξόνων: του οικογενειακού εισοδήματος (σε αυτό λαμβάνεται υπόψη και συνυπολογίζεται το εισόδημα και των δύο μερών/συζύγων, καθώς και το εισόδημα των εξυπηρετούμενων ατόμων εφόσον υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση), της κατάστασης απασχόλησης και της εργασιακής σχέσης των δικαιούχων καθώς και της οικογενειακής τους κατάστασης.

Η διαδικασία επιλογής γίνεται από επιτροπές της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης με κεντρικό άξονα το σύστημα μοριοδότησης όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα.

Τα ετήσια όρια δαπάνης που θα καταβάλλονται εξ ολοκλήρου από την ΕΕΤΑΑ ανά κατηγορία δομής είναι:

Α. Βρεφικοί-Βρεφονηπιακοί-Παιδικοί Σταθμοί με ωράριο λειτουργίας 8 ώρες ημερησίως.
Α.1.1. Βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών: 2.375 € χωρίς σίτιση και 2.945 € με σίτιση
Α.1.2. Βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών: 2.375 € χωρίς σίτιση και 2.945 € με σίτιση
Α.1.3. Βρέφη από 18 μηνών έως 2,5 ετών: 2.375 € χωρίς σίτιση και 2.945 € με σίτιση
Α2. Προ-νήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση: 1.805 € χωρίς σίτιση και 2.375 € με σίτιση.

Β. Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας με ωράριο λειτουργίας 8 ώρες ημερησίως.
Β1. Βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών: 2.375 € χωρίς σίτιση και 2.945 € με σίτιση
Β2. Προ-νήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση: 1.805 € χωρίς σίτιση και 2.375 € με σίτιση
Β3. Προ-νήπια με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών: 5.000 €

Γ. Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ)
Γ.1. Παιδιά από την ηλικία των 5 ετών (ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση) έως 12 ετών και παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα: 1.330 € για την κάθε βάρδια 4 ωρών κατ’ ελάχιστον.

Δ. Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρίες (ΚΔΑΠ - ΜΕ.Α.) με ωράριο λειτουργίας 8 ώρες ημερησίως.
Δ.1. Παιδιά με αναπηρία ή/και έφηβοι ή/και άτομα με νοητική υστέρηση ή/και κινητική αναπηρία: 5.000 €.

Η δαπάνη καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από την ΕΕΤΑΑ και καλύπτει όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ώστε οι δομές να μη ζητούν επιπλέον ποσά από τους ωφελούμενους γονείς. Ομως, στην πράξη έχει φανεί ότι αυτό συμβαίνει, με τους γονείς, σε κάποιες περιπτώσεις, να καθίστανται «όμηροι» των δομών προκειμένου να βρει θέση το παιδί.

Οι εξαιρέσεις

Οι ωφελούμενοι που δύνανται να υποβάλουν αίτηση για τις κατηγορίες των θέσεων Β.3. και Δ εξαιρούνται από τους περιορισμούς αναφορικά με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, την κατάσταση απασχόλησης ή/και εργασιακής σχέσης και οικογενειακής κατάστασης.

Από το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος εξαιρούνται οι αιτούσες ΑμεΑ (με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%), που είναι μισθωτές πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου, αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες με σύμβαση εργασίας μερικής απασχόλησης ή ορισμένου χρόνου είτε οι εργαζόμενες με εργόσημο ή με άλλες μορφές ευέλικτης απασχόλησης, που αιτούνται για βρεφικούς, βρεφονηπιακούς ή και παιδικούς σταθμούς (κατηγορίες Α.1 ή Α.2) και ΚΔΑΠ.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με τους ωφελούμενους, οι οποίοι, εφόσον λάβουν την επιταγή εισόδου, καλούνται να απευθυνθούν για την εγγραφή σε οποιαδήποτε δομή της επιλογής τους, υπογράφοντας την τυποποιημένη σύμβαση που διατίθεται από την ΕΕΤΑΑ καθώς και ένα τυποποιημένο έντυπο με το οποίο εξουσιοδοτούν την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης να πραγματοποιεί τις πληρωμές προς την εκάστοτε δομή για λογαριασμό τους.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην έξοδο με επιταγή εισόδου!
Καταγγελίες γονέων δικαιούχων του προγράμματος Voucher για δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ότι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σταθμών απορρίπτουν τις αιτήσεις τους με το επιχείρημα ότι οι θέσεις...
Στην έξοδο με επιταγή εισόδου!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Vouchers... με ξένα κόλλυβα
Επιεικώς ανώριμη κρίνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης της Ν.Δ. να ιδιοποιηθεί τη χορήγηση επιταγών εισόδου σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς σε όλα τα παιδιά που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.
Vouchers... με ξένα κόλλυβα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προς αναβολή η εφαρμογή της διετούς προσχολικής αγωγής
Το ενδεχόμενο να αναβληθεί η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, μετά τη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου με εκπροσώπους της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας.
Προς αναβολή η εφαρμογή της διετούς προσχολικής αγωγής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παιδιά ενός κατώτερου... νόμου
Επιταχύνονται οι διαδικασίες αποσυμφόρησης του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», στο οποίο βρίσκονταν επί μακρόν εγκλωβισμένα περίπου 40 παιδιά, από νεογέννητα μωρά μέχρι εφήβους 16 ετών
Παιδιά ενός κατώτερου... νόμου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέριμνα και κονδύλια για τα παιδιά
Ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός του 2018 για τις δράσεις για το παιδί, δράσεις οι οποίες κινούνται σε τέσσερις βασικούς άξονες: τα οικογενειακά επιδόματα, τα σχολικά γεύματα, τις επιταγές εισόδου...
Μέριμνα και κονδύλια για τα παιδιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χιλιάδες παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών
​Η είδηση ότι 35.000 παιδιά μένουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών προκάλεσε πανικό στους δικαιούχους του προγράμματος voucher, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εγκαλούν την κυβέρνηση για αφερεγγυότητα. ● Στους...
Χιλιάδες παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας