Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Πράσινη» ενέργεια στην «κόκκινη» Ικαρία

Η ΔΕΗ κατασκεύασε διπλή γραμμή μέσης τάσης που ενώνει την ανατολική με τη δυτική πλευρά του νησιού, αντικαθιστώντας το παλιό σύστημα στο οποίο οφείλονται οι συχνές διακοπές ρεύματος κατά τη θερινή περίοδο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πράσινη» ενέργεια στην «κόκκινη» Ικαρία

  • A-
  • A+
Ξεκίνησε η λειτουργία ενός «έξυπνου» υβριδικού συστήματος, από δύο μικρά υδροηλεκτρικά φράγματα και τρεις ανεμογεννήτριες, που θα λειτουργούν συμπληρωματικά για να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού, ενώ η περίσσεια ενέργειας αποθηκεύεται για να στηρίξει το δίκτυο κατά τις ώρες αιχμής. Ο Δήμος Ικαρίας θα λαμβάνει το 3% των εσόδων από το υβριδικό έργο, όπως προβλέπει η συμφωνία με τη ΔΕΗ.

Την Τετάρτη, Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και η διοίκηση της ΔΕΗ εγκαινιάζουν τις υποδομές που θα εξασφαλίσουν «πράσινη» ενέργεια στη διαχρονικά «κόκκινη» Ικαρία.

Πρόκειται για ένα «έξυπνο» υβριδικό σύστημα, το οποίο στηρίζεται σε δύο μικρά υδροηλεκτρικά φράγματα και τρεις ανεμογεννήτριες που θα λειτουργούν συμπληρωματικά για να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού της μακροζωίας και του εναλλακτικού τρόπου ζωής.

Αποτελεί επίσης ένα πείραμα με ανανεώσιμες πηγές που θα εφαρμοστεί και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ηλεκτρικής διασύνδεσης με το δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας. Ξεχωρίζει γιατί διαθέτει πρωτοποριακό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας κατά τις περιόδους που υπερκαλύπτει τις ανάγκες, ώστε να τις αποδίδει στο δίκτυο τις ώρες αιχμής.

Με τη λειτουργία του νέου συστήματος θα περιοριστεί κατά 50% η λειτουργία της μονάδας στον Αγιο Κήρυκο, που παράγει ενέργεια με χρήση πετρελαίου και θεωρείται ρυπογόνος, παρά την πρόσφατη αναβάθμισή της.

Υπολογίζεται ότι θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 13.800 τόνους τον χρόνο. Ηταν ένα αίτημα που είχε υποβληθεί στη δεκαετία του 1990 από την Αναπτυξιακή Εταιρεία τού τότε Δήμου Ραχών, αλλά τα έργα, με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, ξεκίνησαν μόλις το 2009 και προχώρησαν με πολλά εμπόδια.

Η ουσιαστική επανεκκίνηση έγινε το 2017 και από τα τέλη του επόμενου χρόνου άρχισε η δοκιμαστική λειτουργία του νέου συστήματος, για το οποίο έχουν εκφραστεί θετικά ο καλλικρατικός Δήμος Ικαρίας και οι κάτοικοι του νησιού.

Ο δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος έχει δημόσια τοποθετηθεί υπέρ του έργου, επισημαίνοντας ότι, πέρα από την ενεργειακή σημασία του, θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα στο νησί. Εξηγεί ότι ο πρωτοποριακός χαρακτήρας του αναμένεται να προσελκύσει ερευνητές από επιστημονικές ομάδες του εξωτερικού που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να μελετήσουν το σύστημα.

Ο Δήμος Ικαρίας θα λαμβάνει το 3% των εσόδων από το υβριδικό έργο, όπως προβλέπει η συμφωνία με τη ΔΕΗ. Η δημόσια επιχείρηση έχει επίσης κατασκευάσει διπλή γραμμή μέσης τάσης που ενώνει την ανατολική με τη δυτική πλευρά του νησιού, αντικαθιστώντας το παλιό σύστημα στο οποίο οφείλονται οι συχνές διακοπές ρεύματος κατά τη θερινή περίοδο.

Λειτουργεί ήδη νέο δίκτυο ηλεκτροδότησης που εξυπηρετεί τον οικισμό Πέζι, κατασκεύασε άλλα δύο έργα τοπικής σημασία, ύψους 5,07 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται η νέα δημοτική οδός μήκους 7,2 χλμ. από τη διασταύρωση από την Κάτω Προεσπέρα ώς τη διασταύρωση προς τα Γεμέλια, σε συνδυασμό με την ανακαίνιση του γεφυριού.

Υδατικοί πόροι

Βασικό στοιχείο του εναλλακτικού συστήματος παραγωγής ενέργειας είναι ο ταμιευτήρας που βρίσκεται στο Πέζι, ο οποίος μπορεί να αποθηκεύσει έως 910 χιλιάδες κυβικά νερού. Με παρέμβαση των τοπικών φορέων, από αυτή την ποσότητα εξασφαλίζονται οι ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης του νησιού, ενώ οι ποσότητες που περισσεύουν τροφοδοτούν δύο μικρούς αλληλοτροφοδοτούμενους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, με δεξαμενές χωρητικότητας 80.000 κυβικών η καθεμία.

Ο ένας σταθμός βρίσκεται στην τοποθεσία Προεσπέρας και μπορεί να παράγει 1,05 μεγαβάτ από τον υδροστρόβιλο που από τον Φεβρουάριο παρέχει ενέργεια στο σύστημα. Το περίσσευμα των υδατικών πόρων αξιοποιείται από τον δεύτερο σταθμό Κάτω Προεσπέρας, που διαθέτει δύο υδροστρόβιλους και μπορεί να παράγει 3,1 μεγαβάτ.

Βασικός κρίκος του συστήματος είναι οι τρεις ανεμογεννήτριες, με ισχύ 900 κιλοβάτ η καθεμιά, που έχουν εγκατασταθεί στον λόφο Στραβοκουντούρα και λειτουργούν από τα τέλη του 2018.

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο 50% ώς το 2030, ηλεκτρική διασύνδεση ώστε να καταργηθούν οι ρυπογόνες τοπικές μονάδες και υβριδικά συστήματα για νησιά που κρίνεται ασύμφορο να ενταχθούν στο ηπειρωτικό δίκτυο ενέργειας.

Τα έργα θα παραδίδονται σταδιακά από το 2021, μειώνοντας με δόσεις τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), μέσω των οποίων επιβαρύνονται σήμερα οι καταναλωτές σε όλη τη χώρα με 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο για να καλυφθεί το υψηλό κόστος των αυτόνομων μονάδων παραγωγής ρεύματος.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πράσινες πρωτοβουλίες για τη γέφυρα Ρίου - Αντίρριου
Με δύο «πράσινες» πρωτοβουλίες και αλλαγή στο λογότυπό της, που βάφτηκε μπλε και λευκό, μπαίνει στον 16ο χρόνο λειτουργίας της η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, που φέρει τιμητικά το όνομα του Χαρίλαου Τρικούπη.
Πράσινες πρωτοβουλίες για τη γέφυρα Ρίου - Αντίρριου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πίστωση 20 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους επιστροφής τέλους ΑΠΕ
Ποσό ύψους 20 εκατ. ευρώ θα πιστωθεί συνολικά στους λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνουν οι οικιακοί καταναλωτές οι οποίοι κατοικούν σε περιοχές με εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Πίστωση 20 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους επιστροφής τέλους ΑΠΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπαίνει η Ανοιξη, φυτρώνουν... ανεμογεννήτριες
Στην τελική ευθεία βρίσκονται δύο αιολικά πάρκα σε απόσταση αναπνοής από προστατευόμενη ζώνη του δικτύου NATURA, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Πολίχνης στον παραδοσιακό οικισμό...
Μπαίνει η Ανοιξη, φυτρώνουν... ανεμογεννήτριες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενεργά παραμένουν τα μέτωπα σε Χανιά και Ικαρία - Εκκενώνουν το Κεδρόδασος
Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν σε Χανιά και Ικαρία, όπου από χθες μαίνονται φωτιές. Σε επιφυλακή για εκκένωση οι κάτοικοι κοινοτήτων σε Κάνδανο - Σέλινο, να φύγουν από το Κεδρόδασος καλούνται οι...
Ενεργά παραμένουν τα μέτωπα σε Χανιά και Ικαρία - Εκκενώνουν το Κεδρόδασος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καλύτερη εικόνα της πυρκαγιάς στην Ικαρία
Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης σε δασική έκταση στο Μονικάμπι Ικαρίας ωστόσο, σύμφωνα με ενημέρωση της πυροσβεστικής, η εικόνα είναι καλύτερη σήμερα καθώς οι...
Καλύτερη εικόνα της πυρκαγιάς στην Ικαρία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ικαρία: Στη μάχη με τις φλόγες μεγαλύτερη πυροσβεστική δύναμη
Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης σε ορεινή περιοχή πάνω από το Μονοκάμπι της Ικαρίας. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται και πλέον επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 10 οχήματα,...
Ικαρία: Στη μάχη με τις φλόγες μεγαλύτερη πυροσβεστική δύναμη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας