• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 8.4°C
  0 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 7.8°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 9.5°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.1°C / 6.5°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.3°C / 1.8°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 10.6°C
  0 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 9.9°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 5.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.6°C
  3 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.5°C / 6.6°C
  2 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.9°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.4°C / 5.0°C
  0 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 8.8°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 8.6°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 6.0°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.8°C / 7.8°C
  1 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  1 BF
  72%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι άλλαξε με τη μείωση του ΦΠΑ στον λογαριασμό του σουπερμάρκετ

 • A-
 • A+
Οι περισσότερες αλυσίδες τροφίμων υποστηρίζουν ότι έχουν περάσει ολόκληρη τη μείωση στις τιμές των προϊόντων, οι ενώσεις καταναλωτών δεν έχουν εντοπίσει προβλήματα, όμως υπάρχει καχυποψία για αυξήσεις της τελευταίας στιγμής όπως μια καταγγελία για αύξηση της τιμής σε ψωμί του τοστ.

Λίγες μέρες μετά την εφαρμογή του νέου μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% σε βασικά αγαθά, όπως ψωμί, κρέας, ψάρια, ζυμαρικά, δημητριακά, καφές, λάδι, αλεύρι και λαχανικά, οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ φαίνεται να έχουν προσαρμόσει τις τιμές και τις φορολογικές ταμειακές μηχανές τους στα νέα δεδομένα.

Οι επιχειρήσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 8.000 κωδικούς που πωλούνται φτηνότερα. Σύμφωνα με το My Market, η αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ οδηγεί σε μείωση των τιμών κατά 8,9% σε συνολικά 5.266 προϊόντα, με τις μειώσεις να αφορούν σχεδόν ένα στα τρία προϊόντα, τα οποία μάλιστα αντιστοιχούν στο 30% των ετήσιων πωλήσεων του δικτύου καταστημάτων της αλυσίδας.

Για περισσότερα από 8.400 προϊόντα, η τιμή των οποίων επηρεάζεται προς τα κάτω, κάνει λόγο η ΑΒ Βασιλόπουλος, η αλυσίδα Μασούτης επισημαίνει ότι το μέτρο εφαρμόζεται ομαλά, ενώ η αλυσίδα Σκλαβενίτης διαβεβαιώνει ότι η αναπροσαρμογή των τιμών έχει πραγματοποιηθεί σε όλα τα καταστήματα του δικτύου της σε ολόκληρη την περιφέρεια από την πρώτη κιόλας στιγμή. Το ίδιο υποστηρίζει και η αλυσίδα σουπερμάρκετ LIDL Ελλάς, σημειώνοντας ότι οι τιμές θα μειωθούν στο ακέραιο και δεν θα υπάρξουν στρογγυλοποιήσεις.

Στις 23/5 με ΦΠΑ 13% το ψωμί τοστ σικάλεως 340 γρ. κοστίζει 0,68 ευρώ, όπως φαίνεται και στο καρτελάκι της προσφοράς

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, καθώς σε επικοινωνία που είχαμε με την Ενωση Καταναλωτών «Η Ποιότητα της Ζωής» - ΕΚΠΟΙΖΩ μάς ενημέρωσαν ότι δεν έχουν καταγραφεί καταγγελίες.

Το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) τονίζει ότι περίπου το 15% του αριθμού των ειδών (7.500 προϊόντα) που διατίθενται στα σουπερμάρκετ επηρεάζεται από τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ.

Μάλιστα υπολογίζει ότι ο ετήσιος οικογενειακός προϋπολογισμός σε είδη διατροφής, μη αλκοολούχα και αλκοολούχα ποτά διαμορφώνεται πλέον στα 3.582,41 ευρώ τον χρόνο, δείχνοντας εξοικονόμηση 85,99 ευρώ σε σχέση με τα στοιχεία που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ.

Ωστόσο, το Ινστιτούτο διευκρινίζει ότι το παραπάνω σενάριο επιβεβαιώνεται μόνο αν η μείωση των τιμών είναι σε πλήρη αντιστοιχία με τη μείωση του ΦΠΑ.

Οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ έχουν ανακοινώσει ότι θα εφαρμόσουν μέχρι κεραίας τον μειωμένο συντελεστή, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα εφαρμοστεί εξίσου και από τη μικρή λιανική.

Οι καταναλωτές από την πλευρά τους εμφανίζονται κάπως καχύποπτοι, φοβούμενοι για ανατιμήσεις της τελευταίας στιγμής που σκοπό έχουν οι καταστηματάρχες να απορροφήσουν τη μείωση του φόρου και εν τέλει να βγουν κερδισμένοι.

Η απόδειξη δείχνει το ίδιο, όπως πιο πάνω, προϊόν (ψωμί τοστ σικάλεως 340 γρ.) να κοστίζει 0,65 ευρώ, στις 15/3, με ΦΠΑ 24%

Μια τέτοια καταγγελία έφτασε στην εφημερίδα μας για υποκατάστημα της αλυσίδας LIDL στην περιοχή του Ζωγράφου.

Η πελάτισσα μας κατήγγειλε ότι την ημέρα που επισκέφθηκε το κατάστημα για να κάνει τα ψώνια της παρατήρησε πως το ψωμί του τοστ είχε προσφορά. Βέβαια, η τελική τιμή του ήταν υψηλότερη ακόμη και από την αντίστοιχη τιμή δύο μήνες πριν από τον νέο, μειωμένο ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, το ράφι έφερε την ένδειξη της προσφοράς με το χαρακτηριστικό κόκκινο καρτελάκι, όπου ως αρχική τιμή αναγράφονταν τα 0,75 ευρώ, με την τελική τιμή να διαμορφώνεται στα 0,68 ευρώ (έκπτωση 0,07 ευρώ). Ωστόσο, όπως προκύπτει και από τις αποδείξεις που φαίνονται στις φωτογραφίες, στις 15 Μαρτίου το αντίστοιχο προϊόν, με ΦΠΑ 24%, κόστιζε 0,65 ευρώ.

Απάντηση της εταιρείας

Σε επικοινωνία που είχαμε με την εταιρεία, μας είπαν ότι η τιμή του προϊόντος μέχρι τις 16.4.2019 ήταν στα 0,65 ευρώ και στις 17 Απριλίου η τιμή διαμορφώθηκε στα 0,75 ευρώ, αύξηση η οποία δεν σχετίζεται με τη μείωση του ΦΠΑ καθώς δεν υπήρχε τότε σχετική ενημέρωση.

Μάλιστα, υποστήριξαν ότι μετά την εφαρμογή του νέου μειωμένου ΦΠΑ, στις 20.5.2019, ο οποίος φόρος -όπως μας είπαν- έχει εφαρμοστεί στο 50% της μόνιμης γκάμας των προϊόντων της αλυσίδας και σε εκατοντάδες κωδικούς προωθητικών ενεργειών, η τιμή του προϊόντος προσδιορίστηκε στα 0,68 ευρώ.

«Ακόμη και μετά την εφαρμογή του νέου μειωμένου ΦΠΑ, το ψωμί πήρε αύξηση τριών λεπτών του ευρώ. Το αντίστοιχο προϊόν, σε άλλο γνωστό σουπερμάρκετ, κοστίζει 0,65 ευρώ. Νιώθω ότι μας κοροϊδεύουν. Οχι μόνο δεν αναφέρουν πουθενά ότι η μείωση των τιμών οφείλεται στην εφαρμογή του νέου ΦΠΑ, που αποτελεί μέτρο ελάφρυνσης των καταναλωτών που αποφάσισε η κυβέρνηση, αλλά αυξάνουν τις τιμές και μας κοροϊδεύουν ότι τάχα κάνουν προσφορές», μας λέει η πελάτισσα, τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Κομισιόν «πειράζει» τα αποστάγματα
Στις 11 Ιουλίου το Δικαστήριο της E.E. έλαβε μια απόφαση που προκαλεί πολύ σοβαρά προβλήματα στους μικρούς Ελληνες αποσταγματοποιούς και θέτει σε κίνδυνο την παραγωγή του τσίπουρου και της τσικουδιάς.
Η Κομισιόν «πειράζει» τα αποστάγματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
74 χρόνια φραπέ, ούζο, μπίρα και ποικιλίες
Tο «Τηνιακό» δεν είναι κυριλέ μαγαζί. Δεν σου σερβίρει λάτε μακιάτο ούτε περίεργα αφεψήματα με εξωτικές γεύσεις. Φραπέ για τους πρωινούς και από αλκοόλ... ούζο, κρασί και μπίρες. Και όχι καμιά ψαγμένη μπίρα...
74 χρόνια φραπέ, ούζο, μπίρα και ποικιλίες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προεξοφλούν ανατιμήσεις, περιμένουν ελαφρύνσεις
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι οι πραγματικές αυξήσεις στα τρόφιμα ξεπερνάνε το 5%, ενώ, με βάση τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Καταναλωτή, οι μεσοσταθμικές αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής φτάνουν το 20%.
Προεξοφλούν ανατιμήσεις, περιμένουν ελαφρύνσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τηλεδιασκέψεις για τις ανατιμήσεις, ευχές... για τις εκπτώσεις
Πέραν του ενεργειακού κόστους, οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου έχουν ήδη από τους προηγούμενους μήνες προειδοποιήσει για αυξήσεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής, από 2% έως και 30%.
Τηλεδιασκέψεις για τις ανατιμήσεις, ευχές... για τις εκπτώσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανεπάρκεια τροφής στην Ελλάδα
Πάνω από τον μέσο όρο των κρατών-μελών της Ε.Ε. κυμαίνεται ο σχετικός δείκτης στη χώρα μας, σύμφωνα με την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης της ΕΛΣΤΑΤ για το 2020.
Ανεπάρκεια τροφής στην Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κολιούς σε κονσέρβα ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ύστερα από έλεγχο ο οποίος πραγματοποιήθηκε προχώρησε στην ανάκληση κονσερβοποιημένων κολιών.
Κολιούς σε κονσέρβα ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας