• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 11.8°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 12.7°C
  5 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 12.0°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  3 BF
  37%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 11.0°C
  1 BF
  35%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.5°C
  5 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.9°C
  4 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.0°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  40%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 10.9°C
  3 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 11.5°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 11.5°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 9.9°C
  3 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 11.7°C
  2 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  42%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι άλλαξε με τη μείωση του ΦΠΑ στον λογαριασμό του σουπερμάρκετ

 • A-
 • A+
Οι περισσότερες αλυσίδες τροφίμων υποστηρίζουν ότι έχουν περάσει ολόκληρη τη μείωση στις τιμές των προϊόντων, οι ενώσεις καταναλωτών δεν έχουν εντοπίσει προβλήματα, όμως υπάρχει καχυποψία για αυξήσεις της τελευταίας στιγμής όπως μια καταγγελία για αύξηση της τιμής σε ψωμί του τοστ.

Λίγες μέρες μετά την εφαρμογή του νέου μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% σε βασικά αγαθά, όπως ψωμί, κρέας, ψάρια, ζυμαρικά, δημητριακά, καφές, λάδι, αλεύρι και λαχανικά, οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ φαίνεται να έχουν προσαρμόσει τις τιμές και τις φορολογικές ταμειακές μηχανές τους στα νέα δεδομένα.

Οι επιχειρήσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 8.000 κωδικούς που πωλούνται φτηνότερα. Σύμφωνα με το My Market, η αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ οδηγεί σε μείωση των τιμών κατά 8,9% σε συνολικά 5.266 προϊόντα, με τις μειώσεις να αφορούν σχεδόν ένα στα τρία προϊόντα, τα οποία μάλιστα αντιστοιχούν στο 30% των ετήσιων πωλήσεων του δικτύου καταστημάτων της αλυσίδας.

Για περισσότερα από 8.400 προϊόντα, η τιμή των οποίων επηρεάζεται προς τα κάτω, κάνει λόγο η ΑΒ Βασιλόπουλος, η αλυσίδα Μασούτης επισημαίνει ότι το μέτρο εφαρμόζεται ομαλά, ενώ η αλυσίδα Σκλαβενίτης διαβεβαιώνει ότι η αναπροσαρμογή των τιμών έχει πραγματοποιηθεί σε όλα τα καταστήματα του δικτύου της σε ολόκληρη την περιφέρεια από την πρώτη κιόλας στιγμή. Το ίδιο υποστηρίζει και η αλυσίδα σουπερμάρκετ LIDL Ελλάς, σημειώνοντας ότι οι τιμές θα μειωθούν στο ακέραιο και δεν θα υπάρξουν στρογγυλοποιήσεις.

Στις 23/5 με ΦΠΑ 13% το ψωμί τοστ σικάλεως 340 γρ. κοστίζει 0,68 ευρώ, όπως φαίνεται και στο καρτελάκι της προσφοράς

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, καθώς σε επικοινωνία που είχαμε με την Ενωση Καταναλωτών «Η Ποιότητα της Ζωής» - ΕΚΠΟΙΖΩ μάς ενημέρωσαν ότι δεν έχουν καταγραφεί καταγγελίες.

Το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) τονίζει ότι περίπου το 15% του αριθμού των ειδών (7.500 προϊόντα) που διατίθενται στα σουπερμάρκετ επηρεάζεται από τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ.

Μάλιστα υπολογίζει ότι ο ετήσιος οικογενειακός προϋπολογισμός σε είδη διατροφής, μη αλκοολούχα και αλκοολούχα ποτά διαμορφώνεται πλέον στα 3.582,41 ευρώ τον χρόνο, δείχνοντας εξοικονόμηση 85,99 ευρώ σε σχέση με τα στοιχεία που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ.

Ωστόσο, το Ινστιτούτο διευκρινίζει ότι το παραπάνω σενάριο επιβεβαιώνεται μόνο αν η μείωση των τιμών είναι σε πλήρη αντιστοιχία με τη μείωση του ΦΠΑ.

Οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ έχουν ανακοινώσει ότι θα εφαρμόσουν μέχρι κεραίας τον μειωμένο συντελεστή, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα εφαρμοστεί εξίσου και από τη μικρή λιανική.

Οι καταναλωτές από την πλευρά τους εμφανίζονται κάπως καχύποπτοι, φοβούμενοι για ανατιμήσεις της τελευταίας στιγμής που σκοπό έχουν οι καταστηματάρχες να απορροφήσουν τη μείωση του φόρου και εν τέλει να βγουν κερδισμένοι.

Η απόδειξη δείχνει το ίδιο, όπως πιο πάνω, προϊόν (ψωμί τοστ σικάλεως 340 γρ.) να κοστίζει 0,65 ευρώ, στις 15/3, με ΦΠΑ 24%

Μια τέτοια καταγγελία έφτασε στην εφημερίδα μας για υποκατάστημα της αλυσίδας LIDL στην περιοχή του Ζωγράφου.

Η πελάτισσα μας κατήγγειλε ότι την ημέρα που επισκέφθηκε το κατάστημα για να κάνει τα ψώνια της παρατήρησε πως το ψωμί του τοστ είχε προσφορά. Βέβαια, η τελική τιμή του ήταν υψηλότερη ακόμη και από την αντίστοιχη τιμή δύο μήνες πριν από τον νέο, μειωμένο ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, το ράφι έφερε την ένδειξη της προσφοράς με το χαρακτηριστικό κόκκινο καρτελάκι, όπου ως αρχική τιμή αναγράφονταν τα 0,75 ευρώ, με την τελική τιμή να διαμορφώνεται στα 0,68 ευρώ (έκπτωση 0,07 ευρώ). Ωστόσο, όπως προκύπτει και από τις αποδείξεις που φαίνονται στις φωτογραφίες, στις 15 Μαρτίου το αντίστοιχο προϊόν, με ΦΠΑ 24%, κόστιζε 0,65 ευρώ.

Απάντηση της εταιρείας

Σε επικοινωνία που είχαμε με την εταιρεία, μας είπαν ότι η τιμή του προϊόντος μέχρι τις 16.4.2019 ήταν στα 0,65 ευρώ και στις 17 Απριλίου η τιμή διαμορφώθηκε στα 0,75 ευρώ, αύξηση η οποία δεν σχετίζεται με τη μείωση του ΦΠΑ καθώς δεν υπήρχε τότε σχετική ενημέρωση.

Μάλιστα, υποστήριξαν ότι μετά την εφαρμογή του νέου μειωμένου ΦΠΑ, στις 20.5.2019, ο οποίος φόρος -όπως μας είπαν- έχει εφαρμοστεί στο 50% της μόνιμης γκάμας των προϊόντων της αλυσίδας και σε εκατοντάδες κωδικούς προωθητικών ενεργειών, η τιμή του προϊόντος προσδιορίστηκε στα 0,68 ευρώ.

«Ακόμη και μετά την εφαρμογή του νέου μειωμένου ΦΠΑ, το ψωμί πήρε αύξηση τριών λεπτών του ευρώ. Το αντίστοιχο προϊόν, σε άλλο γνωστό σουπερμάρκετ, κοστίζει 0,65 ευρώ. Νιώθω ότι μας κοροϊδεύουν. Οχι μόνο δεν αναφέρουν πουθενά ότι η μείωση των τιμών οφείλεται στην εφαρμογή του νέου ΦΠΑ, που αποτελεί μέτρο ελάφρυνσης των καταναλωτών που αποφάσισε η κυβέρνηση, αλλά αυξάνουν τις τιμές και μας κοροϊδεύουν ότι τάχα κάνουν προσφορές», μας λέει η πελάτισσα, τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Κομισιόν «πειράζει» τα αποστάγματα
Στις 11 Ιουλίου το Δικαστήριο της E.E. έλαβε μια απόφαση που προκαλεί πολύ σοβαρά προβλήματα στους μικρούς Ελληνες αποσταγματοποιούς και θέτει σε κίνδυνο την παραγωγή του τσίπουρου και της τσικουδιάς.
Η Κομισιόν «πειράζει» τα αποστάγματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
74 χρόνια φραπέ, ούζο, μπίρα και ποικιλίες
Tο «Τηνιακό» δεν είναι κυριλέ μαγαζί. Δεν σου σερβίρει λάτε μακιάτο ούτε περίεργα αφεψήματα με εξωτικές γεύσεις. Φραπέ για τους πρωινούς και από αλκοόλ... ούζο, κρασί και μπίρες. Και όχι καμιά ψαγμένη μπίρα...
74 χρόνια φραπέ, ούζο, μπίρα και ποικιλίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΙΕΛΚΑ: ´Ενας στους δύο μειώνουν τις αγορές τους για βασικά καταναλωτικά είδη
Ξεκάθαρη είναι, σύμφωνα με την έρευνα, μία τάση των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων όσον αφορά τις αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών και δευτερευόντως διαχείρισης χρημάτων.
ΙΕΛΚΑ: ´Ενας στους δύο μειώνουν τις αγορές τους για βασικά καταναλωτικά είδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απέσυρε τη μήνυση στην 70χρονη η Lidl μετά την κατακραυγή
Η ιστορία της ηλικιωμένης έγινε ευρύτερα γνωστή την Τετάρτη και η εταιρεία ανακάλεσε αφού ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων στο hashtag #cancel_lidl που έφτασε πρώτο στις δημοφιλείς τάσεις του Twitter.
Απέσυρε τη μήνυση στην 70χρονη η Lidl μετά την κατακραυγή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προεξοφλούν ανατιμήσεις, περιμένουν ελαφρύνσεις
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι οι πραγματικές αυξήσεις στα τρόφιμα ξεπερνάνε το 5%, ενώ, με βάση τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Καταναλωτή, οι μεσοσταθμικές αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής φτάνουν το 20%.
Προεξοφλούν ανατιμήσεις, περιμένουν ελαφρύνσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας