• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 24.6°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.7°C / 22.0°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 21.0°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.9°C / 15.0°C
  0 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.6°C / 19.6°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 14.5°C
  1 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.9°C / 23.8°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  4 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  3 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 23.7°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.5°C / 21.5°C
  4 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.9°C / 17.9°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.5°C / 22.8°C
  0 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  5 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.4°C / 23.8°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  0 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.9°C / 23.9°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  0 BF
  76%
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς θα είναι οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης

 • A-
 • A+

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ). Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, υπέγραψε χθες τη σχετική υπουργική απόφαση που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των χώρων αυτών, τα ζητήματα στελέχωσης και στέγασής τους, καθώς και τη δημιουργία, την τήρηση και τη λειτουργία Μητρώου Καταγραφής Ληπτών.

Στόχος των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης, όπως περιγράφεται στην υπουργική απόφαση, είναι η μείωση της βλάβης και των αρνητικών συνεπειών που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών, καθώς και η ασφαλέστερη χρήση ναρκωτικών ουσιών σε ένα μη επικριτικό περιβάλλον, υπό την εποπτεία εκπαιδευμένου προσωπικού και με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Οι χώροι θα λειτουργούν μετά από άδεια του υπουργού Υγείας από τους εγκεκριμένους οργανισμούς - Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΨΝΑ), Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ) και Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών. Ομοίως για την αναστολή ή τη διακοπή της λειτουργίας των χώρων αυτών απαιτείται απόφαση του υπουργού Υγείας.

Οι ΧΕΧ θα έχουν εμβαδόν 60 τ.μ. και άνω, θα λειτουργούν καθημερινά τουλάχιστον οκτώ ώρες και θα διαθέτουν έως δώδεκα θέσεις εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών.

Θα βρίσκονται στο κέντρο αστικών περιοχών και σε σημεία των πόλεων όπου πραγματοποιείται αγοραπωλησία και δημόσια χρήση ναρκωτικών ουσιών, καθώς και συνάθροιση πληθυσμών που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, ενώ θα γειτνιάζουν με υπηρεσίες αντιμετώπισης της εξάρτησης και ιδιαίτερα με υπηρεσίες μείωσης της βλάβης, όπως οι μονάδες άμεσης πρόσβασης.

Θα διαθέτουν διακριτές θέσεις για την ενέσιμη χρήση ναρκωτικών ουσιών που δεν βρίσκονται σε δημόσια θέα και θα διασφαλίζουν την ανωνυμία και την ιδιωτικότητα των ληπτών των υπηρεσιών. Επιπλέον, θα διαθέτουν διακριτούς χώρους συμβουλευτικής και ενημέρωσης, παροχής πρώτων βοηθειών, καθώς και αυτοτελείς χώρους παραμονής πριν και μετά τη χρήση.

Ιατρική φροντίδα

Ο ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ περιλαμβάνονται στους φορείς που θα αναλάβουν τη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Οι ΧΕΧ, αναλυτικότερα, θα διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους για την ενέσιμη χρήση ναρκωτικών ουσιών -οι οποίες έχουν προ-αποκτηθεί από τους λήπτες των υπηρεσιών των χώρων αυτών και βρίσκονται στην κατοχή τους κατά την είσοδό τους στον χώρο.

Επιπλέον, θα διαθέτουν χώρους για τη βραχεία παραμονή τους αμέσως μετά τη χρήση, κατάλληλο εξοπλισμό για την ασφαλή χρήση ναρκωτικών ουσιών εντός των χώρων, επείγουσα φροντίδα σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας, συμβουλευτική ενημέρωση για την ασφαλή χρήση ναρκωτικών ουσιών και την πρόληψη υπερδοσολογίας.

Οι χώροι αυτοί θα διασυνδέονται με προγράμματα αντιμετώπισης της εξάρτησης και υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας, με κοινωνικές υπηρεσίες και ιδιαίτερα με υπηρεσίες ατομικής υγιεινής, παροχής σίτισης, ένδυσης, στέγασης και φιλοξενίας και με δομές επείγουσας ιατρικής φροντίδας.

Επιπλέον στους ΧΕΧ θα παρέχεται συμβουλευτική και κατάλληλα μέσα (προφυλακτικά, σύνεργα χρήσης) για την αποφυγή μετάδοσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και άλλων μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Η σύνθεση της ομάδας του προσωπικού των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης είναι μεικτή και διεπιστημονική, περιλαμβάνοντας κατ’ ελάχιστο έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας (ψυχίατρο ή ψυχολόγο), έναν γενικό γιατρό, έναν νοσηλευτή και έναν κοινωνικό λειτουργό, των οποίων την επιμόρφωση αναλαμβάνει ο φορέας που λειτουργεί τον χώρο. Το προσωπικό ασφάλειας-φύλαξης, καθαριότητας, καθώς και το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό παρέχεται από τον φορέα που λειτουργεί τον ΧΕΧ.

Σκοπός λειτουργίας των ΧΕΧ, όπως ορίζεται από την υπουργική απόφαση, είναι η προαγωγή της υγείας των ενεργών χρηστών ναρκωτικών ουσιών, η προστασία της δημόσιας υγείας, η μείωση του επιπολασμού των μεταδιδόμενων νόσων στον πληθυσμό των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών, η πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση υπερδοσολογίας, η δημιουργία επαφής με πληθυσμούς χρηστών, οι οποίοι είναι δύσκολο να προσεγγιστούν από άλλες υπηρεσίες αντιμετώπισης της εξάρτησης, η κινητοποίηση των ληπτών των υπηρεσιών των ΧΕΧ και η διασύνδεσή τους με προγράμματα θεραπείας, η προώθηση της διασύνδεσης με δομές κοινωνικής πρόνοιας, υγείας και θεραπείας και η προώθηση της κοινωνικής ένταξης.

Μητρώο Ληπτών

Οι λήπτες των υπηρεσιών των ΧΕΧ πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, να μην παρακολουθούν πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης ή απεξάρτησης ή θεραπείας με υποκατάστατα και να καταγράφονται στο Μητρώο Καταγραφής Ληπτών Υπηρεσιών του ΧΕΧ.

Πώς θα γίνεται η εγγραφή στο Μητρώο; Κατά την πρώτη επαφή του λήπτη υπηρεσιών με τον ΧΕΧ, δηλώνονται και καταχωρίζονται προσωπικά (αναγνωριστικά) στοιχεία του με αυτοαναφορά.

Η καταχώριση γίνεται με τη συγκατάθεση του λήπτη, αφού έχει ενημερωθεί πλήρως και λεπτομερώς για τους σκοπούς λειτουργίας του Μητρώου.

Κατά τις επόμενες επισκέψεις επικαιροποιείται η καταχώριση του λήπτη στο Μητρώο, εφόσον τα στοιχεία αυτά επαληθεύονται μέσω ταυτοποιητικών εγγράφων (όπως, για παράδειγμα, αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης, βιβλιάριο υγείας, δελτίο ταυτότητας ομογενούς, πιστοποιητικό γέννησης ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο στα ελληνικά, άδεια διαμονής διεθνούς προστασίας, δελτίο αιτούντα διεθνούς προστασίας, δελτίο αιτούντα ασύλου αλλοδαπού).

Συγκεκριμένα, στο Μητρώο καταχωρίζονται το όνομα και το επώνυμο του λήπτη των υπηρεσιών, η ημερομηνία γέννησής του, το φύλο του κατά δήλωσή του, το όνομα της μητέρας και του πατέρα του, το είδος της ουσίας κύριας χρήσης, ο τρόπος κύριας χρήσης, οι υπηρεσίες που του παρασχέθηκαν, η διεύθυνση κατοικίας του και λοιπά στοιχεία επικοινωνίας του.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φωνή» και στους ασθενείς
Σειρά αναδιοργανωτικών μέτρων στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, αλλά και μια έκπληξη ως προς τον νέο ρόλο που θα παίξει η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.) περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου...
«Φωνή» και στους ασθενείς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δειλό το πρώτο βήμα για την απαγόρευση του καπνίσματος
Ενα βήμα μπρος, δύο πίσω κάνει η κυβέρνηση στην κατ’ επανάληψη δέσμευση του πρωθυπουργού για «άμεση και πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου», που αποδεικνύεται ότι δεν είναι και τόσο άμεση.
Δειλό το πρώτο βήμα για την απαγόρευση του καπνίσματος
ΥΓΕΙΑ
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς
Βορά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της Υγείας γίνονται οι ασθενείς, καθώς από σήμερα δεν θα μπορούν να κάνουν τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς
ΥΓΕΙΑ
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
Μόνο 600 από τους 120.000 έως 135.000 ασθενείς που χρειάζονται ανακουφιστική αγωγή στη χώρα μας εξυπηρετούνται ετησίως. Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να στο λαμβάνουν στο σπίτι τους
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ναι» στην κάνναβη για ιατρική χρήση
Τη βούληση της κυβέρνησης να επιτρέψει την ιατρική χρήση της κάνναβης πολύ σύντομα, εξέφρασε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, προαναγγέλλοντας παράλληλα αλλαγές και στον νόμο περί ναρκωτικών....
«Ναι» στην κάνναβη για ιατρική χρήση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψυχιατρική μεταρρύθμιση, προβλήματα και προτάσεις
Περισσότερες από τις μισές νοσηλείες του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής αφορούν ακούσιες νοσηλείες. Τρεις στις δέκα (30,2%) από αυτές εκτελούνται αυτεπάγγελτα. Στο 55% των περιπτώσεων ακούσιας νοσηλείας,...
Ψυχιατρική μεταρρύθμιση, προβλήματα και προτάσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας