• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.5°C / 11.9°C
  2 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 7.4°C
  4 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.0°C
  1 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.9°C / 5.5°C
  0 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.9°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 6.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  3 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 13.8°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.0°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.4°C / 12.4°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 5.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 4.5°C / 9.4°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 11.0°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.3°C / 6.6°C
  3 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 6.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  73%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φανατισμένη... άγνοια

 • A-
 • A+

Η άγνοια (;) και η προκατάληψη οδήγησαν την ευρωβουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύα Καϊλή σε μια πρωτοφανή και άκρως προσβλητική για την Ελληνική Δημοκρατία ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Χρειάστηκε η αποστομωτική απάντηση της Επιτροπής για να ξεκαθαρίσει το θέμα και να δείξει το μέγεθος μιας ακραίας ιδεολογικής γκάφας -εν προκειμένω της κ. Καϊλή- που εξέθεσε για άλλη μία φορά όχι μόνο την ίδια αλλά και το σύνολο των πολιτικών που αντιτίθενται εδώ και τέσσερα χρόνια σε κάθε προσπάθεια εξευρωπαϊσμού του αναχρονιστικού ποινικού συστήματος της χώρας.

Αυτό, βέβαια, για τον αρχηγό της Ν.Δ. δεν αποτελεί πρόβλημα, αφού με κάθε ευκαιρία δηλώνει στο εσωτερικό ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το δικό του χέρι προκειμένου να γυρίσουν οι φυλακές σε ακόμα πιο αναχρονιστικές και σκληρές μεθόδους κράτησης από εκείνες που επικρατούσαν ακόμα και επί κυβερνήσεων Ν.Δ.

Οταν η ερώτηση κατατέθηκε είχαμε αναφερθεί στο υποτιμητικό ακόμα και για το ίδιο το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα περιεχόμενο, που έσπευδε να πατήσει πάνω σε ένα ακραίο παράδειγμα προκειμένου να διαβάλει τον νόμο Παρασκευόπουλου, παραβλέποντας ότι ήδη η Ελλάδα είχε επανειλημμένα καταδικαστεί λόγω της συμφόρησης των φυλακών και ειδικά με βαριά αρρώστους, άπορους μετανάστες χωρίς χαρτιά, αναπήρους, ανήλικα κ.λπ. («Μεταδίδοντας στους Ευρωπαίους την εικόνα μιας ακυβέρνητης πολιτείας που διασκορπίζει κακοποιούς στην Ευρώπη, η κ. Καϊλή παρακαλούσε να παρέμβουν και να μας σώσουν», «Εφ.Συν.» 15/2/2019).

Η ερώτηση

Η ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήταν:

«O πολύπαθος ελληνικός λαός, μεταξύ άλλων δεινών, έρχεται αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή δικαστική πρακτική λόγω του νόμου Παρασκευόπουλου και των παρατάσεων της ισχύος του από την ελληνική κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς. Με τον νόμο αυτό επικίνδυνοι εγκληματίες αποφυλακίζονται πρόωρα, έχοντας εκτίσει μόνο μέρος της ποινής τους.

»Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από το τραγικό συμβάν που συγκλόνισε την Ευρώπη, τον βιασμό και τη δολοφονία πριν από δύο χρόνια στη Γερμανία μιας 19χρονης κοπέλας από έναν αφγανικής υπηκοότητας μετανάστη, ο οποίος είχε αποφυλακιστεί στην Ελλάδα με βάση τον νόμο Παρασκευόπουλου, μολονότι είχε κριθεί ένοχος για απόπειρα τέλεσης παρόμοιου αδικήματος.

»Ερωτάται λοιπόν η Επιτροπή: Είναι η Ε.Ε. ενήμερη και σύμφωνη για τον νόμο Παρασκευόπουλου (;), δεδομένου ότι για τη διασφάλιση της ασφάλειας εντός του χώρου Σένγκεν έχουν ενισχυθεί η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των αστυνομικών υπηρεσιών και των δικαστικών αρχών;

»Αν ναι, πώς σκοπεύει να κινηθεί ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, για τη διαφύλαξη των αξιών που στηρίζουν το οικοδόμημα της Ε.Ε., ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον η απόλυση από τις φυλακές καταδικασμένων εγκληματιών ή τρομοκρατών;».

Η απάντηση της Επιτροπής, δύο μήνες μετά την κατάθεση της ερώτησης, ξεκάθαρη και αποστομωτική, υπενθυμίζει στην ευρωβουλευτή ότι τα κράτη-μέλη, πρώτον, έχουν ανεξάρτητα συστήματα δικαιοσύνης και, δεύτερον, συνεργάζονται στενά για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των πολιτών τους.

Η απάντηση

«Με βάση την ισχύουσα Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διαθέτει γενικές εξουσίες παρέμβασης στα δικαστικά συστήματα των κρατών-μελών.

»Τα κράτη-μέλη μπορούν να οργανώνουν τα συστήματά τους στον βαθμό που ο τομέας δεν είναι εναρμονισμένος με βάση το δίκαιο της Ε.Ε. Ειδικότερα, θέματα που αφορούν την πρόωρη και υπό όρους απόλυση εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών-μελών.

»Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι μεμονωμένες υποθέσεις έχουν εξεταστεί από δικαστήριο κράτους-μέλους ή από άλλες αρχές, όπως τα σωφρονιστικά ιδρύματα.

»Ταυτόχρονα, καταβλήθηκαν έντονες προσπάθειες για την ενίσχυση της ασφάλειας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ άλλων με την προώθηση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. για ποινικές καταδίκες για αδικήματα που έχουν διαπραχθεί από υπηκόους τρίτων χωρών στο έδαφος της Ε.Ε.

»Η νομοθεσία για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου για υπηκόους τρίτων χωρών (ECRIS-TCN), η οποία προτάθηκε από την Επιτροπή, θα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2019».

Το μόνο που απομένει στη φανατισμένη κατά του νόμου κυρία είναι να απευθύνει το ερώτημα στον ΟΗΕ!

Θα μπορούσε μάλιστα να εισηγηθεί, με τη σύμφωνη γνώμη επιφανούς στελέχους της παράταξής της, και σκέψεις για επαναφορά της θανατικής ποινής!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραμύθι χωρίς δράκο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. εξαγγέλλουν ξανά την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου ως πρώτο και κύριο μέλημά τους. Μάλιστα στο επιχείρημά τους αυτό επικαλούνται και τους ειδικούς φρουρούς που έχουν το...
Παραμύθι χωρίς δράκο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο governor της ΕΑΔ Α. Μπίνης πάει Βρυξέλλες
Μέσω τηλεδιάσκεψης αλλά και με χθεσινή ανακοίνωση ο εκλεκτός του κ. Μητσοτάκη διοικητής (governor) της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που σύστησε η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παραίτησή του.
Ο governor της ΕΑΔ Α. Μπίνης πάει Βρυξέλλες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βιασμός της αλήθειας από Ν.Δ.
Εξώδικο του Ν. Παρασκευόπουλου στον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ., Ν. Ρωμανό, που υποστήριζε ψευδώς ότι ο βιαστής των Πετραλώνων είχε αποφυλακιστεί με τον νόμο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης.
Βιασμός της αλήθειας από Ν.Δ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάγκελα παντού
Από το δόγμα «νόμος και τάξη» εμφορείται η πολιτική για τα σωφρονιστικά καταστήματα που παρουσίασαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υφ. Πρ. του Πολίτη Λ. Οικονόμου και η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σ....
Κάγκελα παντού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Είμαι 728 μέρες καθαρός!»
Υπάρχουν παράθυρα που αφήνουν να μπει λίγο φως ακόμα και μέσα στις φυλακές και δίνουν ελπίδα στους «στιγματισμένους». Ενα τέτοιο παράθυρο είναι τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και του 18 ΑΝΩ, που λειτουργούν κυρίως...
«Είμαι 728 μέρες καθαρός!»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι!
Σε μια επιχείρηση να πλήξουν τον θεσμό του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, οι βουλευτές της Ν.Δ. και της ΔΗΣΥ καταλόγισαν στη Μαρία Παπασπύρου ότι προχωρά σε θεσμικές παρεκκλίσεις. Με μεγάλη δόση...
Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας