• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.5°C / 17.2°C
  1 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 12.8°C
  0 BF
  83%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.4°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 9.6°C / 14.9°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 11.2°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.0°C / 7.4°C
  3 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.6°C
  2 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.2°C / 16.9°C
  4 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  5 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 18.5°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  5 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  5 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 8.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 9.8°C / 15.8°C
  0 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 17.4°C
  0 BF
  69%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 6.3°C / 11.6°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  96%
EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ομπρέλα» στην πρωτογενή παραγωγή

 • A-
 • A+

Εγγειοβελτιωτικά έργα ύψους 448 εκατομμυρίων ευρώ σε όλη τη χώρα, προγράμματα ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας ύψους 90 εκατ. ευρώ και ωρίμανση προγραμμάτων 405 εκατ. ευρώ για τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, σε συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε χθες μέσα σε προεκλογικό κλίμα.

Ο υπουργός προχώρησε σε απολογισμό της οκτάμηνης θητείας του, μίλησε για τα νομοσχέδια για την αλιεία και τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αγροτών που έρχονται σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή και αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό για τον πρωτογενή τομέα στη χώρα εν όψει της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Σχετικά με τις ευρωεκλογές, επισήμανε ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο ευρωψηφοδέλτιό του επαγγελματία αγρότη και θα αγωνιστεί για πολιτικές που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ενώ απάντησε στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ και το αφορολόγητο των αγροτών.

Εργα και δράσεις

Ο Σταύρος Αραχωβίτης αναφέρθηκε σε 32 αρδευτικά έργα ύψους 448,5 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν παγώσει και πλέον οδηγούνται στο στάδιο της υλοποίησης με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στόχος είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής (θύματα της οποίας χαρακτήρισε τους αγρότες), η μείωση του κόστους παραγωγής και η ενίσχυση των υποδομών του πρωτογενούς τομέα.

Επιπλέον, έκανε λόγο για τεράστιο ενδιαφέρον των παραγωγών για τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας συνολικού ύψους 90 εκατ. που επεκτείνονται προκειμένου να καταφέρουν να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στον τομέα της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων όπου έχουν εγκριθεί κονδύλια 405 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν 306 επενδύσεις οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν 1.000 θέσεις εργασίας.

Εκτιμάται ότι οι δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης θα δημιουργήσουν συνολικά περίπου 50.000 θέσεις απασχόλησης.

Οσον αφορά το προσεχές νομοθετικό έργο του ΥΠΑΑΤ, ο Στ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την αλιεία που τίθεται σε διαβούλευση, όπως και εκείνο για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των επαγγελματιών αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών.

Τρία αφορολόγητα

Κάνοντας έναν απολογισμό των πολιτικών του υπουργείου από το 2015 και μετά, ο κ. Αραχωβίτης μίλησε για 11 δισ. ευρώ που έχει λάβει ο αγροτικός κόσμος ως τρέχουσες πληρωμές και εκκρεμότητες παρελθόντων ετών.

«Ο στόχος μας πάντα ήταν η προστασία των μικρών και μεσαίων αγροτών, ιδιαίτερα θεσπίζοντας τα τρία αφορολόγητα των αγροτών, ενώ ο νόμος του 2013 φορολογούσε τα αγροτικά εισοδήματα από το πρώτο ευρώ.

»Εκτός από τα οριζόντια μέτρα, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του κόστους του ρεύματος, το τελευταίο διάστημα που η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, τα κίνητρα και η προστασία είναι πιο στοχευμένα: Δίνονται κίνητρα για συνεταιρισμένους αγρότες και για συνεταιρισμούς. Κι αυτό γιατί ξέρουμε καλά ότι χωρίς τη λειτουργία των συνεταιρισμών δεν μπορεί να υπάρχει παρέμβαση στην αγορά», δήλωσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δηλώσεις που έκανε στη Λάρισα πριν από λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης περί πλήρους αναμόρφωσης του ΕΛΓΑ, τονίζοντας ότι η αναδιαμόρφωση του οργανισμού έχει ξεκινήσει ήδη καθώς ο κανονισμός του χρονολογείται από το 1987, με τις κλιματικές συνθήκες να έχουν αλλάξει σημαντικά από τότε.

Αναρωτήθηκε όμως και για τις αναφορές του Κ. Μητσοτάκη περί φορολογικού συντελεστή 9% για τους αγρότες με εισοδήματα ως 10.000 ευρώ, που χαρακτήρισε ως κατάργηση του αφορολόγητου των αγροτών.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης οι γραμματείς του ΥΠΑΑΤ, Νίκος Αντώνογλου και Χαράλαμπος Κασσίμης.

Ο κ. Αντώνογλου αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του υπουργείου για κοινωφελείς δράσεις και την ενοικίαση γης σε αγρότες κατόπιν διαγωνισμών, ενώ ο κ. Κασσίμης έκανε λόγο για ανάκτηση της αξιοπιστίας του ΥΠΑΑΤ στο εσωτερικό και το εξωτερικό μετά το σημαντικό έργο των τελευταίων ετών, αναφερόμενος παράλληλα στις πολύ μεγάλες εξαγωγικές δυνατότητες που έχουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, ειδικά εάν υλοποιηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός ενίσχυσης των τομέων της μεταποίησης και τυποποίησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σταφιδοπαραγωγοί σε απόγνωση
Συλλαλητήριο των σταφιδοπαραγωγών της Πελοποννήσου στην Αθήνα την Παρασκευή με ζητούμενο την απόσυρση του αποθέματος σταφίδας, αλλά και την παράλληλη στήριξή τους ● Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του «μαύρου...
Σταφιδοπαραγωγοί σε απόγνωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωράφια με 5 ευρώ τον χρόνο!
Νέα δεδομένα στην παραχώρηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας προς αξιοποίηση από παραγωγούς διαμορφώνει απόφαση που υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Στ. Αραχωβίτη. Από 1η Νοεμβρίου...
Χωράφια με 5 ευρώ τον χρόνο!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οργή αγροτών για το Εθνικό Απόθεμα
Tο «δογμα Λιβανού» που θα περιλαμβάνει σαρωτικούς ελέγχους σε όλο τον αγροτικό τομέα με σκοπό να μπει τέλος στην ανομία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον απόηχο του σκανδάλου με τις επιδοτήσεις...
Οργή αγροτών για το Εθνικό Απόθεμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ακονίζουν» μαχαίρια οι αιγοπροβατοτρόφοι
Σε μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και κτηνοτροφικών οργανώσεων οδηγούν η καθυστέρηση και τα όσα έχουν γίνει γνωστά για τον τρόπο ενίσχυσης των κτηνοτρόφων και ιδιαίτερα των αιγοπροβατοτρόφων...
«Ακονίζουν» μαχαίρια οι αιγοπροβατοτρόφοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μόνο με ψήφους της Ν.Δ. το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς
Σήμερα αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς από τη Βουλή με ψήφους μόνο από τη Ν.Δ., καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις.
Μόνο με ψήφους της Ν.Δ. το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας