Μέσα σε μία εβδομάδα, ένα κορίτσι δεκαπέντε χρόνων αυτοκτόνησε στην Κέρκυρα, στην Αθήνα χτύπησε συναγερμός Amber Alert για την εξαφάνιση της 14χρονης Φλορέσα Φ. στην περιοχή της Ομόνοιας και εξαφανίστηκαν μια μητέρα με το έξι μηνών βρέφος της, που βρέθηκαν ευτυχώς την περασμένη Παρασκευή.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών στις 25 Μαΐου και τη Διεθνή Ημέρα Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά στις 17 Μαΐου, το Χαμόγελο του Παιδιού συναντήθηκε τη Δευτέρα με φορείς και οργανισμούς, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας φορέων στην αναζήτηση των εξαφανισμένων παιδιών όπως και την ανάγκη ψυχολογικής στήριξης των παιδιών που τη χρειάζονται.
«Δεν αρκεί η προσωπική ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα, χρειαζόμαστε συμμαχίες καρδιάς, ζωής και ανθρωπιάς», σημείωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, που παραβρέθηκε στη συνάντηση. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της οργάνωσης Κώστας Γιαννόπουλος σημείωσε: «Το Εγώ σταματάει τα πράγματα, στεκόμαστε στο Εμείς».
Σύμφωνα με στοιχεία που ακούστηκαν στη συνάντηση, το 2018 ερευνήθηκαν 1.110 υποθέσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.
Η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 δέχτηκε 271.996 τηλεφωνικές κλήσεις που αφορούσαν καταγγελίες για παιδιά που διέτρεχαν κίνδυνο και 729 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών.
Υπάρχουν όμως και καλά νέα. Ο αστυνομικός υποδιευθυντής Νικόλαος Ζερβακάκος υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. στην ανεύρεση εξαφανισμένων ανηλίκων, σε ποσοστό που φτάνει το 86%.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ φορέων, οργανώθηκαν τον Απρίλιο εκπαιδευτικά σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, με σκοπό την επιμόρφωση εισαγγελέων, δικαστών, αστυνομικών για τη συντονισμένη δραστηριοποίηση σε περίπτωση εξαφάνισης παιδιού.
Παρουσιάστηκαν νέες τεχνικές αναζήτησης στις οποίες εκπαιδεύτηκαν τα ειδικά σκυλιά της Ομάδας Ερευνας και Διάσωσης Εξαφανισμένων Παιδιών «Θανάσης Μακρής».
Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην αναζήτηση. Η Δέσποινα Κολιαρμού, επικεφαλής Ψηφιακής Καινοτομίας της Εθνικής Τράπεζας, μίλησε για τη Γραμμή SOS 1056 Chat App, έναν διαδικτυακό χώρο στο κινητό μέσω του οποίου μπορούν να συνδεθούν τα παιδιά με ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό.
Ο Χρήστος Ντάνος από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο παρουσίασε το Child Rescue, μια εφαρμογή που ενημερώνει με μήνυμα τους κατοίκους μιας περιοχής όπου θα εκτιμάται ότι μπορεί να βρίσκεται ένα αγνοούμενο παιδί.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας