• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 12.9°C
  3 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 8.6°C
  4 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 12.7°C
  4 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 6.6°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 5.1°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.3°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  6 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  3 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 9.4°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Θύελλα με ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 12.0°C
  2 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 8.7°C
  2 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  1 BF
  99%
ΕUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χρηματοδότηση-ρεκόρ για τους παιδικούς σταθμούς

 • A-
 • A+

Ολα τα παιδιά που πληρούν τις προϋποθέσεις αναμένεται να εξασφαλίσουν θέσεις δωρεάν φιλοξενίας σε παιδικούς σταθμούς την ερχόμενη σχολική χρονιά (2019-2020), οι δε γονείς θα μπορούν να κάνουν καλύτερα τον προγραμματισμό τους, καθώς θα γνωρίζουν από τα μέσα Ιουλίου την ένταξή τους στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», ώστε να κλείσουν έγκαιρα θέση στη δομή της επιλογής τους.

Τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί ποτέ για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος (270 εκατ. ευρώ) ανακοίνωσαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Πρόκειται για ένα ποσό που δύναται να εξασφαλίσει τη δωρεάν φιλοξενία 140.000-150.000 παιδιών σε δομές παιδικής φροντίδας, με το δεδομένο ότι πέρυσι αξιοποιήθηκαν 234 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση voucher σε 127.000 παιδιά – το σύνολο των έγκυρων αιτήσεων αφορούσε 141.000 παιδιά.

Μια ακόμη μεγάλη διαφορά σε σχέση με την περσινή υλοποίηση του προγράμματος είναι ότι οι επιταγές εισόδου (vouchers) θα δοθούν στους δικαιούχους με μία και οριστική κατανομή (αντί για δύο) που αναμένεται να έχει «κλειδώσει» μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που καθορίζει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για τους δικαιούχους γονείς είναι θέμα χρόνου να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Από τη στιγμή που αυτό γίνει, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) θα εκδώσει άμεσα πρόσκληση προς τους γονείς με στόχο:

● Από τις 7 Ιουνίου και για 22 ημέρες οι γονείς να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

● Στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου να βγουν τα προσωρινά αποτελέσματα, επί των οποίων θα γίνονται δεκτές τυχόν ενστάσεις εντός των επόμενων 2-3 ημερών.

● Στις 15 Ιουλίου να έχουν βγει τα οριστικά αποτελέσματα.

Δεν αναμένονται αλλαγές στα κριτήρια των δυνητικά ωφελούμενων μητέρων. Ετσι, το ετήσιο εισοδηματικό όριο παραμένει στα 27.000 ευρώ για γονείς με δύο παιδιά, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 για κάθε επιπλέον παιδί.

Οι κοινοτικοί πόροι

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν μητέρες εργαζόμενες (μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες) στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και άνεργες. Αποκλείονται οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα.

Τα 270 εκατ. ευρώ προέρχονται στο συντριπτικό τους σκέλος από εθνικούς πόρους (περίπου 40 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς) και είναι η πρώτη φορά που αξιοποιούνται πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό και συγκεκριμένα 65 εκατ. ευρώ.

Η αξιοποίηση αμιγώς κρατικών (εκτός Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) πόρων έχει ξεχωριστή σημασία.

Υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται σταδιακή μείωση των κοινοτικών πόρων στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», ώς την οριστική τους κατάργηση το 2022.

Από τότε, ο κρατικός προϋπολογισμός είναι αυτός που θα πρέπει να καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες (όπως είναι τα vouchers) των παιδικών σταθμών.

Το πρώτο βήμα… κανονικότητας, λοιπόν, δηλαδή της ένταξης των παιδικών σταθμών στους μόνιμους θεσμούς του κοινωνικού κράτους, γίνεται τρία χρόνια νωρίτερα!

Μάλιστα, η κ. Φωτίου σχολίασε ότι το ποσό που εξασφάλισε η κυβέρνηση για την ερχόμενη σχολική χρονιά «υπερκάλυψε ακόμη και το αίτημα της ΚΕΔΕ για 250 εκατ. ευρώ».

Νέες θέσεις σε δομές

Επιπλέον 3.000 νέες θέσεις (σε 108 δήμους) θα είναι διαθέσιμες για τη φιλοξενία βρεφών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ως αποτέλεσμα της πρόσκλησης του υπουργείου Εργασίας για την ίδρυση νέων τμημάτων, ενώ παράλληλα με την καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής εκτιμάται ότι απελευθερώνονται άλλες 9.000 θέσεις για βρέφη, αλλά και νήπια (αντίστοιχος αριθμός αναμένεται να «απελευθερωθεί» την επόμενη σχολική χρονιά).

Ο κ. Χαρίτσης υπενθύμισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 95 εκατ. ευρώ, για την εναρμόνιση παιδικών σταθμών με τις απαιτήσεις του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί δήμους έως 50.000 ανά σταθμό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί αιτήσεις 103 δήμων για 495 σταθμούς, συνολικού προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ –ποσό που δύναται να αυξηθεί, καθώς η σχετική πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Μαΐου.

«Μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, υλοποιούμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για το παιδί, τη στήριξη των νέων γονιών, αλλά και την αντιμετώπιση του δημογραφικού, της μεγαλύτερης ίσως πρόκλησης και απειλής που αντιμετωπίζουμε μακροπρόθεσμα ως κοινωνία», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε κοινωνικές δομές έχει αποκτήσει αξιοπιστία, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ (και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη Ρένα Δούρου), Θ. Γκοτσόπουλος, σημείωσε ως ενδεικτική την αύξηση των δομών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, από 3.400 το 2014 σε 4.700 σήμερα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι με κονδύλια της Περιφέρειας Αττικής κατασκευάζονται 30 νέοι βρεφονηπιακοί δυναμικότητας 1.500 θέσεων, που θα τεθούν σε λειτουργία από φέτος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο παρά πέντε τα vouchers για τους παιδικούς σταθμούς
Εάν τηρηθούν στο έπακρο τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, οι δικαιούχοι θα λάβουν τα vouchers μόλις λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και θα τρέχουν στην κυριολεξία να προλάβουν τις απαραίτητες...
Στο παρά πέντε τα vouchers για τους παιδικούς σταθμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για παιδικούς σταθμούς
Η χρηματοδότηση κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα. Η όλη διεκπεραίωση θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, θα διαρκέσει είκοσι μέρες και οι τελικοί δικαιούχοι θα ανακοινωθούν μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για παιδικούς σταθμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς
Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ – eetaa.gr) τα οριστικά αποτελέσματα για την δωρεάν φιλοξενία παιδιών και βρεφών σε δομές κοινωνικής φροντίδας. 
Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετέωρη η λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού «Στέγη Κρώσφηλδ» από τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας
Εξακολουθεί να σέρνεται η υπόθεση του βρεφονηπιακού σταθμού «Στέγη Κρώσφηλδ», που εδώ και πέντε χρόνια παραμένει κλειστός αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην πόλη του Κερατσινίου. Παρά την κρατική...
Μετέωρη η λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού «Στέγη Κρώσφηλδ» από τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι ανάγκες αυξάνονται, το ΕΣΠΑ «στερεύει»
Σταδιακά αυξανόμενο βαίνει στη διάρκεια των τελευταίων ετών το ενδιαφέρον των γονέων για τη δωρεάν ένταξη των παιδιών τους σε κοινωνικές δομές μέσω του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Εναρμόνιση...
Οι ανάγκες αυξάνονται, το ΕΣΠΑ «στερεύει»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στόχος, τη νέα χρονιά επιπλέον θέσεις
Τη δωρεάν φιλοξενία μεγαλύτερου αριθμού παιδιών σε δομές παιδικής φροντίδας σχεδιάζει από φέτος η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πηγές της «Εφ.Συν.», οι λύσεις που προτείνονται είναι η ενοικίαση κτιρίων από δήμους, η...
Στόχος, τη νέα χρονιά επιπλέον θέσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας