• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.5°C
  3 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 6.0°C
  5 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.1°C / -0.1°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.3°C
  4 BF
  74%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.1°C / 0.4°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  4 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 8.8°C
  5 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.9°C
  3 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.4°C
  6 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  0 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.6°C / 0.7°C
  1 BF
  47%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.5°C / 1.6°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.6°C / 3.2°C
  4 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -2.7°C / 1.6°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.4°C / 1.1°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  2 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Fair times: οι «Δίκαιοι Καιροί» έρχονται στην Ευρώπη...

 • A-
 • A+

«Ιστορική απόφαση: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση της Ελλάδας να τερματίσει τις δραστηριότητες της μεγαλύτερης εταιρείας εξόρυξης άνθρακα», «Η ηθική και βιώσιμη μόδα έχει γίνει κανόνας».

«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική προστατεύει το περιβάλλον και ωφελεί καταναλωτές και αγρότες». Αυτά είναι μερικά από τα άρθρα της πανευρωπαϊκής εφημερίδας «Fair Times», που κυκλοφόρησε σε 17 χώρες και 15 γλώσσες εν όψει των ευρωεκλογών, με εικονική ημερομηνία 9 Μαΐου 2024 -μετά τη λήξη της επόμενης θητείας του Ευρωκοινοβουλίου.

Ουτοπικά; Ευφάνταστα; Υπερβολικά αισιόδοξα; Το σίγουρο είναι ότι η εφημερίδα-ειδική έκδοση, που επιμελήθηκαν πέντε ευρωπαϊκές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, επιθυμεί να είναι μια εικόνα από το ευρωπαϊκό μέλλον. Ενα μέλλον που θα εφαρμόζει έμπρακτα την ατζέντα 2030 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη -με 17 χειροπιαστούς στόχους που και η ίδια η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει, έστω σε προπαρασκευαστικό επίπεδο. 

Η ειδική έκδοση της εφημερίδας Fair Times, κυκλοφορεί σε 17 ευρωπαϊκές χώρες, εν όψει των ευρωεκλογών, και οραματίζεται μια Ευρώπη δίκαιης κατανάλωσης και παραγωγής

Μπορεί τα κόμματα εξουσίας -και όχι μόνο- να αντιμετωπίζουν τις ευρωεκλογές ως πρόβα τζενεράλε για τις εθνικές, όμως για τους διοργανωτές της καμπάνιας «Fair Trade» και τους συντάκτες της ομώνυμης εφημερίδας, η αναμέτρηση της Κυριακής είναι αφορμή να μιλήσουν για ζητήματα που καίνε -κυριολεκτικά και μεταφορικά: η κλιματική αλλαγή και η αντιμετώπισή της, η λεηλασία της φύσης και αντίστροφα η προστασία της, η εξάλειψη της φτώχειας και της καταναγκαστικής εργασίας, η διασφάλιση των ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων μέσα από μεθόδους βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης, αλληλέγγυου και δίκαιου εμπορίου. 

Πληροφορίες: thefairtimes.eu, worldfairtradedaygreece.com,  #TheFairTimes, #TradeFairLiveFair, twitter: @fairtimes.gr. Στην Ελλάδα την καμπάνια υλοποιούν το Dock για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και η Fair Trade Hellas

Για να μη μείνουν οι στόχοι αυτοί ευχολόγια, οι κοινωνικοί φορείς θέτουν σε υποψήφιους ευρωβουλευτές το εξής ερώτημα: Τι θα κάνετε αν εκλεγείτε για να διασφαλίσετε ότι η Ε.Ε. θα εφαρμόσει πολιτικές βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης (στόχος 12 της ατζέντας 2030 του ΟΗΕ); Ποιες θα είναι οι αιχμές της πολιτικής σας;

Η «Εφ.Συν.» έθεσε το ερώτημα σε πέντε υποψήφιους ευρωβουλευτές -οι τρεις από αυτούς εν ενεργεία. Ιδού οι απαντήσεις τους:

Ελίζα Βόζεμπεργκ, ευρωβουλευτής και υποψήφια ευρωβουλευτής Ν.Δ.

Είμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια έλλειψη φυσικών πόρων. Για να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση στην παρούσα συγκυρία της κλιματικής αλλαγής και της αυξανόμενης ανάγκης για πηγές ενέργειας, οφείλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε, δημιουργώντας καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερους πόρους και ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Αυτό συνεπάγεται οφέλη και για τις επιχειρήσεις καθώς συμβάλλει στη μείωση των λειτουργικών δαπανών και της εξάρτησης από πρώτες ύλες.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην τρέχουσα θητεία, υιοθετήσαμε πρωτοβουλίες για τη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή, που αποσκοπούν στη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των προϊόντων καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.

Στο πλαίσιο αυτό θα εξακολουθήσω να υποστηρίζω καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης του περιβάλλοντος, γιατί είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους.

Γιάννης Δάλμας, υποψήφιος ευρωβουλευτής ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ως σύμβουλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη εργάζομαι πάνω στην επίτευξη των Στόχων των Ηνωμένων Εθνών. Η θέματα βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής αποτελούν προτεραιότητα για την πολιτική μας ομάδα αλλά και για εμένα προσωπικά.

Μια σειρά από τις βασικές μας προτάσεις κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η δημιουργία ευρωπαϊκής σήμανσης για υπεύθυνες επιχειρήσεις, η υποχρεωτική εφαρμογή συστημάτων ιχνηλασιμότητας σε κλάδους που συνδέονται με παραβιάσεις δικαιωμάτων, η εισαγωγή δεσμευτικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών ρητρών σε εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Μόνο μέσα από τη μετατροπή του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης προς ένα βιώσιμο και δίκαιο σύστημα μπορούμε να δημιουργήσουμε την κοινωνία που ονειρευόμαστε και αγωνιζόμαστε γι’ αυτήν: μια κοινωνία που θα βάζει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Νίκος Χρυσόγελος, υποψήφιος ευρωβουλευτής Οικολογία-Πράσινοι-Αλληλεγγύη

Υποστηρίζω την καμπάνια Fair Times γιατί αναδεικνύει τη σημερινή μεγάλη πρόκληση: να συνδυάσουμε τη δίκαιη, βιώσιμη παραγωγή με τη βιώσιμη, κριτική κατανάλωση και έναν πιο υπεύθυνο τρόπο ζωής, την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος με την κοινωνική δικαιοσύνη, τις ανθρώπινες και δίκαιες συνθήκες εργασίας με το εμπόριο και την οικονομία.

Ως ευρωβουλευτής θα υποστηρίξω ενεργά τη μεγάλη αλλά εντελώς απαραίτητη μεταστροφή. Στο Ευρωκοινοβούλιο, στην πολιτική και στην πράξη, να ενδυναμώσουμε την κοινωνική, συνεργατική κι αλληλέγγυα οικονομία, ώστε να παίζει τον κρίσιμο ρόλο που της αναλογεί στη μετάβαση σε αυτό το νέο παράδειγμα.

Στη θητεία μου στο Ευρωκοινοβούλιο (Πράσινοι 2012-2016) έδωσα βάρος στην κοινωνική οικονομία, με τροπολογίες, παρεμβάσεις, εκδηλώσεις. Στη «μετά το κοινοβούλιο ζωή μου» κάνω πράξη όσα πολιτικά υποστηρίζω.

Θα συνεχίσω να ενισχύω την κοινωνική συνεργατική οικονομία και την κοινωνική καινοτομία, μέσω και της συμμετοχής μου στο Inter group «Social Economy» στο Ευρωκοινοβούλιο, σε στενή συνεργασία με ελληνικούς φορείς και ευρωπαϊκά δίκτυα.

Υποστηρίζω ενεργά τις καμπάνιες για τις ευρωεκλογές της REScoop (για την ενεργειακή μετάβαση με συμμετοχή των πολιτών), της ομοσπονδίας συνεταιρισμών CECOP και πολλές άλλες για την προώθηση μιας καλύτερης, οικολογικής, κοινωνικής και αλληλέγγυας Ευρώπης στην πρωτοπορία για την έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα, την προστασία του κλίματος και την οικολογική αναγέννηση.

Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής και υποψήφιος με τη Λαϊκή Ενότητα

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Το κυρίαρχο καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης έχει οδηγήσει τις κοινωνίες μας και τον πλανήτη συνολικά στα όριά τους.

Η εξάντληση των φυσικών πόρων, η ρύπανση του περιβάλλοντος, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, οι τεράστιες κοινωνικές ανισότητες είναι ψηφίδες της σύγχρονης εικόνας του καπιταλισμού παγκοσμίως και επομένως και στην Ευρώπη.

Η Ε.Ε. υπηρετεί το καπιταλιστικό μοντέλο της αγοράς, παρά το γεγονός ότι ενσωματώνει στην πολιτική της ορολογία τις έννοιες της «βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής», όχι ως μια στρατηγική που αντιμετωπίζει τις πραγματικές προκλήσεις της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, αλλά ως μια «αποδοτικότερη» και «φιλικότερη προς το περιβάλλον» τεχνολογική αναβάθμιση του καπιταλισμού.

Απέναντι στην ασυδοσία των κερδών και της αγοράς η Αριστερά μάχεται για έναν ουσιαστικό, παραγωγικό και καταναλωτικό μετασχηματισμό, που θα υπηρετεί, όχι το κεφάλαιο, αλλά τις πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες συμβάλλοντας στην οικονομική, κοινωνική και επιστημονική πρόοδο και στην υπεράσπιση του πλανήτη μας.

Κωνσταντίνα Κούνεβα, ευρωβουλεύτρια και υποψήφια ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ανταποκρίθηκα με χαρά στην καμπάνια The Fair Times και δεσμεύτηκα, αν επανεκλεγώ, να συνεχίσω να αγωνίζομαι για πιο «δίκαιους καιρούς» στην Ευρώπη, για να υιοθετήσει η Ε.Ε. αρχές βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής. Το έκανα και την προηγούμενη πενταετία, στη διάρκεια της οποίας με πρότασή μου καθιερώθηκε ετήσιο φόρουμ Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από την GUE/NGL.

Σε επόμενη θητεία θέλω να συνεισφέρω σε δύο κατευθύνσεις: πρώτον, στη δέσμευση των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. ότι δεν θα επιτρέπουν την παραγωγή, κατανάλωση, εισαγωγή και διακίνηση στην ενιαία αγορά αγαθών που συνδέονται με καταναγκαστική εργασία, trafficking, παιδική εργασία, παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και παραβίαση της αρχής της ίσης αμοιβής για ίση εργασία.

Δεύτερον, στη δημιουργία ενός αυτοτελούς ευρωπαϊκού ταμείου για την ουσιαστική ενίσχυση και χρηματοδότηση της Κ.ΑΛ.Ο. από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ώστε να υπηρετηθούν αξιόπιστα και χωρίς τον αθέμιτο ανταγωνισμό της κερδοσκοπικής επιχειρηματικότητας οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην Αθήνα χρυσαυγίτικο περίπτερο δεν χωρά
«Μπλόκο» στη μισαλλόδοξη ρητορική της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής έβαλε το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων στη χθεσινή συνεδρίασή του, αποφασίζοντας να μην παραχωρηθούν δημόσιοι χώροι για εκλογικά περίπτερα στην...
Στην Αθήνα χρυσαυγίτικο περίπτερο δεν χωρά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα συνταγή με παλιά Δεξιά
Κοσμοπολίτικη μεν, κυρίως όμως δεξιά, χωρίς ενοχές για το παρελθόν θα είναι η υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Με όνομα συνδυασμού το «Θεσσαλονίκη -Υπεύθυνα» ο εκλεκτός της Ν.Δ....
Νέα συνταγή με παλιά Δεξιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η δίωξη Παχατουρίδη στρέφει τη Ν.Δ. αλλού
Την ώρα που φημολογούνταν η στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στον νυν δήμαρχο Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη, για τη θέση του περιφερειάρχη Αττικής στις επόμενες εκλογές, ήρθε η παραπομπή του για παράβαση του...
Η δίωξη Παχατουρίδη στρέφει τη Ν.Δ. αλλού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Γαλάζιο» σχίσμα για τη ΔΕΘ
Επτά δήμαρχοι, οι περισσότεροι στελέχη της Ν.Δ., υπό τον μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, απορρίπτουν το κυβερνητικό σχέδιο για την ανάπλαση της ΔΕΘ και ζητούν τη μετεγκατάστασή της.
«Γαλάζιο» σχίσμα για τη ΔΕΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητά «γαλάζια» σανίδα σωτηρίας
Προκειμένου να γλιτώσει τη δίωξη με την οποία απειλείται, ο δήμαρχος Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου φέρεται να ζητά από την κυβέρνηση να νομιμοποιήσει την πρακτική των «διά περιφοράς» σχετικών συνεδριάσεων.
Ζητά «γαλάζια» σανίδα σωτηρίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάθε (δημοτική) αρχή και δύσκολη
Με δυσκολίες, χωρίς πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και με πολιτικές συνεργασίες με… άρωμα Δεξιάς συγκροτεί ο νέος δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ τη δημοτική αρχή.
Κάθε (δημοτική) αρχή και δύσκολη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας