Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέες παρατάσεις έως και 6 μήνες
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέες παρατάσεις έως και 6 μήνες

  • A-
  • A+
Η περιορισμένη συμμετοχή των ιδιοκτητών, μια και οι υποβληθείσες δηλώσεις μόλις υπερβαίνουν το 30% σε σύνολο 11,6 εκατ. δικαιωμάτων, οδήγησε το υπουργείο Περιβάλλοντος να δώσει νέες ημερομηνίες ● Η αρχή έγινε ήδη από την Κάρπαθο και την Κάσο.

Από την Κάρπαθο και την Κάσο ξεκίνησαν οι παρατάσεις για την υποβολή δήλωσης ακινήτου στο Κτηματολόγιο, ενώ είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν ανάλογες ανακοινώσεις και για άλλες περιοχές, καθώς η έως τώρα συμμετοχή των ιδιοκτητών είναι περιορισμένη.

Ως τις 15 Μαΐου είχαν υποβληθεί 2,146 εκατ. δηλώσεις μέσω των γραφείων που λειτουργούν στις 29 υπό κτηματογράφηση περιοχές, καθώς και στο κέντρο το οποίο για πρώτη φορά λειτουργεί στα Ολυμπιακά Ακίνητα στο Γαλάτσι για τη διευκόλυνση πολιτών που διαθέτουν ακίνητα σε άλλη πόλη από τον τόπο διαμονής τους.

Στο ίδιο διάστημα έχουν υποβληθεί άλλες 355 χιλιάδες δηλώσεις μέσω internet, στοιχείο που δείχνει ότι υπάρχει φόβος λάθους ή μη εξοικείωση των ενδιαφερομένων με το διαδίκτυο. Με αυτά τα δεδομένα οι υποβληθείσες δηλώσεις μόλις που υπερβαίνουν το 30% σε σύνολο 11,6 εκατ. δικαιωμάτων (πλήρης κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα, υποθήκη κ.λπ.) που υπάρχουν σε ακίνητα των συγκεκριμένων περιοχών.

Να σημειωθεί ότι μέσα στον Ιούνιο λήγουν οι προθεσμίες σε άλλες εννιά περιοχές, που με βάση τον νόμο έχουν διάρκεια τρεις μήνες αλλά από την αρχή του Κτηματολογίου το 1996 με τις... συνήθεις παρατάσεις φτάνουν το εξάμηνο.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το υπουργείο Περιβάλλοντος κατέθεσε τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη και προβλέπει δυνατότητα για νέα παράταση έως και έξι μήνες. Θα εξαρτάται από την προσέλευση που θα υπάρχει σε κάθε περιοχή και θα καθορίζεται σε απόφαση της διοίκησης του Κτηματολογίου.

Η αρχή έγινε ήδη από την Κάρπαθο και την Κάσο, όπου η εξάμηνη προθεσμία λήγει σήμερα, αλλά δόθηκε παράταση ώς τις 29 Ιουλίου. Οι πολίτες που έχουν ιδιοκτησίες στα δύο νησιά των Δωδεκανήσων πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις στο γραφείο που λειτουργεί στα Πηγάδια, στον πεζόδρομο δίπλα στο Επαρχείο ή στο Γαλάτσι. Με άλλη απόφαση του Κτηματολογίου, ανακοινώθηκε τρίμηνη παράταση και για τις υπόλοιπες 28 περιοχές, με τη διευκρίνιση ότι αφορά μόνον ιδιοκτήτες που είναι κάτοικοι εξωτερικού, στην ουσία όμως οι νέες προθεσμίες ισχύουν για όλους.

Από την Τετάρτη ξεκινά η συλλογή δηλώσεων για ακίνητα που βρίσκονται στους Δήμους Μεγάρων, Τροιζήνας και Μεθάνων, καθώς και στα νησιά Αγκίστρι, Πόρο, Σπέτσες, Υδρα και Κύθηρα της Περιφέρειας Αττικής.

Οι προθεσμίες λήγουν στις 22 Αυγούστου, αλλά αναμένεται να παραταθούν τουλάχιστον ώς τις 22 Νοεμβρίου. Μέσα στον Ιούνιο θα ακολουθήσουν τα ακίνητα σε οικισμούς που έχουν ενταχθεί στον «καλλικρατικό» Δήμο Ιωαννίνων, οικισμοί στον νομό Θεσπρωτίας, καθώς και τα νησιά Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λήμνος και Λέσβος.

Το μεγάλο πρόβλημα για το τελευταίο πρόγραμμα, με το οποίο το Κτηματολόγιο θα καλύψει όλη τη χώρα, βρίσκεται στο γεγονός ότι περιλαμβάνει αγροτικές και ημιαστικές περιοχές, όπου ήταν πολύ συνηθισμένες οι μεταβιβάσεις «διά λόγου» από γονείς σε παιδιά. Πρόκειται για τη λεγόμενη «χρησικτησία» που γίνεται δεκτή αρκεί να συνοδεύεται από δύο τεκμήρια ιδιοκτησίας, από τα οποία το ένα είναι υποχρεωτικά το Ε-9 που είχε υποβληθεί στην Εφορία το 1999.

Η δήλωση στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να το μεταβιβάσουν (γονική παροχή, πώληση κ.λπ.), να πάρουν οικοδομική άδεια ή δάνειο. Οσα ακίνητα δεν θα δηλωθούν περιέρχονται στο Δημόσιο, ενώ από το 2008 έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση που προβλέπει πρόστιμο για εκπρόθεσμες δηλώσεις από 70 έως 250 ευρώ, ανάλογα με το είδος του ακινήτου, η οποία όμως έως τώρα δεν έχει ενεργοποιηθεί.

«Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της Ευρώπης χωρίς Κτηματολόγιο», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι κατοχυρώνει την ιδιωτική και τη δημόσια περιουσία.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμμετοχή πάνω από 65% στις υπό κτηματογράφηση περιοχές
Πάνω από 855 χιλιάδες ιδιοκτήτες έχουν ήδη δηλώσει τα ακίνητά τους στις διάφορες περιοχές της χώρας που βρίσκονται υπό κτηματογράφηση. Η ικανοποιητική ανταπόκριση στην ουσία διευκολύνει τα σχέδια του...
Συμμετοχή πάνω από 65% στις υπό κτηματογράφηση περιοχές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διπλή παρέμβαση στο Κτηματολόγιο
Με την τακτική του καρότου και του μαστίγιου, το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες καθυστερήσεις οι οποίες παρατηρούνται...
Διπλή παρέμβαση στο Κτηματολόγιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απογοητευτική η συμμετοχή στο Κτηματολόγιο, δόθηκε παράταση έξι μηνών
Παράταση έως και έξι μήνες δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος για να διευκολύνει τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν στο Κτηματολόγιο τα ακίνητά τους, τα οποία βρίσκονται σε 3.970 οικισμούς και καλύπτουν το 63,3% της...
Απογοητευτική η συμμετοχή στο Κτηματολόγιο, δόθηκε παράταση έξι μηνών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «πονεμένη» ιστορία των δασικών χαρτών
Το 2008 ανατέθηκαν οι πρώτοι δασικοί χάρτες της Αν. Αττικής, παραδόθηκαν 2 χρόνια αργότερα, πληρώθηκαν το 2011, έγινε μερική ανάρτηση την περίοδο 2011-2013 και τα δύσκολα μπήκαν στα... συρτάρια! Η μικρή...
Η «πονεμένη» ιστορία των δασικών χαρτών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενστάσεις τοπογράφων στα σχέδια Σταθάκη για το Κτηματολόγιο
«Με το πιο αισιόδοξο σενάριο, θα χάσουμε ένα χρόνο στην εξέλιξη του Κτηματολογίου», υποστήριξε ο Μιχάλης Καλογιαννάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Τοπογράφων, στη συνέντευξη Τύπου με την οποία άνοιξε «μέτωπο» με...
Ενστάσεις τοπογράφων στα σχέδια Σταθάκη για το Κτηματολόγιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κτηματογραφήσεις με μέση έκπτωση 40%
Ορθή και κυρίως συμφέρουσα για το Δημόσιο αποδείχθηκε η απόφαση του τέως υπουργού Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη να ακυρώσει τον περασμένο Μάρτιο τον διαγωνισμό για το υπόλοιπο κομμάτι του Κτηματολογίου που...
Κτηματογραφήσεις με μέση έκπτωση 40%

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας