• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.0°C
  4 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 14.4°C
  2 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 6.7°C / 18.0°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  2 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  4 BF
  67%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.1°C / 13.3°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 7.8°C / 18.0°C
  3 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.0°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 16.0°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  0 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  3 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.0°C / 12.2°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.6°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.0°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 11.1°C
  1 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 13.3°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  93%
Η δυτική Θεσσαλονίκη ελπίζει στον Γιούνκερ

Από την πρόσφατη εκδήλωση των 320 επιχειρηματιών που απειλούνται με «λουκέτα» από το Χωροταξικό

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η δυτική Θεσσαλονίκη ελπίζει στον Γιούνκερ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Παρέμβαση Γιούνκερ υπέρ των επιχειρήσεων που διαμαρτύρονται για τις μετεγκαταστάσεις που προβλέπονται από το χωροταξικό της δυτικής Θεσσαλονίκης!

Η παλιά αυτή ιστορία, από το 2015 ακόμη, έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε περισσότερους από 300 επιχειρηματίες της περιοχής που απειλούνται με «λουκέτα». «Μην ανησυχείτε, έρχονται νέες επενδύσεις», φέρεται να τους διαβεβαιώνει εγγράφως απαντώντας σε επιστολή τους, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνεται με ποιον τρόπο ακριβώς θα παρέμβει.

Γεγονός είναι ότι η... υπόσχεση παρέμβασης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τους περίπου 320 Ελληνες επιχειρηματίες που συντονίζει ο Νίκος Φιλίππου ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα πριν από μερικές μέρες σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν σε ξενοδοχείο της πόλης, αναπτερώνοντας τις ελπίδες τους για λύση.

«Είναι αναγνωρισμένο απ’ όλους ότι το θέμα αυτό είναι το μεγάλο εμπόδιο και η ταφόπλακα της δυτικής Θεσσαλονίκης. Εχουμε θέσει πολλές φορές το θέμα στην κυβέρνηση και στην Περιφέρεια. Είναι σε εκκρεμότητα συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ο περιφερειάρχης από την πλευρά του ζήτησε να υποβληθούν νέες διορθωτικές προτάσεις, ενέργεια που δεν υλοποίησε όμως», υπενθυμίζει ο επικεφαλής της επιτροπής των θιγόμενων επιχειρηματιών, Νίκος Φιλίππου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι 320 επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 50% του ΑΕΠ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ απασχολούν περίπου 15.000 εργαζόμενους.

«Επιτέλους ο πρόεδρος Γιούνκερ και η Ε.Ε. τελειώνουν τη μακροχρόνια ερήμωση της δυτικής Θεσσαλονίκης με νέες επενδύσεις και την αποφυγή λουκέτων σε σχολεία, κέντρα υγείας, ξενοδοχεία κ.ά. που προσπαθεί να επιβάλει το χωροταξικό. Χρειάζεται εγρήγορση της πολιτείας για να γίνουν οι διορθώσεις και να αλλάξουν το Γενικό Πολεοδομικό και τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε.», λέει.

Βάσει του επίμαχου χωροταξικού που προκάλεσε τις αντιδράσεις, προβλεπόταν «λουκέτο» ή μετεγκατάσταση γι’ αυτές τις επιχειρήσεις ώς τα τέλη του 2017. Βέβαια η προθεσμία πήρε παράταση, αλλά η αγωνία των επιχειρηματιών παραμένει. Πρόκειται για εργοστάσια, ξενοδοχεία, βιοτεχνίες, αναπτυξιακές, εμπορικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο πάνω από 1,5-2 δισ. ευρώ. Οπως λένε οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, αν αναγκαστούν να φύγουν, κάποιες εταιρείες είτε δεν θα ξανανοίξουν είτε θα μετακομίσουν αλλού, αφήνοντας ανέργους χιλιάδες εργαζόμενους.

Το ζητούμενο, όπως τονίστηκε στη συνάντησή τους, είναι να αποφευχθεί η καταστροφή του παραγωγικού ιστού με το χωροταξικό που επιβάλλει μέτρα ερήμωσης χιλιομέτρων στον αστικό πληθυσμό, «λουκέτα» σε σχολεία, κέντρα υγείας, ξενοδοχεία, ακόμη και νέες οδηγίες (Σεβέζο) υψηλής όχλησης μέσα στον αστικό ιστό, αντί να λαμβάνονται μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας εντός των ορίων των εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης.

«Τέτοιες διατάξεις δεν ισχύουν πουθενά αλλού, ούτε στην Αθήνα, ούτε σε ολόκληρη την Ε.Ε. με 4.000 δεξαμενές, ούτε στα άλλα περιφερειακά χωροταξικά, ούτε ακόμη και στην ανατολική Θεσσαλονίκη», ανέφεραν, προσθέτοντας με νόημα ότι «τρία χρόνια τώρα δεν διορθώνονται οι ψηφισμένες από την Περιφέρεια καταστροφικές διατάξεις...».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΑΠΘ... διδάσκει μπίζνες!
Την ώρα που φοιτητές του φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενα κτίρια ιδιοκτησίας μοναστηριών (!), το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας παραχωρεί ανεκτίμητης αξίας δωρεά στην παραλιακή για να γίνει ξενοδοχείο.
Το ΑΠΘ... διδάσκει μπίζνες!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρετούς στις τζαμαρίες
Η εταιρεία Φράπορτ παρουσίασε τα σχέδιά της σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Ούτε... φυσούνες επιβίβασης στα αεροπλάνα περιλαμβάνουν τα σχέδια...
Ρετούς στις τζαμαρίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρωσική απόβαση στην 81η ΔΕΘ
​Ενενήντα χρόνια ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τη Ρωσία φέτος, από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου. Για τη μεγαλύτερη διοργάνωση της τελευταίας πενταετίας σε επίπεδο εκθετών και εκθεσιακού χώρου μίλησε ο πρόεδρος του...
Ρωσική απόβαση στην 81η ΔΕΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οχι στα αποτεφρωτήρια, ναι στη βιώσιμη ανάπτυξη»
Η μαζική διαμαρτυρία των κατοίκων του Δήμου Δέλτα απέφερε μια μικρή νίκη στο αίτημά τους να μη μεταβληθεί η Σίνδος σε αποθετήριο πάσης φύσεως αποβλήτων, στερεών, υγρών και αέριων.
«Οχι στα αποτεφρωτήρια, ναι στη βιώσιμη ανάπτυξη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επένδυση 100 εκατ. ευρώ «κόλλησε» στη Δικαιοσύνη
Μια δικαστική απόφαση που καθυστερεί να εκδοθεί επί τέσσερις μήνες, θέτει σε κίνδυνο το φιλόδοξο σχέδιο Αμερικανών για τη Hellenic Steel, που αναμένεται να φέρει 400 νέες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη.
Επένδυση 100 εκατ. ευρώ «κόλλησε» στη Δικαιοσύνη
Εύοσμος- Κορδελιό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αοσμο πόρισμα για... τη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη
Για το «μυστηριώδες» πρόβλημα της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα μέχρι τώρα στοιχεία οι έξι χημικές ουσίες που ανιχνεύτηκαν κινούνται εντός των ορίων ασφαλείας, άρα... δεν...
Αοσμο πόρισμα για... τη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας