Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
City Plaza: τρία χρόνια αντίστασης, αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης

City Plaza: τρία χρόνια αντίστασης, αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης

  • A-
  • A+

«Από σήμερα, Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 στις 10 το πρωί, το εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο City Plaza, στο κέντρο της Αθήνας, μετατράπηκε σε Χώρο Στέγασης Προσφύγων». Με την ανακοίνωση αυτή ξεκινούσε πριν από τρία χρόνια μια μεγάλη περιπέτεια κι ένας μεγάλος αγώνας.

Εκατό πρόσφυγες και εκατόν πενήντα ντόπιοι-ες αγωνιστές και αγωνίστριες ήταν η ιδρυτική ομάδα που εκείνη την πρώτη ήμερα άνοιξαν το χώρο, δούλεψαν να τον κάνουν κατοικήσιμο, έκαναν
συνελεύσεις, οργάνωσαν τις βάρδιες και κοιμήθηκαν κουρασμένοι-ες με μια γλυκιά αγωνία. Για τους πρόσφυγες ήταν η πρώτη νύχτα σε δωμάτιο με πόρτα και τουαλέτα μετά από έναν χειμώνα σε σκηνές.

Το City Plaza καταλείφθηκε ένα μήνα μετά το κλείσιμο των συνόρων και την εφαρμογή της Ευρωτουρκικής Συμφωνίας. Τις μέρες εκείνες η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Οικονομικούς και  Πολιτικούς Πρόσφυγες κατήγγειλε ότι η πολιτική της Ευρωτουρκικής συμφωνίας και των Hot Spot δεν ήταν τίποτε άλλο από μια μηχανή παραβίασης δικαιωμάτων και παραγωγής εξαθλίωσης. Και μαζί με αυτά δημιουργίας των συνθηκών για την επανάκαμψη της ακροδεξιάς, συνέπεια μιας αδιέξοδης πολιτικής που, στο όνομα της «μη προσέλκυσης νέων μεταναστών», αρνείται την υποδοχή και την ένταξη και διαιωνίζει μια μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το City Plaza, τμήμα του μεγαλειώδους κινήματος αλληλεγγύης του 2015-16, αντιστάθηκε στην νέα αυτή «κανονικότητα» στα σύνορα της Ευρώπης. Τρία χρόνια μετά οι άνθρωποί του έχουν χίλιους λόγους να πουν ότι το εγχείρημά τους, με όλες του τις αντιφάσεις και τα όριά του, τη χαρά του αγώνα και την επιμονή στις δυσκολίες, ήταν και είναι ένας δίκαιος και σωστός αγώνας.

  • Περισσότεροι-ες από 2.500 πρόσφυγες, το 1/3 από αυτούς παιδιά, πέρασαν από το City Plaza. Στην κοινότητα αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε βρήκαν ένα προσωρινό ή μονιμότερο κατάλυμα, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας, ώστε να συνεχίσουν τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής. Οι άνθρωποι του City Plaza είναι σήμερα μια διεθνική κοινότητα στη διασπορά, σε δεκάδες πόλεις της Ευρώπης, πολλοί από αυτούς ενεργοί-ες στο κίνημα.
  • Χιλιάδες άνθρωποι, ντόπιοι-ες, διεθνείς αλληλέγγυοι και πρόσφυγες εμπνεύστηκαν και συνέβαλαν με τις ιδέες και τη δημιουργικότητά τους στις διαρκείς προκλήσεις της αυτο-οργάνωσης της καθημερινότητας, στις ανάγκες του συντονισμού, δικτύωσης και της οργάνωσης των κινητοποιήσεων.
  • Εκατοντάδες συλλογικότητες και άτομα εμπνεύστηκαν και έδειξαν την αλληλεγγύη τους προσφέροντας χρήματα και υλικά, καλύπτοντας από τα κάτω τις τεράστιες ανάγκες του εγχειρήματος, που δεν είχε καμία ενίσχυση από κρατικές ή Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
  • Οι άνθρωποι του City Plaza συμμετείχαν και οργάνωσαν δεκάδες κινητοποιήσεις για την πρόσβαση των προσφύγων σε κοινωνικά δικαιώματα: για την εκπαίδευση, την φοίτηση των παιδιών στα δημόσια σχολεία, την υγεία και την αξιοπρεπή στέγαση. Και στο εσωτερικό έστησαν μαθήματα ξένων γλωσσών, χώρο γυναικών, διάφορες παιδικές δραστηριότητες και πολλά άλλα.
  • Πήραν μέρος σε δεκάδες αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές διαδηλώσεις, ημέρες διεθνιστικής δράσης, αλλά και στήριξαν μεμονωμένους ανθρώπους που υφίσταντο την καταστολή. Οργάνωσαν δεκάδες συζητήσεις και εκδηλώσεις, για τις αλληλέγγυες πόλεις, την ποινικοποίηση της διάσωσης στη θάλασσα και τα κινήματα που υφίσταται καταστολή, αλλά και επιστημονικά εργαστήρια και συντονιστικά με συντρόφους-ισσες από πολλές χώρες της Ευρώπης.


Η επέτειος των τριών χρόνων του City Plaza είναι ακόμη ένα κάλεσμα στον κόσμο της αντίστασης και την κοινωνία της αλληλεγγύης.

Σάββατο 18 Μαΐου

Από τις 7 το απόγευμα στο Πεδίον του Άρεως (είσοδος από Μαυροματαίων)

Μουσική | χορός | φαγητό | συζητήσεις | παιδικό παιχνίδι 

Συννετέχουν: Χαμίτ Ουρμιέ (Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν), Θραξ πανκc και Πετρολούκας Χαλκιάς

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η αλληλεγγύη νίκησε στα Βίλια
Διανομή ειδών πρώτης ανάγκης σε περίπου 100 πρόσφυγες που ζουν στα Βίλια Αττικής και τον περασμένο Μάρτιο δέχθηκαν ρατσιστική επίθεση.
Η αλληλεγγύη νίκησε στα Βίλια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιορτή για όλα τα παιδιά από το κέντρο προσφύγων στη Φιλιππιάδα
Μια ξεχωριστή παιδική γιορτή διοργανώνουν στη Φιλιππιάδα το Σάββατο, 11 Μαΐου, η διεύθυνση και η ομάδα παιδαγωγών του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων της πόλης.
Γιορτή για όλα τα παιδιά από το κέντρο προσφύγων στη Φιλιππιάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνάντηση πρωτοβουλιών αλληλεγγύης για πρόσφυγες
Τους τρόπους αντίδρασης στα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας συζήτησαν πρωτοβουλίες και συλλογικότητες που ασχολούνται με το προσφυγικό την Τετάρτη, έπειτα από πρωτοβουλία της αντιρατσιστικής συλλογικότητας ...
Συνάντηση πρωτοβουλιών αλληλεγγύης για πρόσφυγες
Μαθήματα υπολογιστών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δωρεάν μαθήματα πληροφορικής για πρόσφυγες και μετανάστες από τον Δ. Αθηναίων
Δωρεάν μαθήματα πληροφορικής θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν ενήλικες μετανάστες και πρόσφυγες, μέσω του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) του Δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για...
Δωρεάν μαθήματα πληροφορικής για πρόσφυγες και μετανάστες από τον Δ. Αθηναίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέθανε ο φούρναρης-σύμβολο αλληλεγγύης στην Κω
Συγκίνηση στην τοπική κοινωνία της Κω, το πανελλήνιο, αλλά και τους υψηλούς αξιωματούχους της Ε.Ε. προκάλεσε η είδηση του θανάτου του φούρναρη Διονύση Αρβανιτάκη, σε ηλικία 77 ετών. Αποτέλεσε σύμβολο της...
Πέθανε ο φούρναρης-σύμβολο αλληλεγγύης στην Κω
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα ασφαλές σπίτι για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες
Με στόχο να ενισχύσει το έργο του The Home Project και να βοηθήσει χιλιάδες ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα να βρουν ένα ασφαλές σπίτι η Ελληνική Πρωτοβουλία καλύπτει για...
Ενα ασφαλές σπίτι για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας