Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η φύση δεν μπορεί να είναι παράνομη»

Στιγμιότυπο από το φεστιβάλ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η φύση δεν μπορεί να είναι παράνομη»

  • A-
  • A+

Από τις λίγες φορές που είδαμε την πλατεία Κοτζιά σε τόσο χαλαρούς ρυθμούς ήταν το περασμένο Σάββατο, 11 Μαΐου, κατά τη διάρκεια του 15ου Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ, Athens Cannabis Protestival.

Ηδη από τις απογευματινές ώρες συγκεντρωμένος κόσμος είχε γεμίσει μέρος της πλατείας, παρακολουθώντας το «αυτοσχέδιο» live πάνω σε ένα μικρό φορτηγό.

Αυτοσχέδιο μουσικό live πάνω σε φορτηγό

Το κέφι ξεχείλιζε, με κόσμο να έρχεται είτε σκόπιμα για το φεστιβάλ είτε σταματώντας τυχαία και από περιέργεια στη γιορτή που στήθηκε στην πλατεία. 

Ατομα διάφορων ηλικιών και εθνικοτήτων, με ξεχωριστά κίνητρα ο καθένας, συνυπήρξαν κάτω από τα ίδια συνθήματα και τους ίδιους ρυθμούς, σε μία από τις κεντρικότερες πλατείες της πρωτεύουσας.

Αλλοι επειδή απλά περνούσαν και είπαν να ρίξουν μια ματιά, άλλοι επειδή ήθελαν να ακούσουν τη μουσική και άλλοι για να περάσουν το κοινωνικό μήνυμα της νομιμοποίησης της κάνναβης, που παραμένει εν μέρει ταμπού.

Οι συμμετέχοντες σήκωσαν πανό με ευρηματικά συνθήματα, που αναφέρονταν στις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης κατά του στρες, της πίεσης και της παχυσαρκίας.

Είδαμε επίσης να «διαφημίζονται» και άλλες ιδιότητες του φυτού, όπως η χρήση του στη δόμηση και τα υφάσματα.

Πανό του φεστιβάλ

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το βασικό αίτημα για νομιμοποίηση, ενώ πολλά ήταν τα ενημερωτικά πανό για την καταπολέμηση των εξαρτήσεων.

Η Ζακλίν Πόιτρας είναι πρόεδρος του συλλόγου «ΜΑΜΑΚΑ - ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη» και μας μιλάει για τη φαρμακευτική χρήση που, αν και έχει θεσμοθετηθεί, καρκινοβατεί:

«Παρ’ όλο που ένας ασθενής μπορεί να πάει στο φαρμακείο με αποδεικτικά στοιχεία της ασθένειάς του, δεν μπορεί να λάβει ακόμα κάνναβη για φαρμακευτική χρήση.

»Η αδυναμία των ασθενών να προμηθευτούν το φάρμακό τους οφείλεται στη γραφειοκρατία.

»Εμείς έχουμε ήδη επικοινωνήσει με διάφορα πολιτικά κόμματα για την επίλυση του προβλήματος. Η μόνη απάντηση που πήραμε ήταν από το Ποτάμι, που τάχθηκε υπέρ του αιτήματός μας».

Μέλος του συλλόγου «ΜΑΜΑΚΑ, ΜΑΜΑδες για την κάνναβη»

Να ξεκαθαριστεί εδώ πως ασθενείς εννοούνται άτομα που πάσχουν από καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας, Πάρκινσον, νόσο του Crohn, κρίσεις πανικού, άγχος, ημικρανίες κ.λπ.

Σε φυλλάδιο της οργάνωσης διαβάζουμε επίσης πως στα άτομα τα οποία θα μπορούσε να βοηθήσει η φαρμακευτική χρήση της κάνναβης περιλαμβάνονται και παιδιά με επιληψία, εγκεφαλική παράλυση και αυτισμό.

Κάθε χρόνο, με έκδηλη σθεναρότητα, το Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ θέτει τον όλο και πιο επίκαιρο προβληματισμό για την ανάγκη νομιμοποίησης.

Πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ασθενείς ή μη, μιλάνε ανοιχτά για το θέμα και απαιτούν νομική κατοχύρωση.

Συνθήματα του φετινού Φεστιβάλ

Ο Αργύρης N. Μουντζούρης, ιδιοκτήτης του Kannabishop στην Αθήνα από το 2002, επιβεβαίωσε με τη σειρά του πως, παρ’ όλο που υπάρχει βούληση για την επίλυση του ζητήματος, εν τέλει δεν υπάρχει πρόοδος.

Ανέφερε μάλιστα πως ο κόσμος που επισκέπτεται το κατάστημά του είναι περισσότερο ενημερωμένος για το θέμα. Ενδιαφέρον είχε η δήλωσή του ότι ορισμένοι πρωτεργάτες του χώρου διώκονταν νομικά στο παρελθόν, με κακουργηματικής φύσεως κατηγορίες, για ανάμειξη σε δραστηριότητες εμπορίου ναρκωτικών.

Σχετικά με το υπάρχον ζήτημα της εκκρεμούς νομιμοποίησης, τόνισε πως θα μπορούσε να υιοθετηθεί το μοντέλο του Καναδά.

Οσο συνεχίζει να υπάρχει η ανάγκη διοργάνωσης του Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ, δυστυχώς αυτή θα συνοδεύεται κάθε φορά και από το εξής ερώτημα:

Εφόσον έχουμε γνώση των πιθανών λύσεων, σκοπεύουμε να επιληφθούμε του θέματος και να βγάλουμε τις παρωπίδες ή θα συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε, στερώντας παράλληλα τη θεραπεία σε ασθενείς που «βαφτίζονται» αυτομάτως παραβάτες του νόμου;

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η κάνναβη δεν είναι νεραϊδόσκονη, είναι πολύ αποτελεσματικό φάρμακο»
Θεωρητικά η κάνναβη για ιατρικές χρήσεις είναι νόμιμη σχεδόν έναν χρόνο τώρα. Η «Εφ.Συν.» συνομιλεί με τον συνάδελφο Απόστολο Καπαρουδάκη που συνέγραψε τον «Οδηγό Χρήσης - Φαρμακευτική Κάνναβη»,...
«Η κάνναβη δεν είναι νεραϊδόσκονη, είναι πολύ αποτελεσματικό φάρμακο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ολα τα φάρμακα παρακολουθούνται στενά»
Ο Ιωάννης Γουλής, αναπληρωτής καθηγητής Γαστρεντερολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απαντάει σε 7 ερωτήματα της «Εφ.Συν.» για τη ρανιτιδίνη.
«Ολα τα φάρμακα παρακολουθούνται στενά»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν συμφωνούν οι φαρμακοποιοί στη δωρεάν διάθεση φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις
Την αντίθεσή του εξέφρασε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής στην πρόταση του υπ. Υγείας σχετικά με τη δωρεάν διάθεση φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν είναι...
Δεν συμφωνούν οι φαρμακοποιοί στη δωρεάν διάθεση φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Να εκδίδεται κάρτα ασθενούς για χρήση ιατρικής κάνναβης»
Πόσος πόνος μπορεί να κρύβεται πίσω από 200 λέξεις; Ποιες είναι αυτές οι 200 λέξεις; Το ψήφισμα για τη συλλογή υπογραφών σχετικά με την έκδοση κάρτας ασθενών για την ιατρική χρήση κάνναβης που κυκλοφόρησε στο...
«Να εκδίδεται κάρτα ασθενούς για χρήση ιατρικής κάνναβης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χιλιάδες χάπια Captagon και τόνους κάνναβης κατέσχεσε το Λιμενικό τον Δεκέμβριο
Χιλιάδες χάπια Captagon, και τόνους κατεργασμένης κάνναβης εντόπισαν και κατέσχεσαν τον Δεκέμβριο του 2018 οι λιμενικές υπηρεσίες του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος.
Χιλιάδες χάπια Captagon και τόνους κάνναβης κατέσχεσε το Λιμενικό τον Δεκέμβριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκκίνηση για φαρμακευτική κάνναβη
Σε ενάμιση χρόνο θα είναι έτοιμα τα πρώτα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης της χώρας μας. Οι υπογραφές για τις δύο πρώτες αδειοδοτήσεις εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών...
Εκκίνηση για φαρμακευτική κάνναβη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας