Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, η αντιπλημμυρική προστασία, οι οδικές προσβάσεις και οι απαλλοτριώσεις ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση για την κύρωση της σύμβασης για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, που εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής.
Παρουσία και του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, ο Χρήστος Σπίρτζης αποδέχτηκε το αίτημα όλων των κομμάτων και δεσμεύτηκε ότι θα φέρει ρύθμιση για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες που θα χάσουν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους, ώστε να αποζημιωθούν και με καλλιεργήσιμη γη, η οποία θα εξασφαλιστεί από περιουσία του Δημοσίου στην ευρύτερη περιοχή ή απαλλοτριώσεις.
Ολοι οι ομιλητές συμφώνησαν επίσης ότι αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή η περίπτωση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό και ζήτησαν να ξεκινήσουν από τώρα οι μελέτες για την αξιοποίηση του χώρου στο «Νίκος Καζαντζάκης», που προβλέπεται να σταματήσει να λειτουργεί με την ολοκλήρωση των νέων εγκαταστάσεων στο Καστέλλι.
Το σημερινό αεροδρόμιο, με μέσο ετήσιο αριθμό επιβατών 6,7 εκατ. την τριετία 2015-2017, είναι το δεύτερο της χώρας και έχει αγγίξει από χρόνια τα όρια χωρητικότητάς του.
Μελέτες που είχαν γίνει από χρόνια, έδειξαν ότι είναι ασύμφορη η κατασκευή λοξού διαδρόμου, από τεχνική αλλά και οικονομική άποψη.
Το Καστέλλι, όπου λειτουργεί στρατιωτικό αεροδρόμιο, επιλέχθηκε πριν από μία δεκαετία ως προσφορότερη λύση σε σχέση με άλλες δύο θέσεις που είχαν ερευνηθεί, στη Μεσαρά και στο Τυμπάκι.
Η τελική σύμβαση έχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις προβλέψεις του αρχικού διαγωνισμού του 2009 και των άλλων που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια, ενώ λαμβάνει υπόψη της ζητήματα που προέκυψαν από τη λειτουργία του «Ελ. Βενιζέλος».
Συγκεκριμένα:
■ Θεσπίζει για πρώτη φορά αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή και προβλέπει διάθεση του 2% των ετήσιων εσόδων στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος και τους γύρω δήμους που θα επηρεαστούν από τις νέες εγκαταστάσεις.
Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη στο «Ελ. Βενιζέλος», ούτε στους διαγωνισμούς που είχαν προκηρυχθεί για το έργο στο παρελθόν.
■ Κατοχυρώνεται ότι το ποσοστό του Δημοσίου, που θα διαθέτει το 45,9% στην εταιρεία του αεροδρομίου έναντι 40% των προβλέψεων του 2009, δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από το 35%. Στη διοίκησή της θα μετέχει εκπρόσωπος της Αυτοδιοίκησης.
■ Διασφαλίζεται μέσα στις εγκαταστάσεις η λειτουργία εκθεσιακού χώρου για τα προϊόντα και τους φορείς της περιοχής.
Προβλέπεται επίσης η λειτουργία μουσείου με τα ευρήματα που θα έρθουν στο φως με τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Θα λειτουργήσει επίσης τριτοβάθμιος βιολογικός καθαρισμός λυμάτων, που θα καλύπτει και τις ανάγκες των γύρω δήμων.
■ Προσλήφθηκε σύμβουλος επίβλεψης του έργου ύστερα από διεθνή διαγωνισμό που οργάνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε αντίθεση με τα προηγούμενα έργα παραχώρησης, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, που είχαν επιλεγεί από τους εργολάβους.
Τα κτίρια των νέων εγκαταστάσεων θα έχουν συνολική επιφάνεια 72.000 τετραγωνικά, από τα οποία τα 13.000 θα διατεθούν για εμπορικές χρήσεις και τα 1.100 για μόνιμους εκθεσιακούς χώρους.
Η κατασκευή τους, μαζί με τον κύριο διάδρομο προσγείωσης/απογείωσης των 3.500 μέτρων και τους τροχιόδρομους, θα διαρκέσει πέντε χρόνια, από τα οποία στο πρώτο δωδεκάμηνο θα εκπονηθούν οι οριστικές μελέτες και θα γίνουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές, ενώ η κατασκευάστρια κοινοπραξία επωμίζεται το ρίσκο των αλλαγών σε περίπτωση που θα προκύψουν νέα στοιχεία, π.χ. από τις γεωλογικές έρευνες.
Στη φάση κατασκευής προβλέπονται 1.500 θέσεις εργασίας.
Κόστος 480 εκατ. ευρώ
Το κατασκευαστικό κόστος, με βάση την ανάδοχο κοινοπραξία που έχουν συγκροτήσει η ελληνική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ινδική GMR Airport, ανέρχεται στα 480 εκατ. ευρώ, έναντι 950 εκατ. ευρώ των προβλέψεων του 2009, ενώ η συμμετοχή του Δημοσίου θα φτάσει στα 180 εκατ. ευρώ.
Η διάρκεια παραχώρησης θα είναι 35ετής και το τέλος ανά αναχωρούντα επιβάτη ανέρχεται στα 20 ευρώ για τα πρώτα χρόνια, που θα μειωθεί στη συνέχεια στα 17 ευρώ και θα είναι στα ίδια επίπεδα με αυτά του αεροδρομίου Χανίων.
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., του ΚΙΝ.ΑΛΛ., του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων, που επικύρωσαν τη σύμβαση, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην έγκαιρη κατασκευή των οδικών προσβάσεων που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου.
Στην επένδυση περιλαμβάνονται η σύνδεση με τον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) στο ύψος του οικισμού της Χερσονήσου, με νέο αυτοκινητόδρομο 18 χλμ. με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και παράπλευρο δίκτυο για τις τοπικές μετακινήσεις, βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου Καστελλίου-Χερσονήσου, νέα οδό πέντε χλμ. για τη σύνδεση με τον υπάρχοντα δρόμο Αρκαλοχωρίου-Βιάννου και τοπικό δίκτυο 20 χλμ. γύρω από το νέο αεροδρόμιο.
«Δεν διασφαλίζονται ο δημόσιος χαρακτήρας του αεροδρομίου, η διαφάνεια, το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, το οποίο καταψήφισε τη σύμβαση.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας