• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.8°C / 10.8°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.6°C / 7.8°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.6°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 6.9°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.5°C / 5.4°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.4°C / 1.4°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.6°C / 11.2°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 11.9°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.9°C / 4.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.7°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.5°C / 9.6°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / 3.5°C
  0 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.5°C / 7.3°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.8°C / 7.8°C
  2 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 11.0°C
  2 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.9°C / 6.3°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.7°C / 7.8°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  43%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ελευθερία της πρόσβασης και το άνοιγμα των αρχείων

 • A-
 • A+
Μια επιστημονική συνάντηση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στις 14-15 Μαΐου θέτει τις προκλήσεις σήμερα για την ανάδειξη και την αξιοποίηση των αρχειακών συλλογών της χώρας.

Μια μικρή επανάσταση συντελείται στην ιστορική έρευνα στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία και πλέον, μέσα από την ανάδειξη, διάσωση και αξιοποίηση ενός τεράστιου, όπως αποκαλύπτεται, πλούτου αρχείων, τα περισσότερα από τα οποία ήταν δύσκολα προσβάσιμα ακόμα και στον εξειδικευμένο ερευνητή. Τώρα, η πρόσβαση γίνεται όλο και πιο εύκολη για τον κάθε πολίτη, ακόμα και στην καθημερινότητά του.

Σίγουρα η ψηφιοποίηση από πολλούς φορείς άνοιξε την πόρτα στην έρευνα δυσεύρετων τεκμηρίων. Ωστόσο και μια διαφορετική ματιά των επιστημόνων που προσέγγισαν νέα πεδία, που ενδιαφέρθηκαν για την «ιστορία από τα κάτω» και όσα είχαν να πουν με τις ζωές τους οι «απλοί άνθρωποι» έδειξε τις πολλαπλές διαδρομές που μπορεί να έχει η μελέτη των αρχειακών συλλογών της χώρας.

Και να προσθέσουμε κι ένα ολοένα αυξανόμενο ιδιωτικό ενδιαφέρον, μια τάση πολλών να αναζητούν την ιστορία της οικογένειάς τους ή της γειτονιάς και της πόλης τους, που ώθησε να ανοίξουν ακόμα περισσότερα μπαούλα, συρτάρια και αποθήκες με παλιά υλικά και να φύγει η σκόνη από πάνω τους.

Αυτές τις διαδρομές, τις προκλήσεις, αλλά και τα προβλήματα που συναντά ο επιστημονικός κόσμος διερευνά η επιστημονική διημερίδα με θέμα «Αρχεία και πολιτικές για την ιστορική έρευνα», που διοργανώνεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τρίτη και Τετάρτη, 14-15 Μαΐου, από το Εργαστήριο Ιστορικής Ερευνας Νεότερων και Σύγχρονων Κοινωνιών του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Iστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η Λήδα Παπαστεφανάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθύντρια του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων, εξηγεί στην «Εφ.Συν.» τις νέες συνθήκες που επιβάλλουν μια συστηματική προσέγγιση στο θέμα των αρχείων: Σε μια εποχή κατά την οποία μετασχηματίζεται ραγδαία το τοπίο εξαιτίας της τεχνολογίας, του διαδικτύου και των νέων πληροφοριακών δυνατοτήτων, η συζήτηση στρέφεται στη σημασία της ψηφιοποίησης, της ολοένα και μεγαλύτερη δυνατότητας πρόσβασης που αποκτούν ερευνητές και ερευνήτριες σε αρχειακό υλικό το οποίο βρίσκεται σε απομακρυσμένους αρχειακούς φορείς και σε βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο.

Γίνεται συχνά σήμερα λόγος για αρχεία «ανοιχτής» ή «ελεύθερης πρόσβασης» μέσω του διαδικτύου, για ηλεκτρονικά αρχεία, ψηφιακά αρχεία και αποθετήρια, αλλά και για «ανοιχτά αρχεία» που συγκροτούνται και ανασυγκροτούνται διαρκώς από τα δρώντα ιστορικά υποκείμενα. Ταυτόχρονα, ποικίλες δράσεις πολιτισμού (θεατρικά δρώμενα, εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσειακές δράσεις κ.ά.) βασίζονται στην αξιοποίηση αρχείων, φέρνοντας σε επαφή το ευρύ κοινό με την έννοια του «αρχείου».

Η έννοια του «αρχείου»

Στις νέες συνθήκες, η ίδια η έννοια του «αρχείου» αλλάζει, διευρύνεται, ενώ το ευρύ κοινό ευαισθητοποιείται ενδεχομένως περισσότερο σε ζητήματα που αφορούν τη διάσωση αρχειακών συνόλων και τεκμηρίων. Στις νέες συνθήκες, η συζήτηση για τις αρχειακές συλλογές, καθώς και για τις βασικές λειτουργίες, πρακτικές και δραστηριότητες των αρχειακών θεσμών εξακολουθεί να διατηρεί μια ιδιαίτερη σημασία.

Η σηματοδότηση της συνάντησης γίνεται με την έναρξη της πρώτης ημέρας, αύριο το απόγευμα, με τις αναφορές στα μεγάλα αρχεία της χώρας: ομιλία του Νίκου Ε. Καραπιδάκη για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους κι ακόμα, η Ελλη Δρούλια, για τα αρχεία της Βιβλιοθήκης της Βουλής, ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης για τα ΑΣΚΙ, ο Δημήτρης Μπαχάρας για τα Ιστορικά Αρχεία του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, η Ελένη Μπενέκη για το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Η επόμενη ημέρα όμως είναι αφιερωμένη και σε ένα πλήθος αρχείων, πολλά από τα οποία προέρχονται από την περιφέρεια, όπως είναι οι συλλογές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Κεντρικής του Βιβλιοθήκης και φορέων των Ιωαννίνων και της Ηπείρου (ΕΗΜ, Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, Δήμος Ιωαννιτών κ.ά.).

Κεντρικό ζητούμενο παραμένει σε μεγάλο βαθμό ακόμα η πρόσβαση στα αρχεία, ένα πρόταγμα με κοινωνικό πρόσημο που θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή κάθε εκπαιδευτικής και πολιτισμικής πολιτικής.

Οπως τονίζει η κυρία Παπαστεφανάκη: «Ιστορικοί και αρχειονόμοι από δημόσιους και ιδιωτικούς αρχειακούς φορείς και βιβλιοθήκες όλης της χώρας θα συγκεντρωθούν για να συζητήσουν πολιτικές και πρακτικές για την απόκτηση, καταγραφή και αξιοποίηση των ποικίλων αρχειακών συνόλων και τεκμηρίων, πολιτικές για την πρόσβαση και την ενίσχυση έρευνας. Με τη συζήτηση θα φανούν και τα προβλήματα των αρχειακών θεσμών, οι δυσλειτουργίες ή ακόμα και οι αντιφάσεις.

»Η διάσωση, η καταγραφή και αρχειοθέτηση, η δημοσίευση καταλόγων και ευρετηρίων, η εξασφάλιση της πρόσβασης ερευνητών και πολιτών στο αρχειακό υλικό είναι οι βασικές υποχρεώσεις που οφείλουν να τηρούν οι αρχειακοί φορείς. Ταυτόχρονα, οι ιστορικοί, προκειμένου να προσπελάσουν το αρχειακό υλικό που ερευνούν, ενδιαφέρονται όχι μόνο για τα ίδια τα αρχεία, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους συγκροτούνται και παραδίδονται στην έρευνα οι αρχειακές συλλογές και για τη λογική που τις διέπει. Σε τελευταία ανάλυση, το ζήτημα της διάσωσης, καταγραφής και αξιοποίησης αρχειακών συνόλων δεν αποτελεί απλώς μια λεπτομέρεια ή μια επαγγελματική διαστροφή των ιστορικών και των αρχειονόμων, αλλά έχει κεντρική σημασία στην ανάπτυξη της έρευνας, ενώ συνδέεται με την ελευθερία της πρόσβασης στην πληροφορία και εντέλει με την ίδια την ανοιχτή, δημοκρατική κοινωνία».

Ολες οι εργασίες της διημερίδας θα γίνουν στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και είναι ανοιχτές για το κοινό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Επαναπατρισμός» για το παλιό Πανεπιστήμιο
Το πρώτο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η πολύχρονη εγκατάλειψη του κτιρίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς το Δημόσιο δεν φρόντισε να προασπίσει την περιουσία του.
«Επαναπατρισμός» για το παλιό Πανεπιστήμιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «Εφ.Συν.» ενεργά στον διάλογο για το παλιό Πανεπιστήμιο
Εντονη συζήτηση έχει ανάψει στα Γιάννενα για την αξιοποίηση του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου, το οποίο έχει μείνει κενό από το 1996 και δεν αξιοποιείται από τους φορείς της πόλης.
Η «Εφ.Συν.» ενεργά στον διάλογο για το παλιό Πανεπιστήμιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα διαρκές «παρών» στα ελληνικά Γράμματα και την Παιδεία
​Απώλεια για τα ελληνικά γράμματα, ο θάνατος του Φάνη Κακριδή, που απεβίωσε την Τρίτη σε ηλικία 86 ετών. Ενας από τους σημαντικότερους φιλολόγους της χώρας μας μεταπολεμικά, αφήνει πίσω του σημαντικό...
Ενα διαρκές «παρών» στα ελληνικά Γράμματα και την Παιδεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα Γιάννινα σηκώνουν το πέπλο της σιωπής
Ξημερώματα της 25ης Μαρτίου 1944, πάνω από 1.900 Γιαννιώτες Εβραίοι συγκεντρώνονται από τις γερμανικές δυνάμεις στην άκρη της λίμνης, στον Μώλο των Ιωαννίνων. Από εκεί θα ξεκινήσει ο μακρύς δρόμος του...
Τα Γιάννινα σηκώνουν το πέπλο της σιωπής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράθυρο στη γνώση για τα προσφυγόπουλα
Ένα πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης προωθεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων της Ηπείρου ● Ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή το πρώτο σεμινάριο εκπαίδευσης εθελοντών
Παράθυρο στη γνώση για τα προσφυγόπουλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας