• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.8°C / 19.7°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.5°C / 18.8°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 13.0°C / 18.8°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.5°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 15.4°C
  1 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 11.8°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  1 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 17.2°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  0 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 12.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 13.5°C / 17.7°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.8°C / 19.9°C
  0 BF
  82%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 12.3°C / 17.1°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 16.2°C
  1 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  0 BF
  75%
Μάριος Βαλασόπουλος | EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑπελευθερώΣτΕ τη θέα προς την Ακρόπολη

 • A-
 • A+

Ασπίδα προστασίας της Ακρόπολης αλλά και των οικιστικών ζωνών γύρω από μνημεία όρθωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο συνεδρίασε την Παρασκευή για να εκδικάσει σε ολομέλεια τις δύο υποθέσεις με τη δόμηση στην περιοχή Μακρυγιάννη, που αφορούν πολυώροφο ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου και το αίτημα για έκδοση οικοδομικής άδειας για νέο κτίριο στη Μισαραλιώτου.

Το καμπανάκι για τη σωτηρία του μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είχε έρθει πριν από 51 χρόνια από την UNESCO, όταν κινδύνευε η φυσιογνωμία του μνημείου από την ανέγερση επταώροφων οικοδομών στην Πλάκα και την κατεδάφιση των Αναφιώτικων.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έδωσε προθεσμία στις δύο πλευρές να υποβάλουν συμπληρωματικές εκθέσεις ώς τις 24 του μηνός και αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του ώς το φθινόπωρο. Οι συνεχείς αναφορές όμως στην παράγραφο 6 του άρθρου 24 του Συντάγματος και οι παραινέσεις των δικαστών στα συναρμόδια υπουργεία ότι «υποχρεούνται να παρέμβουν» γεννά αισιοδοξία στην Κίνηση Πολιτών Ακρόπολη-Μακρυγιάννη SOS, που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη με τη στήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και του συντονιστικού φορέων του Ιστορικού Κέντρου.

Με την ανάκληση της απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού και την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που έχει επιβάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος, έχει παγώσει η υπόθεση του ακινήτου στη Μισαραλιώτου.

Το ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου, που λέγεται ότι υπερβαίνει σε ύψος τα 37 μέτρα και εξαφανίζει τον Ιερό Βράχο, βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής. Οι εργασίες δεν επιτρέπεται να συνεχιστούν, αλλά ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει ανακαλέσει την οικοδομική άδεια, παρά το γεγονός ότι δεν έχει υποβληθεί η μελέτη για τα αρχαία που βρέθηκαν στο οικόπεδο, όπως προβλέπει η απόφαση του 2014 του υπουργού Πολιτισμού.

Εμφανής ευαισθησία

Η ευαισθησία του ΣτΕ απέναντι στο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ήταν εμφανής από τις παρατηρήσεις της προέδρου του Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, η οποία έκανε συνεχείς αναφορές στις ευθύνες των δικαστών για υποθέσεις που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία και το μέλλον των πόλεων, ενώ τόνισε ότι οι δικαστές πρέπει να μην ντρέπονται για τις αποφάσεις τους.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην εισήγηση του Θ. Αραβάνη, μέλους του ΣτΕ, που παρουσιάστηκε στην Ολομέλεια. Αναφέρεται και στις δύο περιπτώσεις που έχουν σημαντικές διαφορές αλλά και πολλές ομοιότητες. Κοινά σημεία αναφοράς το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του Δήμου Αθηναίων, που εγκρίθηκε το 1988 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, και ορίζει πολεοδομικό κέντρο στη συνοικία Μακρυγιάννη συμπληρώνοντας το προεδρικό διάταγμα του 1978 που προβλέπει γι’ αυτή την κατηγορία συντελεστή δόμησης 3,60.

Είναι ο υψηλότερος που έχει θεσπιστεί για το λεκανοπέδιο και επιτρέπει την κατασκευή κτιρίων με ύψος 32 μέτρα, το οποίο με τα θεσμοθετημένα παραθυράκια του νόμου φτάνει στα 37,5 μέτρα και αντιστοιχεί σε δωδεκαώροφα κτίρια! Ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), που εγκρίθηκε το 2012.

Μάλιστα το ειδικό καθεστώς δόμησης έχει... τρύπα στη νότια πλευρά της Ακρόπολης. Η προστατευόμενη ζώνη στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι περιορίζεται στα δύο πρώτα οικοδομικά τετράγωνα από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενώ καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του Θησείου, παρ’ όλο που βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση από τον Ιερό Βράχο και βεβαίως ολόκληρη την Πλάκα.

Ο εισηγητής του ΣτΕ επικαλείται απόφαση του 2016 με την οποία τα ανώτατα όρια ύψους, που καθορίζονταν παλιότερα από τον ΓΟΚ και σήμερα από τον ΝΟΚ, «δεν εφαρμόζονται συλλήβδην σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας». Επισημαίνει ότι οι όροι δόμησης «συνδέονται με τη φυσιογνωμία της κάθε περιοχής» και ορίζονται μετά από τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, που προϋποθέτει επιστημονική μελέτη, γνωμοδότηση του Συμβουλίου Πολεοδομίας και Χωροταξίας καθώς και συμβολή των πολιτών.

Απόρριψη αιτημάτων

Υπογραμμίζει ότι διαφορετική πρακτική αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος, για το οποίο υπενθυμίζει ότι «επιτάσσει την ορθολογική πολεοδόμηση βάσει των πορισμάτων της επιστήμης και απαγορεύει κατ’ αρχήν την επιδείνωση των όρων δόμησης και διαβίωσης των κατοίκων». Τονίζει επίσης ότι οι διατάξεις «δεν είναι αμέσως εφαρμοστέες από την πολεοδομική αρχή, αλλά θέτουν όρια» και σε άλλο σημείο αναφέρει ότι το υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να περιορίσει ή και να απαγορεύσει την ανέγερση κτιρίου, το οποίο «από απόψεως διαστάσεων και μορφολογίας βλάπτει αμέσως ή εμμέσως πλησίον ευρισκόμενο αρχαίο μνημείο».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν έκανε δεκτά τα αιτήματα των εκπροσώπων των δύο ακινήτων, οι οποίοι ζήτησαν να απορριφθεί η προσφυγή για την οδό Φαλήρου ως εκπρόθεσμη και να μη γίνει συζήτηση για τις δύο περιπτώσεις, γιατί το δικαστήριο είναι... αναρμόδιο!

Κώστας Μπίρης και «επονείδιστοι οπτικοί φραγμοί» προς τον Ιερό Βράχο

Υπάρχει προϊστορία και με πολιτικό... ζουμί στα πολεοδομικά «εγκλήματα» στη σκιά της Ακρόπολης. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, είχε ξεφυτρώσει ένα εξαώροφο έκτρωμα ύψους 20 μέτρων στη δεξιά πλευρά της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στη γωνία με τη Θρασύλλου, το οποίο κυριολεκτικά εξαφάνιζε τον Ιερό Βράχο. Βρισκόταν απέναντι από το ιστορικό κτίριο Βάιλερ, που τότε στέγαζε το Μουσείο της Ακρόπολης.

Εντοπίστηκε από τον ακέραιο μηχανικό και λάτρη της Αθήνας Κώστα Μπίρη, ο οποίος από το 1925 και για τέσσερις δεκαετίες διετέλεσε διευθυντής του Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων.

Η δύσκολη, αλλά επιτυχής μάχη που είχε δώσει τότε μνημονεύεται στο βιβλίο «Κώστας Μπίρης. Βίος αφιερωμένος στην πόλη των Αθηνών», που υπογράφει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Μάνος Μπίρης. Οι πολιτικές πλευρές της υπόθεσης δόθηκαν κατά την παρουσίαση του βιβλίου από τον επίσης καθηγητή του Πολυτεχνείου, Γιώργο Σαρηγιάννη.

Επικαλούμενος στοιχεία από εφημερίδες της εποχής, αποκάλυψε ότι το ακίνητο ήταν ιδιοκτησία της κόρης του υπουργού Εσωτερικών Ι. Τριανταφύλλη, ο οποίος ήταν σύγγαμβρος του πρώην διευθυντή του Σχεδίου Πόλεως, καθηγητή του Πολυτεχνείου στην έδρα της Πολεοδομίας και μετέπειτα υπουργού, Ανάργυρου Δημητρακόπουλου.

Είχε οικοδομηθεί με παράνομες άδειες και με τη στήριξη των υπηρεσιών του υπουργείου Δημοσίων Εργων που είχαν αποφανθεί ότι είναι σύννομο. Υπουργός ήταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ο Κώστας Μπίρης έκανε όμως λόγο για «επονείδιστο οπτικό φραγμό προς την Ακρόπολη» και με τις συνεχείς παρεμβάσεις του οδήγησε σε σημειακή τροποποίηση του σχεδίου και στην κατεδάφιση της οικοδομής, αλλά με την καταβολή μεγάλης αποζημίωσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αθωώθηκαν» από τη σύμβουλο του Καμίνη οι πολεοδομικές υπερβάσεις στην Ακρόπολη
Πλήρη κάλυψη στο πολεοδομικό «έγκλημα» στην περιοχή Μακρυγιάννη έδωσαν στην ουσία οι σύμβουλοι της παράταξης του Γιώργου Καμίνη για το πολυώροφο κτίριο που επισκιάζει την Ακρόπολη.
«Αθωώθηκαν» από τη σύμβουλο του Καμίνη οι πολεοδομικές υπερβάσεις στην Ακρόπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΣτΕ 14 πολίτες του Μακρυγιάννη
Με τεκμηριωμένες βολές κατά του θεσμικού πλαισίου, το οποίο με διαδοχικές προσθήκες από το 1978 επιτρέπει να κατασκευάζονται πολυώροφα κτίρια δίπλα...
Στο ΣτΕ 14 πολίτες του Μακρυγιάννη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΣτΕ θωρακίζει την Ακρόπολη
Δεκτές οι δύο προσφυγές κατοίκων για το κατασκευασμένο 11ώροφο ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου και το υπό προγραμματισμό στην Τσάμη Καρατάσου ● Η γνωμοδότηση ορίζει ότι το υπ. Πολιτισμού μπορεί να απαγορεύσει τη...
Το ΣτΕ θωρακίζει την Ακρόπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Δήμος Αθηναίων χαιρετίζει τη διατήρηση των «Αττικόν» και «Απόλλων»
Με θετική ανακοίνωση υποδέχτηκε η δημοτική αρχή της Αθήνας την ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής με την οποία κρίθηκαν διατηρητέοι ως προς τη χρήση τους οι δύο ιστορικοί κινηματογράφοι...
Ο Δήμος Αθηναίων χαιρετίζει τη διατήρηση των «Αττικόν» και «Απόλλων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δήμος τα ρίχνει στους νόμους
Αντί για αυτοψία στο προκλητικό για το δημόσιο αίσθημα δεκαώροφο κτίριο στην οδό Φαλήρου, το οποίο επισκιάζει την Ακρόπολη, ο Δήμος Αθηναίων εξέδωσε ανακοίνωση για να υπερασπιστεί τη νομιμότητα της οικοδομικής...
Ο δήμος τα ρίχνει στους νόμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νομοθετική παρέμβαση ζητά ο δήμος Αθηναίων για τα πολυώροφα κτήρια στη σκιά της Ακρόπολης
Το «μπαλάκι» στην κυβέρνηση ρίχνει ο δήμος Αθηναίων σχετικά με τα πολυώροφα κτήρια στου Μακρυγιάννη που έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων.
Νομοθετική παρέμβαση ζητά ο δήμος Αθηναίων για τα πολυώροφα κτήρια στη σκιά της Ακρόπολης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας