Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 20.0°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.6°C
  4 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.1°C / 16.1°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 10.0°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 3.3°C / 16.0°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 21.7°C
  4 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.3°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  42%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.0°C
  4 BF
  34%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 18.0°C
  1 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.3°C / 18.3°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  41%
Παρέμβαση Ξένης Δημητρίου για Κουφοντίνα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παρέμβαση Ξένης Δημητρίου για Κουφοντίνα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ενώ απερρίφθη από το δικαστικό συμβούλιο Βόλου το αίτημα άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με παρέμβασή της έδωσε εντολή να της χορηγηθεί το σκεπτικό αλλά και ο πλήρης ιατρικός φάκελος του κρατούμενου προκειμένου να ασκήσει αναίρεση.

Είναι πραγματικά δείγμα της ευαισθησίας της κ. Ξένης Δημητρίου -για την οποία είναι γνωστή η απόλυτη και κάθετη αντίθεσή της με πρακτικές που θέτουν ακόμα και έμμεσα σε αμφισβήτηση τους ισχύοντες νόμους και τα όρια που επιβάλλει το κράτους δικαίου- το ότι παρενέβη άμεσα προκειμένου να κρίνει αν όντως συντρέχει λόγος αναίρεσης από το ειδικό τμήμα του Αρείου Πάγου.

Οι αφόρητες πολιτικές και άλλες «αόρατες» πιέσεις που ασκήθηκαν και ασκούνται μέσω δημοσιευμάτων και δηλώσεων στους δικαστικούς λειτουργούς, που καλούνται να αποφασίσουν για τα εκάστοτε αιτήματα των κρατουμένων, οδήγησαν τον ίδιο εισαγγελέα που είχε δώσει την τελευταία κατά σειρά τακτική άδεια στον Δ. Κουφοντίνα να ασκήσει αυτή τη φορά βέτο, διαφωνώντας με το συμβούλιο της φυλακής.

Το επιπλέον στοιχείο που πιστοποιεί το γεγονός ότι ασκήθηκαν αυτές οι πιέσεις είναι ότι ακόμα και η συγκεκριμένη αναφορά του κρατούμενου στο «κόκκινο νήμα των αγώνων» είχε αφενός γίνει ένα χρόνο πριν του δοθούν οι άδειες και αφετέρου αποτελεί απολύτως αυθαίρετη ερμηνεία το ότι η έκφραση αυτή περί αγώνων ισοδυναμεί με απειλή για αίμα. Επιπλέον, το ότι αυτή η ερμηνεία υιοθετήθηκε και στο σκεπτικό του βουλεύματος είναι εξαιρετικά λυπηρό για μια δημοκρατία που προφανώς και αποδέχεται την έκφραση ακόμα και ακραίων απόψεων που διατυπώνονται.

Το απορριπτικό βούλευμα, στηριζόμενο σε φρονηματικού ή έστω ιδεολογικού τύπου ζητήματα, παρά το γεγονός ότι αναφέρει ότι «στην έννοια του σωφρονισμού δεν περιλαμβάνεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο ιδεολογική μεταστροφή του καταδίκου», κάνει χρήση ακόμα και μιας διατύπωσης που δεν ανήκει στον κρατούμενο... Τέλος, θεωρεί ότι ο κρατούμενος παραβίασε τους όρους της τελευταίας άδειας διότι περπάτησε στο κέντρο της Αθήνας και επέτρεψε (!) μάλιστα να φωτογραφηθεί.

Οι εισαγγελείς όμως δεν μπορεί να μη γνωρίζουν ότι ο κρατούμενος σεβάστηκε ευλαβικά τους όρους των αδειών του, ότι είχε δικαίωμα να περπατήσει σε οποιοδήποτε σημείο της Αττικής και ότι δεν έχει εναντίον του το παραμικρό πειθαρχικό παράπτωμα.

Οσο για τις φωτογραφίες που δήθεν επέτρεψε ο αδειούχος, το παράξενο θα ήταν να μην είχαν σπεύσει κάποιοι να τον φωτογραφίσουν, όταν στο παρελθόν κυνηγούσαν να φωτογραφίσουν ακόμα και το πεντάχρονο παιδί του.

Ολα τα παραπάνω και ασφαλώς η μη εφαρμογή -αποκλειστικά για έναν και μόνο κρατούμενο, που πληροί όλες τις τυπικές προϋποθέσεις- του ευεργετικού αυτού μέτρου, όπως προφανώς και η κρίσιμη κατάσταση της υγείας του 61χρονου Κουφοντίνα οδήγησαν άμεσα στην παρέμβαση της Ξένης Δημητρίου, ενώ αναμένεται ότι αν γίνει η αίτηση αναίρεσης θα εξεταστεί άμεσα λόγω και του κινδύνου ζωής.

Είναι γεγονός, πάντως, ότι μέχρι τώρα καμία κυβέρνηση δεν άφησε κρατούμενο να χάσει τη ζωή του σε απεργία πείνας, ειδικά όταν τα αιτήματά τους είναι νομικά απολύτως βάσιμα.

Το δικαστικό βούλευμα, ωστόσο, πέρα από το αντιφατικό σκεπτικό του, στηρίχτηκε ακόμα και σε δηλώσεις ή πρακτικές τρίτων (π.χ. Ρουβίκωνα) για τις οποίες σχεδόν καθιστά υπεύθυνο τον απομονωμένο στο νοσοκομείο απεργό πείνας. Αυτό πραγματικά είναι πρωτοφανές! Ποτέ και σε καμία άλλη περίπτωση, πέρα από τη συνήθη πολιτική εκμετάλλευση, οι εισαγγελείς δεν στήριξαν το σκεπτικό τους σε ανάλογα περιστατικά.

Τα σπασμένα μαγαζιά

Στο μεταξύ, μετά τη διαμαρτυρία του κρατούμενου για τη νοσηλεία του σε ακατάλληλο υπόγειο χώρο δίπλα στα νεκροτομείο και όχι εκεί που νοσηλεύονται οι άλλοι κρατούμενοι, ο διευθυντής του νοσοκομείου φρόντισε να μεταφερθεί -πάντα φρουρούμενος- σε κανονικό δωμάτιο νοσηλείας. Αυτό έγινε αργά χθες το μεσημέρι ενώ ήδη ο ασθενής έχει χάσει αφύσικα μεγάλο βάρος σε σχέση με τις ημέρες της απεργίας πείνας. Ο ίδιος μόλις πληροφορήθηκε την αρνητική απόφαση έγραψε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων δηλώνει ότι δεν θα σταματήσει κι αν χρειαστεί είναι αποφασισμένος αυτή τη φορά (σ.σ. τρίτη κατά σειρά απεργία πείνας) να φτάσει μέχρι το τέλος.

Δυστυχώς, και πάλι όπως έχει συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, κάποιοι το βράδυ της Πέμπτης προχώρησαν σε βίαιες επιθέσεις σε μαγαζιά και τράπεζες στο Κολωνάκι. Ο κόσμος δικαιολογημένα φοβήθηκε, ενώ δόθηκε και πάλι το περιθώριο σε πολιτικούς κύκλους που αμφισβητούν έμπρακτα την ισότητα απέναντι στους νόμους να εκμεταλλευτούν τον φόβο και να υποσχεθούν «νόμο και τάξη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδεία των ΜΜΕ, επισκέφθηκε χθες τους μαγαζάτορες σπεύδοντας να διαβεβαιώσει ότι: «Η ασφάλεια και η τάξη θα επανέλθουν στη χώρα. Δεν είναι ζήτημα επιχειρησιακής δυνατότητας, είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Και είναι αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή μου ότι τέτοιες εικόνες, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, θα σταματήσουμε να βλέπουμε».

Αναλυτική απάντηση στις δηλώσεις Μητσοτάκη έδωσε η υπουργός υπ. Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη: «Ο κ. Μητσοτάκης, για μία ακόμη φορά, δυσφημεί συνειδητά την εικόνα της χώρας και αρέσκεται να μοιράζει ανέξοδα υποσχέσεις για μαγικές λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα, που η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν κλείνει τα μάτια».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ισονομία, αλλά όχι για τον Κουφοντίνα 
Μπορεί οι μεταγωγές να γίνονται επί πανδημίας «με φειδώ», όπως είπε η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, αλλά φαίνεται ότι ειδικά για τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα ισχύουν κι εδώ άλλοι, «άγραφοι» νόμοι.
Ισονομία, αλλά όχι για τον Κουφοντίνα 
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Δ. Κουφοντίνας
Tην ώρα που η ζωή του απεργού πείνας κρεμόταν από μια κλωστή, εκδόθηκε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αποφαίνεται ότι ισχύουν για όλους τους κρατούμενους οι διατάξεις για τις τακτικές άδειες.
Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Δ. Κουφοντίνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιατρική γνωμάτευση για την υγεία του απεργού πείνας Δημ. Κουφοντίνα
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει χάσει 12,5 κιλά (ένα τη μέρα), παρουσιάζει γενικευμένη αδυναμία, ορθοστατική υπόταση, σημεία αφυδάτωσης και απίσχνανσης και επιπλέον, υπεροξέωση, δηλαδή αυξημένη παρουσία οξέος στο...
Ιατρική γνωμάτευση για την υγεία του απεργού πείνας Δημ. Κουφοντίνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι αυτονόητα ούτε στη δικαοσύνη;
Ο δικαστικός και εισαγγελικός χώρος δεν διακρίνονται δυστυχώς ούτε για τον προοδευτισμό ούτε για τη σύγχρονη ματιά σε ένα καλύτερο σύστημα δικαίου για όλους.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι αυτονόητα ούτε στη δικαοσύνη;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Το κράτος παρανομεί»
Συνέντευξη Τύπου προσωπικοτήτων διαφόρων τομέων δόθηκε από τη Θεσσαλονίκη με θέμα τη στήριξη του δίκαιου και νόμιμου αιτήματος του Κουφοντίνα να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού.
«Το κράτος παρανομεί»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας