Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο ΕΦΕΤ απειλεί με «λουκέτο» το Καπάνι
MOTION TEAM / ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ΕΦΕΤ απειλεί με «λουκέτο» το Καπάνι

  • A-
  • A+
Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στη Θεσσαλονίκη το τελεσίγραφο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων ότι η ιστορική αγορά της δεν εξασφαλίζει την υγιεινή και την ασφάλεια των προϊόντων και εάν δεν εκσυγχρονιστεί άμεσα θα πρέπει να κλείσει.

Τελεσίγραφο «λουκέτου» του ΕΦΕΤ στην παραδοσιακή αγορά Καπάνι της Θεσσαλονίκης. Μια αναφορά του τοπικού κλιμακίου, κατά τη διάρκεια των ελέγχων του Πάσχα για θέματα «ασφαλείας τροφίμων», στον πρόεδρο του φορέα Χρόνη Πολυχρονίου προκάλεσε την άμεση αντίδρασή του. Δίνεται ένας μήνας προθεσμία σε δήμο και επαγγελματίες για τη δημιουργία... νέας τάξης πραγμάτων στην αγορά.

Μια χθεσινή ανακοίνωση του ΕΦΕΤ έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στα δημοσιογραφικά γραφεία και στους εμπόρους, βεβαίως, θίγοντας ευθέως και με αυστηρό τόνο την αγορά που εμπιστεύονται πάνω από έναν αιώνα τα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλονίκης για τη διατροφή τους!

«Είμαστε εδώ για να αποσύρουμε, με μία δήλωσή μας, την εμπιστοσύνη στα τρόφιμα που διακινούνται στο Καπάνι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές, την αγοραστική κίνηση εκεί και τις επιχειρήσεις. Και θα το κάνουμε ευθύς αμέσως εκτός εάν, πέρα από την αυστηρή ελεγκτική παρουσία των αρμόδιων υπηρεσιών εκεί, εξασφαλιστεί με μόνιμο τρόπο η υγιεινή και η ασφάλεια των τροφίμων στον χώρο», ανέφερε η αυστηρότατη ανακοίνωση του φορέα, που ζητά άμεσα εκσυγχρονισμό και λήψη μέτρων με:

◼ Την ενίσχυση του νυχτερινού φωτισμού.

◼ Την αυστηρή και αποτελεσματική περιφρούρηση του χώρου τη νύχτα.

◼ Την επιδιόρθωση δαπέδων και οροφής.

◼ Τη συχνότερη αποκομιδή των απορριμμάτων την ημέρα.

◼ Την ενδυνάμωση του προγράμματος απεντόμωσης και προστασίας από τρωκτικά κ.λπ.

◼ Την κατάργηση των υπόγειων αποθηκευτικών χώρων.

◼ Την προβολή των τροφίμων μόνο στη βάση των «ορθών πρακτικών», όπως αυτές προβλέπονται από τον νόμο (ψυγεία, προθήκες, θερμοκρασίες κ.λπ.).

◼ Τον ευπρεπισμό των καταστημάτων και την κατάλληλη κατάρτιση του προσωπικού.

◼ Την ενίσχυση των μέτρων καθαριότητας, πλύσης και γενικής υγιεινής του χώρου.

Φτωχολογιά και ελίτ

«Διότι, στην τελική, η φτωχολογιά, οι πολλοί δηλαδή, έχει τα ίδια δικαιώματα στην ασφάλεια της διατροφής με την ελίτ, η οποία έχει ούτως ή άλλως και άλλες δυνατότητες. Ταυτόχρονα, ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι το Καπάνι, που βρίσκεται στη βιτρίνα της Θεσσαλονίκης, θα γίνει αντικείμενο δεσμευτικού διαλόγου της προεκλογικής περιόδου για τις τοπικές αρχές, ώστε να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Διαφορετικά, πρέπει αμέσως μετά τις εκλογές το Καπάνι να κλείσει ή να εκσυγχρονιστεί πλήρως και οριστικά», καταλήγει ο ΕΦΕΤ χωρίς περιστροφές.

Σε χθεσινή σύσκεψη του προέδρου του φορέα Χρόνη Πολυχρονίου με τον εκπρόσωπο των επαγγελματιών της αγοράς Χρήστο Νικολόπουλο και του Δήμου Θεσσαλονίκης-αντιδήμαρχο Θανάση Παππά, ορίστηκε χρονικός ορίζοντας ενός μήνα για να επέλθει... νέα τάξη πραγμάτων.

«Η αγορά υπακούει απόλυτα στον ΕΦΕΤ», δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Πολυχρονίου, για να εξηγήσει: «Είχαμε πάει στο Καπάνι πριν από το Πάσχα και διαπιστώσαμε ότι ο περιβάλλων λειτουργικός χώρος είναι απαράδεκτος και επικίνδυνος. Αφήσαμε να περάσουν οι γιορτές του Πάσχα, είπαμε να το ανεχθούμε, αλλά μετά το Πάσχα να επανέλθουμε. Τονίζω, εδώ, ότι τα τρόφιμα είναι καλά. Κάναμε λοιπόν μια συνάντηση με εκπροσώπους των εμπόρων και της δημοτικής αρχής και βρήκαμε έναν κοινό τόπο. Ο δήμος διαβεβαίωσε ότι έχει σχέδιο και μπορεί να το κάνει, να ανατάξει την αγορά. Ομως αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μεσομακροπρόθεσμα, εμείς θέλουμε άμεσα.

»Ακόμη και να γίνει αντικείμενο του προεκλογικού αγώνα. Οι τόποι φύλαξης πρέπει να είναι αποστειρωμένοι πλήρως, οι θερμοκρασίες σωστές, η σκόνη να εξαφανιστεί, το καυσαέριο, η απεντόμωση, τα τρωκτικά, η ανθρώπινη παρουσία... Τίποτα να μην μπορεί να επηρεάσει τα τρόφιμα. Αυτά όλα πρέπει να διασφαλίσουν. Να μπουν σίτες, σεκιουριτάδες, προστασία. Δεν θέλω να σπείρω πανικό, τα τρόφιμα είναι καλά, αλλά επιβαρύνονται έτσι όπως γίνεται τώρα», είπε ο κ. Πολυχρονίου.

Ιδιοκτησιακό καθεστώς

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα προέρχεται από το «περίεργο» ιδιοκτησιακό καθεστώς που εμποδίζει τους εμπόρους να επενδύσουν... Ο δήμος φέρεται να έχει ένα κομμάτι της ευθύνης, αλλά όχι απόλυτη, άρα κανείς δεν είναι το αφεντικό!

Αυτό όμως καθόλου δεν απασχολεί πια τον ΕΦΕΤ, που είναι κατηγορηματικός: Λαμβάνονται τα ζητούμενα μέτρα ή το Καπάνι κλείνει!

Ο πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών του εσωτερικού κέντρου και αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Χρήστος Νικολόπουλος, από την πλευρά του ανέφερε σχετικά μετά τη χθεσινή σύσκεψη: «Συμφωνήσαμε να γίνουν κάποια έργα υποδομής.

Ο δήμος, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Παππά, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε βελτίωση στα οδοστρώματα και τα πεζοδρόμια. Για να μην παρερμηνευτούν όσα είπε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, τα τρόφιμα είναι ασφαλή στην αγορά, το πρόβλημα έγκειται στους κοινόχρηστους χώρους.

Σε ό,τι αφορά εμάς, υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, αλλά το βάρος πέφτει στον δήμο». Ανέφερε ακόμη ότι οι επαγγελματίες εδώ και χρόνια ζητούν να γίνουν έργα υποδομών αλλά κανένας φορέας δεν έχει ανταποκριθεί...

Αγορά με πάνω από έναν αιώνα ιστορία

Το Καπάνι ή αλλιώς «Αγορά Βλάλη» είναι η παραδοσιακή αγορά της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην Αριστοτέλους. Αποτελείται από πεζόδρομους και γειτνιάζει με άλλες παραδοσιακές αγορές του κέντρου, όπως το Μοδιάνο, η πλατεία Αθωνος και το Μπεζεστένι. Τα κτίριά της είναι κυρίως διώροφα, ενώ κάποιοι από τους πεζόδρομους είναι σκεπαστοί.

Το όνομα «Καπάνι» προέρχεται από την τουρκική φράση Ουν-Καπάν, που σημαίνει αγορά αλεύρων (αλευροπάζαρο). Οι Τούρκοι κρέμασαν εκεί, κατά την Επανάσταση του 1821, τους προκρίτους Χρίστο Μενεξέ, Χριστόδουλο Μπαλάνο, Αναστάσιο Κυδωνιάτη, τον νεομάρτυρα Αργυρό από την Επανομή κ.ά.

Το ύφος καθώς και διάφορες παρωχημένες τακτικές αγοραπωλησίας, όπως το παζάρι, εδώ συνεχίζουν να υπάρχουν και δομούν τον ιδιαίτερο κώδικα της περιοχής. Θεωρείται η κεντρικότερη αγορά της πόλης, που συνδυάζει την αφθονία, τη φθήνια και την ποικιλία. Σε αυτήν πωλούνται τρόφιμα, μπαχαρικά, ξηροί καρποί, ψωμί, είδη οικιακής χρήσης, ενδύματα, υποδήματα και άλλα προϊόντα.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα «βουβάλια» της Fraport
Με πέντε υπερσύγχρονα πυροσβεστικά Rosenbauer - ARFF Buffalo, αξίας 700.000 ευρώ το καθένα, ενισχύει η Fraport την ασφάλεια των περιφερειακών αεροδρομίων, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη.
Τα «βουβάλια» της Fraport
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ανήθικα» παιχνίδια στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Διαρροή... συμβούλων του Νίκου Ταχιάου προς τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, προκαλεί τρικυμία στο δημοτικό συμβούλιο πριν καν αυτό συγκροτηθεί!
«Ανήθικα» παιχνίδια στον Δήμο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΑΠΘ... διδάσκει μπίζνες!
Την ώρα που φοιτητές του φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενα κτίρια ιδιοκτησίας μοναστηριών (!), το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας παραχωρεί ανεκτίμητης αξίας δωρεά στην παραλιακή για να γίνει ξενοδοχείο.
Το ΑΠΘ... διδάσκει μπίζνες!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επί ποδός Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική υπό τον φόβο πυρκαγιάς
Σε επιφυλακή βρίσκονται πυροσβεστική και αστυνομία, σε Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική, για τον φόβο πυρκαγιάς, καθώς και χθες οι θερμοκρασίες ήταν ιδιαίτερα υψηλές και ο κίνδυνος φωτιάς αυξημένος.
Επί ποδός Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική υπό τον φόβο πυρκαγιάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ράμπο» με ανεμομαζώματα;
Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης «καρφώνει» τη νέα ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θέτοντας σκληρά ερωτήματα για την προχειρότητα με την οποία αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής ομάδας αστυνόμευσης.
«Ράμπο» με ανεμομαζώματα;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάτι τρέχει στον Αλιάκμονα
Με εισαγγελέα και αστυνομία αναζητούνται τα αιτία της ρύπανσης στο νερό της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία κατέθεσε ήδη μήνυση για απόδοση τυχόν ευθυνών και συνιστά στους πολίτες λελογισμένη χρήση του νερού.
Κάτι τρέχει στον Αλιάκμονα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας