Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν ξεχνά τη Μόρια
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν ξεχνά τη Μόρια

  • A-
  • A+
Τρία χρόνια μετά την πολύκροτη επίσκεψη του ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο ΚΥΤ Μόριας, εκπρόσωποι του Βατικανού επισκέφθηκαν και πάλι τους διαμένοντες πρόσφυγες και μετανάστες ● Ο καρδινάλιος Konrad Krajewski τόνισε πως «η Καθολική Εκκλησία είναι έτοιμη να υποδεχθεί πρόσφυγες και να τους φιλοξενήσει»

Ετοιμη να ανοίξει την αγκαλιά της και να φιλοξενήσει πρόσφυγες δηλώνει η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Την πρόθεσή της αυτή εκδήλωσε και επισήμως χθες το μεσημέρι, με δηλώσεις από τη Μόρια της Λέσβου, μέσω της υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας καρδιναλίων που βρέθηκαν στη Μυτιλήνη, στο πλαίσιο επίσκεψης στα προσφυγικά καμπ στην Ελλάδα.

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει προσωπικά ο Πάπας Φραγκίσκος, όταν πριν από τρία χρόνια είχε επισκεφθεί το ΚΥΤ της Μόριας, ομάδα εκπροσώπων του με επικεφαλής τον καρδινάλιο των παπικών φιλανθρωπικών οργανώσεων Konrad Krajewski και τον αρχιεπίσκοπο Λουξεμβούργου Mgr. Jean-Claude Hollerich, πρόεδρο της Επιτροπής των Διασκέψεων Επισκόπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισκέφθηκε εκ νέου τη Μυτιλήνη έχοντας σειρά επαφών με φορείς αλληλεγγύης και τον δήμαρχο Σπύρο Γαληνό και ασφαλώς το ΚΥΤ, όπου ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους.

«Ο Πάπας Φραγκίσκος τρία χρόνια μετά την επίσκεψή του στη Λέσβο δεν έχει ξεχάσει το προσφυγικό ζήτημα, θέλει να μιλήσει γι’ αυτό και η φωνή του να ακουστεί σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Γίνεται προσπάθεια εκ μέρους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για να υποδεχθεί κόσμο όλη η Ευρώπη. Να ανοίξουν οι πόρτες των ευρωπαϊκών χωρών στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η Καθολική Εκκλησία είναι έτοιμη να υποδεχθεί πρόσφυγες και να τους φιλοξενήσει» τόνισε ο κ. Konrad Krajewski στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με τον διοικητή του Κέντρου, Γιάννη Μπαλμπακάκη, και με άλλα στελέχη της διοίκησης του καμπ, παρουσία και δημοσιογράφων.

Οπως μάλιστα σημείωσαν οι ίδιοι, η προσπάθεια του Πάπα Φραγκίσκου προς την κατεύθυνση αυτή είναι συνεχής.

Δήλωση που έχει τη δική της σημασία, μιας και λίγο νωρίτερα εκπρόσωπος του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, εξηγώντας τη θέση της Ελλάδας, είχε φροντίσει να ενημερώσει ότι πάγιο αίτημα της κυβέρνησης είναι ο καταμερισμός του αριθμού των αφιχθέντων σε ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες θα αναλαμβάνουν και την εξέταση των αιτημάτων ασύλου.

Η επίσημη αντιπροσωπεία του Βατικανού έφτασε στο καμπ με πούλμαν, χωρίς ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας, και προτού κατευθυνθεί στο γραφείο διοίκησης έκανε στάση στους χώρους διαμονής των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και στην πτέρυγα όπου φιλοξενούνται μόνες γυναίκες. Εκεί μάλιστα μοίρασαν κομπολόγια-προσευχητάρια καθολικών μοναχών, τα οποία ήταν συσκευασμένα με τη φωτογραφία του Πάπα Φραγκίσκου. Στα γραφεία της διοίκησης παρέμειναν αρκετή ώρα, λαμβάνοντας πληροφορίες για την πολιτική της Ελλάδας και τους νόμους που ισχύουν.

Απόφοιτος Πανεπιστημίου η Σύρια που έφυγε με τον Πάπα

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.» για την τωρινή κατάσταση των 12 Σύρων προσφύγων που πήρε μαζί του ο Πάπας φεύγοντας από τη Μόρια, εκπρόσωπος της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Κάριτας» που μετείχε στην αντιπροσωπεία δήλωσε τα εξής: «Ολοι ζουν πλέον κανονικά σε Ρώμη και Γενεύη. Τα παιδιά τους μιλούν ιταλικά τέλεια, ενώ ένα εκ των κοριτσιών που ήρθαν στη Ρώμη πρόσφατα αποφοίτησε από πανεπιστήμιο με πτυχίο Βιολογίας και εργάζεται σε νοσοκομείο» είπε, τονίζοντας ότι ο ίδιος ο Ποντίφικας δεν έπαψε λεπτό να νοιάζεται για αυτούς.

Στη συνέχεια, οι καρδινάλιοι με τη συνοδεία τους ξεναγήθηκαν και στους υπόλοιπους χώρους του Κέντρου, ενώ, όπως έγινε γνωστό, οι ίδιοι την προηγούμενη ημέρα είχαν επισκεφθεί χωρίς επισημότητες τη Μόρια, περιδιαβαίνοντας στις σκηνές που βρίσκονται στημένες έξω από τον καταυλισμό.

Εκεί όπου ελάχιστα πράγματα έχουν βελτιωθεί, σε σχέση με το οργανωμένο ΚΥΤ, στο οποίο πράγματι οι συνθήκες διαμονής είναι πλέον πιο ανθρώπινες και οι υπηρεσίες πιο πλήρεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το δώρο που έκανε ο διοικητής Γιάννης Μπαλμπακάκης στους υψηλούς προσκεκλημένους του: ένα ξυλόγλυπτο κιβώτιο από παλέτες, κατασκευασμένο στα εργαστήρια του ΚΥΤ όπου μαθητεύουν πρόσφυγες, κυρίως νεαροί. Εκεί λειτουργεί πλέον και σχολή μαγειρικής.

Φεύγουν και επιστρέφουν

Πονοκέφαλο όμως δημιουργεί στη διοίκηση της Μόριας η επιστροφή αρκετών, κυρίως νεαρών, προσφύγων στο Κέντρο. Οι πρόσφυγες αυτοί, έχοντας εξασφαλίσει δελτίο παραμονής, επιλέγουν να επιστρέψουν στη Μόρια, προφανώς αντιμετωπίζοντας μεγάλες δυσκολίες στην εύρεση στέγης και εργασίας. Γυρίζουν, λοιπόν, και περιμένουν την εύρεση θέσης σε κάποια άλλη οργανωμένη δομή της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σε ανάλογη θέση αρκετοί ακόμα, που ενώ έχουν εξασφαλίσει άρση του γεωγραφικού περιορισμού αρνούνται να εγκαταλείψουν το ΚΥΤ μη έχοντας άλλες επιλογές.

ΕΥΡΩΠΗ
Ο Πάπας Φραγκίσκος δώρισε 100.000 ευρώ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα
Τα 100.000 ευρώ που προσέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος θα διατεθούν για την υποστήριξη το έργου της ελληνικής καθολικής ανθρωπιστικής οργάνωσης
Ο Πάπας Φραγκίσκος δώρισε 100.000 ευρώ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανενόχλητοι φασίστες στη Χίο και τη Λέσβο
Συνεχίζουν την αποτρόπαιη δράση τους οι γνωστοί ακροδεξιοί: στη Μυτιλήνη εμπόδισαν την πρόσδεση του πλοιάριου Mare Liberum, προπηλακίζοντας το πλήρωμά του, ενώ στη Χίο απείλησαν να κάψουν κι άλλη αποθήκη...
Ανενόχλητοι φασίστες στη Χίο και τη Λέσβο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φασίστες ξερνούν φωτιές και μίσος
Και στη Χίο εξαπλώθηκε χθες το κύμα ακροδεξιάς βίας που πλήττει τη Λέσβο από το Σάββατο ● Εμπρησμός σε αποθήκη αλληλέγγυων ● Εντονες διαμαρτυρίες από τη Χιακή Συμπολιτεία ● Απείλησαν να πυρπολήσουν και πλοίο...
Φασίστες ξερνούν φωτιές και μίσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμος και κάτοικοι έχουν αποκλείσει επιταγμένη περιοχή στη Λέσβο
Απορριμματοφόρα του Δήμου Δυτικής Λέσβου από το πρωί έχουν σταθμεύσει στον δρόμο που οδηγεί στο οικόπεδο λίγο πριν τον Μανταμάδο, ενώ παρόντες είναι και ομάδες κατοίκων της περιοχής προκειμένου να μην...
Δήμος και κάτοικοι έχουν αποκλείσει επιταγμένη περιοχή στη Λέσβο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καταδικάζω τον ρατσισμό...»
Αποστάσεις από τις συγκεντρώσεις χρυσαυγιτών και από την πρόσφατη δράση τάγματος εφόδου στη Μυτιλήνη παίρνει με δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» ο Κ. Μουτζούρης. Ο συγχρωτισμός του, ωστόσο, με γνωστούς ακροδεξιούς...
«Καταδικάζω τον ρατσισμό...»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξ οικείων τα "όχι" στις νέες δομές
Η κυβέρνηση βρίσκει... τοίχο και από τους δικούς της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ● Παρουσία του υπουργού και τοπικού βουλευτή Νότη Μηταράκη την Παρασκευή, το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου ομόφωνα απέρριψε τη δημιουργία...
Εξ οικείων τα "όχι" στις νέες δομές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας