• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 4.7°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.7°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 9.0°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 0.2°C
  2 BF
  74%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.8°C / 4.0°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.6°C / -1.0°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 6.6°C
  2 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.9°C
  4 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C -2.1°C / 2.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 7.9°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  6 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.5°C
  1 BF
  69%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 1.2°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 11.0°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 4.9°C
  3 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.7°C / 2.1°C
  1 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.7°C
  2 BF
  46%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  76%

Αποψη από την έκταση των 204 στρεμμάτων της Εθνικής τράπεζας που ελήφθη απόφαση να απαλλοτριωθούν

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απαλλοτριώνονται 204 στρέμματα στη Δραπετσώνα

 • A-
 • A+
Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ενός πνεύμονα ζωής στον άλλοτε «κρανίου τόπο» του εργοστασίου Λιπασμάτων. «Οι αγώνες που δίνονται με σχέδιο και με συνέχεια μπορούν να δικαιώνονται», λένε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης και ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκος.

Ενα διαχρονικό αίτημα πολιτών, φορέων και συλλογικοτήτων, για το οποίο δόθηκαν πολλές και κρίσιμες μάχες, αυτό της αξιοποίησης των 204 στρεμμάτων του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, φαίνεται ότι ικανοποιείται μετά την απόφαση που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για να προχωρήσει η αναγκαστική απαλλοτρίωση της συγκεκριμένης έκτασης.

Πρόκειται για έκταση που περιλαμβάνει τα μοναδικά σωζόμενα κτίρια (Μονάδα Υαλουργείου, Ινστιτούτο Χημείας και Γεωργίας) του ιστορικού εργοστασίου και η σχεδιαζόμενη ανάπλασή της θα έρθει ως συνέχεια των ήδη διαμορφωμένων 84 στρεμμάτων του παραλιακού μετώπου που εξαιρέθηκαν από τη Σύμβαση Παραχώρησης και αποδόθηκαν στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Τα 204 στρέμματα είναι ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας και πριν από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει) είχε προηγηθεί διαπραγμάτευση ανάμεσα στην τράπεζα και στην Περιφέρεια για την εξαγορά της έκτασης, την αξία της οποίας καθόρισαν ορκωτοί εκτιμητές, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα.

Η απόφαση για απαλλοτρίωση μπορεί να ληφθεί όταν συντρέχουν λόγοι δημόσιας ωφέλειας, καθώς διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η αειφόρος ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εξήγησε τους βασικούς άξονες που θα επιτευχθούν μέσω της απαλλοτρίωσης:

◼ Δημιουργία πόλου υπερτοπικής εμβέλειας, με χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού, πρασίνου, αναψυχής κ.ά. Εμφαση δίνεται στην ενίσχυση χρήσεων άμεσα συνδεδεμένων με τη λειτουργία του αστικού ιστού και στη χωροθέτηση συμπληρωματικών χρήσεων της αναψυχής προς το θαλάσσιο μέτωπο.

◼ Εξασφάλιση σημαντικών αδόμητων χώρων για κοινόχρηστες χρήσεις και χρήσεις αναψυχής, με τη δημιουργία εκτεταμένου πάρκου κοινόχρηστου πρασίνου.

◼ Προστασία και ανάδειξη των μνημείων βιομηχανικής αρχαιολογίας με συμβατές στις ανωτέρω χρήσεις δραστηριότητες, οι οποίες ανάγονται στην ιστορικότητα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της περιοχής.

«Πόλος πρασίνου»

Μετά τη σημαντική αυτή εξέλιξη ο Γιώργος Γαβρίλης και ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος προχώρησαν σε μια κοινή δήλωση με την οποία εξήγησαν πώς φτάσαμε στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την οποία χαρακτηρίζουν «ιστορική»:

«Η αρχή έγινε το 2015, οπότε μετά από χρόνια ακινησίας και με ορατούς τους κινδύνους η έκταση των Λιπασμάτων να μετατραπεί εκ νέου σε χώρο συγκέντρωσης βιομηχανιών, προχωρήσαμε με σχέδιο, βήμα βήμα, για την αναστροφή της κατάστασης. Αρχικά πετύχαμε με νόμο την αλλαγή χρήσεων γης για να αποτρέψουμε την οικοπεδοποίηση και να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις δημιουργίας ενός υπερτοπικού πόλου πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού, παιδείας και υγείας. Παρά την αρνητική εξέλιξη της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, πετύχαμε την εξαίρεση και την παραχώρηση στον δήμο 84 στρεμμάτων, τριών χιλιομέτρων ακτογραμμής, που αποτέλεσε το πρώτο βήμα για να αποκτήσει, μετά από δεκαετίες, η πόλη πρόσβαση στη θάλασσα.

»Με αποφασιστικό τρόπο ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας ξεκίνησε, αμέσως, έργα και παρεμβάσεις ανάπλασης που άλλαξαν τη φυσιογνωμία του χώρου και ανέστρεψαν την εικόνα εγκατάλειψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 100.000 πολίτες επισκέφθηκαν τον χώρο το 2018. Διενεργήσαμε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για τη συνολική αξιοποίηση της περιοχής και στη βάση των προτάσεων που προέκυψαν ο δήμος εκπόνησε το γενικό σχέδιο αξιοποίησης της περιοχής.

»Η περιφέρεια Αττικής και η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, κατανοώντας τη σημασία να διευρυνθεί η αρχική παραχώρηση και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, ανέθεσε σε ορκωτούς εκτιμητές να εξετάσουν πιθανές λύσεις και να προσδιορίσουν την αξία της ιδιοκτησίας της Εθνικής. Ετσι, φτάσαμε στην απαλλοτρίωση των 204 στρεμμάτων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μιας συνολικής ανάπλασης, με βιώσιμα χαρακτηριστικά, που θα αλλάξει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, θα διαφυλάξει τα υλικά αποτυπώματα της πλούσιας βιομηχανικής κληρονομιάς και θα αποτελέσει όχημα για την οικονομική, παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Την Τετάρτη τα σχέδια ανάπλασης για τα «Λιπάσματα»
Τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την ανάπλαση των 640 στεμμάτων πρώην λιμενοβιομηχανικής περιοχής των «Λιπασμάτων» θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, στο παλαιό Δημαρχείο Δραπετσώνας. Στον...
Την Τετάρτη τα σχέδια ανάπλασης για τα «Λιπάσματα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άμεσα ξεκινά η ανάπλαση των Λιπασμάτων
Ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας ξεκαθάρισε ότι είτε γίνει η παραχώρηση των 90 στρεμμάτων στον δήμο είτε όχι, η ανάπλαση των Λιπασμάτων θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ο προσανατολισμός...
Άμεσα ξεκινά η ανάπλαση των Λιπασμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η δημοτική αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας έμαθε από δελτίο Τύπου για τον συντονιστή στα Λιπάσματα
Αφήνοντας σαφή αιχμή ότι ενημερώθηκε για την τοποθέτηση του συντονιστή μέσω δελτίου Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος η δημοτική αρχή χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία αυτή «θετικό γεγονός».
Η δημοτική αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας έμαθε από δελτίο Τύπου για τον συντονιστή στα Λιπάσματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινδυνεύει το πάρκο των Λιπασμάτων
Στο σοβαρό ζήτημα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των 204 στρεμμάτων στην περιοχή των Λιπασμάτων στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, επανήλθε χθες με παρέμβασή του ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης.
Κινδυνεύει το πάρκο των Λιπασμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για ένα μέλλον χωρίς καζάνια
Δεκάδες παιδιά από 8 γειτονικά σχολεία μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους πήραν μέρος στην περιβαλλοντική ημέρα δράσης που διοργάνωσε στον πρώην βιομηχανικό χώρο των Λιπασμάτων ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας....
Για ένα μέλλον χωρίς καζάνια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλάζει όψη το Καστράκι στη Δραπετσώνα
Ενας μεγάλος χώρος πολιτισμού και αναψυχής, ικανός να προσελκύσει Ελληνες και ξένους επισκέπτες, καθώς μέσα σ' αυτόν θα λειτουργεί ο πρώτος ανοιχτός αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή του Πειραιά, πρόκειται να...
Αλλάζει όψη το Καστράκι στη Δραπετσώνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας