Λήγει τα μεσάνυχτα η προθεσμία για την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης νομιμοποίησης αυθαιρέτων με έκπτωση 10% στο οφειλόμενο πρόστιμο, που ισχύει για όλους τους ιδιοκτήτες.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση για ιδιοκτήτες που θέλουν να ενταχθούν στα πρόσθετα κίνητρα του νόμου 4495/2017, διευκρίνισε ωστόσο ότι οι ενδιαφερόμενοι διατηρούν δικαίωμα να υποβάλουν δηλώσεις ώς τις 9 Νοεμβρίου 2019, αλλά χωρίς την επιβάρυνση του 10% που προβλέπει το συγκεκριμένο νομοθέτημα, η οποία θα καταργηθεί με τροπολογία.
Από τον Νοέμβριο του 2017, οπότε τέθηκε σε ισχύ ο -τρίτος από το 2011- νόμος νομιμοποίησης αυθαιρέτων, έχουν υποβληθεί 367 χιλιάδες δηλώσεις, με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΤΕΕ που ανανεώθηκαν στα μέσα Μαρτίου.
Οι ρυθμοί ένταξης στο σύστημα χαρακτηρίζονται ικανοποιητικοί από το υπουργείο, πιθανόν γιατί τον πρώτο χρόνο εφαρμογής των νέων, αισθητά μειωμένων, προστίμων, είχαν ενταχθεί 303 χιλιάδες ακίνητα.
Στο πρώτο δωδεκάμηνο, εκτός από τις μεγάλες εκπτώσεις για ειδικές κατηγορίες ιδιοκτητών (χαμηλόμισθοι, πολύτεκνοι, άνεργοι κ.λπ.), ίσχυε η έκπτωση στην οφειλή κατά 20% για όλους τους ενδιαφερομένους. Στη συνέχεια και ύστερα από διαδοχικές παρατάσεις, η έκπτωση μειώθηκε στο 10% και θα καταργηθεί για δηλώσεις που θα υποβληθούν από αύριο.
Το τελευταίο δίμηνο καταβάλλονται περίπου 400 παράβολα την ημέρα, αλλά συνήθως αυξάνονται τις ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Υπολογίζεται ότι έχουν υποβληθεί φάκελοι με πλήρεις μελέτες για 35.000 αυθαίρετα, ενώ οι μελετητές μηχανικοί οφείλουν να συμπληρώσουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για τις υπόλοιπες 330 χιλιάδες που έχουν ήδη ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα.
Από τον Σεπτέμβριο του 2011, οπότε ξεκίνησε το μπαράζ των νέων νόμων για τα αυθαίρετα, έχουν υποβληθεί πάνω από 1,8 εκατ. δηλώσεις και έχουν μπει στα δημόσια ταμεία περίπου 2,3 δισ. ευρώ.
Με βάση την πιο πρόσφατη επεξεργασία των δηλώσεων από το ΤΕΕ, μόνον ένα στα τρία δηλωθέντα αυθαίρετα βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχές. Το 78% των δηλώσεων αφορά κτίρια που κατασκευάστηκαν με οικοδομική νόμιμη άδεια, αλλά έχουν υπερβάσεις των όρων δόμησης της περιοχής.
Υπολογίζεται ότι το μέσο εμβαδόν της παράνομης επιφάνειας που νομιμοποιείται ανέρχεται σε 70 τετραγωνικά και αντιστοιχεί σε ένα μεσαίο τριάρι! Το μέσο πρόστιμο, που διαμορφώνεται με βάση την αντικειμενική αξία και τον χρόνο κατασκευής του ακινήτου, ανέρχεται στα 5.000 ευρώ.
Ολοι οι νόμοι που έχουν θεσμοθετηθεί την τελευταία οκταετία, με βάση τη ρητή νομολογία του ΣτΕ, εξαιρούν από τη νομιμοποίηση τα ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί σε ρέματα, δάση, αιγιαλούς, προστατευόμενες περιοχές και αρχαιολογικούς χώρους.
Εξαιρούνται επίσης όσα κατασκευάστηκαν μετά τον Ιούλιο του 2011, τα οποία επιβαρύνονται με ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, αλλά με τον νόμο του 2017 ο ιδιοκτήτης τους έχει τη δυνατότητα να τα κατεδαφίσει με δικά του έξοδα καταβάλλοντας μόνον 500 ευρώ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας