• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.4°C
  1 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.8°C
  2 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.3°C
  1 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 9.6°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 10.0°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 12.2°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  1 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.8°C
  0 BF
  87%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.2°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 13.6°C
  2 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  1 BF
  97%

Μακέτα του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντάλλαξαν βέλη για το Καστέλλι

 • A-
 • A+

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σχετικά με τη σύμβαση κατασκευής του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλλι.

Κατά την τρίωρη διαδικασία ακούστηκαν επιχειρήματα υπέρ και κατά του έργου, σε μια συζήτηση που περιστράφηκε μοιραία γύρω από τη σκοπιμότητα του έργου και όχι μόνο για τους όρους της προς κύρωση σύμβασης.

Συνολικά επί του θέματος τοποθετήθηκαν 15 εκπρόσωποι φορέων. Υπέρ του έργου τάχθηκαν ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης και ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, αναφέροντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που αναβαθμίζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Κρήτης.

Ο δήμαρχος έθεσε το θέμα των δίκαιων απαλλοτριώσεων ειδικά για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά και το ζήτημα της κατάρτισης Τοπικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος ώστε να μην καταλήξει η περιοχή «παραγκούπολη», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Υπέρ του έργου τάχθηκαν επίσης ο πρόεδρος του τοπικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μανώλης Αλιφιεράκης αλλά και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, σε αντίθεση όμως με την πρόεδρο του παραρτήματος ανατολικής Κρήτης του ΤΕΕ Ειρήνη Βρέντζου, η οποία τόνισε πως για το συγκεκριμένο αεροδρόμιο δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ η συγκριτική μελέτη αξιολόγησης θέσεων, ούτε η μελέτη σκοπιμότητας του έργου ώστε το ΤΕΕ να μπορεί πραγματικά να πάρει θέση για το αν έχει γίνει η καλύτερη δυνατή χωροθέτηση.

Οι αρχαιότητες

Στιγμιότυπο από την υπογραφή της σύμβασης

EUROKINISSI / ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας κατέλαβε η συζήτηση επί των αρχαιολογικών ευρημάτων, με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλική Συθιακάκη να τονίζει πως στο σχέδιο σύμβασης δεν περιλαμβάνονται όλες οι εντοπισμένες θέσεις, ενώ συνολικά η μελέτη του έργου δεν έχει κατατεθεί για έλεγχο στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Η κ. Συθιακάκη τόνισε πως το διάστημα των τεσσάρων μηνών που προβλέπεται από τη σύμβαση για τη διενέργεια αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή είναι μικρό, για να λάβει «συστάσεις» από τον υπουργό Υποδομών σε σχέση με τους χρόνους που απαιτεί η Α.Υ. εκμεταλλευόμενη τα δημόσια έργα για τη διενέργεια «ανασκαφών… γενικώς», όπως ανέφερε.

Υπέρ του έργου τάχθηκε και ο γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, επισημαίνοντας όμως το θέμα του κόστους στις αερομεταφορές.

«Θέλουμε μόνο να μας υποσχεθείτε πως θα είναι ένα φτηνό αεροδρόμιο», είπε ο κ. Αγγελόπουλος, τονίζοντας πως κάθε ευρώ αύξησης στο κόστος του εισιτηρίου έχει επίπτωση στα τουριστικά πακέτα που κατευθύνονται προς την Ελλάδα.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης κατέλαβε η εναλλακτική του λοξού διαδρόμου στο υπάρχον αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», σχέδιο το οποίο ακυρώθηκε εν μιά νυκτί, όπως ανέφερε η πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του ΤΕΕ.

Απαντώντας ο κ. Σπίρτζης εξήγησε πως η κατασκευή λοξού διαδρόμου μέσα στη θάλασσα θα απαιτούσε πολύ μεγαλύτερους πόρους καθώς υπάρχουν σοβαρά γεωλογικά προβλήματα στην περιοχή, άποψη με την οποία συντάχθηκαν και οι εκπρόσωποι των υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας που συμμετείχαν στη συζήτηση.

Ο βουλευτής Γιάννης Τσιρώνης επισήμανε ότι πλέον μιλάμε για άλλον λοξό και συγκεκριμένα για την επέκταση του υπάρχοντος «μικρού λοξού» όχι στη θάλασσα αλλά στην ξηρά, προς τον χώρο της 126 Σμηναρχίας Μάχης που ανέστειλε τη λειτουργία της.

Ο κ. Σπίρτζης απάντησε πως δεν έχει δοθεί άδεια από την Πολεμική Αεροπορία για τη χρήση αυτών των χώρων, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν έχει ποτέ ζητηθεί η άδεια αυτή.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποζημιώσεις και με καλλιεργήσιμη γη στους αγρότες
Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, η αντιπλημμυρική προστασία, οι οδικές προσβάσεις και οι απαλλοτριώσεις ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση για την κύρωση της σύμβασης για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι,...
Αποζημιώσεις και με καλλιεργήσιμη γη στους αγρότες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανώμαλη προσγείωση της Fraport στα Χανιά
Mε δίωρο αποκλεισμό στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου Χανίων ξεκίνησε η χθεσινή «επιθεώρηση» του κλιμακίου της Fraport στις εγκαταστάσεις του «Ι. Δασκαλογιάννης», το οποίο παραλαμβάνουν για τα επόμενα 40...
Ανώμαλη προσγείωση της Fraport στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετά το αεροδρόμιο ετοιμάζουν «κορδέλα» και στην Τοπλού
Εγκαινιάστηκε χθες το κτίριο του νέου αεροσταθμού στη Σητεία, ένα έργο που πέρασε από σαράντα κύματα και γνώρισε περισσότερες από 10 κυβερνήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί. Την κορδέλα έκοψε ο υπουργός Μεταφορών και...
Μετά το αεροδρόμιο ετοιμάζουν «κορδέλα» και στην Τοπλού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπερψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή το αεροδρόμιο στο Καστέλι
Δεκτό επί της αρχής έγινε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη κύρωση της σύμβασης- παραχώρησης του έργου για το νέο διεθνές αεροδρόμιο...
Υπερψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή το αεροδρόμιο στο Καστέλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Κρήτη αποκτά τον δρόμο που της αξίζει
Νέο ΒΟΑΚ με νέα χάραξη εξήγγειλε ο υπ. Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης. Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει δυτικά και το κομμάτι Κίσσαμος-Χανιά και ανατολικά προέκταση ώς τη Σητεία, ενώ οριστική είναι η απόφαση να μην...
Η Κρήτη αποκτά τον δρόμο που της αξίζει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η εκχώρηση του «Δασκαλογιάννης» ξαναπλήγωσε την οικονομία της Κρήτης
Σοβαρές αναταράξεις στην τουριστική αγορά της Κρήτης προκαλεί το κλείσιμο της βάσης της αεροπορικής εταιρείας Ryanair στα Χανιά, που συνοδεύτηκε από ευθείες βολές για την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί η...
Η εκχώρηση του «Δασκαλογιάννης» ξαναπλήγωσε την οικονομία της Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας