Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέο, πιο αυστηρό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ

Χθες στο υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση για την ανακήρυξη της 11ης Μαΐου ως Εθνικής Ημέρας Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών με τον νόμο 4597/2019, σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Safe Water Sports».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέο, πιο αυστηρό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ

  • A-
  • A+
Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο από το υπουργείο Ναυτιλίας με στόχο τη μείωση των θανάτων στη θάλασσα. Καθορίστηκαν νέες, ενισχυμένες προϋποθέσεις αδειοδότησης, εκπαίδευσης, απαραίτητου εξοπλισμού και εφοδίων στις λουτρικές εγκαταστάσεις καθώς και υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη ● Ξεκινάει την Πέμπτη η δίκη για το τραγικό δυστύχημα που είχε συμβεί το καλοκαίρι του 2014 στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 10χρονος Μιχαήλ Πασχαλάκης την ώρα που έκανε θαλάσσια σπορ.

Με στόχο να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο τραγικός αριθμός των περίπου 300 θανάτων που σημειώνονται κάθε χρόνο στις ελληνικές θάλασσες (το 2018 ο αριθμός ανήλθε στους 413 θανάτους) το υπουργείο Ναυτιλίας προχώρησε σε μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που άπτονται της ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια στη θάλασσα. Παράλληλα υλοποιεί δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως των μαθητών, προκειμένου να καλλιεργηθεί σωστή κολυμβητική συμπεριφορά και κυκλοφοριακή αγωγή στη θάλασσα.

Χθες στο υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση για την ανακήρυξη της 11ης Μαΐου ως Εθνικής Ημέρας Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών με τον νόμο 4597/2019, σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Safe Water Sports», την οποία ίδρυσε το 2015 ο Παναγιώτης Πασχαλάκης, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του 10χρονου γιου του Μιχαήλ, που τραυματίστηκε θανάσιμα κάνοντας θαλάσσια σπορ με τους φίλους του στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μαθητές της Ε' τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά με τους δασκάλους τους.

Στις αλλαγές που προώθησε το υπουργείο Ναυτιλίας στο θεσμικό πλαίσιο αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Φώτης Κουβέλης. Οπως εξήγησε, με το Π.Δ. 31/2018 καθορίστηκαν νέες ενισχυμένες προϋποθέσεις αδειοδότησης, εκπαίδευσης, απαραίτητου εξοπλισμού και εφοδίων στις λουτρικές εγκαταστάσεις καθώς και υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε παραλίες.

Επίσης εκσυγχρονίστηκε το άρθρο 20 του Γενικού Κανονισμού Λιμένων γύρω από τα ταχύπλοα σκάφη και τα άλλα θαλάσσια μέσα αναψυχής. Οι αλλαγές αφορούν τις απαιτήσεις ασφαλείας, τις προϋποθέσεις λειτουργίας, τις τεχνικές προδιαγραφές για τα σκάφη έλξης, τις προϋποθέσεις και τα απαραίτητα προσόντα για τη χορήγηση αδειών εκμίσθωσης θαλάσσιων μέσων αναψυχής, τις συνθήκες απαγόρευσης χρήσης τους και τις κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης των νέων κανόνων.

Παράλληλα η Διεύθυνση Θαλάσσιας Αστυνομίας του Λιμενικού Σώματος σε συνεργασία με τη «Safe Water Sports» δημιούργησαν ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με τίτλο «Ο δεκάλογος της ασφάλειας των θαλάσσιων σπορ», το οποίο διανεμήθηκε πέρσι στους επιβάτες των πλοίων ακτοπλοΐας.

Ακόμα δημιουργήθηκε μια ηλεκτρονική εφαρμογή, προσβάσιμη μόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, για τη μηχανογραφική υποστήριξη των υπηρεσιακών αναγκών του Λιμενικού Σώματος και τον συντονισμό του αστυνομικού έργου, ιδίως εκείνων που αφορούν τις θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής.

Ο υπουργός με τον Π. Πασχαλάκη, πρόεδρο της ΜΚΟ «Safe Water Sports», που ο 10χρονος γιος του Μιχαήλ σκοτώθηκε στη Μύκονο το 2014.

Η ίδια διεύθυνση εκπόνησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας, διαμορφωμένο για τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού με τον τίτλο «Προσέχω - Μαθαίνω - Νοιάζομαι».

Από το 2016 σε συνεργασία με τη «Safe Water Sports» το πρόγραμμα αναβαθμίστηκε και απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου και έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 150.000 μαθητές.

Ο Π. Πασχαλάκης παρουσίασε το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που η οργάνωση δώρισε στο Λιμενικό Σώμα και τόνισε ότι η κοινή πρωτοβουλία του υπουργείου και της οργάνωσης να θεσπιστεί ημέρα πρόληψης θαλάσσιων ατυχημάτων και πνιγμών είναι ευκαιρία το παράδειγμα αυτό να ακολουθήσουν και άλλες χώρες, ώστε η μέρα αυτή να γίνει παγκόσμια, γεγονός που θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση όλων και στην εκπαίδευση-ενημέρωση των παιδιών και των νέων.

Η δίκη για τον Μιχαήλ

Την Πέμπτη 9 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη Σύρο η δίκη για το τραγικό δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 10χρονος Μιχαήλ Πασχαλάκης. Κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος (υπ' αριθμ. 97/2018 βούλευμα) είναι οι δύο ιδιοκτήτες της επιχείρησης εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ και μέσων αναψυχής, καθώς και ο οδηγός του ταχύπλοου.

Σύμφωνα με το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι προχώρησαν σε σωρεία παραβάσεων της ισχύουσας νομοθεσίας (Γενικός Κανονισμός Λιμένων Νο 20).

Κάποιες από τις παραβάσεις που καταγράφονται στο βούλευμα είναι:

● Η επιχείρηση λειτουργούσε χωρίς προβλεπόμενη άδεια.
● Το ταχύπλοο που προκάλεσε τον θάνατο του παιδιού οδηγούσε χειριστής χωρίς το προβλεπόμενο εκ του νόμου δίπλωμα.
● Δεν υπήρχε στο σκάφος ο προβλεπόμενος εκ του νόμου «παρατηρητής», ο οποίος παρακολουθεί τα ελκόμενα φουσκωτά και καθοδηγεί τον οδηγό στη φάση της περισυλλογής, όταν τα παιδιά χάσουν την ισορροπία τους και βρεθούν μέσα στη θάλασσα.
● Οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς και εντελώς ακατάλληλες για τη διενέργεια του θαλάσσιου αυτού παιχνιδιού.
● Ο υπεύθυνος ασφάλειας απουσίαζε από τη θέση του.
● Το μοιραίο φουσκωτό δεν είχε λάβει άδεια από το υπουργείο Ναυτιλίας.

«Εχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη», απάντησε ο Παναγιώτης Πασχαλάκης όταν ρωτήθηκε από την «Εφ.Συν.»για την αναμενόμενη δίκη, πέντε χρόνια μετά το δυστύχημα.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αμορφες μάζες στα γκαράζ του «Norman Atlantic»
Δεκαοκτώ μέρες μετά το πολύνεκρο ναυτικό δυστύχημα στην Αδριατική με το ιταλικό επιβατηγό-οχηματαγωγό «Norman Atlantic» και ακόμα τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει. Οι συγγενείς δεν έχουν παραλάβει τις σορούς των...
Αμορφες μάζες στα γκαράζ του «Norman Atlantic»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλάζει πάλι η ΑΝΕΚ τη λίστα των επιβατών στο μοιραίο πλοίο
Ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος σχετικά με τις λίστες επιβαινόντων στο «Norman Atlantic» προκάλεσε νέο κομφούζιο στο ναυτικό δυστύχημα και σοβαρό προβληματισμό.
Αλλάζει πάλι η ΑΝΕΚ τη λίστα των επιβατών στο μοιραίο πλοίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νεκροί δύο ερασιτέχνες δύτες στην Κάρπαθο
Νεκροί εντοπίστηκαν χθες το απόγευμα οι δύο ιδιώτες δύτες που αγνοούνταν από το Σάββατο στη θαλάσσια περιοχή Σωκάστρου, δυτικά της Καρπάθου. Πρόκειται για έναν 29χρονο από το Ιράν και έναν 55χρονο από την...
Νεκροί δύο ερασιτέχνες δύτες στην Κάρπαθο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ναυτικό δυστύχημα στο Θύνι Αργολίδας
Ταχύπλοο εμβόλισε το βράδυ της Παρασκευής αλιευτική βάρκα με απολογισμό τον θάνατο δύο ψαράδων και τον σοβαρό τραυματισμό της 60χρονης αδελφής τους, που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Ο Γάλλος χειριστής...
Ναυτικό δυστύχημα στο Θύνι Αργολίδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φ. Κουβέλης: Πλεονασματικά τα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια
Η πιθανή εφαρμογή μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής για τα λιμάνια θα έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους, ανέφερε από τον Βόλο ο υπουργός Ναυτιλίας.
Φ. Κουβέλης: Πλεονασματικά τα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκαινιάστηκε το αναβαθμισμένο Λιμεναρχείο Ύδρας
Το Λιμεναρχείο της Ύδρας εγκαινίασε ο υπουργός Ναυτιλίας, Φώτης Κουβέλης, μετά τις επισκευές, τις εργασίες συντήρησης και την αναβάθμιση των κτιριακών του εγκαταστάσεων που πραγματοποιήθηκαν.
Εγκαινιάστηκε το αναβαθμισμένο Λιμεναρχείο Ύδρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας