• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.0°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 8.8°C
  4 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 12.3°C
  5 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.5°C
  3 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.1°C / 7.9°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 4.5°C
  5 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 11.6°C
  3 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 13.7°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 16.3°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 12.6°C
  5 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 13.1°C
  7 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.9°C
  3 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.8°C
  1 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.2°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.3°C
  2 BF
  96%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 8.9°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  90%

Από την παρουσίαση της ανοικτής επιστολής προς τους υποψήφιους των αυτοδιοικητικών εκλογών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πάρτε θέση για το νερό»

 • A-
 • A+

Δημόσιες και καθαρές απαντήσεις από τους υποψήφιους δημάρχους σχετικά με τις θέσεις τους για το μέλλον της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) ζητά η Πρωτοβουλία 54 φορέων και κινημάτων για τη Συνεργατική Μη Κερδοσκοπική Διαχείριση του Νερού της Θεσσαλονίκης.

Η Πρωτοβουλία -στην οποία περιλαμβάνονται φορείς Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.), συνεταιρισμοί, ΚοινΣΕπ, οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, δίκτυα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών-, που αγωνίζεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, παρουσίασε χθες την ανοιχτή επιστολή προς όλους τους υποψηφίους των αυτοδιοικητικών εκλογών των περιοχών που υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ Α.Ε., με την οποία καλούνται να τοποθετηθούν σε δύο βασικά ερωτήματα που αφορούν το μέλλον της εταιρείας.

Το πρώτο αφορά «την προσήλωσή τους στην ιστορική παρακαταθήκη του δημοψηφίσματος του Μάη του 2014 και τη δέσμευσή τους ότι θα έχουν την ίδια στάση σε ενδεχόμενη νέα απόπειρα ιδιωτικοποίησης ποσοστού της ΕΥΑΘ Α.Ε.» και, δεύτερο, αν «δηλώνουν ανοιχτά τη διάθεσή τους, εφόσον εκλεγούν, να συμμετάσχουν ενεργά στον διάλογο που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων και την Πρωτοβουλία των 54 Φορέων για τη συγκρότηση της Μεγάλης Συμμαχίας του ΝΑΙ στη Συνεργατική Μη Κερδοσκοπική Διαχείριση του Νερού της Θεσσαλονίκης από τους πολίτες, την Αυτοδιοίκηση, τους εργαζόμενους και την κοινωνία της πόλης».

Θυμίζοντας ότι στις 18 Μαΐου συμπληρώνονται 5 χρόνια από τη διεξαγωγή του ιστορικού δημοψηφίσματος στη Θεσσαλονίκη για το νερό, ο Λάζαρος Αγγέλου, μέλος της Ενωσης Πολιτών για το Νερό – Ενωσης Συνεταιρισμών Νερού, είπε ότι από το 2013 έως το 2017 οι πολίτες πλήρωσαν ετησίως κατά μέσο όρο 41,76 ευρώ παραπάνω, σε σχέση με το κόστος των υπηρεσιών της ΕΥΑΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγέλου, αν η ΕΥΑΘ καταλήξει σε ιδιώτη, οι πολίτες θα πληρώνουν 50 ευρώ τον χρόνο παραπάνω, όμως «με τα 41,76 ευρώ που σήμερα υπερτιμολογούνται κάθε χρόνο οι πολίτες αγοράζουν σε 1,5 χρόνο το προς πώληση 24% της ΕΥΑΘ που η κυβέρνηση ενέταξε στον προϋπολογισμό του 2018, ενώ μπορεί να αγοραστεί ξανά, σε βάθος πενταετίας, ακόμη και το 75% των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο».

Με αναφορές σε εγχειρήματα ανά τον κόσμο τα οποία διαχειρίζονται συνεργατικά το νερό και μάλιστα τόσο πετυχημένα που το έχει παραδεχτεί ακόμη και η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Κώστας Νικολάου από το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας αναφέρθηκε στην τεχνική πρόταση που έχουν καταθέσει για διάλογο οι 54 φορείς, με την οποία γίνονται διαχειριστές του νερού πολίτες, εργαζόμενοι, συνεταιρισμοί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα συνταγή με παλιά Δεξιά
Κοσμοπολίτικη μεν, κυρίως όμως δεξιά, χωρίς ενοχές για το παρελθόν θα είναι η υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Με όνομα συνδυασμού το «Θεσσαλονίκη -Υπεύθυνα» ο εκλεκτός της Ν.Δ....
Νέα συνταγή με παλιά Δεξιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν έβγαλε τζίνι από το μπουκάλι
Η τελευταία πολιτική αποστολή που έχει αναλάβει ο Γιάννης Μπουτάρης είναι να βγάλει το τζίνι από το μπουκάλι. Να σώσει, δηλαδή, την παράταξή του από τη διάλυση, βρίσκοντας νέο ηγέτη. Και τα δύο, ωστόσο,...
Δεν έβγαλε τζίνι από το μπουκάλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλος με τη λίστα μου!
Χολερικά σχόλια και δημόσιοι διαγκωνισμοί αποτελούν πλέον καθημερινότητα στη δεξιά πτέρυγα. Η Ν.Δ. αποφάσισε ότι θα στηρίξει για τον Δήμο Θεσσαλονίκης τον δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη. Ο μέχρι...
Αλλος με τη λίστα μου!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραίτηση με πολλά ερωτήματα
Η οικειοθελής αποχώρηση του Χασδάι Καπόν, δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης και φίλου του Γιάννη Μπουτάρη, κάνει αρκετούς να αναρωτιούνται αν υπάρχει υπόγεια διάθεση αμφισβήτησης της διοίκησης της...
Παραίτηση με πολλά ερωτήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αντάρτικο» στην Καλαμαριά φέρνει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά
Μόνο ανώδυνα δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ τα ανοίγματα στην Κεντροαριστερά. Στην Καλαμαριά, όχι μόνο φούντωσε «αντάρτικο», αλλά η φημολογία περί συνεργασίας με τον σημερινό δήμαρχο που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ,...
«Αντάρτικο» στην Καλαμαριά φέρνει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ισχύς εν τη ενώσει...κατά του Μπουτάρη
Eίναι έξι και εκκινούν από διαφορετικές πολιτικές καταβολές. Βάλλουν με σφοδρότητα εναντίον του Γιάννη Μπουτάρη, αλλά δεν ξέρουν τι θα γίνει με την παράταξή του αν ο δήμαρχος αποφασίσει να μην κατεβεί τελικά...
Ισχύς εν τη ενώσει...κατά του Μπουτάρη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας