Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δυο ξένοι» στη Θεσσαλονίκη
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δυο ξένοι» στη Θεσσαλονίκη

  • A-
  • A+
Χωριστά και «μαλωμένοι» συμμετείχαν στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς ΠΑΜΕ και Εργατικό Κέντρο. Στη συγκέντρωση του δεύτερου παραβρέθηκαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυριάρχησαν αντικυβερνητικά συνθήματα.

Με κυβερνητικές παρουσίες αλλά αντικυβερνητικό λόγο έγινε ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη. «Δυο ξένοι», το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ, συμμετείχαν στον εορτασμό χωριστά και «μαλωμένοι», αφού οι μεν κατήγγειλαν τους δε ότι κατέβασαν πανό και έσκισαν αφίσες ως δείγμα «επανάστασης απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα»!

Χρόνια τώρα ήτανε στραβό το κλήμα ανάμεσα στην παραδοσιακά «πράσινη» ηγεσία του ΕΚΘ και το ΠΑΜΕ. Τα πνεύματα οξύνθηκαν μετά τα πρόσφατα περιστατικά στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, ενώ την περασμένη Τρίτη ήρθε η καταγγελία ότι μέλη του ΠΑΜΕ ξηλώνουν τις αφίσες του Εργατικού Κέντρου για την εργατική Πρωτομαγιά.

«Η ανάρτηση πανό και αφισών αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του εργατικού κινήματος της Θεσσαλονίκης. Η ελευθερία έκφρασης και η ελεύθερη δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και δεν χαρίζονται στους αυτόκλητους “σωτήρες” του ΠΑΜΕ, οι οποίοι κατά τα άλλα συμμετέχουν στη διοίκηση του ΕΚΘ, αλλά με κάθε τρόπο εμποδίζουν και υπονομεύουν τη λειτουργία του», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου καταλήγοντας «έξω η βία από τα συνδικάτα».

Γεγονός είναι πάντως ότι χθες στο κάλεσμα του ΕΚΘ ανταποκρίθηκαν αρκετά κυβερνητικά στελέχη αλλά όχι αντιστοίχως και εργαζόμενοι. Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς συνολικά βρέθηκαν 250-300 άτομα, όταν λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω το ΠΑΜΕ είχε γεμίσει την Αριστοτέλους (στο άγαλμα του Βενιζέλου) με περισσότερα από τρεις χιλιάδες άτομα.

Στη συγκέντρωση του ΕΚΘ, πάντως, έδωσαν το «παρών» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος, Γιάννης Μάρδας και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης. Πάντως οι ομιλίες από τους εκπροσώπους του εργατικού κινήματος δεν ήταν ιδιαίτερα φιλοκυβερνητικές, μάλλον το αντίθετο.

«Η κρίση έχει λάβει μόνιμο χαρακτήρα στην ελληνική κοινωνία και έχει δυστυχώς μετατραπεί σε ανθρωπιστική. Η υποβάθμιση στην εργασία και την οικονομία είναι καθολική. Οι πολιτικές λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης συνεχίζονται χωρίς σταματημό. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιλέγει να ζει στη δική της πραγματικότητα. Με πανηγυρισμούς και δηλώσεις επιλέγει να δώσει και πάλι τη δική της ιδανική εικόνα, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της, κάνοντας παράλληλα “εχθρό” όποιον τολμήσει να της “χαλάσει” τον θρίαμβο. [...] Η ανεργία, η “διαρροή μυαλών”, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η συνεχιζόμενη υπερφορολόγηση σε συνδυασμό με την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τη γενίκευση των πλειστηριασμών σε κατοικίες και επαγγελματική στέγη και την αποδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος διαμορφώνουν ένα ζοφερό περιβάλλον. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα όλα αυτά τα χρόνια έχουν σηκώσει ένα φορτίο που δεν τους αναλογεί» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

Τα πυρά που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Βιομηχανικού Επισιτισμού Θεσσαλονίκης Χάρης Κυριαζίδης, ο οποίος απηύθυνε την κεντρική ομιλία της πρωτομαγιάτικης απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ, δεν είχαν στόχο μόνο την Ε.Ε. και την κυβέρνηση, αλλά και τη διοίκηση της ΓΣΕΕ.

«Στον σβέρκο των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος έχουμε και τους εργατοπατέρες σε ΓΣΕΕ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, που αναδείχτηκαν στους πιο ένθερμους θιασώτες της “ανταγωνιστικότητας” των επιχειρήσεων, στους καλύτερους προπαγανδιστές του υπερταξικού μύθου της “εθνικής ανάπτυξης”. Είναι οι προξενητάδες των “κοινωνικών διαλόγων” και της “κοινωνικής ειρήνης”, την ώρα που εντείνεται ο πόλεμος του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του σε βάρος των εργαζομένων».

Η πορεία του ΠΑΜΕ κινήθηκε μέσα από κεντρικούς δρόμους της πόλης για να καταλήξει στο Μνημείο Καπνεργάτη όπου κατατέθηκαν στεφάνια και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Το ΕΚΘ δεν έκανε πορεία αλλά κατέθεσε στεφάνια στο Μνημείο του Εργάτη που βρίσκεται απέναντι από το κτίριό του, ενώ στεφάνια κατέθεσαν αντιπροσωπείες της ΛΑ.Ε., της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου που είχαν συγκεντρωθεί στην Καμάρα από νωρίς το πρωί. Συγκέντρωση πραγματοποίησε και το ΚΚΕ(μ-λ) στην πλατεία Ελευθερίας.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν «τσίμπησαν» οι διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη
Την Παρασκευή, έγιναν στη Θεσσαλονίκη, δύο πορείες (πρωί και βράδυ) για τη μαύρη επέτειο από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ειδικά στη βραδινή πορεία, η ΕΛ.ΑΣ. κατέβαλε κάθε...
Δεν «τσίμπησαν» οι διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολοι οι καλοί (και κακοί) χωράνε στη Θεσσαλονίκη!
Στην κυριολεξία «απ’ όλα» αναμένεται να έχει το Σαββατοκύριακο το κέντρο της Θεσσαλονίκης εν όψει της παρουσίας του πρωθυπουργού και των εγκαινίων της 84ης Διεθνούς Εκθεσης.
Ολοι οι καλοί (και κακοί) χωράνε στη Θεσσαλονίκη!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πίκρα» για τη Βιομηχανία Ζάχαρης
Η Τράπεζα Πειραιώς επιχειρεί να αποψιλώσει την ΕΒΖ μέσω «σχεδίου εξυγίανσης» που συζητήθηκε με τη διαδικασία του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
«Πίκρα» για τη Βιομηχανία Ζάχαρης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ασυνήθιστη βία εις διπλούν στη Θεσσαλονίκη
Χρόνια είχε να δει η Θεσσαλονίκη τέτοιας έκτασης επεισόδια, με τα χημικά της αστυνομίας από τη μια και τις βόμβες μολότοφ των κουκουλοφόρων από την άλλη να δημιουργούν ασφυκτική ατμόσφαιρα για ώρες ολόκληρες...
Ασυνήθιστη βία εις διπλούν στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βανδαλισμοί στο ΑΠΘ
Μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο, οι... «παραδοσιακές» αψιμαχίες κουκουλοφόρων - ΜΑΤ μπροστά στο ΑΠΘ. Από τις 14 προσαγωγές υπόπτων, συνελήφθη μόνο ένας 16χρονος ομογενής για κατοχή μικροποσότητας...
Βανδαλισμοί στο ΑΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ένταση στην πορεία εθνικιστών στη Θεσσαλονίκη
Ένταση επικράτησε το απόγευμα της Τετάρτης έξω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης κατά την ολοκλήρωση τις πορείας εθνικιστικών και παραεκκλησιαστικών οργανώσεων με αφορμή τον θάνατο του Κ. Κατσίφα στην...
Ένταση στην πορεία εθνικιστών στη Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας