Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δίνουν 11 εκατ. ευρώ με το ζόρι

Θεανώ Φωτίου

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δίνουν 11 εκατ. ευρώ με το ζόρι

  • A-
  • A+
Η Θεανώ Φωτίου ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επισπευστούν τα έργα υποδομών στον οικισμό Αγίας Σοφίας του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης, όπου διαμένουν σε άθλιες συνθήκες 3.000 Ρομά. Θα γίνουν, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης και φωτισμού, καθώς και βελτιώσεις οδοποιίας και σήμανσης. Ο δήμαρχος, ωστόσο, έλαμψε διά της απουσίας του σε προηγούμενες συσκέψεις και εξακολουθεί να παραμένει απών.

Εντεκα εκατομμύρια με… το ζόρι δίνει το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να βελτιωθούν οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στον οικισμό Ρομά Αγίας Σοφίας του Δήμου Δέλτα, Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Και μάλλον ήταν πολύ ευγενική χθες η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ανακοινώνοντας ότι μετά από μήνες διαπραγματεύσεων(!) με τον Δήμο Δέλτα θα επισπευστούν τα έργα αποκατάστασης των υποδομών προκειμένου να λυθούν τόσο τα άμεσα πρακτικά προβλήματα όσο και τα διαχρονικά του «κοινωνικού αποκλεισμού, περιθωριοποίησης και ρατσισμού».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφερόταν και στις προβλέψεις για παρεμβάσεις στα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και όμβριων υδάτων, ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, καθώς και έργα ηλεκτροδότησης, φωτισμού, βελτίωσης οδοποιίας και σήμανσης άνω των 4,5 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο αξίζει να θυμίσουμε πως σε ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» (10.1.2019, «Οταν δεν πάει ο δήμαρχος στα 5 εκατ. ευρώ... πάνε τα χρήματα στον δήμαρχο») καταγραφόταν ότι η δημοτική αρχή είχε «λάμψει» διά της απουσίας της από την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιανουαρίου στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη με αντικείμενο την κατάσταση στον οικισμό των Ρομά.

Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 10-1-2019

Να σημειωθεί πως μετά την ολοκλήρωση της τότε σύσκεψης η ειδική γραμματέας, Κατερίνα Γιάντσου, ο προϊστάμενος του γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Αγγελόπουλος, και στελέχη του υπουργείου και του Γραφείου Πρωθυπουργού μετέβησαν μέσα στη χιονοθύελλα που έπληττε τη Θεσσαλονίκη στην έδρα του δήμου, στη Σίνδο, όπου αιφνιδίασαν τον έκπληκτο δήμαρχο.

Η επιστολή

Του έκαναν γνωστή την πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να χρηματοδοτήσει τις μελέτες και την κατασκευή των απαραίτητων έργων που θα βελτιώσουν τους όρους διαβίωσης των 3.000 Ρομά που ζουν εδώ και 16 χρόνια σε απάνθρωπες συνθήκες στον οικισμό Αγίας Σοφίας στα Διαβατά. Απών ήταν επίσης ο δήμαρχος και από ανάλογη σύσκεψη που ο ίδιος συγκάλεσε στη Σίνδο στις 13 Mαρτίου.

Πριν από τρεις μέρες μάλιστα (22/04/2019) η κ. Γιάντσου με επιστολή της στον δήμαρχο Ευθύμη Φωτόπουλο ζητούσε να κατατεθεί άμεσα από τον δήμο Τεχνικό Δελτίο προκειμένου να δρομολογηθούν τα έργα αποκατάστασης του οικισμού «Αγία Σοφία», συνολικού προϋπολογισμού 11.100.000 ευρώ.

Στην επιστολή αυτή, που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», αναφερόταν πως «εξετάσαμε τον φάκελο που έχετε υποβάλει με σκοπό τη Βελτίωση Συνθηκών Διαβίωσης στον οικισμό της Αγίας Σοφίας κατά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (άρθρο 159 Ν. 4483/2017) και, παρά την έλλειψη επικαιροποιημένου τοπογραφικού και αντίστοιχων τεχνικών μελετών, η Ειδική Γραμματεία δηλώνει Σύμφωνη Γνώμη για τα έργα υποδομών, που αναφέρετε στην Τεχνική Εκθεση (σχετικό 1.), συνολικού ενδεικτικού Προϋπολογισμού 11.100.000 ευρώ, καθώς κρίνονται επείγοντα και απαραίτητα».

Το Τεχνικό Δελτίο

Επιπλέον διευκρινιζόταν στην ίδια επιστολή πως «κατόπιν της Σύμφωνης Γνώμης της ειδικής Γραμματείας κρίνεται απαραίτητη η υποβολή Τεχνικού Δελτίου (ΤΔΕ) στη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να εγγραφεί το παραπάνω ποσό στις κατανομές των πόρων του υπουργείου Εσωτερικών και να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία μεταφοράς πιστώσεων στον Δήμο σας.

»Κατά την εκπόνηση του Τεχνικού Δελτίου, λόγω της εκπεφρασμένης αδυναμίας των Τεχνικών Υπηρεσιών σας, μπορείτε να υποβάλετε και ένα Υποέργο για την εκπόνηση των απαραίτητων τεχνικών μελετών, τοπογραφικών κ.λπ. για την κάλυψη δαπανών τους, ως προπαρασκευαστικά έργα, από το ΠΔΕ». Δηλαδή, παρά το γεγονός ότι οι πιστώσεις είναι διασφαλισμένες, υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της ειδικής γραμματείας, ο Δήμος Δέλτα δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί και δεν έχει αποστείλει Τεχνικό Δελτίο προβάλλοντας ως αιτιολογία την έλλειψη προσωπικού.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο γνωστός κύριος Φωτόπουλος
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα να τοποθετήσει, στη θέση του Γ.Γ. του δήμου τον μέχρι σήμερα δήμαρχο Δέλτα Ευθύμη Φωτόπουλο ο οποίος δεν επανεξελέγη.
Ο γνωστός κύριος Φωτόπουλος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οταν δεν πάει ο δήμαρχος στα 5 εκατ. ευρώ... πάνε τα χρήματα στον δήμαρχο
Του δώσανε 5 εκατομμύρια στο… χέρι, αφού δεν πήγε ο ίδιος να τα παραλάβει. Ακούγεται παράδοξο και υπερβολικό, αλλά είναι κυριολεκτικό και αφορά τον Δήμο Δέλτα Θεσσαλονίκης, στον δήμαρχο του οποίου έγινε γνωστό...
Οταν δεν πάει ο δήμαρχος στα 5 εκατ. ευρώ... πάνε τα χρήματα στον δήμαρχο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Δημόσιο θα χρυσοπληρώσει το Μουσείο Ολοκαυτώματος
Αν και, βάσει προϋπολογισμού, τη χρηματοδότηση για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη θα μοιράζονταν το γερμανικό κράτος και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (10 εκατ. ευρώ έκαστο), σύμφωνα με...
Το Δημόσιο θα χρυσοπληρώσει το Μουσείο Ολοκαυτώματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη αγορά Ρομά
Οι απόγονοι των παλιών καλαθοπλεκτών και γανωματζήδων, των εργατών γης και των μικρεμπόρων φρούτων οργανώνουν μια γιγαντιαία νόμιμη αγορά στην Ευκαρπία του Δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης. Σε μια έκταση 25 και...
Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη αγορά Ρομά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μηνούν τα... γράμματα τον λυτρωμό»
​Το έφερε η χρονική σύμπτωση, την ώρα που στο Μενίδι τα στερεότυπα έθρεφαν για άλλη μία φορά τον ρατσισμό και το τυφλό μίσος για τους Ρομά, στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, περιοχή στοχοποιημένη επί δεκαετίες,...
«Μηνούν τα... γράμματα τον λυτρωμό»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάγκελα παντού για τους Θεσσαλονικείς
Κλειστή με κιγκλιδώματα είναι από χθες η Νέα Παραλία με απόφαση του δημάρχου Κ. Ζέρβα και του περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα, οι οποίοι «τιμωρούν» τους Θεσσαλονικείς που έβγαιναν εκεί για άθληση.
Κάγκελα παντού για τους Θεσσαλονικείς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας