Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο «ΦιλόΔημος» πάει… σχολείο

Μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος θα κατασκευαστούν και θα τοποθετηθούν ράμπες πρόσβασης και χώροι υγιεινής για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο «ΦιλόΔημος» πάει… σχολείο

  • A-
  • A+

Νέες προσκλήσεις του δημοφιλούς χρηματοδοτικού προγράμματος δημοτικών έργων «ΦιλόΔημος» ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, με τις δύο από τις συνολικά τρεις να προστίθενται σε μια «λίστα» οικονομικών εργαλείων αναβάθμισης υποδομών σχολείων αλλά και δομών παιδικής φροντίδας.

Μία από τις νέες προσκλήσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου έρχεται να αντιμετωπίσει μια θλιβερή πραγματικότητα.

Πόροι ύψους 35 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλιστεί για τους δήμους προκειμένου να κατασκευαστούν και να τοποθετηθούν ράμπες πρόσβασης και χώροι υγιεινής για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Από τα περίπου 14.000 σχολεία και νηπιαγωγεία της χώρας, πάνω από τα μισά (7.361) δεν διαθέτουν ράμπα, ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα (9.971, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου) δεν διαθέτουν χώρους υγιεινής για ΑμεΑ.

Με την πρόσκληση του «ΦιλόΔημου», το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης για κάθε σχολική μονάδα καθορίζεται σε 500 ευρώ για την κατασκευή ραμπών και 2.500 ευρώ για την κατασκευή χώρων υγιεινής.

Παράλληλα, με 55 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται μελέτες και μέτρα πυροπροστασίας σχολικών μονάδων, με το ποσό χρηματοδότησης για κάθε σχολική μονάδα να κυμαίνεται μεταξύ 1.000-2.000 ευρώ για την εκπόνηση μελετών και 1.500-3.000 ευρώ για την υλοποίηση μέτρων πυροπροστασίας.

Σε περίπτωση που απαιτηθούν περισσότεροι πόροι, «εδώ είμαστε και αν χρειαστεί θα αυξηθούν», επισήμανε ο κ. Χαρίτσης, σχολιάζοντας: «Ειδικά στα παιδιά, δεν κάνουμε κάποια χάρη.

Εκπληρώνουμε το χρέος μας ως ελληνική πολιτεία να τους εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση στο σχολείο, να πάψουν να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του «ΦιλόΔημου» έχει ήδη «ανοίξει» πρόσκληση για συντήρηση σχολικών κτιρίων, ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Ενταγμένοι στο πρόγραμμα είναι ήδη 309 από τους 325 δήμους, σύμφωνα με το υπουργείο.

Παράλληλα, «τρέχει» το ειδικό πρόγραμμα, ύψους 95 εκατ. ευρώ, για την προσαρμογή των δημοτικών παιδικών σταθμών στις νέες προδιαγραφές.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, έχουν εγκριθεί αιτήματα 78 δήμων για την αναβάθμιση συνολικά 387 παιδικών σταθμών (συνολικού προϋπολογισμού 18,3 εκατ. ευρώ) και εξετάζονται επιπλέον αιτήματα από 80 δήμους.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτημάτων για χρηματοδοτήσεις έως 50.000 ευρώ ανά παιδικό σταθμό εκπνέει στις 13 Μαΐου.

Επίσης, πρόγραμμα χρηματοδότησης δήμων για τη διαμόρφωση νέων τμημάτων βρεφονηπιακών σταθμών -σε υφιστάμενα κτίρια- «τρέχει» το υπουργείο Εργασίας.

Ηδη έχουν εγκριθεί αιτήσεις 110 δήμων για τη δημιουργία περίπου 2.500 νέων θέσεων για βρέφη που θα είναι διαθέσιμες από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Θ. Γκοτσόπουλο.

Tρίτη πρόσκληση

Η τρίτη πρόσκληση του «ΦιλόΔημου», που ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό, εξασφαλίζει στους δήμους πόρους ύψους 150 εκατ. ευρώ για έργα και παρεμβάσεις σε όλο σχεδόν το εύρος των αναπτυξιακών και κοινωνικών αρμοδιοτήτων τους: από την τοπική ανάπτυξη και την προστασία περιβάλλοντος, μέχρι την αναβάθμιση των κοινωνικών και πολιτιστικών υποδομών τους.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση με 60,4 εκατ. ευρώ συνολικά 58 έργων ενεργειακής αναβάθμισης αθλητικών εγκαταστάσεων δήμων.

Ειδικότερα, 55,6 εκατ. ευρώ αφορούν έργα σε 51 κλειστά γυμναστήρια και 4,8 εκατ. ευρώ σε 7 ανοιχτά κολυμβητήρια ανά τη χώρα.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλάζει ο κανονισμός ασφαλείας στους δήμους
Ριζική αναθεώρηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους ΟΤΑ ήταν τα βασικά συμπεράσματα σχετικής χθεσινής ημερίδας της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Εντός Φεβρουαρίου η κατάθεση του...
Αλλάζει ο κανονισμός ασφαλείας στους δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκροτείται η Επιτροπή Ελέγχου Αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ενισχύεται ο λόγος της Αυτοδιοίκησης στο νομοθετικό έργο. Στη συγκρότηση της Μόνιμης Επιτροπής Ελέγχου Αρμοδιοτήτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης προχώρησε με απόφασή του ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης,...
Συγκροτείται η Επιτροπή Ελέγχου Αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλα 520 εκατ. για έργα στους ΟΤΑ
Στο 1,575 δισ. ευρώ αυξάνεται ο προϋπολογισμός του χρηματοδοτικού εργαλείου που μπορούν να αξιοποιήσουν οι ΟΤΑ για έργα υποδομών, καθώς στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης,...
Αλλα 520 εκατ. για έργα στους ΟΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νομοσχέδιο-σκούπα καθαρίζει παθογένειες των ΟΤΑ
Περί τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τα 138 άρθρα, που κλείνει χαίνουσες πληγές στο ζήτημα της ασφάλειας στην καθαριότητα, ενώ επιταχύνει την έλευση της...
Νομοσχέδιο-σκούπα καθαρίζει παθογένειες των ΟΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αφεση αμαρτιών για αιρετούς και υπαλλήλους της αυτοδιοίκησης
Η κυβέρνηση με τροπολογία παραγράφει κάθε ποινική, πειθαρχική και οικονομική ευθύνη οποιουδήποτε ήταν υπόλογος για οικονομικά σκάνδαλα και παράνομες προσλήψεις.
Αφεση αμαρτιών για αιρετούς και υπαλλήλους της αυτοδιοίκησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιμένουν για «Λύκειο Νάξου - Μανώλης Γλέζος»
Παρά το «όχι» του δήμου, ο διευθυντής και το σχολικό συμβούλιο προωθούν την απόφασή τους να τιμήσουν τον Απειραθίτη αγωνιστή προσθέτοντας το όνομά του στην προσωνυμία του σχολείου.
Επιμένουν για «Λύκειο Νάξου - Μανώλης Γλέζος»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας