Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΔΕΘ... θα συμφωνήσετε ποτέ;
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΕΘ... θα συμφωνήσετε ποτέ;

  • A-
  • A+
Πλήρης διαφωνιών ήταν η χθεσινή συνάντηση της διοίκησης της Εκθεσης με τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Ν. Καλογήρου. Η κουβέντα στο δημοτικό συμβούλιο ανέδειξε τη διάσταση απόψεων στον χώρο πρασίνου, στα ύψη του συνεδριακού κέντρου (12 μέτρα) και του ξενοδοχείου (34 μέτρα) αλλά και στην τοποθέτησή τους στον χώρο

Πλήθυναν οι αστερίσκοι σχετικά με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ) για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, καθώς η πόλη δείχνει αναποφάσιστη στις επιλογές που θα καθορίσουν το μέλλον.

Ετσι, μπορεί το δημοτικό συμβούλιο της πόλης να «άναψε πράσινο φως», αλλά η εκκίνηση γίνεται με τα αλάρμ αναμμένα…

Επιπλέον, μετά τη χθεσινή συνάντηση της διοίκησης της ΔΕΘ με τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Νίκο Καλογήρου, διαπιστώθηκε η ευγενική μεν, διαφωνία όμως σίγουρα, η οποία θα φτάσει μέχρι το ΣτΕ.

Παρόντων των εκπροσώπων της ΔΕΘ – Helexpo, Τάσου Τζήκα, Κυριάκου Ποζρικίδη και Αλέξη Τσαξιρλή, η κουβέντα στο δημοτικό συμβούλιο έδειξε ότι ακόμη και ως προς τις διατυπώσεις θέσεων υπάρχει θέμα ως προς το τι ακριβώς σκέφτεται ή οραματίζεται ο καθένας.

Για παράδειγμα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, έδειξε ότι άκουσε τις ενστάσεις που είχαν ήδη εκφραστεί και πρόσθεσε τις δικές του, ζητώντας διεύρυνση της περιοχής παρέμβασης του ΕΧΣ, αλλά και το 50% της έκτασης να θεσμοθετηθεί ως χώρος πρασίνου.

«Αυτό που λέγαμε και απαιτείται είναι ένας μητροπολιτικός χώρος πρασίνου χωρίς αστερίσκους», είπε χαρακτηριστικά, αλλά «αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί από αυτό το σχέδιο».

Δηλαδή «θα πρέπει να είναι ένας χώρος που θα αποδοθεί στην πόλη, θα είναι ελεύθερος χώρος και δεν θα υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τη χρήση του», οπότε «χρειάζεται ένα hi-tech συνεδριακό αλλά και ένας μητροπολιτικός χώρος πρασίνου».

Ωστόσο, «δεν μπορεί να έχουμε ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο με ένα μεγάλο ξενοδοχείο, αντίκρυ από τον χώρο των μουσείων».

Από την πλευρά του, όμως, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ζητώντας 85 (από τα 175 στρέμματα) στρέμματα πράσινο στον χώρο της σημερινής ΔΕΘ, σημείωσε ότι το σκεπτικό της ανάπλασης «είναι ένα εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο. Είναι απολύτως απαραίτητο το συνεδριακό κέντρο να είναι μαζί με ένα ξενοδοχείο», ενώ για το ύψος του ξενοδοχείου επιστράτευσε το παλιό του ύφος, για να πει «ή θα κάνουμε κάτι μοντέρνο ή ένα κτιριάκι μίζερο που δεν θα μας φτάνει κιόλας».

Ενστάσεις στην ημερίδα

Ποικίλες ενστάσεις είχαν εκφραστεί πριν από μερικές μέρες και κατά τη διάρκεια ημερίδας για την ανάπλαση της ΔΕΘ, που οργάνωσε στο πλαίσιο της διαβούλευσης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο οποίο μίλησαν περί τους 30 εκπροσώπους φορέων και οργανώσεων.

Ολες οι ενστάσεις εστιάζονται στον χώρο πρασίνου, στα ύψη του συνεδριακού κέντρου (12 μέτρα) και του ξενοδοχείου (34 μέτρα) αλλά και στην τοποθέτησή τους στον χώρο.

«Το προτεινόμενο σχέδιο είναι πρόχειρο, προσπαθεί τον συγκερασμό τεσσάρων διαφορετικών καταστάσεων στον ίδιο χώρο: εκθεσιακό χώρο, συνεδριακό κέντρο, ξενοδοχείο και πράσινο. Το πράσινο, λοιπόν, λειτουργεί κάπως σαν... ακάλυπτος», σχολιάζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής και αντιπρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Νίκος Καλογήρου, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τη διοίκηση της ΔΕΘ.

«Και ο κ. Τζήκας και ο κ. Ποζρικίδης είναι ευγενικοί άνθρωποι. Διατυπώσαμε τις θέσεις μας, ζητάμε να μη βιαστούμε, να θεσμοθετηθεί το πράσινο στον χώρο και να σωθούν τα αξιόλογα κτίρια που ήδη υπάρχουν.

»Σε διαφορετική περίπτωση, θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε στο ΣτΕ, για να υπερασπιστούμε τα βασικά μας αιτήματα. Το έχουμε ξανακάνει με επιτυχία στο παρελθόν, θα το κάνουμε και τώρα».

Τα είχε υπόψη του όλα αυτά ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος στη συμπλήρωση του χρόνου διαβούλευσης ανακοίνωσε παράτασή της μέχρι τη Δευτέρα 6 Μαΐου.

Με βάση τον σημερινό προγραμματισμό, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το 2026, οπότε συμπληρώνονται 100 χρόνια από την 1η ΔΕΘ.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οταν η Δικαιοσύνη «νίπτει τας χείρας»
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέφυγε να πάρει θέση για την αγωγή των κληρονόμων του γενικού διοικητή Μακεδονίας επί ναζιστικής κατοχής Αθ. Χρυσοχόου κατά των αντιστασιακών Αλ. Γρίμπα, Σπ. Σακέττα και...
Οταν η Δικαιοσύνη «νίπτει τας χείρας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ανάπλαση της ΔΕΘ μονοπωλεί την προσοχή
Η ΔΕΘ μεγαλώνει, γίνεται εξωστρεφής, αλλά αυτό που «καίει» διοικούντες και κυβερνώντες είναι η ανάπλασή της. Στη συνέντευξη Τύπου δόθηκε το σχέδιο ανάπλασης του χώρου σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον.
Η ανάπλαση της ΔΕΘ μονοπωλεί την προσοχή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρατικός -μέχρι νεωτέρας- ο ΟΑΣΘ
Ασάφειες διατυπώθηκαν από τον υπ. Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Παρέπεμψε τα ζητήματα του μετρό και των συγκοινωνιών στις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Κρατικός -μέχρι νεωτέρας- ο ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτο βήμα για την προστασία του «Σταγειρίτη» και της «Καραμελίτσας»
Η Επιτροπή Κατοίκων Μαλακοπής Πυλαίας και οι οικολογικές ομάδες που τη στήριξαν κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα που εκδικάστηκαν κατά των έργων που ήθελε να κάνει ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη στα δύο ρέματα.
Πρώτο βήμα για την προστασία του «Σταγειρίτη» και της «Καραμελίτσας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το πολεοδομικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης εκσυγχρονίζεται
Με οριακή πλειοψηφία ψηφίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης το τελικό στάδιο της μελέτης αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου με όραμα την πόλη του 2030
Το πολεοδομικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης εκσυγχρονίζεται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εικόνα ακυβερνησίας στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Σε «Μαύρη Παρασκευή» εξελίχθηκε η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και τη διοίκησή του. Δυο απανωτές οδυνηρές ήττες σε ισάριθμες ψηφοφορίες για...
Εικόνα ακυβερνησίας στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας