Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πώς βλέπουν οι Πειραιώτες την πόλη τους
ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς βλέπουν οι Πειραιώτες την πόλη τους

  • A-
  • A+
Ανεπαρκής πρόσβαση στους δημόσιους χώρους για τα άτομα με αναπηρία, κακή κατάσταση των οδοστρωμάτων, μη υλοποίηση της ανακύκλωσης από τον δήμο. Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα που εντοπίζουν οι κάτοικοι της πόλης, σύμφωνα με έρευνα που έκανε ο συνδυασμός «Πειραιάς για όλους» του Νίκου Μπελαβίλα.

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα με ερωτήσεις που αφορούν τα μικρά και καθημερινά θέματα της πόλης του Πειραιά, όπως καθαριότητα, δημόσιος φωτισμός, σχολεία, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, δρόμοι και πεζοδρόμια, αθλητικοί χώροι, αστικό πράσινο, και οι οποίες τέθηκαν σε 798 κατοίκους και των πέντε δημοτικών κοινοτήτων της πόλης, πραγματοποίησε ο συνδυασμός «Πειραιάς για όλους» με επικεφαλής τον Νίκο Μπελαβίλα.

Τα ερωτηματολόγια συγκεντρώθηκαν χέρι με χέρι στις γειτονιές ή συμπληρώθηκαν διαδικτυακά και τα επεξεργάστηκε η ομάδα επικοινωνίας του συνδυασμού με τη συμβολή των εθελοντών ερευνητών.

Ο αριθμός των απαντήσεων αντιστοιχεί στο 1% του μέγιστου σώματος των ψηφοφόρων και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του συνδυασμού, έχουν στα χέρια τους ένα πολύ καλό υλικό, καθώς από τις απαντήσεις φαίνονται ξεκάθαρα οι τάσεις και οι γενικές απόψεις στα καθημερινά προβλήματα.

«Οργανώσαμε ένα επιστημονικά συγκροτημένο ερωτηματολόγιο χωρίς παραπειστικές ερωτήσεις και με ξεκάθαρη την ταυτότητα του σκοπού του», σημειώνει ο συνδυασμός.

Ξεκινώντας από τους δημόσιους χώρους, αυτό που ενοχλεί περισσότερο τους ερωτηθέντες είναι η ανεπαρκής πρόσβαση για τα άτομα με αναπηρία (73%), ενώ το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει και η κακή κατάσταση των οδοστρωμάτων.

Ακολουθούν τα ανεπαρκή ή σπασμένα πεζοδρόμια (71%), η κατάληψή τους από παράνομες σταθμεύσεις (68%), η έλλειψη χώρων πρασίνου (68%), η κακή συντήρηση του πρασίνου (62%), η έλλειψη αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, δημόσιος φωτισμός, καλαθάκια απορριμμάτων-61%), η έλλειψη διαβάσεων πεζών (44%) και η κατάληψη από αυθαίρετα τραπεζοκαθίσματα (36%).

Στο κεφάλαιο σκουπίδια, εντυπωσιακή είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη μη υλοποίηση της ανακύκλωσης από τον δήμο. Οπως διαπιστώνεται από τις απαντήσεις που έδωσαν, θέλουν την ανακύκλωση και απογοητεύονται όταν βλέπουν τα απορριμματοφόρα να συλλέγουν χύμα τους μπλε και τους πράσινους κάδους.

Για τον λόγο αυτό 72% απάντησε ότι ένα από τα προβλήματα που εντοπίζουν είναι πως ο δήμος μαζεύει ανάμικτα τα απορρίμματα και την ανακύκλωση, το 55% εντοπίζει έλλειψη κάδων ανακύκλωσης, το 30% βλέπει ανεπαρκή τη συλλογή απορριμμάτων και το 22% εντοπίζει έλλειψη κάδων απορριμμάτων.

Ελλειψη χώρων αθλητισμού

Στο ζήτημα του αθλητισμού, το 63,5% απάντησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη χώρων αθλητισμού, το 61% η έλλειψη ανοιχτών (μη οργανωμένων) υποδομών αθλητισμού και το 41% η κακή κατάσταση και η ελλιπής συντήρηση των χώρων αθλητισμού.

Στην ερώτηση «ποιος αθλητικός χώρος-άθλημα λείπει περισσότερο;» το 62% των ερωτηθέντων απάντησε ο στίβος, το 41% το βόλεϊ, το 38% η κολύμβηση, το 35% το ποδόσφαιρο, το 32,5% το μπάσκετ, το 32% το τένις και το 6% άλλοι χώροι.

Στο θέμα δημόσια σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, το 62% των ερωτηθέντων εντοπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κακή κατάσταση-ελλιπή συντήρηση των σχολείων, το 46% στην έλλειψη βρεφονηπιακών σταθμών, το 32% στην έλλειψη ή ανεπάρκεια αύλειου χώρου, το 20% στην έλλειψη νηπιαγωγείων, το 19,5% στη δυσκολία πρόσβασης στα σχολεία, το 16,5% στις συστεγάσεις των σχολείων, το 5,5% στην έλλειψη σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 4% στην έλλειψη σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Αυτές οι απαντήσεις είναι ο πραγματικός απολογισμός του Δήμου Πειραιά. Η καθημερινή μας ζωή, η φροντίδα για τα μικρά ζητήματα των γειτονιών είναι πολύ πιο σημαντικές από όλες τις επενδύσεις και τα μεγάλα έργα μαζί», σχολιάζει ο συνδυασμός σχετικά με την έρευνα.

❗️ Σε ερωτήσεις που αφορούσαν την καθαριότητα, τα σχολεία, τους δημόσιους χώρους και τον αθλητισμό απάντησαν 798 κάτοικοι και των 5 δημοτικών κοινοτήτων της πόλης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανησυχία για την επέκταση του λιμένα κρουαζιέρας στην Πειραϊκή
Οι πολίτες του Πειραιά ζητούν την επανεξέταση ως προς τη σκοπιμότητα και τη χρησιμότητα του έργου της επέκτασης του λιμένα κρουαζιέρας μπροστά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στην Πειραϊκή, καθώς τα δεδομένα από το...
Ανησυχία για την επέκταση του λιμένα κρουαζιέρας στην Πειραϊκή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δώστε τέλος στη δυσοσμία
Υπόμνημα προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας και στη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας από τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και πέντε δημάρχους για το σοβαρό πρόβλημα των οχληρών οσμών στην ευρύτερη περιοχή του...
Δώστε τέλος στη δυσοσμία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια αποχώρηση, πολύ έργο
Mέσα σε κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης παρουσίασε χθες το απόγευμα τον απολογισμό της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά για τα πέντε χρόνια που προηγήθηκαν.
Μια αποχώρηση, πολύ έργο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ημέρες Θάλασσας με την τριήρη «Ολυμπιάς» στη Μαρίνα Ζέας
Την ιστορική τριήρη του Πολεμικού Ναυτικού «Ολυμπιάς», που κατέπλευσε για πέμπτη χρονιά στον Πειραιά, στη Μαρίνα Ζέας, στο πλαίσιο του θεσμού των «Ημερών Θάλασσας 2019», υποδέχθηκε την Πέμπτη ο δήμαρχος...
Ημέρες Θάλασσας με την τριήρη «Ολυμπιάς» στη Μαρίνα Ζέας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο Μπλοκ 15 του Χαϊδαρίου ο Ν. Μπελαβίλας
Στην επίσκεψή του στο Μπλοκ 15 του Χαϊδαρίου ανήμερα την Πρωτομαγιά και στη σημασία της συγκεκριμένης επίσκεψης, αναφέρθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας.
Στο Μπλοκ 15 του Χαϊδαρίου ο Ν. Μπελαβίλας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας