Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υπερπροβλήματα από τον νέο υπερδιάδρομο
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπερπροβλήματα από τον νέο υπερδιάδρομο

  • A-
  • A+
Βαρύ περιβαλλοντικό τίμημα, όπως καταγγέλλουν οι οικολόγοι, θα πληρώσει ο Θερμαϊκός κόλπος από την επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων 10-28 του αεροδρομίου «Μακεδονία».

«Αναταράξεις» στο οικοσύστημα του Θερμαϊκού κόλπου φέρνει η θαλάσσια επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων 10-28 του αεροδρομίου «Μακεδονία».

Το πολυδιαφημισμένο «αναπτυξιακό» έργο που είναι έτοιμο να λειτουργήσει εντός μηνών, επιτρέπει μεν την προσέγγιση μεγαλύτερων αεροπλάνων στη Θεσσαλονίκη, με ό,τι σημαίνει αυτό για τον τουρισμό, έχει όμως βαρύ περιβαλλοντικό τίμημα, όπως καταγγέλλουν οι οικολόγοι.

Εκτός από τον πολλαπλασιασμό των πτήσεων και το ζήτημα της «αναβάθμισης» ενός αεροδρομίου δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» επισημαίνει τα ζητήματα της διάβρωσης των ακτών της Περαίας και τις αλλαγές στις κινήσεις των ρευμάτων του Θερμαϊκού κόλπου που συνεπάγεται η ολοκλήρωση του... υπερδιαδρόμου.

«Εκτός από την κριτική για τη σκοπιμότητα του έργου, τις καθυστερήσεις και τις απειλές της Ε.Ε., σημαντικό ζήτημα αποτέλεσε εξ αρχής η επέκταση του αρχικού διαδρόμου 10-28 1.000 μέτρα εντός του Θερμαϊκού κόλπου, για τις συνέπειες της οποίας είχαν διαμαρτυρηθεί από το 2005 φορείς πολιτών της Περαίας, ενώσεις παράκτιων αλιέων, επιστήμονες και οικολογικές οργανώσεις. Η διάβρωση των ακτών, λόγω των αλλαγών στις κινήσεις των ρευμάτων του Θερμαϊκού, συνεχίζεται, περιορίζοντας τις αμμουδιές που άλλοτε χαρακτήριζαν την περιοχή. Οι αλλαγές των θαλάσσιων ρευμάτων, που είναι υπεύθυνα για τον αυτοκαθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου από ρύπους, έχουν επιφέρει μεταβολές στο θαλάσσιο οικοσύστημα, που δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς. Γι’ αυτό ζητάμε να διενεργηθεί επιχειρησιακό πρόγραμμα μελέτης και αντιμετώπισης των συνεπειών από την κατασκευή του αεροδιαδρόμου», καταλήγει ο επικεφαλής της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» Μιχάλης Τρεμόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Οι αρχικές ενστάσεις αφορούσαν κυρίως περιβαλλοντικές επιπτώσεις, λόγω της δραστικής τροποποίησης της παράκτιας δυναμικής, που θα αλλάξει τις ισορροπίες κίνησης και απόθεσης άμμου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν έντονες διαβρώσεις στις ακτές (Καλαμαριά, Περαία, Νέοι Επιβάτες, Αγία Τριάδα) και έντονες προσχώσεις ένθεν και ένθεν της επέκτασης.

Επιπλέον αναφέρθηκαν σεισμικοί κίνδυνοι, γιατί η θαλάσσια επέκταση του διαδρόμου βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή, ενώ δεν εξετάστηκε το υπαρκτό στον Θερμαϊκό φαινόμενο της καθίζησης σε συνδυασμό με την άνοδο των υδάτων λόγω κλιματικών αλλαγών.

Αρνητικές επιπτώσεις του έργου παρουσιάστηκαν κατά τα διάφορα στάδια κατασκευής. Οι οικολόγοι τονίζουν ότι ο Θερμαϊκός κόλπος αντιμετωπίστηκε από την εταιρεία κατασκευής ως «ελεύθερος χώρος» απόρριψης των υλικών απόξεσης του βυθού στην περιοχή του έργου. Η κινητοποίηση ωστόσο ευαίσθητων ομάδων πολιτών απέτρεψε τη μετατροπή του σε σκουπιδότοπο.

Επίσης, οι ελάχιστες δεσμεύσεις που έθετε η περιβαλλοντική μελέτη, όπως η χρήση πετασμάτων ιλύος (διαχωριστικά από λάσπη) δεν υλοποιήθηκαν. Ο υγρότοπος εντός του οποίου κατασκευάστηκε αρχικά το αεροδρόμιο υποβαθμίστηκε περισσότερο, ενώ υπήρχαν καταγγελίες για άντληση υπόγειων νερών κάτω από τον χώρο του μπαζώματος. Στο «αλιευτικό καταφύγιο» στους Ν. Επιβάτες σημειώθηκαν σοβαρά προβλήματα από τις προσαμμώσεις.

Η χρήση του διαδρόμου αναμένεται να ξεκινήσει μετά το τέλος της θερινής περιόδου έχοντας τις προδιαγραφές ώστε να προσγειώνονται και να απογειώνονται μεγάλα αεροσκάφη για μακρινούς προορισμούς, χωρίς πάντως να σημαίνει πως υπάρχει προς το παρόν ενδιαφέρον για τέτοιες πτήσεις.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διάδρομος έτοιμος για χρήση
Δύο μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα τελείωσαν τα έργα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» κι από χθες ο διάδρομος προσ-απογειώσεων 16/34 λειτουργεί και πάλι κανονικά. Μαζί του επαναλειτούργησε και το σύστημα...
Διάδρομος έτοιμος για χρήση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η πώληση του 23% δεν αλλάζει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΑΘ»
Tελειωμένη υπόθεση η πώληση του 23% της ΕΥΑΘ, «κανείς δεν κουνάει την "Ελντοράντο", αν τηρεί τον νόμο και προστατεύει το περιβάλλον»... Με απλές και καθαρές δηλώσεις χθες στη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής...
«Η πώληση του 23% δεν αλλάζει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΑΘ»
Εύοσμος- Κορδελιό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αοσμο πόρισμα για... τη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη
Για το «μυστηριώδες» πρόβλημα της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα μέχρι τώρα στοιχεία οι έξι χημικές ουσίες που ανιχνεύτηκαν κινούνται εντός των ορίων ασφαλείας, άρα... δεν...
Αοσμο πόρισμα για... τη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ορατότης μηδέν και πάλι στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Αναταράξεις και χθες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου η χαμηλή νέφωση (πρωινή ομίχλη) προκάλεσε περίπου δέκα καθυστερήσεις πτήσεων ή αλλαγές προορισμών, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία εκατοντάδων επιβατών. Παρά...
Ορατότης μηδέν και πάλι στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη για τη «Μακεδονική Ριβιέρα»
Το μεγαλύτερο πεδίο σχεδιασμού αλλά και αναμενόμενης αντιπαράθεσης για τη Θεσσαλονίκη θα είναι το παραθαλάσσιο μέτωπό της. Σαράντα χιλιόμετρα της «Μακεδονικής Ριβιέρας», όπως ήδη αποκαλείται το χωροταξικό...
Σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη για τη «Μακεδονική Ριβιέρα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περιφερειακή αδιαφορία για το λιμάνι
Στον «αέρα» η δημιουργία σύγχρονων υποδομών ελέγχου προϊόντων φυτικής προέλευσης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λόγω αδιαφορίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας; Αν και αποτελεί την πύλη υποδοχής για την...
Περιφερειακή αδιαφορία για το λιμάνι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας