Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι επιλεκτικές πιέσεις της Χριστιάνας Καλογήρου

Από παλαιότερη αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι επιλεκτικές πιέσεις της Χριστιάνας Καλογήρου

  • A-
  • A+
Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου διαμαρτύρεται για τη μεταφορά 56 προσφύγων από τη Σάμο στη Λέσβο και για την εν γένει επιβάρυνση των νησιών της περιφέρειάς της, δεν πιέζει όμως συναδέλφους της στην ενδοχώρα να φιλοξενήσουν κι εκείνοι πρόσφυγες και παραβλέπει ότι ο πληθυσμός των ΚΥΤ στα νησιά Λέσβος, Χίος, Λέρος, Κως έχει μειωθεί κατά 40%, ενώ από τη Σάμο αποχώρησαν πρόσφατα 550 πολίτες τρίτων χωρών προς την ηπειρωτική Ελλάδα

Με καθυστέρηση αρκετών χρόνων η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου αποφάσισε να ασχοληθεί με το προσφυγικό. Η περιφερειάρχης, της οποίας η συνδρομή στο μέγα ζήτημα των νησιών περιορίστηκε μόνο στην προσπάθεια κλεισίματος των δομών του ΠΙΚΠΑ και της Μόριας, παρενέβη εκ νέου με επιστολή της προς το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής ώστε να διαμαρτυρηθεί για την έκτακτη μεταφορά 56 προσφύγων από τη Σάμο στη Λέσβο για να υποβάλουν αίτημα ασύλου στη Μόρια, ώστε να μην επιβαρυνθεί και άλλο το αντίστοιχο της Σάμου.

«Επισημαίνουμε για μία ακόμη φορά την άμεση ανάγκη αποσυμφόρησης και των τριών νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου», αναφέρει η κ. Καλογήρου στην επιστολή της, υπογραμμίζοντας «ότι οι δυνατότητες προσωρινής παραμονής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στα νησιά μας εξαντλούνται στη δυναμικότητα των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, αριθμού 5.500 ατόμων (3.400 στη Λέσβο, 850 στη Σάμο και 1.200 στη Χίο)».

«Πρακτικές μετακίνησης μεταναστών και προσφύγων από το ένα νησί του Βορείου Αιγαίου στο άλλο, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, αλλά, αντιθέτως, το επιβαρύνουν. Η απαράδεκτη αυτή τακτική δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Περιμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας», καταλήγει.

Αμεση υπήρξε πάντως η απάντηση του υπουργού. Σε επιστολή του που δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, σημειώνει την προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) όλων των νησιών και επισημαίνει με νόημα ότι η κυρία Καλογήρου δεν ασκεί πίεση στους περιφερειάρχες της ενδοχώρας για την υποδοχή των προσφύγων που μεταφέρονται από τα νησιά λόγω της ευάλωτης κατάστασής τους ή επειδή έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες.

Παράλληλα υπενθυμίζει ότι ο πληθυσμός στα ΚΥΤ της Λέσβου, της Χίου, της Λέρου και της Κω έχει μειωθεί 40% σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ενώ για τη Σάμο επισημαίνει ότι την τελευταία εβδομάδα έχει μειωθεί ο πληθυσμός κατά 550 πολίτες τρίτων χωρών που μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα και ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα αποκαλύπτει ότι στη Λέσβο υπάρχει μέριμνα για περαιτέρω μείωση τον επόμενο μήνα. Τέλος, όπως με νόημα αναφέρει η επιστολή, «η κυρία Καλογήρου έχει τη γνώμη της στα ζητήματα υποδοχής, αλλά δεν συμπληρώνεται η γνώμη αυτή με άσκηση πίεσης προς τους περιφερειάρχες της ενδοχώρας για την υποδοχή των προσφύγων που μεταφέρονται από τα νησιά».

Αντιφασιστικό κάλεσμα

Κάλεσμα ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία: «Ολοι σήμερα στις 9 το βράδυ στην πλατεία Σαπφούς, στο σημείο που γράφτηκε μια από τις μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας του νησιού. Εκεί όπου ένα ετερόκλητο πλήθος, φασιστών, λούμπεν στοιχείων και χούλιγκαν επιτέθηκαν με πέτρες και ρόπαλα εναντίον προσφύγων όλων των ηλικιών, παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων και αλληλέγγυων πολιτών, στέλνοντας αρκετούς από αυτούς στο νοσοκομείο» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της παράταξης «Δημοκρατική Μυτιλήνη».

«Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη νύχτα της ντροπής. Το σύνθημά τους την ώρα της επίθεσης κατά των ευάλωτων ανθρώπων ήταν “κάψτε τους”. Εναν χρόνο μετά, οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί παραμένουν ατιμώρητοι και συνεχίζουν με τις πράξεις τους να δηλητηριάζουν την κοινωνία, να διχάζουν τους πολίτες, να προκαλούν με τα ψεύδη τους το μίσος» συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Σιωπηλά, χωρίς συνθήματα και πανό, με ένα αναμμένο κερί στο χέρι, όλοι οι πολίτες που ζούμε στη Μυτιλήνη να διαδηλώσουμε, να δηλώσουμε ότι είμαστε εδώ.

Στεκόμαστε όρθιοι ενάντια στον φασισμό.
Ενάντια στο μίσος και τη διχόνοια.
Η πόλη μάς χρειάζεται όλους.
Η Μυτιλήνη της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας είναι εδώ».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ωρα ολικής αναβάθμισης για τα νησιά-ομπρέλες των προσφύγων
Η οριοθέτηση και προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, η ενίσχυση τοπικών προϊόντων διεθνούς αναγνώρισης και η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής ταυτότητας των οικισμών είναι τα βασικά στοιχεία του...
Ωρα ολικής αναβάθμισης για τα νησιά-ομπρέλες των προσφύγων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οψιμο ενδιαφέρον της περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου για το προσφυγικό
Στον Κυριάκο Μητσοτάκη και σε αντιπολιτευτικές κορόνες αναζητά στήριγμα η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ενόψει των εκλογών. Uυμήθηκε, έστω και τώρα, τις δραματικές διαστάσεις που έχει...
Οψιμο ενδιαφέρον της περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου για το προσφυγικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλείνουν δύο υποστηρικτικές δομές, αυξάνοντας την πίεση στη Μόρια
Την απαγόρευση λειτουργίας δύο υποστηρικτικών δομών για πρόσφυγες αποφάσισε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου, εκ των οποίων η μία στέγαζε μέχρι σήμερα 250 άτομα και οι οποίοι τώρα...
Κλείνουν δύο υποστηρικτικές δομές, αυξάνοντας την πίεση στη Μόρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επεισόδια στη Χίο, απεργία πείνας και δίψας στη Λέσβο
Ενταση και επεισόδια περιορισμένης έκτασης μεταξύ αραβόφωνων πληθυσμών και Αφγανών προσφύγων σημειώνονται διαρκώς το τελευταίο τριήμερο στη ΒΙΑΛ, ενώ στη Μυτιλήνη έξι πρόσφυγες συνεχίζουν για πέμπτη ημέρα...
Επεισόδια στη Χίο, απεργία πείνας και δίψας στη Λέσβο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλληλεγγύη και στήριξη από την Κορίνα Κρέτσου
Με υποσχέσεις αλληλεγγύης στα δοκιμαζόμενα νησιά του Βόρειου Αιγαίου έφτασε στη Χίο η Ευρωπαία επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κορίνα Κρέτσου,με τους Αλέξη Χαρίτση και Νεκτάριο Σαντορινιό. Η κ....
Αλληλεγγύη και στήριξη από την Κορίνα Κρέτσου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χίος: δράμα προσφύγων αποκάλυψε η πυρκαγιά
Ενα ακόμη προσφυγικό δράμα αποκάλυψε μια φωτιά που άναψε στη Χίο και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Πάρπαντα Καρδαμύλων. Μεταξύ ομάδας προσφύγων που προφανώς είχε αποβιβαστεί εκεί τις πρωινές ώρες, υπήρχε και...
Χίος: δράμα προσφύγων αποκάλυψε η πυρκαγιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας