Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξεκινά η διόρθωση τυχόν λαθών από την Αθήνα
EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεκινά η διόρθωση τυχόν λαθών από την Αθήνα

  • A-
  • A+
Η προκαταρκτική ενημέρωση των ιδιοκτητών ξεκινά τη Μ. Δευτέρα και αναμένεται να διαρκέσει δύο μήνες. Θα γίνουν οι διορθώσεις των στοιχείων και θα ακολουθήσει η οριστική ανάρτηση για να υποβληθούν ενστάσεις.

Από την Αθήνα εγκαινιάζει το Κτηματολόγιο το νέο μέτρο της προανάρτησης, που στοχεύει στην έγκαιρη διόρθωση λαθών στις καταχωρίσεις, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία των 700 χιλιάδων ιδιοκτητών και να λιγοστέψουν οι περιπτώσεις που θα εκδικάζονται από τις επιτροπές ενστάσεων.

Η επιλογή της πρωτεύουσας για δοκιμαστική εφαρμογή του έχει ένα «συν» αλλά και ένα «πλην». Το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας έχει κατά τεκμήριο το πιο οργανωμένο υποθηκοφυλακείο και επομένως «καθαρούς» τίτλους ιδιοκτησίας για τα ακίνητα. Εχουν όμως περάσει 11 χρόνια από την υποβολή δηλώσεων και πολλές ιδιοκτησίες έχουν αλλάξει ιδιοκτήτη.

Η προκαταρκτική ενημέρωση των ιδιοκτητών ξεκινά τη Μ. Δευτέρα και αναμένεται να διαρκέσει δύο μήνες. Θα γίνουν οι διορθώσεις των στοιχείων και θα ακολουθήσει η οριστική ανάρτηση για να υποβληθούν ενστάσεις.

Η συμμετοχή στην προανάρτηση γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr) και για την είσοδο στην εφαρμογή χρησιμοποιούνται οι κωδικοί του Taxisnet.

Με την ίδια διαδικασία θα φρεσκάρουν τη μνήμη τους και όσοι μετά από τόσα χρόνια δεν θυμούνται αν έχουν δηλώσει την ιδιοκτησία τους. Διευκρινίζεται ότι δεν εμφανίζονται δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μετά τις 18 Ιανουαρίου 2019, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η επεξεργασία τους.

Οι πολίτες που έχουν υποβάλει δηλώσεις για 1,26 εκατ. δικαιώματα σε 720.000 ακίνητα πρέπει να ελέγξουν όλα τα στοιχεία που θα εμφανιστούν. Οσοι θα διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει λάθος, δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι άλλο.

Ολες οι άλλες περιπτώσεις ιδιοκτητών έχουν δύο σημεία αναφοράς: την ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] και το κέντρο Κτηματολογίου που λειτουργεί στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (λεωφόρος Βεΐκου 137), εφόσον δεν έχουν εξοικείωση με το διαδίκτυο. Οποια λύση και να επιλέξουν, πρέπει να συνυποβάλουν τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν τα σωστά στοιχεία τους.

Διορθώσεις μπορούν να γίνουν για λάθος καταχωρίσεις στα στοιχεία ταυτότητας και τα δεδομένα του ακινήτου. Χρειάζεται να υποβληθεί νέα δήλωση σε περίπτωση που έγινε κάποια αλλαγή στην ιδιοκτησία του δηλωθέντος ακινήτου, π.χ. κάποιος το 2008 κατείχε το 75% ενός διαμερίσματος και αργότερα απέκτησε το υπόλοιπο 25%. Το ίδιο ισχύει για ακίνητα που είχαν δηλωθεί αλλά σήμερα ανήκουν σε άλλο ιδιοκτήτη.

Από τα δηλωθέντα δικαιώματα έχουν απορριφθεί 33.173 και δεν θα εμφανιστούν στις αναρτήσεις.

Δύο είναι τα ενδεχόμενα σε περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης ο οποίος έχει υποβάλει δήλωση δεν θα βρει το ακίνητό του:

● Δεν έχει πληρώσει το λεγόμενο «κτηματόσημο», που είναι 35 ευρώ ανά δικαίωμα και 20 ευρώ για βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ κλπ) που έχουν αποκτηθεί με χωριστό συμβόλαιο και δεν είναι «παρακολούθημα» δηλωθέντος ακινήτου.

● Δεν εντοπίστηκε το ακίνητο με τα στοιχεία που δηλώθηκαν ή δεν θεωρήθηκαν επαρκείς οι τίτλοι ιδιοκτησίας.

Στην περίπτωση της Αθήνας είναι πολύ μικρή η κατηγορία ακινήτων για τα οποία δεν έχει υποβληθεί δήλωση και χωρίζονται σε δύο ομάδες:

● Υπάρχουν 1.700 «ορφανά» ακίνητα για τα οποία δεν έχει υποβληθεί δήλωση και έχουν χαρακτηριστεί «αγνώστου ιδιοκτήτη».

● Εντοπίστηκαν όμως άλλες 11.630 περιπτώσεις που δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις από όλους τους συνιδιοκτήτες, π.χ. σε ένα διαμέρισμα έχει ο ένας την επικαρπία και ο άλλος την ψιλή κυριότητα, αλλά μόνον ο ένας έχει υποβάλει δήλωση για το δικαίωμά του.

Οι κάθε είδους «ξεχασιάρηδες» οφείλουν να υποβάλουν δήλωση, γιατί η εγγραφή στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική και χωρίς αυτήν δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση του ακινήτου ή να εκδοθεί οικοδομική άδεια, ενώ όσα δεν δηλωθούν θα περιέλθουν στο Δημόσιο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινά από την Αθήνα το μέτρο της προανάρτησης δηλώσεων ακινήτων
Με καθυστέρηση δώδεκα χρόνων ξεμπλοκάρει το Κτηματολόγιο για τον Δήμο της Αθήνας. Το 2006, που είχε ξεκινήσει η πρώτη φάση του έργου, είχαν υποβληθεί δηλώσεις για 700.000 δικαιώματα επί των ακινήτων, αλλά δεν...
Ξεκινά από την Αθήνα το μέτρο της προανάρτησης δηλώσεων ακινήτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινά η τελευταία φάση του Κτηματολογίου
Μόλις... 172 χρόνια μετά την πρώτη του θεσμοθέτηση και 22 μετά την έναρξή του, το σπουδαίο έργο της καταγραφής ιδιοκτησίας μπαίνει στην τελευταία φάση του με προοπτική να έχει ολοκληρωθεί ώς το 2021 ● Το...
Ξεκινά η τελευταία φάση του Κτηματολογίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανησυχία για τον σταθμό Ελικώνος
Οι πληροφορίες ότι ενδέχεται να ακυρωθεί ο διαγωνισμός στο πρώτο τμήμα της γραμμής 4 –όπου εντάχθηκε το 2018 ο σταθμός Ελικώνος– προκαλεί τη δυσφορία των κατοίκων που ζουν στους λόφους και ταλαιπωρούνται στις...
Ανησυχία για τον σταθμό Ελικώνος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καμπάνιες και καμπάνες από το Κτηματολόγιο
Τελειώνει ο χρόνος για την υποβολή δηλώσεων και η νέα διοίκηση του Κτηματολογίου θα ρίξει στη μάχη όλα τα όπλα της ● Ερχονται νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για λειτουργικά ζητήματα, αλλά και ενεργοποίηση...
Καμπάνιες και καμπάνες από το Κτηματολόγιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξετάζεται παράταση νομιμοποίησης των αυθαιρέτων
Ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής παράτασης στην προθεσμία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, που λήγει στις 8 Νοεμβρίου, άφησε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου.
Εξετάζεται παράταση νομιμοποίησης των αυθαιρέτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τελευταία παράταση για το Κτηματολόγιο
Παρατάσεις από 15 ημέρες έως και δυόμισι μήνες δίνονται στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε 12 περιοχές της χώρας για να υποβάλουν δηλώσεις στο Κτηματολόγιο και αφορούν κυρίως αγροτικές και ημιαστικές ζώνες.
Τελευταία παράταση για το Κτηματολόγιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας