• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.2°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 12.8°C / 17.0°C
  4 BF
  59%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 10.6°C / 19.0°C
  3 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.1°C / 12.0°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.4°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 8.9°C / 19.0°C
  3 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 20.0°C
  1 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 13.3°C / 18.0°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  1 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 15.6°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 21.1°C
  3 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 11.1°C / 14.4°C
  2 BF
  94%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  3 BF
  58%
Επιστολή του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην «Εφ.Συν.» και απάντηση του συντάκτη μας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστολή του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην «Εφ.Συν.» και απάντηση του συντάκτη μας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

O τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έστειλε στην «Εφ.Συν.» μακροσκελή επιστολή εν είδει απάντησης στο δημοσίευμα με τίτλο «Ο Μ. Βαρβιτσιώτης ζητά την κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά» (16 Απριλίου 2019). Η επιστολή του είναι αρκετά μεγαλύτερη από το τμήμα του δημοσιεύματος που τον αφορά, ενώ περίπου στη μισή παρατίθεται εκτενές τμήμα παλιότερης ομιλίας του στη Βουλή.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης βιάστηκε να δημοσιοποιήσει χτες ο ίδιος την επιστολή του, σημειώνοντας ότι δεν δημοσιεύτηκε, χωρίς να επικοινωνήσει προηγουμένως με την εφημερίδα για να ενημερωθεί για τον προγραμματισμό της. Πρόκειται εμφανώς για άλλη μία κίνηση δημιουργίας εντυπώσεων, που προδίδει τη δυσχερή θέση του μετά το δημοσίευμα.

Στην έντυπη έκδοση δημοσιεύθηκαν εκτενή αποσπάσματα από την επιστολή. Η efsyn.gr δημοσιεύει ολόκληρο το κείμενο του κ. Βαρβιτσιώτη. 

Με έκπληξη και απορία διάβασα το άρθρο που υπογράφεται από τον κύριο Δημήτρη Αγγελίδη στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Η Εφημερίδα των Συντακτών» και το οποίο τιτλοφορείται ως εξής: «Ο Μ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε να καταργηθεί η μείωση του Φ.Π.Α στα νησιά».

Είναι σαφές, από τον τίτλο του και μόνο, ότι το εν λόγω άρθρο προσπαθεί να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις και να παραπλανήσει, σχετικά με την αλήθεια των γεγονότων, η οποία κινείται σε εντελώς αντίθετη πορεία.

Όπως γνωρίζετε, με τα ίδια ακριβώς λόγια, τόσο στο Εξωτερικό όσο και στο Εσωτερικό, το τελευταίο διάστημα έχω υποστηρίξει σθεναρά τη διατήρηση του μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά και έχω αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ έχω υποστηρίξει διαχρονικά όλες τις τροπολογίες βουλευτών της ΝΔ που ζητούσαν την επ' αόριστον διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος. Παράλληλα, έχω αντιταχθεί πλήρως στην επαίσχυντη, κατ΄ εμέ, πρόσφατη συμφωνία της Κυβέρνησης με τους θεσμούς η οποία και, ουσιαστικά, υποδαυλίζει το συγκεκριμένο μέτρο, αφού προβλέπει την διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που φιλοξενούν Hotspots, μόνο για όσο διάστημα υπάρχει υπερπληθυσμός μεταναστών σε αυτά!

Πρόκειται για μια συμφωνία, άλλωστε, για την οποία -όπως γνωρίζετε- έχει ασκηθεί έντονη κριτική όχι μόνο από τις δημοτικές αρχές, αλλά και από όλους τους τοπικούς φορείς των συγκεκριμένων νησιών.

Προς επίρρωση των ισχυρισμών μου σας παραθέτω τα ακόλουθα:

 • Στις 3 Φεβρουαρίου του 2019, με προσωπική μου πρωτοβουλία, στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρώπης, προχώρησα στην κατάθεση τροπολογίας που αντιτίθεται στη συγκεκριμένη απαράδεκτη συμφωνία.

Στη συγκεκριμένη τροπολογία -που, σημειωτέον, έγινε ήδη ομόφωνα δεκτή από την αρμόδια Επιτροπή- η Συνέλευση εκφράζει την αντίθεσή της για το γεγονός ότι το Δεκέμβριο του 2018, τόσο τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όσο και η ελληνική Κυβέρνηση, συμφώνησαν να διατηρήσουν τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά που φιλοξενούν Hotspots, μόνο για όσο διάστημα παρατηρείται υπερκορεσμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών σε αυτά.

«Η συμφωνία αυτή προτρέπει, ουσιαστικά, τις ελληνικές αρχές να μην λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στα Hotspots. Γι αυτό τόσο η ΕΕ, όσο και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσουν τη συμφωνία τους», καταλήγει χαρακτηριστικά η εν λόγω τροπολογία.

 • Παράλληλα, σας παραθέτω αυτούσιο και το απόσπασμα από τα πρακτικά της Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, στις 6 Φεβρουαρίου 2019, δηλαδή τρεις ημέρες μετά, όπου και συζητήθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης: «Κύρωση της από 31 Δεκεμβρίου 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, µε θέµα: «Παράταση δυνατότητας εξαίρεσης κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση δυνάµει του ν. 3869/2010 (Α' 130)παράταση µειωµένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάµο και Χίο και επέκταση εφαρμογής του µέτρου του «Μεταφορικού Ισοδύναµου» του ν. 4551/2018»».

«Η πράξη νοµοθετικού περιεχοµένου µε την οποία παρατείνεται το καθεστώς των χαµηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, οδηγεί στο εξής παράδοξο: Τους πολίτες και τις τοπικές αρχές να λένε «φέρτε παράνοµους αλλοδαπούς». Έτσι κάνατε τον ΦΠΑ για το Αιγαίο. «Φέρτε παράνοµους αλλοδαπούς. Έτσι θα διατηρήσουµε µόνο τους χαµηλούς συντελεστές». Αυτό που γράφει ως προϋπόθεση η πράξη νοµοθετικού περιεχοµένου για τη χορήγηση της επέκτασης κατά έξι µήνες του καθεστώτος των χαµηλών συντελεστών ΦΠΑ, είναι πραγµατικά το πρόσωπο της ανάλγητης Αριστεράς, που εµπαίζει πρώτα απ' όλα τους ανθρώπους για τους οποίους λέει ότι µάχεται. Λέει η πράξη: «Είναι δυνατή η µείωση κατά 30% των συντελεστών του ΦΠΑ επί ένα εξάµηνο στα νησιά, εφόσον ο µέσος αριθµός των φιλοξενούµενων στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης κάθε νησιού κατά το δωδεκάµηνο που προηγείται της έκδοσης της απόφασης, υπερβαίνει τη δυναµικότητα φιλοξενίας σε ένα νησί». Τι λέει αυτό; Λέει: «Φέρτε κι άλλους, να ζουν σε άθλιες συνθήκες, να µη σεβόµαστε τα ανθρώπινα δικαιώµατα τους, να τους έχουµε σε κέντρα στα οποία δεν µπορούµε να ικανοποιήσουµε τις ανθρώπινες ανάγκες τους, για να διατηρήσουµε τους χαµηλούς συντελεστές ΦΠΑ». Και αυτό µε την ευρωπαϊκή σφραγίδα. Εισηγήθηκα στο Συµβούλιο της Ευρώπης και έγινε δεκτή η τροπολογία µου οµόφωνα από την Επιτροπή Μετανάστευσης και θα συζητηθεί όταν έρθει και στην Ολοµέλεια, η καταδίκη αυτής της απόφασης. Είναι απαράδεκτη η σύνδεση της διατήρησης του καθεστώτος των χαµηλών συντελεστών ΦΠΑ µε την διατήρηση των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας».

Όπως εύλογα διαπιστώνει κανείς, από τα στοιχεία που σας παρέθεσα, ο τίτλος και το περιεχόμενο του σημερινού άρθρου σας δε συμβαδίζει με την πλήρη αλήθεια των γεγονότων. Γι' αυτό και παρακαλώ θερμά, στο πλαίσιο που ορίζει η δημοσιογραφική δεοντολογία και υπηρετεί πιστά η εφημερίδα σας, όπως δημοσιεύσετε την απάντησή μου προς αποφυγή δημιουργίας στρεβλών και λανθασμένων εντυπώσεων προς το πρόσωπό μου, πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Μιλτιάδης Ι. Βαρβιτσιώτης

 

Απάντηση του συντάκτη

Δεν είναι καθόλου σαφές τι ακριβώς προσπαθεί να διαψεύσει ο κύριος Βαρβιτσιώτης. Η απάντησή του επαναλαμβάνει τα στοιχεία που κατέγραψε η «Εφ.Συν.» και επιβεβαιώνει πλήρως το δημοσίευμα. Πράγματι, στην πρόταση ψηφίσματος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά, ο κύριος Βαρβιτσιώτης εισηγήθηκε τροπολογία που ζητά να επανεξεταστεί το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά όπου λειτουργούν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης με πληθυσμό μεγαλύτερο από τη χωρητικότητά τους. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Η τροπολογία δεν περιείχε καμία άλλη αναφορά, για παράδειγμα στην ανάγκη στήριξης των τοπικών κοινωνιών, στην αλληλεγγύη που επέδειξαν και στην ευθύνη διαχείρισης που έχουν αναλάβει εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης και των ευρωπαϊκών πολιτικών αποτροπής και κλειστών συνόρων, τις οποίες στηρίζει και ο ίδιος.

Αυτό ακριβώς επισήμανε και το δημοσίευμα: «Αν και εγείρει ζητήματα η σύνδεση του μειωμένου ΦΠΑ με τον υπερπληθυσμό των ΚΥΤ, που περιλαμβάνεται σε συμφωνία των ευρωπαϊκών θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση και στην οποία έχουν ασκήσει κριτική οι δημοτικές αρχές των πέντε νησιών, το ψήφισμα δεν αναγνωρίζει την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα οικονομικής ανακούφισης των νησιών που δέχονται μεγάλο βάρος διαχείρισης». Καμία προσπάθεια παραπλάνησης και καλλιέργειας ψευδών εντυπώσεων. Αυτός που προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για να δικαιολογήσει τη στάση του είναι ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Δημήτρης Αγγελίδης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Μ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε να καταργηθεί η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά
Υπερψηφίστηκε σχετική διάταξη στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης Ο τομεάρχης Μεταναστευτικού της Ν.Δ. υποστήριξε με σθένος ότι είναι σαν να λέμε στις τοπικές κοινωνίες να κρατούν τους πρόσφυγες σε...
Ο Μ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε να καταργηθεί η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν να αποσυνδεθεί το προσφυγικό από τη μείωση του ΦΠΑ
Την αποσύνδεση του προσφυγικού από την εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ ζητούν οι δήμαρχοι των πέντε νησιών Χίου, Λέσβου, Σάμου, Λέρου και Κω και χαρακτηρίζουν ως ηθικά και ανθρωπιστικά απαράδεκτη τη...
Ζητούν να αποσυνδεθεί το προσφυγικό από τη μείωση του ΦΠΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βροντερό «όχι» στην αύξηση του ΦΠΑ
Ογκώδεις συγκεντρώσεις σε Χίο και Σάμο κατά της προωθούμενης εξίσωσης του φόρου με τα ισχύοντα στην ηπειρωτική χώρα ● Για κίνηση-ταφόπλακα των τοπικών οικονομιών μιλούν οι ντόπιοι, ενώ σχετική μελέτη εμφανίζει...
Βροντερό «όχι» στην αύξηση του ΦΠΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιτέλους πόσιμο νερό σε Πάτμο και Αρκιούς
Τη λύση στο σοβαρό πρόβλημα της υδροδότησης που έπληττε τα δύο νησιά του Αιγαίου θα δώσει η σύμβαση που υπέγραψε το υπουργείο Ναυτιλίας για τη συντήρηση και τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης θαλασσινού...
Επιτέλους πόσιμο νερό σε Πάτμο και Αρκιούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τουρισμός: αισιόδοξα σενάρια και επιφυλάξεις εξαιτίας του ΦΠΑ
Oι επιχειρηματίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και η κυβέρνηση επεξεργάζεται εθνικό σχέδιο. Αυξημένη η κίνηση κατά 6,1% στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Μεγάλη άνοδος αναμένεται σε Σαντορίνη, Μύκονο, Επτάνησα...
Τουρισμός: αισιόδοξα σενάρια και επιφυλάξεις εξαιτίας του ΦΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας