• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.2°C / 9.0°C
  1 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 7.6°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 9.5°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 2.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.6°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 7.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 9.0°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 8.0°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.6°C
  1 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  80%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 5.5°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 6.2°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 0.8°C / 8.8°C
  1 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.4°C / 9.2°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.7°C / 7.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  78%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«'Η μητρότητα ή δουλειά»

 • A-
 • A+
Ζοφερές, εξοντωτικές συνθήκες εργασίας βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες που μένουν έγκυοι ή είναι νέες μητέρες, καθώς οδηγούνται από τους εργοδότες σε οικονομικό στραγγαλισμό και απολύσεις. Τα ανησυχητικά στοιχεία παρουσίασε το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών

Αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, ειδικευόμενες και επικουρικές γιατρίνες, συμβασιούχες ορισμένου χρόνου και ελαστικά εργαζόμενες, υπάλληλοι σε ιδιωτικές εταιρείες, εργαζόμενες στην εξυπηρέτηση πελατών, πωλήτριες.

Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι γυναίκες; Οτι τα αφεντικά τους είναι αυτά που αποφασίζουν εκβιαστικά πότε και αν θα γίνουν μητέρες.

Το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών μαζί με πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία παραχώρησαν, χθες, συνέντευξη Τύπου με θέμα την προστασία της κύησης και της μητρότητας.

Παρούσες ήταν εκπρόσωποι από τον τομέα της υγείας αλλά και από το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτακτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού.

Οι ομιλήτριες περιέγραψαν με τα πλέον μελανά χρώματα την πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες, οι οποίες μένουν έγκυοι ή είναι νέες μητέρες.

Αδειες άνευ αποδοχών, εκβιασμοί για μη ανανέωση των συμβάσεων, έμμεσος οικονομικός στραγγαλισμός και φυσικά απολύσεις αποτελούν τις πιο συνηθισμένες πρακτικές που ακολουθούν οι εργοδότες, οι οποίοι πλέον έχουν στο πλευρό τους και την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ).

Τον Φεβρουάριο του 2018 το ΔΕΕ κλήθηκε να ερμηνεύσει την απαγόρευση απόλυσης εγκύων εργαζομένων που προβλέπεται στην οδηγία 92/85 για την υγεία και την ασφάλεια των εγκύων εργαζομένων στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, ύστερα από προσφυγή του ανώτερου δικαστηρίου της Καταλονίας, στο οποίο είχε προσφύγει εργαζόμενη σε ισπανική τράπεζα.

Το ΔΕΕ αποφάνθηκε ότι μία έγκυος μπορεί να απολυθεί στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων εφόσον ο λόγος της απόλυσης δεν συνδέεται με την κατάσταση της εγκυμοσύνης και με την υποχρέωση ο εργοδότης να της γνωστοποιήσει τους λόγους που δικαιολογούν την απόλυση.

«Στον χώρο της εκπαίδευσης, οι αναπληρώτριες, οι οποίες αναγκάζονται κάθε χρόνο να εργαστούν σε απομακρυσμένα μέρη χωρίς γιατρούς και νοσοκομεία, να οδηγούν σε καθημερινή βάση πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν στα σχολεία όπου υπηρετούν και σε χώρους γεμάτους ιώσεις, δεν δικαιούνται άδεια επαπειλούμενης κύησης.

»Τους επιτρέπεται μόνο η άδεια ανατροφής - και αυτή υπό προϋποθέσεις. Προσωπικά, επειδή έπρεπε να επιστρέψω στην εργασία μου, εμπιστεύτηκα το μόλις δύο μηνών μωρό μου σε τρίτο άτομο και το μόνο που άκουγα κάθε φορά που έπαιρνα τηλέφωνο να δω τι κάνει ήταν τα ουρλιαχτά του.

»Ετσι, αναγκάστηκα να πάρω άδεια άνευ αποδοχών, μορίων και ενσήμων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται... Δηλαδή στέρηση επιδόματος ανεργίας το καλοκαίρι, καθώς και μη έγκαιρη πρόσληψη την επόμενη σχολική χρονιά» είπε η Θάνια Βέζου, αναπληρώτρια νηπιαγωγός.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Κώστας Σωτηρίου», Βιολέττα Πατέλη, κατέρριψε με στοιχεία τον μύθο ότι οι γυναίκες εκπαιδευτικοί επιλέγουν να ακολουθήσουν αυτόν τον κλάδο «για να φροντίζουν τα δικά τους παιδιά».

«Από τις 737 γυναίκες που έχει ο σύλλογός μας, 270 είναι κάτω των 45 ετών και άρα σε ηλικία που βιολογικά είναι εφικτό να τεκνοποιήσουν.

»Από αυτές, οι περισσότερες είναι αναπληρώτριες, που σημαίνει ότι δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις μόνιμες συναδέλφισσες.

»Ακόμη και η τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στις μητέρες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς να λαμβάνουν άδεια ανατροφής τέκνου μετ’ αποδοχών διάρκειας έως 3,5 μηνών, είναι εξαιρετικά προβληματική, καθώς ο χρόνος λήψης της εν λόγω άδειας δεν μπορεί να μετατεθεί για οποιονδήποτε λόγο, η διάρκειά της δεν μπορεί να παραταθεί, ενώ λήγει σε κάθε περίπτωση με τη λήξη της εργασιακής σχέσης της εκπαιδευτικού!» τόνισε η Β. Πατέλη.

«Οι γυναίκες στο σπίτι»

Οι συγκεντρωμένες έκαναν λόγο για το τρομοκρατικό δίλημμα που τίθεται από πολλούς εργοδότες, «μητρότητα ή δουλειά», το οποίο διαιωνίζει τη σεξιστική αντίληψη ότι οι γυναίκες πρέπει να μένουν σπίτι και να μεγαλώνουν παιδιά, μίλησαν για άνιση μεταχείριση μεταξύ μόνιμων και συμβασιούχων εργαζομένων αλλά και για εξαναγκαστική οικονομική ανέχεια και εξάντληση.

Την ίδια εικόνα μετέφερε και η Ολγα Κοσμοπούλου, μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) από τον χώρο της υγείας, αλλά και η Ερατώ Ταγαρίδη και ο Μιχαήλ Ζερβός από το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτακτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού.

Το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών ζητά πλήρη προστασία της μητρότητας, διεκδικώντας μεταξύ άλλων την απρόσκοπτη χορήγηση άδειας επαπειλούμενης κύησης με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας, πλήρη καταβολή μισθού και ενσήμων κατά τη διάρκεια της άδειας τοκετού και λοχείας δίχως τον περιορισμό των 200 ενσήμων τη διετία, 9μηνη άδεια ανατροφής για όλους τους γονείς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με πλήρεις αποδοχές και άδεια ασθένειας τέκνου για τους αναπληρωτές.
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάδησαν τη «Μαργαρίτα»
Το Εργαστήριο Ειδικής Αγωγής στην Πεντέλη, που λειτουργεί εδώ και 35 χρόνια και σήμερα εξυπηρετεί 100 σπουδαστές με νοητική υστέρηση, αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, ενώ οι 31 εργαζόμενοί του...
Μάδησαν τη «Μαργαρίτα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΓΣΕΕ: Ενδημικό το φαινόμενο των εργατικών δυστυχημάτων στην Ελλάδα
Μία γνώριμη πλέον κατάσταση ανέδειξε με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, καθώς οι θάνατοι και οι τραυματισμοί εργαζομένων πάνω στη δουλειά είναι πλέον καθημερινότητα στη χώρα μας.
ΓΣΕΕ: Ενδημικό το φαινόμενο των εργατικών δυστυχημάτων στην Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών
Αφορά την αναστολή διοικητικών υποχρεώσεων σχετικά με το ωράριο εργασίας των εργαζομένων, τη δυνατότητα του εργοδότη να θέτει μονομερώς τους εργαζόμενους σε σύστημα εξ αποστάσεως εργασία, τη χορήγηση άδειας...
Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι «Mήδειες», η τυφλή Δικαιοσύνη και οι δικαστές του Διαδικτύου
Σε μια κοινωνία που (υποτίθεται ότι) προόδευσε από την εποχή του Ευριπίδη, τίποτα δεν άλλαξε για τη μάνα που φτάνει στην παιδοκτονία: «τρελές» και «βάρβαρες» ήταν και παραμένουν. Και σχεδόν κανένας δεν...
Οι «Mήδειες», η τυφλή Δικαιοσύνη και οι δικαστές του Διαδικτύου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βυθίζονται στην επισφάλεια οι εργολαβικοί τραπεζοϋπάλληλοι
Η ομολογία της Εθνικής Τράπεζας ότι στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων θα απομακρυνθούν όσοι εργολαβικοί εργαζόμενοι χρειαστεί, με μόνιμους τραπεζοϋπαλλήλους, αποδεικνύει ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες.
Βυθίζονται στην επισφάλεια οι εργολαβικοί τραπεζοϋπάλληλοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν συμβάσεις αορίστου χρόνου
Διακόσιοι και πλέον εργαζόμενοι της εργολαβικής Action Line διεκδικούν τη μονιμοποίηση και την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους μέσα από τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση που γίνεται σήμερα στο υπουργείο Εργασίας.
Ζητούν συμβάσεις αορίστου χρόνου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας