• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.6°C / 26.3°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 24.0°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 15.0°C / 22.1°C
  1 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 19.2°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 20.4°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.1°C
  3 BF
  40%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.7°C / 24.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 21.8°C
  1 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 20.9°C / 25.0°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 16.5°C / 24.9°C
  0 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 26.5°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 23.3°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  63%
Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Πορεία ενάντια στην απόφαση για τις εξώσεις των προσφύγων

 • A-
 • A+

Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ καλούν, σήμερα Τρίτη, σε πορεία ενάντια στην απόφαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για εξώσεις των προσφύγων από τα καμπς και τα προγράμματα στέγασης, που θα ξεκινήσει στις 18:30 από τη Χαυτεία, ενώ θα υπάρχει προσυγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας στις 18:00. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα αναφέρει τα εξής: 

Κάλεσμα σε πορεία ενάντια στην απόφαση για τις εξώσεις των προσφύγων

Τελικά το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποφάσισε να υλοποιήσει αυτό που από καιρό ακουγόταν: να οργανώσει, χωρίς να έχει λάβει πρόνοια για το τι μέλλει γενέσθαι: εξώσεις από τα καμπς και τα προγράμματα στέγασης εκατοντάδων προσφύγων.

Συγκεκριμένα σε πρώτη φάση και μέχρι 31/3 πραγματοποιήθηκαν εξώσεις σε άτομα και οικογένειες που έχουν λάβει την απόφαση αναγνώρισής τους μέχρι 31/7/2019, ακολουθούν μέχρι 31/5 όσοι έχουν πάρει απόφαση μέχρι το τέλος το 2017 και σταδιακά έπονται και οι επόμενοι.

Όταν το 2015 άρχισαν να αυξάνονται οι προσφυγικές ροές φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν ενδιαφερόταν ούτε να αναλάβει το κομμάτι της υποστήριξης των προσφύγων – γι’αυτό και το ανέθεσε στις ΜΚΟ έναντι παχυλών χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Ύπατης Αρμοστείας και του ΔΟΜ – αλλά ούτε και να οργανώσει οιοδήποτε σχέδιο στοιχειώδους ενταξιακής πολιτικής: μέριμνα, ώστε να μπορούν να γραφτούν όλα τα παιδιά στο δημόσιο σχολείο, σταθερά μαθήματα γλώσσας, προετοιμασία στην αναζήτηση εργασίας, υποστήριξη στην αυτόνομη στέγαση. Αντίθετα οι πρόσφυγες έμειναν να αντιμετωπίζονται ως «ωφελούμενοι» από τα προγράμματα, χωρίς τη δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους και να αυτοδιαχειριστούν τη ζωή τους, εγκλωβισμένοι των ευρωπαϊκών συμφωνιών, των κλειστών συνόρων και της απαγόρευσης μετακίνησης.

Οι εξώσεις αυτές δεν πρόκειται να φέρουν κανενός τύπου «κοινωνική δικαιοσύνη», την οποία με θράσος επικαλείται το Υπουργείο, ούτε να μετριάσουν την αθλιότητα της Μόριας, αποσυμφορίζοντας τα νησιωτικά καμπς. Οι πρόσφυγες της τελευταίας 3ετίας δεν αποτελούν κάποιου είδους "προνομιούχους" μεταξύ των κοινωνικά αποκλεισμένων απλά και μόνο επειδή διασφαλίζεται - για όσους από αυτούς, αξιολογούνται ως πιο «ευάλωτοι» - αυτό το οποίο θα έπρεπε να είναι αυτονόητο για όλους τους ανθρώπους: το δικαίωμα στη στέγαση.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες στους πρόσφυγες που οδηγούνται στην αστεγία, αλλά και στις εργαζόμενες/ους των προγραμμάτων στέγασης, που αντιστέκονται στην υλοποίηση της απόφασης αυτής.

Στηρίζουμε την απεργία του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ την Τρίτη 16 Απριλίου και συμμετέχουμε στη διαδήλωση στις 12:00 στο Μουσείο.

Καλούμε μαζί με αντιρατσιστικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες και σωματεία εργαζομένων, στην απογευματινή πορεία την Τρίτη 16 Απριλίου με προσυγκέντρωση στις 18:00 στην Βικτώρια και συγκέντρωση και πορεία προς τα γραφεία της Ε.Ε. 18:30 στα Χαυτεία.

Απαιτούμε και διεκδικούμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλες και όλους!

Ζούμε μαζί, παλεύουμε μαζί, θα νικήσουμε μαζί!

Επιπλέον, σήμερα, πραγματοποιήθηκε απεργία των εργαζομένων στις ΜΚΟ, οι οποίοι καλούν σε συμμετοχή στην πορεία, διεκδικώντας την άμεση απόσυρση της απόφασης του υπουργείου που εξωθεί τους πρόσφυγες σε αστεγία και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας για όλους και όλες.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βροντερό «όχι» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων σε Χίο και Λέσβο
ΧΙλιάδες κάτοικοι της Χίου και της Λέσβου συγκεντρώθηκαν σήμερα ενάντια στα κέντρα-φυλακές προσφύγων και μεταναστών στα δύο νησιά, απαιτώντας να ακυρωθεί κάθε σχέδιο ανέγερσης κλειστών δομών.
Βροντερό «όχι» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων σε Χίο και Λέσβο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λουκέτο αύριο στο Βόρειο Αιγαίο
Για την ακύρωση του σχεδιασμού δημιουργίας υπερδομών στα νησιά και την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου.
Λουκέτο αύριο στο Βόρειο Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση κατά των επαναπροωθήσεων
Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τις συμφωνίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν για την έλευση εργατών γης με προσωρινές άδειες εποχικής αγροτικής εργασίας.
Συγκέντρωση κατά των επαναπροωθήσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επεισόδια στη Λέσβο με αφορμή τη δομή-φυλακή για τους πρόσφυγες
Ένταση στη Βάστρια Μυτιλήνης, όταν ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε και έσπασε χωματουργικά μηχανήματα που ήταν εκεί, ώστε να πραγματοποιήσουν εργασίες για την κατασκευή δομής για πρόσφυγες.
Επεισόδια στη Λέσβο με αφορμή τη δομή-φυλακή για τους πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ναυάγιο Μηταράκη σε Χίο και Λέσβο
Ο λαός των δύο νησιών έστειλε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι νέες δομές δεν πρόκειται να υπάρξουν εμποδίζοντας την αποβίβαση μηχανημάτων στα λιμάνια.
Ναυάγιο Μηταράκη σε Χίο και Λέσβο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας